Bliži se kraj dominacije američkog dolara

Dedolarizacija
24 komentara

Hegemonija američkog dolara ozbiljno je dovedena u pitanje rastom kineskog juana i neuspjelim pokušajem Washingtona da uništi rusku ekonomiju naoružavanjem dolara, rekao je u petak za Reuters Andrey Kostin, čelnik ruskog bankarskog najvećeg VTB-a.

Najveći bankarski lik rekao je da se u trenutnim geopolitičkim okolnostima sve više nacija udaljava od trgovinskih poravnanja u dolarima i evrima, dok Kina ide ka uklanjanju stroge valutne politike.

“Duga istorijska era dominacije američkog dolara se bliži kraju”, rekao je Kostin u intervjuu za novinsku agenciju. “Mislim da je došlo vrijeme kada će Kina postepeno uklanjati valutna ograničenja.”

Prema Kostinovim rečima, VTB je razgovarao o upotrebi kineske nacionalne valute u obračunima sa trećim zemljama.

“Kina razumije da neće postati svjetska ekonomska sila broj jedan ako zadrže svoj juan kao nekonvertibilnu valutu”, objasnio je on, dodajući da je za Narodnu Republiku također opasno držati rezerve uložene u američke trezore.

Američki dolar uživa status svetske rezervne valute više od jednog veka nakon što je uspeo da podvuče britansku funtu. Ranije ovog mjeseca, analitičari JPMorgan Chase-a rekli su da globalna ekonomija pokazuje znake dedolarizacije, u pozadini rastućih napora azijskih ekonomija da izazovu hegemoniju američke valute.

Dugogodišnji status dolar kao dominantne svjetske valute stalno je erodiran posljednjih godina zbog sve veće zabrinutosti zbog rastućeg američkog duga i široko primijenjenih sankcija koje koriste valutu kao polugu.

DolarSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Dolazi ali bit će još ratova.

Cut the rope
10 mjeseci prije

Jasno da dolazi…
Treba napraviti mjesta digitalnim valutama

hiber
10 mjeseci prije

Naravno da se bliži. Zamjeniti ce ga digitalni novac sa apsolutnom kontrolom. Mogućnosti kontole sa takvim “novcem” su praktički neograničene. Tako da ćete plakati za sadašnjim novcem, a njega biti neće.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Mišo T. – NETOČNO ! Glavni razlog dedolarizacije su —– sveopće sankcije. , svima i svakomu ! Pa tko se pri zdravoj pameti , uopće , više može i usuditi , petljati sa tim da bi , ponovno , neku kretenu palo na pamet da ti sve —- OTME ! BRICS je IZNUĐEN ! I kao takovi će se sve više širiti ! BRICS je ako baš želite – manje prirodan od jedne kreature poput EU ! No … Svi BRICSovci odrijeda su gurnuti u poziciju – ili se udružuj u EKONOMSKO – OBRAMBENI savez ili ćeš okončati u luđačku — ropstvu ! Jasno je da više NiKAD – US Dollar neće bit u poziciji da bude ono što je do skoro – bio ! POVJERENJA JE NESTALO ZAUVJEK !!! A – OSNOVA globalne vladavine US Dolar je bila bazirana NA POVJERENJU ! To je sada srušeno i popravit se… Čitaj više »

mileni
10 mjeseci prije

– USD ima dominaciju od Bretton- Woodskog sporazuma davne 1944. još dok je trajao WW2.
Tada je na SAD otpadalo skoro 50% svjetskog BDPa.
Tada je USD ponovo, po četvrti put uveo zlatnu podlogu ,a valute 44 tada najrazvijenije zemlje su vezale svoj kurs za USD.
Drugim riječima, tačno se znalo koliko zlata možete da dobijete za USD, ali i za bilo koju valutu od 44 zemlje.

USD I ZLATO SU POSTALI ISTO.

Sve do 1971. kada je otkačen fiksni kurs zbog printanje USD za potrebe Vijetnamskog rata i pada povjerenja u USD zbog toga.

goran
10 mjeseci prije

dolar je odavno izgubio moć ta valuta nema pokrića za sav novac koji su ištampali
i neka ode u povijest,sad čemo vidjeti kako misle uvodit sankcije

Simo
10 mjeseci prije

I gde tu vidite vi napredak. Umesto dolara dolazi juan, bar tako vi tvrdite. I šta onda? Ruska ekonomija je mali miš prema kineskoj. Umesto da te teroriziraju Amerikanci to će ubuće činiti Kinezi. A zna se kako Kinezi tiskaju.Blago Rusima. Požutet će Rusija a Rusi će biti sretni ako budu mogli da pobegnu na zapad.

burt
10 mjeseci prije

dolar je bio i još dugo vremena će biti glavna svjetska valuta

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Rusija se na osnovu rezultata iz protekle godine vratila među deset najvećih svetskih ekonomija…iz podataka Svetske banke i nacionalnih statističkih službi. ————— Komentari: “Ovo je lista država po nominalnom BDP (nominal GDP). Pravo merilo je BDP meren paritetom kupovne moći (GDP PPP), zato što uzima u obzir cene na domaćem tržištu. Na toj listi je Indija treća, a Kina ispred SAD. Rusija je šesta, iza Japana i Nemačke – ali ispred Francuske (9) i Velike Britanije (10). Indonezija je na 7, a Brazil na 8. mestu. To je, uslovno rečeno, kupovna moć države na domaćem tržištu. Standard stanovništva (BDP po stanovniku) nema veze, jer velike države imaju veću ekonomiju zahvaljujući većem broju stanovnika. Zato je npr. Srbija ispred Luksemburga. To ne znači da se u Srbiji živi bolje nego u Luksemburgu, ili u Indiji bolje nego u Nemačkoj! Ali pokazuje kupovnu moć države na domaćem tržištu. Npr. u Kini za… Čitaj više »

Dawor
10 mjeseci prije

Mož’mislit
Sve se bojimo

Ringo10.
10 mjeseci prije

Ja vidim da dolar jaca …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI