Bjelorusija pružila dokaze Poljskoj glede incidenta s helikopterom

Mi-24
8 komentara

Detaljne informacije dostavljene Poljskoj jasno pokazuju da dva bjeloruska vojna helikoptera nikada nisu prešla granicu, saopćilo je u srijedu ministarstvo odbrane u Minsku.

Minsk je “pripremio i poljskoj strani prezentovao detaljne podatke o objektivnoj kontroli letova aviona” i Belorusije i Poljske 1. avgusta, navodi se u saopštenju ministarstva. “Podaci objektivne kontrole potvrđuju odsustvo bilo kakvih osnova za optužbu za povredu državne granice.”

Prema podacima bjeloruskog Ministarstva odbrane, helikopteri Mi-24 i Mi-8 “letjeli su na visini od 150-200 metara, a njihova putanja se nije približila granici na 1.900 metara”. Ranije istog dana, poljski helikopter Mi-2 došao je na 200 metara od granice sa Bjelorusijom, saopćilo je ministarstvo, nudeći kao dokaz podatke o praćenju radarskih stanica.

Bjeloruski piloti su bili u stalnoj komunikaciji s poljskim ratnim zrakoplovstvom tokom svojih letova i tada nisu dobili nikakve žalbe, dodalo je ministarstvo, napominjući da bi bilo kakve provokacije u okolnostima u kojima obje strane mogu “nedvosmisleno pratiti kretanje aviona” bile ” očigledno nelogične .”

U utorak popodne, poljska vlada je pozvala bjeloruskog otpravnika poslova u Varšavu kako bi izrazio “snažan protest” i zahtijevao od njega da “odmah i detaljno objasni” incident.

Minsk je odgovorio da „nije bilo kršenja [poljskog] vazdušnog prostora“ i da se bez dokaza tvrdnja koju jeste trebalo smatrati „ekvivalentom bakine priče“.

Poljska vojska je prvobitno saopštila da helikopteri nisu prešli granicu, ali je kasnije rekla drugačije. Varšava je saopštila da radarski podaci nisu dostupni jer je letelica letela “na veoma maloj visini”.

Američki državni sekretar Antony Blinken nije kontaktirao svog poljskog kolegu o incidentu, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Vašington je u “stalnoj komunikaciji” sa Varšavom, koja još nije napravila nikakav korak da se pozove na mehanizam uzajamne odbrane NATO-a, dodao je on.

“Postoji proces koji je na snazi ​​da se zemlje NATO-a pozivaju na član 5; u ovom trenutku nismo u toj fazi”, rekao je Miller.

Poljska je nedavno najavila povećanje broja vojske sa 170.000 na 300.000, navodeći kao razlog prisustvo ruskih boraca iz Wagner grupe u Bjelorusiji, gdje su se neki od njih preselili nakon neuspjele pobune krajem juna. Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u subotu da je dolazak “više od sto” Wagnerita blizu granice “nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je odgovorio da je Poljska “poludjela” zbog glasina o Wagneru, ističući da nema prijetnje.

BjelorusijaDiplomatski IncidentPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
engleski pirat
8 mjeseci prije

Natovci ce prosiriti rat i na Bjelorusiju

Darko
8 mjeseci prije

Poljski majmuni se ponašaju isto kao i glupi Ukrajinci i baš tražđe da ih se sravni sa zemljom..

tatamata
8 mjeseci prije

a taman se zmradovi ponadali da ce malo zapucati ,nista nisu naucili kroz ww2

Max
8 mjeseci prije

Jasan dokaz ali bojim se uzalud.

nessy
8 mjeseci prije

DW napravio istragu u ‘incidentu’, i zakljucak je da to laz, da dobiju vise novca za obranu to krila NATO pakta. Sluzbeno objavljeno. Mislili ‘pametni’ poljaci da ce lako smuljati nijemce i amere. A inace su poljaci poznati po pameti.

dragan
8 mjeseci prije

sta se uvek pravdate pa zar ne vidite sto se vise pravdate sve ste vece gnjide…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI