Bivši ruski predsjednik komentariše Muskov prijedlog Ukrajine

Medvedev i Musk
9 komentara

Nakon što su  se ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i kijevska onlajn vojska trolova naljutili zbog prijedloga Elona Muska za okončanje sukoba s Rusijom, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u šali je nazvao osnivača Tesle i SpaceX-a agentom iz sjene” Kremlja, uporedivši ga sa Stierlitzom, legendarnim izmišljenim Sovjetski špijun.

“Svaka čast Elonu Masku! Međutim, tajni agent je izgubio zaklon. Zaslužuje novi čin, brzo. Njegov sljedeći tvit će zvučati kao, Ukrajina je vještačka država. Predviđam…” tvitovao je Medvedev , na engleskom, u ponedeljak uveče.

Na svom Telegram kanalu, na ruskom, bivši predsednik je umesto „agenta iz senke“ Maska nazvao „ Justas “ – referenca na kodno ime glavnog lika u seriji iz sovjetske ere „17 trenutaka proleća“, poznatijeg pod njegovim imenom. Njemački alias Otto von Stierlitz.

Obje reference su bile očito šaljive i ismijavale su se ne s Muskom, već s krajnjom histerijom ukrajinske vlade i njenih internetskih utjecajnih osoba zbog ozbiljnog mirovnog prijedloga američkog milijardera.

Krim će ostati ruski i imati zagarantovano vodosnabdijevanje, Ukrajina bi proglasila neutralnost, a četiri regije koje su se upravo pridružile Rusiji održavaju referendume o svojoj sudbini pod nadzorom UN-a, sugerirao je Musk ranije tokom dana. Anketu je brzo preplavio, kako je rekao, “najveći napad botova koji sam ikada vidio”.

Međutim, nisu to bili samo kijevski info-ratnici i njihovi zapadni NATO pristalice. Odlazeći ambasador Ukrajine u Njemačkoj koristio je vrlo nediplomatski jezik, dok je sam predsjednik Vladimir Zelenski pokrenuo anketu pitajući svoje sljedbenike da li više vole Muska koji podržava Ukrajinu nego ovog, koji “podržava Rusiju”.

Na početku sukoba, Musk je poslao stotine SpaceX-ovih Starlink satelita i terminala u Ukrajinu. Iako je njihova navedena svrha bila humanitarna, Kijev je od tada priznao da ih je koristio za ratne napore.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i stvorio moćne oružane snage”.

Moskva je takođe tražila da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev je to odbacio, insistirajući da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.

MedvedevMuskrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davvor
1 godina prije

Americkim plan za bombardiranje jmjeseca A bombom…..Nakon nekoliko godina, dr. Leonard Reiffel, fizičar koji je predvodio projekt kasnih pedesetih u Zakladi za istraživanje oklopa koju podupire američka vojska, otkrio je The Observeru da je glavni cilj predložene detonacije PR vježba i da je USAF želio oblak gljive toliko velik da bi bio vidljiv na zemlji.

Reiffelu su se 1958. godine obratili viši časnici američkih zračnih snaga i zamolili ga da ‘ubrza’ projekt istraživanja vidljivosti i učinaka nuklearne eksplozije na Mjesecu. Strogo tajni projekt A119 nosio je naziv ‘Studija lunarnih istraživačkih letova’.

“Eksplozija bi bila najbolja na tamnoj strani Mjeseca, a teorija je bila da bi, ako bi bomba eksplodirala na rubu Mjeseca, oblak gljive bio osvijetljen Suncem”, rekao je Reiffel.

Max
1 godina prije

Pravovremeno ismijavanje.

Dragačevac
1 godina prije

Mnogo vojnog protoka informacija OSU prolazi kroz starlinkove satelite, tako da Musk ima realne informacije o stanju na bojištu i nije slučajan ovaj predlog.

SIRIUS
1 godina prije

Musk je teško đubre i treba ga ismijavati čim se ukaže prilika. Lik misli da nemamo pojma što je starlink i za što ga se koristi. A i misli da ako u javnosti ima ovakve isprdke, kao ponavljanje dogovora iz Minska kao njegovog prijedloga, da ga nečemo pročitati i shvatiti da je trulo jaje.

tihobl
1 godina prije

Ne krivi logicno. Ne mozes pitu praviti od govana. Kad imas izbor izmedju izjava Maska, Liz Trus, Borelja i Usrulje ne mozes ocekivati nivo.
Ali kad bi u redakciji imali prevodioca za kineski jezik, onda bi mogli prevoditi clanke kineskih akademika.

Sardelino
1 godina prije

Lukavac je shvatio da njegova riječ kao bogataša više vrijedi i da može nešto promijeniti u svoju korist.
Da bi povećao bogatstvo odigrao je igru sa bitcoinima.
Sad je samo shvatio da mu je dio bogatstva u vidu satelita koje je iznajmio i stavio u službu NATO u opasnosti jer su naciljani.
Izigrava mirotvorca u namjeri da će uspjeti prevariti Ruse.

Afrika
1 godina prije

Nije ništa slagao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI