Bivši sponzor Zelenskog optužen za pronevjeru 250 milijuna dolara iz ukrajinske banke

Milioni dolara
5 komentara

Biznismen i milijarder koji je pomogao u jačanju političke karijere Volodimira Zelenskog optužen je za prijevaru, nakon što je nezakonito zaplijenio sredstva iz ukrajinske banke.

Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) optužio je 7. rujna oligarha Igora Kolomojskog za pronevjeru, s pet drugih neimenovanih osumnjičenika. Poslovni čovjek i njegovi sudionici navodno su zaplijenili više od 9,2 milijarde ukrajinskih hrivnji (250 milijuna dolara) od ukrajinskog zajmodavca PrivatBank 2015. Nezakonitim zapljenama nastojalo se financirati njegove poslove i povećati njegov udio u temeljnom kapitalu banke.

U priopćenju NABU-a objavljenom na Telegramu navodi se da je Kolomojski, krajnji stvarni vlasnik banke u to vrijeme, potom prisilio PrivatBank da plati ovaj iznos određenoj tvrtki pod njegovom kontrolom. To je učinjeno pod izlikom navodnog otkupa vlastitih obveznica po prenapuhanoj cijeni. Ukrajinske vlasti nacionalizirale su PrivatBank 2016. zbog optužbi za goleme prijevare.

Kolomojski je postao poznat 2014. kada je imenovan guvernerom jugoistočne pokrajine Dnjepropetrovsk, nakon državnog udara na Majdanu te godine. Međutim, godinu dana kasnije smijenjen je zbog sukoba s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Kasnije se pojavio kao figura koja je odigrala ključnu ulogu u usponu Zelenskog, bivšeg komičara, na mjesto predsjednika. Serija “Sluga naroda” u kojoj je glumio sadašnji predsjednik, a koju je producirao njegov studio Kvartal 95, emitirala se na TV kanalu 1+1, čiji je Kolomojski većinski dioničar.

Kolomojski je ranije već optužen za pronevjeru novca

Tjedan dana ranije, Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) rekla je da je Kolomojski također osumnjičen za pronevjeru i izvlačenje milijuna iz države. Prema priopćenju agencije od 2. rujna, oligarh je navodno pronevjerio više od 500 milijuna hrivnji (13,5 milijuna dolara) “prebacujući ih u inozemstvo, dok je koristio infrastrukturu bankovnih institucija koje kontrolira”. U priopćenju SBU navodi se da je Kolomojski također osumnjičen za prijevaru i legalizaciju imovine stečene kriminalom.

Kolomojski, koji također ima ciparsko i izraelsko državljanstvo, opisan je u izjavi kao “de facto vlasnik velike financijske i industrijske grupe”. Ured glavnog tužitelja Ukrajine (OPG) također je potvrdio istragu o oligarhu, napomenuvši da mu je “uručen prijedlog za odabir mjera zabrane prije suđenja”. Prema Russia Today, OPG “nastavlja svoju istragu o ovom pitanju” sa SBU i ukrajinskim Uredom za ekonomsku sigurnost.

U izvješćima lokalnih medija navodi se da su operativci SBU-a početkom veljače pretražili dom Kolomojskog. Pretres je navodno bio usredotočen na njegovu potencijalnu upletenost u korupciju u Ukrtatnafti i naftnim tvrtkama Ukrnafta. Oligarh je navodno igrao ulogu u pronevjeri 40 milijardi hrivnji (1,1 milijardu dolara) i utaji carine od strane dviju tvrtki. Kolomojski je priveden 2. rujna, a sud ga je osudio na dva mjeseca zatvora. Jamčevina mu je određena na 509 milijuna hrivnji (13,8 milijuna dolara). Njegov pravni tim rekao je da će se žaliti na odluku o uhićenju.

Igor KolomojskiukrajinaVolodimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
7 mjeseci prije

HDZ zna i izgleda ima poslovnicu u Ukrajini 🤣.

Darko
7 mjeseci prije

Još im samo fali ona krmača Ursula, pas joj mater što ju jučer nisu ubili ko psa tamo za govornicom u EU parlamentu nego krmači plješću za štetu koju nam je napravila?

Subaru avatar
7 mjeseci prije

Sad ce glupi ukri povjerovati u ovaj varanski spin ko sto su isti ruse obmanuli na istu foru sa Hodorom a u novije vrijeme sa Navalom. Cilj je da stoka misli da se varanska država a u stvari tor brine za stoku sitnog zuba. Hodor odavno vani uziva sa bracom troseci novac ukraden rusima a uskoro ga slijedi brat po krvi Navala. Dotle rusi i ukri daju dragovoljno krv u kolicima ko svi sljemenski potoci u ratnom igrokazu za debile.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI