Boris Johnson negira da je naredio Ukrajini “da se bori”

Boris Johnson
27 komentara

Britanija prisilila Ukrajinu da napusti mir s Rusijom u ranoj fazi sukoba, rekao je bivši premijer Boris Johnson. Njegove primjedbe uslijedile su kao reakcija na nedavna otkrića o njegovom putovanju u Kijev u aprilu 2022. od strane visokog ukrajinskog zakonodavca, koji je sada također pokušao da vrati svoju priču.

O Johnsonovoj ulozi u prekidu mirovnih pregovora u Istanbulu između Moskve i Kijeva pisala je ukrajinska pravda još u maju 2022. Krajem novembra o posjeti je govorio i lider stranačkog bloka predsjednika Vladimira Zelenskog u ukrajinskom parlamentu David Arakhamia, što je izazvalo reakcije Rusije.

Bivši britanski premijer konačno se i sam pozabavio ovim pitanjem, nazvavši ga “ništa osim totalne gluposti i ruske propagande” u intervjuu za The Times u srijedu.

Johnson je rekao da je samo rekao Zelenskom da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu “hiljadu posto” i izrazio zabrinutost oko prirode bilo kakvog potencijalnog sporazuma s Rusijom.

“Bio sam pomalo zabrinut u toj fazi. Nisam mogao doživotno da vidim šta bi to moglo da bude, i mislio sam da će svaki dogovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti prilično odvratan”, rekao je Džonson za The Wall Street Journal, za The Times.

Arakhamia, glavni pregovarač Kijeva na pregovorima uz posredovanje Turske, rekao je 24. novembra ukrajinskom izdanju 1+1 da je Rusija spremna da okonča sukob ako Ukrajina proglasi neutralnost i obeća da neće ući u NATO. U ovom trenutku, rekao je Arakhamia, Johnson je „došao u Kijev i rekao da Zapad uopšte neće ništa potpisati sa Rusima. I zatim je rekao: ‘Hajde samo da nastavimo borbu’.”

U razgovoru za The Times, Arakhamia je sada tvrdio da su njegove riječi “iskrivili” ruski mediji, da je Johnsonov komentar “pravedna borba” bio u kontekstu zajedničkog otpora Rusiji i da nijedan zapadni zvaničnik nikada nije imao moć da naredi Zelenskom .

„Ni tada ni sada nijedan od naših zapadnih partnera ne daje Ukrajini uputstva o tome kako da izgradi svoju odbranu ili koje političke odluke da donese. To je suvereno pravo ukrajinskog rukovodstva”, rekao je Arakhamia, a prenosi The Times. “Nikakvi mirovni prijedlozi ili mirovni sporazumi nisu bili mogući u februaru ili martu 2022.”

Nekoliko mjeseci nakon eskalacije sukoba s Rusijom, Kijev je postao potpuno ovisan o Zapadu u pogledu oružja, municije i zaliha, kao i finansiranja vladinih plata i penzija. Američki i britanski generali su također pomogli u planiranju i ratnoj igri ukrajinske ljetne kontraofanzive 2023., koja je završila katastrofom.

Sam Johnson je smijenjen s mjesta premijera u junu 2022. godine i na kraju je bio primoran da podnese ostavku na svoje mjesto u parlamentu pod oblakom skandala u vezi s blokadom Covid-19. Prošlog oktobra, primljen je u Međunarodni liderski savet Centra za analizu evropske politike (CEPA), američkog trusta mozgova za koje se zna da finansiraju američka vlada, NATO i zapadni vojni izvođači.

Arakhmiaboris johnsonUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Boris the golden boy Johnson ! SHUT UP ! WILL YA 😈 ?!

Zvone
3 mjeseci prije

Ovaj čovjek nije baš normalan.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

I ovaj pere ruke, a sav je u njoj.

Kao što je i njegov prethodnik Tony Blair za britanski ulazak u rat sa Irakom zbog oruzja masovnog uništenja (mahanje bočicom Collina Powella u UN) koje nikada nije pronađeno u Iraku.

tihobl
3 mjeseci prije

Ko, ja?
Ja nisam bio nikad u Kijevu.
Gdje bi ja naredio Zelenskom da mora da se bori do zadnjeg ukrajinca ako hoce da vidi zive zenu i djecu. Otkud vam to da ja drzim taoce u Londonu?

tihobl
3 mjeseci prije

Gledao sam grafikon mobilisanih u 2023. po mjesecima i u prosjeku nahvatali bi oko 20.000 komada topovskog mesa. Ukupan broj vojnika ostao je skoro isti.
London je naredio da se broj udupla i da ubacuju po 40.000 mjesecno. Zbog slabih isporuka naoruzanja u ovoj godini bice uduplan broj poginulih po londonskim predvidjanjima.

Krajem prosle godine Kijev je poceo sa ukopavanjem, gradnjom mreze rovova i bunkera nalik na liniju surovikina. Racunaju da ce i slabo naoruzana pjesadija moci da se uspjesno brani ako je dobro ukopana. Ili bar da izdrze do americkih izbora.

tuf
3 mjeseci prije

Lažljivac. Njegovu ulogu u miniranju pregovora potvrdili su visoki turski i izraelski dužnosnici. Britancima je stalo jedino do loženja eskalacije jer, iskreno, jedino im je taj soft power ostao.
Vojno se mogu obračunavati samo protiv slabo naoružanih očajnika na Bliskom istoku.

Nekoime
3 mjeseci prije

Tko je vidio Židova lagati?

Perun
3 mjeseci prije

To e bivši premijer Boris Johnson koji radi za ,,Međunarodni liderski” savet Centra za analizu ,,evropske politike” (CEPA ),,,, američkog trusta mozgova””’ ,ovoje neki žešći vic ili neslana šala zar u V.Britaniji postoji osoba sa zdravim mozgom,, …za njega se zna da ga finansira i hebe američka vlada, NATO i zapadni vojni podizvođači….bivši premijer Boris Johnson boluje od prijenosne spongiformne encefalopatije (PSE)…..P.S. to je bivši premijer Boris Johnson koji je obolio od kravljeg ludila a zna se da neke PSE pogađaju životinje a neke ljude on je životinja a ne čovjek…smrdljiva britanska gu…ica bez mozga i kompletan imbecil…

Bruno
3 mjeseci prije

K’o s anglosaksoncima tikve sadi o glavu mu pucaju. Što ljudi više ne uče stare poslovice. Naši stari su bili puno mudriji. Bez škole.

Bruno
3 mjeseci prije

Sada će i ratni zločinac Plenki pričati kako nije hodao Ukrajinom i nagovarao Maloumnika na hrvatski scenarij.

Dux
3 mjeseci prije

Jebat će vam Rusi mamicu…..

ogo
3 mjeseci prije

Razbaruseno govno laze

Metabaron
3 mjeseci prije

Pravi se Englez ….

eks
3 mjeseci prije

Klasičan predstavnik Engleza – prepoznaje se po lažima i podlosti .

Ico
3 mjeseci prije

Boris Johnson je Ukrajince ” uvalio u govna “, e, pa Ukrajinci, Boris Johnson Vam želi dobar tek!

Ico
3 mjeseci prije

Boris Johnson je danas ujutro posjetio FRIZERA, kaže Mr Bean!

Max
3 mjeseci prije

Baš mu jako vjerujem.

abc
3 mjeseci prije

Ovaj laže i petlja ko Englez….

Perun
3 mjeseci prije

Citat…Finansiranje i naoružavanje Ukrajine je „uzaludno rasipanje ljudskih resursa i novca” koje će služiti samo da se ukrajinska groblja popune „hiljadama mrtvih vojnika”, napisao je slovački premijer Robert Fico. Ficov članak je prst u oko predsednice njegove zemlje, koja ga je pozvala da pošalje oružje u Kijev.Nakon izborne pobede u septembru, Fico je odmah prekinuo vojnu pomoć Slovačke Ukrajini i obećao da će blokirati pristupanje Kijeva NATO-u..Fico je Zuzanu Čaputovu u nekoliko navrata označio kao „američkog agenta”…..P.S…ovi ostali u EuRopskoj m..Uniji su ko nojevi sa glavama duboko u zemlji a sa golim dupetom iznad zemlje nabijenim na amerikanski dildo….SFSN…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI