Blinken prijeti Kini zbog veza sa Rusijom

Antony Blinken
39 komentara

Washington je spreman uvesti dodatne sankcije protiv Kine zbog njenog navodnog transfera robe i komponenti dvostruke namjene, za koje tvrdi da ih može koristiti Rusija, izjavio je u petak američki državni sekretar Antony Blinken.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pekingu nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, američki zvaničnik je podsjetio da je Washington već uveo sankcije protiv više od 100 kineskih entiteta i da je “potpuno spreman djelovati” i “preduzeti dodatne mjere”.

Blinken je tvrdio da navodna podrška Kine ruskoj odbrambenoj industriji izaziva zabrinutost ne samo zbog situacije u Ukrajini, već i zbog “srednje do dugoročne prijetnje koju mnogi Evropljani visceralno osjećaju da im Rusija predstavlja”.

Ranije ove sedmice, Wall Street Journal je također objavio da SAD pripremaju sankcije koje bi mogle odsjeći neke kineske banke iz globalnog finansijskog sistema ukoliko Peking ne prekine svoje ekonomske veze s Rusijom.

List je tvrdio da američki zvaničnici vjeruju da je trgovina s Kinom omogućila Rusiji da obnovi svoje vojne industrijske kapacitete i mogla bi joj pomoći da porazi Ukrajinu u ratu iscrpljivanja.

Peking je zauzvrat optužio SAD za licemjerje jer su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini, dok je “nerazumno kritizirao normalne trgovinske i ekonomske odnose između Rusije i Kine”.

“Ovo je vrlo licemjeran i neodgovoran pristup”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima u petak kao odgovor na Blinkenovu zabrinutost oko podrške Pekinga Moskvi.

Kina je takođe oštro odbacila optužbe generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da „podstiču“ sukob u Ukrajini. Peking je umjesto toga okrivio NATO za podsticanje krize nastavljajući svoju ekspanziju u Evropi i odbijajući da poštuje rusku nacionalnu sigurnost. Nakon sastanka s Blinkenom, Xi je sugerirao da SAD i Kina “trebaju biti partneri, a ne rivali” i da teže ka postizanju “zajedničkog uspjeha i da ne nanose štetu jedna drugoj”.

„Predložio sam tri glavna principa: uzajamno poštovanje, miroljubivi suživot i saradnja na kojoj svi dobijaju. Oni nisu samo sažetak prošlih iskustava, već i vodič za budućnost”, rekao je kineski lider.

Peking je zadržao politiku neutralnosti po pitanju ukrajinskog sukoba, a kineski zvaničnici su u više navrata izjavljivali da ta zemlja ne prodaje oružje ni Rusiji ni Ukrajini. Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning insistirao je na tome da Kina “reguliše izvoz proizvoda dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima”, pozivajući “relevantne zemlje” da “ne ocrnjuju ili napadaju normalne odnose između Kine i Rusije”.

U decembru prošle godine američki predsjednik Joe Biden izdao je dekret kojim je omogućio sankcije stranim finansijskim institucijama koje nastavljaju poslovati s Rusijom. Cilj je bio zajmodavce izvan jurisdikcije SAD i EU koji pomažu Rusiji da nabavi osjetljive artikle, koji navodno uključuju poluvodiče, alatne mašine, hemijske prekursore, kuglične ležajeve i optičke sisteme.

kinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
držnedaj
11 dana prije

Vidi ovoga nesretnika! A Kina im financira armadu i kupuje državne pozajmice.. hehe

Tonto
11 dana prije

A koliko vas zna da je ovo smeće na slici cio-hazar, smeće gubavao cionističko.
Pocrkali mu doma svi.

Sloboda uma
11 dana prije

Ovaj i dalje misli da živi u vremenu staklenih perli, vatrene vode, zaražene ćebadi i opijuma… Šta reći, a ne poželjeti da se među Indijancima rodi neko poput Ibrahima Traore-a….

eks
11 dana prije

Američki gangsteri svima prete. Pretnjama, ucenama, prevarama i siledžistvom postavili su mnogo marioneta na vlast (najviše žena) u mnogim državama na svetu. Ali, sve više naroda se budi i otvoreno suprotstavlja gangsterima i ubicama. Oslobadjanje od okupatorskog kolonijalnog zapada trajaće duže vreme, jer su im koreni duboki .

Lego
11 dana prije

Citas zapadne novine i samo prijetnje Kini, pa tako se ne radi, o jadna Ameriko na sto si spala. Mozemo zamisliti kako tek prijeti Amerika malima.

IL Partigiano
11 dana prije

Blinken je opomenuo Kinu, Kina nece da slusa, slijedi obojena revolucija, proxy war, jos vise sankcija, pad burze i huskanje proletera ili istoku sitnog zuba na sinofobiju.

anik
11 dana prije

Kinezi pričaju diplomatski jezik. A iznutra dobro znaju da je miroljubivi suživot sa SAD nemoguč.

žile29
11 dana prije

Hahahah koji licemjwri so ovi amerikanci daju ukrajincima sve moguce vrste oruzja a Kina ni metka Rusiji i onda oni prete Kini sa sankcijama!!Jel moguce da si ovako đubre pokvareno i još imas lice da pogledas Kitajcima u oči i da im još pretiš!!!!

Bruno
11 dana prije

Dva broda ubojica i brod kurvi. Svoje porijeklo ne moraju dokazivati svaki dan. Nema duboke države na vlasti u Americi. Postoji samo mafija koja je naučila reketarit. To im je jedini način razmišljanja.

Dante
11 dana prije

Ovi Ameri su pomahnitali

Josip
11 dana prije

Blinkena su trebali uhititi i strpati u tamnicu. Zamislite svinja njima dolazi docirati. Kako bi to bilo da recimo dada Kinezi dodu u Ameriku i prijete im zbog saveza sa Kanadom. Ameriha ci su totalno spremni za kolektivnu ludnicu.

Suze Roni
11 dana prije

Prijete svima jer su ocajni i rusi im cijeli lopovski sustav do temelja. Inace kineski predsjednik Xi je upozorio Blinkena i poslao poruku gangsterima da ne prelaze crvenu liniju. Iza americkih prijetnji i ucjena stoji nesigurnost i zabrinutost. Prije su takve stvari radili sutke ispod stola. Sad im je panika pa zato galame! Nekad porobljene nacije su digle glavu. To je posebno vidljivo u Africi. Recimo, drzava Niger je pozvala Ruse, a potjerala Francuze i njihovu vojsku, koja se tamo navodno borila protiv terorizma. U drzavi je jos ostalo oko 1000americkih vojnika kojima se nije dalo izaci, a usli su u Niger nepozvani. I oni uskoro odlaze jer Niger nema nikakvih namjera da ih zadrzi.

Nesko
11 dana prije

Ovaj sve više izgleda kao Zeleni nacista, da nisu smrkali zajedno. Pazi on preti Kini. Pa nije Kina , Palau drzavica sa 20000 stanovnika. Još im samo fali da im se pridruži Željko Mitrović, sa sve letecim automobilima da sva trojica plaše mecku.

Kopf
11 dana prije

Scholz je isao za nista u Kinu. Finalnu rijec imaju USA

nastran
11 dana prije

šta si taj bijednik umišlja, da kinezi nisu kulturan narod bi ga protjerali

xyz
11 dana prije

U Kinu je otišao u posjet s namjerom da izigrava svjetskog bulija, a nazad u USA se je vratio posran i popišan. Kinezi su USA postavili na pravo mjesto. To je cionistička zločinačka država, koju upravljaju psihopate i svakojaki mafijci i kriminalci, po direktivama židovskih cionista, koji vladaju iz sjene.

abc
11 dana prije

Nijedan Kinez nije ispratio Blinkena u zračnoj luci u Pekingu na kraju njegova posjeta. Samo je veleposlanik Burns ispratio svog šefa u sjajnoj izolaciji. Posjet je bio porazno neuspješan. Kinezi se do američke diplomacije odnose kao do klošara. I zaslužili su tako..

Perun
11 dana prije

američki državni serator Antony Blinken je zajedno sa generalnim seratorom NATO-a Jens Stoltenbergom je kompletna glupost odvojeno to su dvije polovice gluposti ….PSIHOPATE koje raspiruju sukobe i u Usrajini a i u drugim dijelovima svijeta ….amerikanska fukara i nordijski balegar e to su ta dvojica …..obojica imaju paranoidne psihoze i jednostavno su bolesnici koji zahtijevaju hospitalizaciju….SFSN…

Hrvoje
11 dana prije

Ajme..Moskva i Peking ne mogu spavati od vaših sankcija, bando imperijalistička..nećete još dugo pljačkati po svijetu

Max
11 dana prije

Glup je i arogantan.

eks
11 dana prije

Nijedan kineski zvaničnik nije ispratio Blinkena pri odlasku iz Pekinga. Otišao je k’o “usran golub” .

Tito
9 dana prije

Može im kesu napuhat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI