Bjelorusija poriče izvještaje o mobilizaciji

Bjeloruska vojska
3 komentara

U Bjelorusiji nema priprema za regrutaciju, saopćilo je u utorak ministarstvo odbrane u Minsku, negirajući navode medija u Kijevu pozivajući se na ukrajinsku vojsku. Bjelorusija je, međutim, povećala prisustvo policije duž granice s Ukrajinom, navodeći moguću prijetnju sabotaže od svog južnog susjeda.

Objavljivanje ugovora za štampanje praznih obrazaca „laici su protumačili kao povezano sa mobilizacijom“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. “Ovo nije istina.”

Takvi ugovori su rutinski i njihovo objavljivanje je propisano zakonima o transparentnosti, saopštila je vojska, dodajući: “Ne može biti drugih tumačenja ili insinuacija u ovom pogledu.”

Reakcija iz Minska dolazi nakon što je Kijev u ponedjeljak izjavio da bi mobilizacija u Bjelorusiji mogla biti neizbježna. Ukrajina je “dobila informaciju da je vojni komesarijat bjeloruske Brestske oblasti raspisao tender za štampanje 50.000 pozivnica prije 31. decembra”, rekao je ukrajinski generalštab u sklopu njihovog dnevnog brifinga objavljenog na Facebooku.

Bjelorusija je “pojačala sigurnosne mjere” u regijama Brest i Gomel – dva administrativna okruga koji se graniče sa Ukrajinom – rekao je republički ministar unutrašnjih poslova Ivan Kubrakov za TV Belarus 1 u ponedjeljak uveče, navodeći potencijalnu prijetnju ukrajinskih infiltratora.

Prošle sedmice Ukrajina je objavila da nastavlja izgradnju “graničnog zida” sa svojim sjevernim susjedom, kojeg optužuje da pomaže Rusiji u sukobu koji je u toku.

Rusija je prošlog mjeseca rasporedila nekoliko hiljada vojnika u Bjelorusiju, kao dio zajedničkih snaga s Minskom kako bi se suprotstavila pojačanoj vojnoj aktivnosti NATO-a, kao i Kijeva. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da Ukrajina okuplja snage od 15.000 ili više vojnika duž svoje sjeverne granice, priprema borbene položaje i vrši izviđanje.

Bjelorusijamobilizacijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Lukasenko sinoc: Moravjecki poslacu ti novi traktor da ne jauces za izgubljenim.

Max
1 godina prije

Ukrajinci stalno plaše Bijelorusijom kao babarogom.

Gnostik
1 godina prije

Vi ste u ratu,Lukašenko dragi ne zajebavaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI