Boris Johnson: “Rusija je ratoborna Sparta, a EU i SAD su kao drevna Atena”

Boris Johnson
28 komentara

Sada je sasvim jasno da smo ušli u takozvano “Orwellovsko razdoblje” u kojem je rat mir, sloboda je ropstvo, a neznanje je moć. Ili postoji druga mogućnost, nešto utješnija, da europski narodi za vođe biraju apsolutne ignorante i ljude koji ne poznaju elementarne povijesne činjenice.

Kao primjer ćemo navesti komentar na izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, koji bi po pristojnosti i poznavanju povijesti možda mogao biti dvorska luda na dvoru kraljice Elizabete II, ali nikako čelnik utjecajnog Foreign Officea.

Naime, Boris Johnson je usporedio Rusiju s ratobornom Spartom, na što mu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Facebooku odgovorila “da Rusija, za razliku od mnogih europskih zemalja, nikada nije bila ratoborna zemlja”.

Boris Johnson je u intervjuu za The Sunday Times povukao povijesnu paralelu i drevnu Atenu usporedio s Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, a Rusiju kao zatvorenu i neprijateljsku drevnu Spartu. Na kraju je dodao “kako ipak treba surađivati s Ruskom Federacijom”.

“Usporedba je netočna. Rusija nikada nije bila “ratoborna zemlja”, za razliku od europskih država. Biti proturječnosti Atene i Sparte je bila oligarhija kao temelj ustroja potonje. Mislim da ne postoji veće oligarhije od Velike Britanije. Dakle, Boris Johnson nije u pravu”, napisala je Zaharova.

Međutim, za jednu izjavu čelnika britanskog ministarstva vanjskih poslova je rekla da je prilično prikladna i poštena.

“Ali u jednoj njegovoj usporedbi se s njim možemo složiti. Ratovi Atene i Sparte su oslabili antičku Grčku, što su iskoristili Perzijanci i Makedonci. Danas će razdor koji je posijao i aktivno potiče Zapad, osobito u Europi, sigurno oslabiti zapadnu civilizaciju i učiniti je ranjivijom na prijetnje kao što je, na primjer, Islamska država”, rekla je Zaharova.

Ove kontroverzne izjave Johnsona dolaze uslijed predstojećeg posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Moskvi, gdje odlazi kako bi raspravljao s ruskom stranom, osobito o situaciji u Siriji.

boris johnsonBritanijaNATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
6 godine prije

Ako postoji u današnja vremena pandan ratobornoj Sparti, nije u Rusiji. Jednostavno je usporediti brojke intervencija svake vrste u svijetu.

Jupiter
6 godine prije

Materijalizam je na zapadu a duh na istoku!Božja je volja da uspostavi ravnotežu na mako se obični smrtnici trudili iz petnih žila da naprave odlužnu prevgu.

Kajzer Soze
6 godine prije

Izjava Zaharove nije potpuna jer je odgovorila još i ,, ako je Rusija Sparta, onda bi Velika Britanija prema takvim poređenjima mogla da bude Lezbos “

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Idiote!!

tabula
6 godine prije

Koliko li je grdan, još je veći demagog. Mislim da u te svoje priče ni sam ne vjeruje…

Piretis
6 godine prije

Budući da je to sve natrabunjao neposredno prije posjeta Kremlju može se nadati toploj dobrodošlici i konstruktivnim razgovorima.

Undertaker
6 godine prije

Zaharova rastura. Lijepa,pametna…. Šta ćeš bolje

Ivan1
6 godine prije

Johnson hoće da zamijeni McCaina po izjavama.

victory
6 godine prije

pa tehnički gledano i Sparta i Atena su bile imperijalističke sile koje su nametale svoju volju slabijim entitetima antičke Grčke. Koga zanima spartanski imperijalizam neka prouči ustroj te države, sa naglaskom na helote Mesenije. Koga pak zanima atenski neka prouči povijest Delsko-atičkog saveza, može se pronaći mnogo sličnosti sa suvremenim dobom. Atena ima veći ugled samo iz razloga što su u njoj djelovali veliki antički filozofi kao Sokrat, platon i sl., dok Spartanci nisu imali smisao za filozofiju već isključivo za rat, što je tipično i za ostale polise u kojima su bili stanovnici dorskog ogranka Grka, a i Eoljani su slični njima, kao i Ahejci Arkadije, poznati diljem Mediterana kao plaćenička vojska.
Pozdrav svima

igi
6 godine prije

,,,vi ste više otomansko carstvo na prijelazu iz 19st u 20 st. ili rimsko carstvo pred veliku seobu naroda…

Rus
6 godine prije

Ovaj nije ni za dvorsku ludu. Nisam siguran da li je ovo sto on prica i koga predstavlja vise smijesno ili zalosno.
U citavom procesu mucenja i pljackanja citave planete zaboravili su frizera nekog nabaviti za ovog “gospodina”. Barem frizera…

Bill Clinton
6 godine prije

ahahahahahaha blente!
mi smo u jezuitskom college u georgetownu odavno savladali gradivo, da smo mi ameri ili gringosi (kako nas nazivaju oni odvratni meksikakanci) rimljani, a svi ostali su atenjani (grci)… i što to ovaj sada pametuje!?

Osoba C
6 godine prije

Mogao nas je prosvijetliti do kraja,
A kraj je da je Peloponeski rat bio dugotrajan i da je Sparta porazila Atenu.
Ili to ne zna ili mu savjetnici nisu imali srca reći.
A pretpostaviti da je čuo za, a kamoli pročitao Tukidida, e to bi već bilo presmiono,

Laki Topalović
6 godine prije

Kakva budala, umjesto lavorva bi ga trebao dočekati i s njim razgovarati portir MVP-a Rusije, iako i taj bolje poznaje povijest , milijun posto, od ovog kretena.

alan ford
6 godine prije

zašto ovaj podmukli cio-hazarski fašist, ne kritizira svog predsjednika Netanjahua i zašto ne kaže da je Izrael najratobornija država na svijetu? Izrael pravi sve pizdarije i baš radi Izraela i cionističkih fašista, pate Palestinci i zbog Izraela je razoren cijeli Bliski istok, razjebao je 5-6 država i zbog cio-fašista su milijuni izbjeglica Johnson je podmukli cio-hazarski mutikaša, on radi za svoje, za Rotschilda i ostalu bandu, cio-hazari vode rat protiv Rusije preko 100 godina. Cio-hazarski fašisti su izazvali i rat u Ukrajini. Jedan od najpoznatiji američkoh neovisnih portala “veteranstoday” cio-fašiste naziva “rotschilds-khazarian mafia” (rotšildsko-(k)hazarska mafija), kratica RKM. Mislim da Johnson također vodi podrijetlo negdje iz Rusije ili nekog drugog dijela bivšeg SSSR-a. Dakle od onih starih (k)hazara, od kojih danas većina američkih i britanskih hazara vodi podrijetlo, Zato su svi onitoliko nabrijani na Rusiji i Putina,.Da ti hazari etnički i genetski nemaju nikakve veze sa stvarnim židovima (semitima), vidi im… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Prije nekih desetak godina, dok je Johnson bio još malo poznati političar na početku karijere, u Londonu su igrali nogoetmu utakmicu u dobrotvorene svrhe, njemački i engleski nogometni veterani, a u obje momčadi na obje strane, bile su i pojedine poznate ličnosti, glumci, pjevači, političari, itd… Tako je na strani Engleza u momčadi igrao i debeljuškasti Johnson.
Na strani Nijemaca igrali su neki bivši njemački reprezentativci kao Stefan Kuntz. I oni su kasnije ispričali, da su bili neugodno iznenađeni, kako je Johnson bio primitivan i agresivan… Sa 5 metara se namjerno zalijetao u njemačke igrače i krvnički ih rušio, i čak ih je rušio namjerno hrvačkim zahvatima i zabijao im se glavom u prsa, i tako ih rušio… Johnson se samo glupavo cerekao i sve to predstavljao kao šalu, zezanciju i zabavu..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI