Boris Johnson: “Rusija je ratoborna Sparta, a EU i SAD su kao drevna Atena”

Boris Johnson

Sada je sasvim jasno da smo ušli u takozvano “Orwellovsko razdoblje” u kojem je rat mir, sloboda je ropstvo, a neznanje je moć. Ili postoji druga mogućnost, nešto utješnija, da europski narodi za vođe biraju apsolutne ignorante i ljude koji ne poznaju elementarne povijesne činjenice.

Kao primjer ćemo navesti komentar na izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, koji bi po pristojnosti i poznavanju povijesti možda mogao biti dvorska luda na dvoru kraljice Elizabete II, ali nikako čelnik utjecajnog Foreign Officea.

Naime, Boris Johnson je usporedio Rusiju s ratobornom Spartom, na što mu je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Facebooku odgovorila “da Rusija, za razliku od mnogih europskih zemalja, nikada nije bila ratoborna zemlja”.

Boris Johnson je u intervjuu za The Sunday Times povukao povijesnu paralelu i drevnu Atenu usporedio s Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, a Rusiju kao zatvorenu i neprijateljsku drevnu Spartu. Na kraju je dodao “kako ipak treba surađivati s Ruskom Federacijom”.

“Usporedba je netočna. Rusija nikada nije bila “ratoborna zemlja”, za razliku od europskih država. Biti proturječnosti Atene i Sparte je bila oligarhija kao temelj ustroja potonje. Mislim da ne postoji veće oligarhije od Velike Britanije. Dakle, Boris Johnson nije u pravu”, napisala je Zaharova.

Međutim, za jednu izjavu čelnika britanskog ministarstva vanjskih poslova je rekla da je prilično prikladna i poštena.

“Ali u jednoj njegovoj usporedbi se s njim možemo složiti. Ratovi Atene i Sparte su oslabili antičku Grčku, što su iskoristili Perzijanci i Makedonci. Danas će razdor koji je posijao i aktivno potiče Zapad, osobito u Europi, sigurno oslabiti zapadnu civilizaciju i učiniti je ranjivijom na prijetnje kao što je, na primjer, Islamska država”, rekla je Zaharova.

Ove kontroverzne izjave Johnsona dolaze uslijed predstojećeg posjeta britanskog ministra vanjskih poslova Moskvi, gdje odlazi kako bi raspravljao s ruskom stranom, osobito o situaciji u Siriji.

28
Ostavite komentar

avatar
10000
16 Grupirani komentari
12 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
27 Komentatori
alan fordalan fordtediRiddickGeorgij Žukov Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Izjava Zaharove nije potpuna jer je odgovorila još i ,, ako je Rusija Sparta, onda bi Velika Britanija prema takvim poređenjima mogla da bude Lezbos “

žrec
Gost
žrec

Da, izostavili su najbolji dio. Ne znam je li Rusija Sparta ili ne, ali cijeli EU je jedan gadljivi Lezbos.

Undertaker
Gost
Undertaker

Zaharova rastura. Lijepa,pametna…. Šta ćeš bolje

victory
Gost
victory

pa tehnički gledano i Sparta i Atena su bile imperijalističke sile koje su nametale svoju volju slabijim entitetima antičke Grčke. Koga zanima spartanski imperijalizam neka prouči ustroj te države, sa naglaskom na helote Mesenije. Koga pak zanima atenski neka prouči povijest Delsko-atičkog saveza, može se pronaći mnogo sličnosti sa suvremenim dobom. Atena ima veći ugled samo iz razloga što su u njoj djelovali veliki antički filozofi kao Sokrat, platon i sl., dok Spartanci nisu imali smisao za filozofiju već isključivo za rat, što je tipično i za ostale polise u kojima su bili stanovnici dorskog ogranka Grka, a i Eoljani… Pročitaj više »

Osoba C
Gost
Osoba C

@victory
Pozdrav i Vama mladiću, s pozivom da ovdje češće koristite svoju ljubav prema povijesti. 🙂

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Idiote!!

Adriana
Gost
Adriana

Ako postoji u današnja vremena pandan ratobornoj Sparti, nije u Rusiji. Jednostavno je usporediti brojke intervencija svake vrste u svijetu.

tuf
Gost
tuf

Njegova izjava je izgleda namijenjena onoj publici koja ne vidi dalje od svojega prsta, ne gleda dalje od Guardiana i Daily Mirrora. Publika koja cijeli tjedan radi od 9 – 19h i preko vikenda se napije da na trenutak zaboravi svoje ropstvo, a informiranje o vrlome novome svijetu svodi na naslove korporativnih biltena.

Ivo
Gost
Ivo

ukratko, velika većina.

mmne
Gost
mmne

sa izuzetkom 0.0001%

komarko
Gost
komarko

Ovaj LIK po svojim istupima u poslednje vrijeme, govori kao da je došao sa neke druge galaksije, ili koristi tvrde droge.

Piretis
Gost
Piretis

Budući da je to sve natrabunjao neposredno prije posjeta Kremlju može se nadati toploj dobrodošlici i konstruktivnim razgovorima.

Rus
Gost
Rus

Ovaj nije ni za dvorsku ludu. Nisam siguran da li je ovo sto on prica i koga predstavlja vise smijesno ili zalosno.
U citavom procesu mucenja i pljackanja citave planete zaboravili su frizera nekog nabaviti za ovog “gospodina”. Barem frizera…

Jupiter
Gost
Jupiter

Materijalizam je na zapadu a duh na istoku!Božja je volja da uspostavi ravnotežu na mako se obični smrtnici trudili iz petnih žila da naprave odlužnu prevgu.

Riddick
Gost
Riddick

Neki filosof je rekao :Na zapadu ako im se cvidi cvet oni ga uberu i odnesu kuci , a na istoku oni zastanu i dive se njegovoj lepoti.

tabula
Gost
tabula

Koliko li je grdan, još je veći demagog. Mislim da u te svoje priče ni sam ne vjeruje…

igi
Gost
igi

,,,vi ste više otomansko carstvo na prijelazu iz 19st u 20 st. ili rimsko carstvo pred veliku seobu naroda…

Ivan1
Gost
Ivan1

Johnson hoće da zamijeni McCaina po izjavama.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kakva budala, umjesto lavorva bi ga trebao dočekati i s njim razgovarati portir MVP-a Rusije, iako i taj bolje poznaje povijest , milijun posto, od ovog kretena.

thames
Gost
thames

Eto ga na. A ja sam mislio da mi Hrvatskoj imamo blesave politicare. ?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Druze Laki ne brini , po protokolu kremlja ovaj stupanj bolesti zapadnih diplomata a slicnih simptoma kao kod gospodina Borisa Johnsona zahtjeva prvo posjet Dr. Mihailu Labkovskom , tek nakon pregleda lijecnik odlucuje da li je pacijent kognitivno sposoban za sastanak sa Lavrovom ..

Osoba C
Gost
Osoba C

Mogao nas je prosvijetliti do kraja,
A kraj je da je Peloponeski rat bio dugotrajan i da je Sparta porazila Atenu.
Ili to ne zna ili mu savjetnici nisu imali srca reći.
A pretpostaviti da je čuo za, a kamoli pročitao Tukidida, e to bi već bilo presmiono,

mars
Gost
mars

@ Osoba C – ja bih se apsolutno složio sa Džonsonom. SAD i EU su danas baš poput drevne Atene koja je jednog od najvećih antičkih filozofa (Sokrata) obespravila, progonila, zatvorila, sudila, osudila i na kraju pogubila, kada se njegovo učenje drznulo doći u sukob sa dogmatskim stavovima vladajućih, a koje je bilo ispravno i apsolutno u pravu. Jedina razlika je što su u drevnoj Ateni uvidjeli da je čovjek bio u pravu, priznali svoju grešku, rehabilitovali ga i poslije toga slavili, što sa ovim današnjim “Atenama”, u sličnoj situaciji i prema današnjim veikim umovima, nema šanse da se desi.

Osoba C
Gost
Osoba C

@mars
U pravu si, samo ovaj nema pojma o tom helenizmu,

tedi
Gost
tedi

Taj Englez je lud ili se pravi lud.Poslje te izjave,kud je krenuo?
Putin je jednom priliko rekao,parafraziram,Engleska je samo jedan otok u Atlanskom oceanu.Sto je istina,a istina boli,pogotovo kada ti neko kaze da si inferiorni kompleksas.I evo ga na sad, to i ispade,nalupa se onako frajerski gluposti i pri tom naduo ko zabac.Ma tipicni Englez samo mu fale ovce.
Njih sam kroz njihovu literaturu dozivjela kao cobane na farmama ovaca.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton

ahahahahahaha blente!
mi smo u jezuitskom college u georgetownu odavno savladali gradivo, da smo mi ameri ili gringosi (kako nas nazivaju oni odvratni meksikakanci) rimljani, a svi ostali su atenjani (grci)… i što to ovaj sada pametuje!?

alan ford
Gost
alan ford

zašto ovaj podmukli cio-hazarski fašist, ne kritizira svog predsjednika Netanjahua i zašto ne kaže da je Izrael najratobornija država na svijetu? Izrael pravi sve pizdarije i baš radi Izraela i cionističkih fašista, pate Palestinci i zbog Izraela je razoren cijeli Bliski istok, razjebao je 5-6 država i zbog cio-fašista su milijuni izbjeglica Johnson je podmukli cio-hazarski mutikaša, on radi za svoje, za Rotschilda i ostalu bandu, cio-hazari vode rat protiv Rusije preko 100 godina. Cio-hazarski fašisti su izazvali i rat u Ukrajini. Jedan od najpoznatiji američkoh neovisnih portala “veteranstoday” cio-fašiste naziva “rotschilds-khazarian mafia” (rotšildsko-(k)hazarska mafija), kratica RKM. Mislim da Johnson… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford

Prije nekih desetak godina, dok je Johnson bio još malo poznati političar na početku karijere, u Londonu su igrali nogoetmu utakmicu u dobrotvorene svrhe, njemački i engleski nogometni veterani, a u obje momčadi na obje strane, bile su i pojedine poznate ličnosti, glumci, pjevači, političari, itd… Tako je na strani Engleza u momčadi igrao i debeljuškasti Johnson. Na strani Nijemaca igrali su neki bivši njemački reprezentativci kao Stefan Kuntz. I oni su kasnije ispričali, da su bili neugodno iznenađeni, kako je Johnson bio primitivan i agresivan… Sa 5 metara se namjerno zalijetao u njemačke igrače i krvnički ih rušio, i… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik