Bivši ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko pod istragom zbog planiranja državnog udara

Petro Poroshenko
8 komentara

Ukrajinsko generalno tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak u navodnoj zavjeri državnog udara bivšeg predsjednika Petra Poroshenka i njegovih saradnika, najavio je opozicioni poslanik, objavljujući skenirane relevantne dokumente.

„Objavljujem dokumente… o pokretanju istrage o činjenicama ilegalnog oduzimanja državne vlasti, pronevjere velikih razmjera i legalizacije „prljavog“ novca od strane organizovane kriminalne grupe“ čiji je Poroshenko, navodno, dio, napisao je na Facebooku Renat Kuzmin, poslanik za „Političku stranku Opoziciona platforma – Za život“.

Zamjenik je među ostale navodne zavjerenike uvrstio bivšeg vršioca dužnosti predsjednika Ukrajine Alexsandra Turchinova, bivšeg premijera Arseniya Yacenyuka, bivšeg predsjednika parlamenta Andriya Parubiya, bivšeg ministra spoljnih poslova Pavla Klimkina i bivšeg visokog poslanika Davida Zhvaniyu.

Kuzmin je takođe priložio skenirane odgovore Tužilaštva na svoj upit o pokretanju krivičnog slučaja. Prema novinama, Poroshenko je istražen zbog pokušaja državnog udara u 2013-2014. i 2020. godini.

Bogati biznismen postao je ukrajinski predsjednik 2014. godine nakon što su neredi u Kijevu prethodnog lidera zemlje, Viktora Yanukovycha, svrgnuli sa vlasti.

Njegovo predsjedništvo bilo je narušeno smrtonosnim sukobom u istočnoj Ukrajini, naglim padom ekonomije zemlje i optužbama za korupciju. Prošle godine Poroshenko nije uspio da bude ponovo izabran, izgubivši od Vladimira Zelenskog premoćno, ali je odlučio da ostane u ukrajinskoj politici kao šef opozicione stranke Evropska solidarnost.

55-godišnjak je umiješan u više krivičnih predmeta u zemlji, i kao osumnjičeni i kao svjedok. Poroshenkovi advokati ranije su tvrdili da su svi krivični slučajevi protiv njihovog klijenta bili „lažni“ i da nemaju pravnog opravdanja, insistirajući da su pokrenuti i istraženi sa jedinom svrhom „pritiska na opoziciju“.

Sam Zhvaniya je došao u policiju, priznajući da je bio dio krađe električne energije u 2013-2014. Bivši poslanik ranije je tvrdio da je Poroshenko namjerno podsticao tenzije tokom takozvanih protesta na Majdanu u Kijevu, stojeći iza napada na istaknutog novinara i otmice demonstranata.

Petro Poroshenkorusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
3 godine prije

Taj ološ neka pakira kofere i na Zapad u SAD…

Sparkling
3 godine prije

Tako ti je to Potrošenko. Prožvakali te iskoristili, pa te ispljunuli. Poslužio si svrsi a Gospođa koja je nosila kolačiće na Majdan se smije i traži neku novu slatku lutku.

Bosanac
3 godine prije

Uglavnom, za novac ga niko ne pita, kako se obogatio.

ivi.tz
3 godine prije

Gicko je odradio sto je trebao i naravno sad ga ameri pustaju niz vodu…to je njihov recept

Max
3 godine prije

Nije baš sposoban pa ne bi pokrenuo ni Mercedes.

refvh wervwervwervuw
3 godine prije

Hahaha, čime zabavljaju mozgove ukrosa oni koji njima vladaju iz Dnjepropetrovska.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI