Bivši šef CIA-e predviđa da će NATO ”ubiti” ruske snage

David Petreus - Rusija vs NATO
24 komentara

Penzionisani general američke vojske David Petreus, koji je nakratko služio kao direktor CIA-e nakon što je njegova strategija protiv pobunjenika propala u Afganistanu, predvidio je da će Washington predvoditi razarajući odgovor na svaki ruski nuklearni napad u Ukrajini, zbrisavši sve moskovske snage i vojne baze u regionu.

“Odgovorili bismo vodeći NATO, kolektivni napor, koji bi uništio sve ruske konvencionalne snage koje možemo vidjeti i identificirati na bojnom polju u Ukrajini, kao i na Krimu i svaki brod u Crnom moru”, rekao je Petreus u nedjelju intervju za ABC News.

Petreus nije ponudio nikakve detalje o tome kako će NATO snage olakšati posao ruskoj vojsci, i priznao je da je govorio hipotetički i da nije bio svjestan tačnih planova administracije predsjednika Bajdena. Rekao je da bi Washington trebao izbjegavati razmjenu “nuklearno za nuklearno” , “ali morate pokazati da se to ni na koji način ne može prihvatiti”.

U takvom scenariju, SAD bi krenule direktno u rat s najvećom svjetskom nuklearnom silom, jer je predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca upozorio da će Moskva upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti Rusiju i njen narod ako je teritorijalni integritet zemlje u opasnosti. Bijela kuća je to protumačila kao prijetnju upotrebom nuklearnog oružja protiv Ukrajine, a odgovorila je prijetnjom “katastrofalnim posljedicama”.

Penzionisani general je tvrdio da su prošlonedeljni referendumi u republikama Donbasa i regionima Herson i Zaporožje, koji su proglasili nezavisnost i velikom većinom glasali za priključenje Rusiji, bili „očajan“ Putinov potez usred gubitaka na bojnom polju.

“On gubi, a stvarnost na bojnom polju sa kojom se suočava je, mislim, nepovratna”, rekao je Petreus. Dodao je da “nikakva količina šamboličke mobilizacije, što je jedini način da se to opiše, nijedna količina aneksije, nikakva količina čak i prikrivenih nuklearnih prijetnji, ga zapravo ne može izvući iz ove konkretne situacije.”

Petreusova predviđanja su uslijedila nakon sličnih hrabrih komentara prošlog mjeseca penzionisanog generala američke vojske Bena Hodgesa, koji je nadgledao američke snage u Evropi od 2014. do 2018. Hodges je također tvrdio da bi Washington mogao odgovoriti na nuklearni napad na Ukrajinu brisanjem ruskih baza na Krimu ili uništavanje moskovske Crnomorske flote.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je tada da će Moskva koristiti “svako” oružje koje smatra prikladnim da brani svoj narod. Ne navodeći imena, Medvedev je upozorio da „penzionisani idioti sa generalskim prugama“ ne bi trebalo da pokušavaju da zastraše Moskvu tvrdnjom da bi NATO mogao da napadne Krim.

„Hipersonične rakete će sigurno pogoditi ciljeve u Evropi i SAD mnogo brže“, upozorio je Medvedev, dodajući da „zapadni establišment i građani NATO-a treba da shvate da je Rusija izabrala svoj put“ i da „nema povratka“.

Petreus je rekao da Putin pokušava zastrašiti evropske nacije da odustanu od podrške Ukrajini. “Ne mislim da će on nadmašiti Evropu. Evropa će imati tešku zimu… ali oni će to prebroditi i mislim da se neće pokvariti po pitanju podrške Ukrajini.”

Petraeus je komandovao američkim snagama u Afganistanu od 2010. do 2011. godine, predsjedavajući najvećim američkim brojem poginulih u 20-godišnjem ratu i povećanim brojem civilnih žrtava. General je pomogao u uvjeravanju tadašnjeg predsjednika Baracka Obame da rasporedi dodatnih 30.000 američkih vojnika u zemlju, ali je njegov plan za borbu protiv pobunjenika, koji je ovisio o “osiguranju i služenju” lokalnog stanovništva, propao. Zatim je postao direktor CIA-e 2011., da bi sljedeće godine dao ostavku nakon što je imao vanbračnu vezu sa ženom koja je pisala njegovu biografiju.

CIANATOrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Optimista
1 godina prije

Pocetak 2022.
Ekskluzivno iz Ukrajine – Rusija je uništila 11 američkih, 3 izraelska i 4 njemačka opasna biokemijska laboratorija

A do danas, nikakvog dokaza o GMO golubima I komarcima

Adriana
1 godina prije

Pa to je onaj smotani jebonja! Umjesto duga traktata, moglo se odmah napisati zašto je taj nahebo. Zanimljivo, dok su djelatni, učinak im nije neki. Čim ih šutnu u mirovinu, postaju prosvjetljeni.

Nekoime
1 godina prije

Još jedan koji si zamišlja kako Rusi prijete nuklearnim udarom Ukrajini? Sarmat i Kinjal nisu namijenjeni udarima kratkog dometa, a Posejdon služi samo za napad na zemlje s oceankom obalom. Neka ex CIA to objasni Amerikancima. I Englezima.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovaj je umirovljeni general američke vojske.

Koliko samo takvih psihopata ima u aktualnoj američkoj vojsci.

tuf
1 godina prije

Ova slika kao da govori: “Ovolicki mi je”
(“…pa kompenziram”, op.ed.)

darijoman
1 godina prije

Pa da mogu to napraviti oni bi to već davno učinili

Max
1 godina prije

Petreus je gubitnik i bludnik koji je tad s najjačom vojslom svijeta izgubio rat protiv šačice talibana a sada plodovima svoje podjetinjele mašte pokušava uvijeriti mene i vas ostale da bi SAD zbrisao Ruske snage u Ukrajini a da bi Rusija to odšutjela.? to može reći samo potpuni idiot.

Samo jako
1 godina prije

Umobolnik.

danjan
1 godina prije

kako bi ove stare prdonje ratovali sa tuđin kurcem…stoko smrdljiva usrana…

Zoran
1 godina prije

Putko pizda globalistička će se pobrinuti za njih. Naredio da se svi mobilisani moraju pelcovati protiv nevidljivog i nepostojećeg neprijatelja iliti covid-19. Tko odbije ide na dugogodišnji odmor u Gulag. Nemojte biti naivitet.svi oni imaju istog gazdu. Da nema raskrinkao bih odavno plandemijsku agengu .

Tamarino
1 godina prije

To su sve amateri ,sta blebecu po novinama.
Nuklearni rat je neizbjezan,a zapad ga ocajnicki trazi.
Rusi su u tome 30 godina ispred.
Vidjet cemo sta ce biti,ili ce nas klima prije sve unistiti.
Italija i amerika su prve za nestat s lica zemlja.
Nema amerike,nema dolara,nema rata.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Kako je ovakav glupan postao general?

Zoran
1 godina prije

Pa kada je tako, a kako ste prosli u vjetnamu, kambodzi, iiraku, siriji , avganistanu.

Roccos
1 godina prije

Kako je ovaj Prdeus pametan,ljubi ga majka.On bi sredio Ruse,a nije mogao afganistanske sandalaše.

Sardelino
1 godina prije

Vidi se da ih žulja Krim. Zelenski im je obećao kad ga prime u NATO grupaciju i kad da nogu u stražnjicu “Črnomorski flot” da će im u miraz donijeti Krim kao bazu za američku x-tu flotu.Sad je ljut kad je shvatio da će dobiti mu..do od Marjana.

tata mata
1 godina prije

zagovaraju mir i stabilnost u svijetu ,,a svugdje svakodnevno provociraju i prijete

Jomla
1 godina prije

Putin je rekao: svim raspoloživim sredstvima. Nije spomenuo nuklearno oružje, koje jeste opcija, ali ona iza koje nema više ničega!
ZAPAD uporno forsirra tu opciju, i za bračne svađe, JBT…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI