fbpx

Bolivija: „De facto“ vlada Jeanine Anez objavila zakon za nove izbore – Što sada slijedi?

Jeanine Áñez

Iako bolivijski predsjednik Evo Morales iz progonstva poručuje kako će se demokratskim putem vratiti na vlast, čini se da je njegovo svrgavanje svršen čin. Naime, SAD su uložile previše truda, vremena i novca da ostvare svoj cilj i ove se pobjede neće tako lako odreći.

Podsjetimo da je sve počelo u Paragvaju, kada su u Washingtonu odlučili da više ne primjenjuju nasilne metode, poput vojnih udara s tenkovima na ulicama ili izravnom vojnom intervencijom, već se pribjegava institucionalnim državnim udarima ili se oko čelnika „nepoćudnih zemalja“ jednostavno izgradi mreža izdajnika i u određenom trenutku ga se prisili na „dragovoljnu ostavku na predsjedniku dužnost“.

Ovaj je scenarij prvi put uspješno primijenjen u Paragvaju. Naime, paragvajski političar i biskup Rimokatoličke Crkve Fernando Lugo je poslije pobjede na predsjedničkim izborima u travnju 2008. godine postao je predsjednikom Paragvaja. Kao predsjednik trudio se pomagati siromašnima, poticao je gradnju jeftinih stanova, besplatno liječenje za siromašne i socijalnu pomoć. Parlament Paragvaja ga je 21. lipnja 2012. prisilio na ostavku, što je većina latinoameričkih vlada proglasila nezakonitim činom i vojnim udarom. Međutim to nije pomoglo i Lugo je morao napustio vlast.

Od tada do danas su takve i slične metode uspješno primijenjene u Hondurasu, Brazilu, Peruu i na kraju sada u Boliviji. Jedini neuspjeli pokušaj je bilo svrgavanje Nicolasa Madura u Venezueli.

Latinoamerički predsjednici bez ili s upitnim legitimitetom, poput Jaira Bolsonara, koji je pobijedio kad je najjači protukandidat Lula zatvoren za vrijeme izbora 

FOTO: Latinoamerički predsjednici bez ili s upitnim legitimitetom, poput Jaira Bolsonara, koji je pobijedio kad je najjači protukandidat Lula zatvoren za vrijeme izbora

Što slijedi u Boliviji?

De facto vlada Bolivije proglasila je zakon o izvanrednom stanju kako bi što prije raspisala nove izbore u zemlji, uz obvezu da će oni biti izbori “čisti, pošteni i transparentni”.

Zakon je odobren nakon pregovora koji su uključivali predstavnike lokalne katoličke crkve, Ujedinjene nacije i Europsku uniju. Novim zakonodavstvom se poništavaju posljednji izbori 20. listopada.

Utvrđeno je da kandidatura Evo Moralesa, pobjednika na posljednjim izborima s 47% glasova, ali svrgnutim nasilnim pučem, neće biti dopuštena.

Odobrenje prijedloga zakona za nove izbore priznaje sudjelovanje svih političkih organizacija, premda onemogućuje kandidaturu onih koji su ponovno izabrani u dva prethodna ustavna razdoblja.

Vrhovni izborni sud ima maksimalni rok od 20 dana za izbor novih članova kako bi odredio datum općih izbora u Boliviji do 2020. godine.

Zakonom o izvanrednom i prijelaznom režimu se za provođenje općih izbora utvrđuje maksimalno razdoblje od 120 dana, nakon što datum odobri Vrhovni izborni sud.

Ovo produljenje izbornog procesa dolazi nekoliko sati nakon što je postignut sporazum u dijalogu u kojem su sudjelovali de facto vlada, društvene organizacije i zakonodavci, koji su dogovorili prijedlog zakona kojim se svima jamče sigurnosti i politička prava.

Što sada čeka Boliviju, objašnjava argentinski novinar i sociolog Marco Teruggi, koji je iz La Paza pratio čitav slijed akcija koje su čelnici državnog udara proveli kako bi svrgnuli legitimnu vladu Eva Moralesa.

„Sporazum za opće izbore u Boliviji potpisan je danas. Na fotografiji su samoproglašena predsjednica Añez i predsjednica Senata, Eva Copa, njezina politička pratiteljica iz El Alta. Sporazum, između ostalog, produžava uzurpaciju Jeanine Áñez duže nego što je prethodno najavljeno, zabranjuje pojavljivanje Eva Moralesa i Garcia Linere i prisiljava njihov pokret MAS da sve učine bez njih“, u članku objavljenom 24. studenog piše Marco Teruggi.

„Razumijem one koji kritiziraju sporazum. Međutim, moje je pitanje jesu li postojali stvarni uvjeti da se dobije nešto bolje? To znači ne samo analizirati državne i međunarodne snage državnog udara, već i unutarnju situaciju pokreta MAS i proces promjena. Potonje je ključno i objašnjava pad u slučaju puča, kao što su mlake reakcije Eva Moralesa i vodstva zemlje. Na primjer, koji je preostali sastav vodstva, uz nedostatak strategije i artikulirani plan zakonsko djelovanje, te artikulaciju između to dvoje. Državni udar je naglasio nedostatke i ograničenja procesa promjena. Kombinacija ograničene reakcije pokreta, izdaje i progona objašnjava dio situacije u kojoj je sporazum postignut. Na primjer, kada govorim o progonu, govorim o činjenici da je 68 guvernera, gradonačelnika i vijećnika bilo prisiljeno podnijeti ostavku, da ne spominjem ministre, predsjednika Moralesa i potpredsjednika Lineru. Mnoga pitanja mogu se dodati. Na primjer, vodstvo zemlje je u jednom trenutku mislilo potjerati Añez snagom ulice? Ali sve ukazuje na to da nije bilo uvjeta za to i da je sav fokus bio na rezultatu izbora. Još jedno pitanje, koliko čelnika pokreta podržavaju Eva Moralesa i zastupnike pokreta MAS? Manje nego što mislite“, iz La Paza piše argentinski novinar i sociolog Marco Teruggi.

„Ono što se dogodilo sa sporazumom onda nije iznenađujuće. Plan državnog udara od početka je predviđao izborne tijekove po vrlo jasnom obrascu: svrgavanje, de facto vlada, militarizacija, progon, masakri i izbori. Moramo pažljivo analizirati ovaj redoslijed, aktere koji u njemu sudjeluju, govore i koji sve to financiraju. Bolivija je u tom smislu vrlo uspješan eksperiment za američku strategiju na kontinentu, strategiju koja je u protekla dva mjeseca rasporedila vojnike na ulice kako bi se suočili s prosvjedima protiv desničarske vlade Jeanine Áñez, koja je posljedično uskladila politiku Bolivije s Ekvadorom, Čileom, i Kolumbijom“, zaključuje Marco Teruggi.

Sve o litiju i „energiji budućnosti“ kao okidaču za svrgavanje Eva Moralesa

Rušenje Moralesa je bilo tako brzo da „Obojena revolucija“ nije stigla dobiti ime

Planom svrgavanja Eva Moralesa su upravljali zločinački CANVAS i nevladine udruge

Nažalost, Evo Morales je najveći krivac za uspjeh državnog udara u Boliviji

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

nasilna preuzimanja vlasti imaju dvije konstante. jedna je homogenizacija naroda I otpočinjanje otpora protiv uzurpatora I druga je pljačka prirodnih resursa države od strane uzurpatora. vjerojatno će se pojaviti novi bolivar ili che

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Amerikanci su jako pragmaticni. U aziji je Kina i Rusija, postalo je preskupo ratovati tamo, sad cemo se okrenuti juznoj Americi, imaju naftu, litijum i sve ostalo.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

širitelji demonkracije u akciji
storinu godina pljačkanja i ubijanja
kultura genocida i smrti
amerika je to

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Ivo

Vodokotlićem protiv?
”USTOLIČENA”politička kriminalna elita
(sve pore društva zalita pa se suši),
brže puštajmo vodu !!

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Zasto Moralesovu vladu nazivate legalnom kad je mozda varao na izborima a SIGURNO se protuzakonito kandidirao tri puta za redom !!???

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Možda zato što je pobijedio na legalnim izborima, umjesto vojnim pučem? No dobro, znamo da su to za tebe nebitni detalji. Vozi dalje.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Legalni izbori gdje se nelegalno treci puta kandidirao
KRSENJE ZAKONA I USTAVA je opravdano ako ” nasi ” pobjedjuju ????

Uci zakovice

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ustavni sud je odobrio, znači legalno je. Ali hebeš te sitnice, sendvič je u pitanju.

Gradi brodove od magnezija.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

Pa I sada je legalno dogovorenog novi Datum izbora
Ucemu je Problem
Opt MoralesovI mogu pobijedili a on postati premier
I svi sretni

BITI ce to velika pobjeda Moralesa

Magnezij se koristi kod
grčeva i slabosti mišića,zatvora,nedostatka magnezijuma,alkoholizma,dijabetesa,kao antacid (za smanjenje kiselosti

Nekdo
Gost
Nekdo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ne smije se kandidirati ali po tebi još uvijek može pobijediti?
Niti će dozvoliti da MAS pobijedi, a kamoli da Morales postane premijer.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Nekdo

a da čitaš s razumijevanjem !!!!????
NJEGOVA EKIPA može pobijediti
a NJEGA mogu imenovati Premijerom
zar više ne vjeruješ u slobodu zdravog razuma stanovnika???
odjednom je narod izmanipuliran a izbori namješteni???
a pred par mjeseci sve je bilo ok
pljuc

Nekdo
Gost
Nekdo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

A da ti ukljućiš mozak, razmisliš malo, te čitaš i pišeš sa razumijevanjem umjesto da podučavaš druge kako da čitaju?

1. Pa čija bi to pobjeda bila, ako postane premijer, ako ne njegova? Pa sam si to napisao. WTF?
Zar te moram citirati? “BITI ce to velika pobjeda Moralesa”. I sada u novom postu gledajuči s visine, vičuči ponavljaš sve, osim citirane rečenice?

2. Izvršen je vojni udar, Morales je prognan iz zemlje i ne smije kandidirati i ti još uvijek vjeruješ da ako MAS pobijedi na izborima, smiju(mogu) predložiti Moralesa za premijera? Pa dvogodišnje dijete nije toliko navno.

3. Zdravo razumno vojna hunta nekoliko mjeseci prije kraja mandata i prije do kraja sprovedenih izbora, istrage o navodnim nepravilnostima, prije suđenja, protjera predsjednika izabranog 2x redom, koji je po tebi izmanipulirao narod, da ga 2x izabere i nije dao ubijati prosvjednike, koji su palili, pljačkali i maltretirali većinu, a ta ista vojna hunta preda vlast 4% “demokratskoj” manjini, koja razglasi izvanredno stanje i ubija prosvjednike, te političkim suparnicima zabranjuje kandidaturu na predstoječim izborima. I sad ti meni pričaš o nekakvoj slobodi zdravog razuma?

Pokrij se ušima i pljuj na grob svojih roditelja (ili izravno njima u lice, ako su još živi) koji te nisu odgojili, a ne prema meni. A zato kako sam dokazuješ da ne znaš razmišljati, pisati ni čitati nisu krivi oni, nego nizak IQ i/ili manjak obrazovanja.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Vojna hunta mu je zabranila povratak pod prijetnjom smrti, ali za sendvičare to je nebitna sitnica.

Uzmi magnezij iz brodogradilišta i poliži malo, možda te prođe zatvor.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ivo

pa tebe muči magnezij
fali ti Donat Mg
čisti dupe i glavu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

zijev

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan :
Tri puta za redom ?

Nekakvog reda mora biti !

Guaidos Los Rdjos Popovichos
con bLentos Jeanine de Puchos
Cia ia o !

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpa
Netko redi,
Netko uneredi.
Ja bi zvala cubanos mucachos mlogo prije…
Naprave još sinema s predsjednicom? con cohones
U oba smisla con cohones…
‘ćer bi mu mogla završiti ko’ Aljendeova…
mui tropo čudnovato.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Sada slijedi gerila…kokain I tekila…

Max
Member
Max
1 godina prije

Sve po starom u Južnoj Americi.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
1 godina prije

Barem sada imaju lijepu predsjednicu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  NAPOLEON

kod okuliste hitno

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik