Bjeloruski militanti obučavaju se u Poljskoj za ustanak

Aleksandar Lukasenko
21 komentar

Bjeloruski prognanici u Poljskoj se obučavaju za buduću oružanu pobunu u svojoj matičnoj zemlji, tvrdi The Times. Militanti bi takođe mogli “igrati ključnu ulogu” u ukrajinskom sukobu, navodi britanski list.

Izveštaj u nedelju fokusiran je na kamp u blizini poljskog grada Poznanja kojim upravlja Bypol – „grupa bivših oficira beloruskih bezbednosnih službi“ koji su pobegli iz zemlje nakon protesta 2020. Slične borbene obuke održavaju se u NATO-u nacije mesecima, sa stotinama regruta, tvrdi Bajpolovo rukovodstvo.

Times je regrute u kampu za obuku opisao kao obične Bjeloruse, koji žele srušiti vladu predsjednika Aleksandra Lukašenka kao odgovor na „staljinsku kampanju mučenja i pritvora koja je gotovo ušutkala neslaganje“ u zemlji.

Nakon predsjedničkih izbora 2020., Bjelorusija je doživjela masovne proteste protiv Lukašenkovog novog mandata, a ljudi su tvrdili da je anketa namještena kako bi se lišila pobjede opozicionog kandidata Svetlane Tihanovskaya. Tikhanovskaya je od tada bila tretirana kao predstavnik bjeloruskog naroda od strane SAD-a i njihovih saveznika, a trenutno se nalazi u Litvaniji.

Bypol tvrdi da je izvršio nekoliko borbenih misija na bjeloruskom tlu, uključujući napad dronom na ruski vazdušni radar A-50 u zrakoplovnoj bazi Machulishchy u blizini Minska.

Lukašenko je rekao da su napadače umiješane u februarski incident regrutovale kijevske specijalne službe, a njegovog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog označio je “ološem” jer je vjerovatno pristao na operaciju.

Bjeloruska vlada je tvrdila da pomno prati aktivnosti Bypola, uključujući njihove kampove za obuku smještene u Poljskoj, Ukrajini, Latviji, Litvaniji i Češkoj.

„Poznajemo određena mjesta za zapošljavanje; zna ko je umešan. Znamo kampove za obuku, identitete instruktora, ko predaje koje delove kursa”, izjavio je šef bezbednosti Belorusije Ivan Tertel u aprilu.

Grupa koristi terorističku taktiku kako bi utrla put pobuni u Bjelorusiji i djeluje kao oruđe stranih država, rekao je visoki zvaničnik. Isti mozgovi “su pokretačke snage u smislu geopolitičkih problema koje imaju naši susjedi”, dodao je.

BjelorusijaLukašenkomilitantiPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Grdi
10 mjeseci prije

Pa zar neznaju da ulica je dvosmjerna ….

eks
10 mjeseci prije

Odgovor Lukašenka na optužbe iz USA da je on diktator : “Moja “diktatura” je ništa u poredjenju sa američkom “demokratijom” .

nekoime
10 mjeseci prije

Već su počeli sa zemljanim radovima na izgradnji Zaljeva svinja v2.0 između Ukrajine i Bjelorusije.

nekoime
10 mjeseci prije

Zanima me samo, vjeruju li Poljaci stvarno kako će ih USA i UK braniti svojom vojskom kada ih Rusi napadnu?

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

I mene su zvali Diktatorom ali izgleda nasim narodima danas je draza diktatura kapitala i oligarhija dok peru guzice Njemcima protiv kojih smo se krvavo borili !! A danas smo spali na perace guzica i posluzivace pića !!! A zemlje nam rasprodane strancima !!!

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Ovaj Lukasenko simpatican momak !!! Navija za Rusiju na maksimalno i zapravo jedva ceka neku izliku da i on upade Ukrajini iza leđa i pomogne svoj Ruskoj braći !!!

Jere
10 mjeseci prije

Prvo će njih, nakon teorijskog dijela obuke, poslati na praktičnu, terensku, obuku u Ukrajinu. 😀

Max
10 mjeseci prije

Batko ih čeka.

tihobl
10 mjeseci prije

Samo sto tu ti “bjeloruski partizani” vecinom ukropi + poljaci sa zapada Bjelorusije + poljaci iz Poljske. Ima poneki opozicionar do Tihanovske i njih guraju u prvi plan.

Sto n
10 mjeseci prije

Sam nek ustanu, poslje toga če jednom i zauvijek zaleč.

Čovjek je življen
10 mjeseci prije

Oprostiti će mu sve, ali novac koji je odbio da uvede Covid mjere neće nikad!

mmne
10 mjeseci prije

ta glupa zena /tihanovska/ u rangu ursule, berbak, maje sandy i liz tras…nije priznala rezultate izbora : Lukasenko 80% , ona 10% i ostali deset ostali !!! pri velikoj izlaznosti

Mat
10 mjeseci prije

Hoce li imat vremena???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI