Bivši sponzor Zelenskog optužen za prevaru od 250 miliona dolara

Igor Kolomoiski - NATO
7 komentara

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski optužen je u četvrtak za pronevjeru. Ukrajinski Nacionalni antikorupcijski biro (NABU) optužio je biznismena, čija je podrška, kako se vjeruje, pomogla Vladimiru Zelenskom da osigura mjesto predsjednika zemlje, da je nezakonito uzimao sredstva od banke koju je kontrolirao kako bi dodatno povećao svoj udio u odobrenom kapitalu kreditne institucije.

Prema saopštenju NABU objavljenom na Telegramu, Kolomojski je, zajedno s još petorice osumnjičenih, 2015. uzeo ukupno više od 9,2 milijarde grivna (250 miliona dolara) od ukrajinskog zajmodavca PrivatBank da bi finansirao svoje poslove. Milijarder, koji je u to vrijeme bio krajnji stvarni vlasnik banke, primorao je PrivatBank da plati ovu svotu određenoj kompaniji koju je kontrolirao, pod izgovorom da je navodno otkupio vlastite obveznice po naduvanoj cijeni, navodi se u saopštenju.

Sredstva su potom korištena za finansiranje ofšor kompanije Kolomyskyja i povećanje njegovog udjela u odobrenom kapitalu PrivatBank, saopštile su vlasti. NABU nije imenovao oligarhove osumnjičene saučesnike.

Prošle sedmice, milijarder se suočio sa sumnjom da je oprao i izvukao više od 13 miliona dolara iz Ukrajine. Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) je tada saopštila da je on legalizovao više od 500 miliona grivna (13,5 miliona dolara) tako što je “prebacio u inostranstvo, koristeći infrastrukturu bankarskih institucija koje kontroliše”. Ukrajinski zvaničnici su tada saopštili i da je Kolomojski osumnjičen za prevaru i legalizaciju imovine stečene kriminalnim putem.

Oligarh je uhapšen prošle subote i sud mu je odredio pritvor od dva mjeseca. Ukrajinski sud je tada odredio kauciju od 509 miliona grivna (13,8 miliona dolara). Milijarderov pravni tim rekao je da on neće odmah platiti kauciju i da će se umjesto toga žaliti na odluku o njegovom hapšenju. Očekuje se da će žalba biti saslušana kasnije u septembru.

Kolomojski je postao istaknut u Ukrajini 2014. godine, kada je imenovan za guvernera jugoistočne regije Dnjepropetrovsk nakon puča na Majdanu. Smijenjen je godinu dana kasnije zbog sukoba s tadašnjim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Ukrajinske vlasti su 2016. godine nacionalizirale PrivatBank Kolomojskog, koja je proglašena glavnom prijetnjom ukrajinskom finansijskom sistemu zbog navoda o masovnoj prijevari.

Još uvijek se smatra da je biznismen igrao istaknutu ulogu u dolasku Vladimira Zelenskog na vlast. Sadašnji ukrajinski predsjednik bio je komičar čiju je emisiju vodio medijski holding pod kontrolom Kolomojskog. Milijarder je priznao da “želi” da Zelenski postane predsjednik, ali je negirao bliske veze s njim.

Igor KolomojskiukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Kazarsko,gangsterska,posla,

Valter
7 mjeseci prije

“Ukrajinski oligarh”
Židov.
Isto kao i onaj organizator Ukrajinskog puča u prošlom članku.
Već postajete perfidni sa izostavljanjem ključnih informacija. Ostatak indoktrinacije o holokaust budalaštinama?

Zimek
7 mjeseci prije

250 mil?
Koji amater. Pa vise je pokralo ppd od Zagreba.

Red Dog
7 mjeseci prije

Drug Kolomojski je racunao pogresno.
Finansirao je Zelenskog da mu vrati banku koju su mu zaplenili.
Mozda je drug Zelenski i mislio uraditi to tada, ali se je desilo sranje. Sad, ili zato sto hoce da se resi poverioca, ili zato sto pritiskaju drugi oligarsi, ga otkacuje.
Ali drug Kolomojski je opasan. Ranije je angazovao bande kriminalaca da se obracunaju sa rivalima.

tatamata
7 mjeseci prije

vjerujem da su mu glavni dobavljaci us-ranci …..hiberu mozes li ti to potvrditi ,ti si u tom lobiju 

nastran
7 mjeseci prije

Kolomojski će njemu donirati metak..kad,tad

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI