Borell: Ukrajinske pobjede nema na vidiku

Josep Borell
41 komentar

Ne nazire se pobjeda Ukrajine u sukobu s Rusijom, izjavio je u subotu visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell. Dodao je da blok mora biti spreman da podrži Kijev na duži period i potencijalno zamijeni američku vojnu pomoć ako želi spriječiti Moskvu da prevlada.

U video obraćanju Kongresu Partije evropskih socijalista (PES) u Malagi u Španiji, Borell je izjavio da sukob u Ukrajini „predugo traje“, priznajući da Kijev ne bi mogao da se suoči sa ruskom vojskom bez podrške zapada.

Zemlje EU koje imaju “neophodna sredstva da pomognu” takođe treba da imaju političku volju da nastave da podržavaju politiku pomoći Ukrajini, a potencijalno je čak i prošire, rekao je Borell. Diplomata je također upozorio da će EU možda čak morati istupiti kako bi zamijenila američku pomoć, ako se ona smanji.

Iako su EU i njene članice potrošile gotovo dvostruko više od SAD-a na ukupnu vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, Washington ostaje najveći pojedinačni vojni sponzor Kijeva sa velikom razlikom, prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.

Samo SAD su potrošile oko 45 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini, a slijedi ih Njemačka sa 18,2 milijarde dolara, pokazuju podaci. Međutim, Pentagon je ranije ove sedmice upozorio da potencijalno ima još samo milijardu dolara za vojnu pomoć Ukrajini i da će od sada morati da racionalizira pakete oružja.

U svom obraćanju u subotu, Borrell je insistirao da “moramo ostati ujedinjeni i pripremiti se za duži sukob, duži nego što je Rusija mislila”. Tvrdio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će sukob okončati za “nekoliko sedmica” ali u tome nije uspio.

Moskva je reagovala na Borrellovu primjedbu ukazujući na njegovu očiglednu promjenu tona. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova napomenula je u Telegramu da je visoki predstavnik EU nakon posjete Kijevu u aprilu 2022. izjavio da će “ovaj rat biti dobijen na bojnom polju”. On sada kaže da Ukrajina neće moći poraziti Rusiju u bliskoj budućnosti, dodala je Zakharova, pitajući se da li EU naginje ka tome da Moskvu smatra pobjednikom u sukobu.

Sam Borrell je, međutim, tokom kongresa PES-a u Malagi rekao da bi sukob trebalo da bude onaj “koji Rusija nikada neće moći da dobije”.

Nedavni izvještaji ukazuju na rastuću zabrinutost zapadnih pristalica Kijeva za ishod borbi. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da bi ruska pobjeda bila “tragedija” koja će blok predvođen SAD ostaviti “ranjivim”. On je takođe insistirao da je u interesu NATO-a da nastavi da podržava Kijev.

Borelleurusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
5 mjeseci prije

Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe!

Političari šalju milijarde eura “pomoći” Ukrajini a onda se 90% tog novca, nekom magijom, nađe na njihovim privatnim računima.
Eto, zato svi političari žele da rat u Ukrajini traje vječno.

Suze Roni
5 mjeseci prije

Jedino sto moze biti Borreliju na vidiku je siva mrena!!!

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

“Dodao je da blok mora biti spreman da podrži Kijev na duži period i potencijalno zamijeni američku vojnu pomoć ako želi spriječiti Moskvu da prevlada.” “Iako su EU i njene članice potrošile gotovo dvostruko više od SAD-a na ukupnu vojnu, finansijsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, Washington ostaje najveći pojedinačni vojni sponzor Kijeva sa velikom razlikom, prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.” Je li sada vidite zašto morate izaći na EU izbore početkom lipnja sljedeće godine? Ili ćete svojom uobičajenom apstinencijom omogućiti ovom redikulu da nas nemilice pljačka i održava rat na europskom teritoriju i da i dalje bude Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku? Evo što je izjavio licemjer prije godinu dana u Belgiji kada se oteo samokontroli: “Europa je vrt. Izgradili smo vrt… Ostatak svijeta nije baš vrt. Većina ostatka svijeta je džungla, a džungla bi mogla napasti vrt. Vrtlari bi se trebali pobrinuti za… Čitaj više »

Nekoime
5 mjeseci prije

A kada se i nazirala? Wermacht, najbolje organizirana vojska ikad, je krenuo na Rusiju s 3.600.000 vojnika, pa su ispušili.

Tadija
5 mjeseci prije

Ukraina bi najviše dobila kapitulacijom,sve druge opcije čine je velikim gubitnikom

hiber
5 mjeseci prije

Njemačka potrošila 18,2 milijarde? I to je kao neki iznos. U isto vrijeme potrošili su 80 milijardi za energetske subvencije stanovništvu. O USA ne treba ni govoriti. Radi se o simboličnoj pomoći na granici statističke greške u svrhu praznjenja otpada i novih naruđbi. Dakle, da Zapad želi pobjediti Rusiju to bi davno bilo realizirano. Ali sto nakon toga? To ne bi riješilo strukturalnu krizu koja vrije u globalnoj civilizaciji.

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Ako nema pobjede ima barem poraza 😁🤷

Ivan HR
5 mjeseci prije

Staro fasisticko govno obuci uniformu i na front pa gini za Ukrajinu..

MNK
5 mjeseci prije

Ruski gubici to 300 tisuca mongolorusa (ubijenih i ranjenih), a vojni strucnjaci kazu da mongolorusija moze zrtovati milijun vojnika. To znaci da ce rat trajati jos nekoliko godina. Trebamo strpljenja i dalnju podrsku slavenskoj Ukrajini protiv azijskih barbara. Mongolorusija uvijek napada manje i slabije zemlje. Kad su im Turci srusili avion imali su pune pelene, kao Putler bunkeras sada.

Bruno
5 mjeseci prije

Ursula, Plenki i ti ste trebali iznajmiti sobu u nekom hoteluza sex u troje. Ovako guzite cijeli svijet. Kretenu, da su Rusi napali sedamdeset pet zisuća , dobro naoružanih i utvrđenih nacista oko Donbasa, trebali bi više od pola milijuna vojnika i opet bi bilo pitanje bi li osvojili i pedalj Ukraine. Zato su razvukli front do Kijeva, da ukrainci razvuku vojsku i sredstva po cijeloj Ukraini. Ovo što sada gledaš glupko je samo uništavanje i ono malo vojske što je ostalo. Možeš ratovati duže samo ako svoju kompletnu familiju, ti Ursula i Plenki pošaljete na front.

Sloboda uma
5 mjeseci prije

Daj Borell ne za*ebavaj. Dvije godine nam govorite kako pobjeđuju, samo što nisu ušli u Moskvu, Rusija na koljenima, raspala se…. nema oružja već godinu dana, Putin ima bar deset vrlo ozbiljnih dijagnoza, (za razliku od zdravog, mladog i čilog Biden-a), a Ukrajina na čelu ima novog Churcill-a…. Šta se odjednom promijenilo na vidicima?!

Kurt i Murt
5 mjeseci prije

Dobro jutro evropske drkAdzije

Karma
5 mjeseci prije

Sotono hazarsko masonska

Max
5 mjeseci prije

Neće je ni biti.

abc
5 mjeseci prije

Nikad zapad neče pobjediti Rusiju, pa makar se krio iza svakakvih naziva i tvorevina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI