Borrell upozorava na veliku vjerojatnost u vezi s tim da će EU izgubiti status igrača na međunarodnoj sceni

Josep Borell
46 komentara

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku JosepBorrell kaže da se uloga Europe u međunarodnim odnosima smanjuje i da bi Europska unija trebala raditi na jačanju europskih i sigurnosnih kapaciteta NATO-a.

“Prvo, svjedoci smo pojačane reakcije na uspon i asertivnost Kine, čiji je slučaj AUKUS dobra ilustracija. Drugo, vidimo multi-polarnu dinamiku u kojoj sile poput Rusije i drugih nastoje povećati svoju marginu djelovanja i sferu regionalnog ili svjetskog utjecaja”, rekao je Borrell u nedjeljnom objavljivanju na blogu.

Predložio je da postoje dva načina na koje Europa može reagirati na geostrateški razvoj: ili “zakopati glavu u pijesak” i ostati regionalni igrač ili pronaći načine kako postati proaktivnija.

“Europljani su u opasnosti postajanja objektom, umjesto igračem u međunarodnim poslovima. Doći ćemo u položaj da samo možemo reagirati na tuđe odluke, umjesto da sami upravljamo i oblikujemo događaje”, upozorio je Borrell dodajući kako bi EU “trebala izbjegavati našu uobičajenu sklonost posjedovanja apstraktne i iskreno podijeljene rasprave o tome trebamo li ili jačati europske sigurnosne kapacitete ili to učiniti u NATO-u. Jasno je da moramo učiniti oboje”.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku rekao je kako planira sljedećih dana otputovati u Washington kako bi o tim pitanjima razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

“… kako se više puta ponavljalo posljednjih godina i što je pokazano posljednjim događajima, uključujući povlačenje iz Afganistana i AUKUS, naši američki prijatelji očekuju da mi Europljani snosimo veći dio odgovornosti, za našu i svjetsku sigurnost”, rekao je Borrell, dodajući kako ovo pitanje planira pokriti s Blinkenom.

Prema Borrellu, novi plan strateškog kompasa EU-a koji će iznijeti europsku sigurnosnu i obrambenu strategiju do 2030. bit će izrađen prije završetka ove godine.

euJosep Borrell
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jery
2 godine prije

Sad rep pod noge i ciju, ciju! A što ste zapadnjački imperijalisti radili 30 godina. Nije Kina sjebala EU, nego ulaganja, pohlep i želja bjelosvjetskog ološa po maksimalizaciji dobiti.

Zagten
2 godine prije

EU je napravljena samo zato da bi stvarni vladari, tj tajna drustva komunicirali s jednim centralnim tijelom a ne vise drzava. EU je noga i stopala od gline na kipu koji je usnuo Navuhodonosor a san protumacio prorok Danijel, zadnje tzv carstvo u povijesti koje je nastalo na razvalinama politicke moci Papskog Rima.

Zbljuuuv
2 godine prije

Ameri nista ne rade iza ledja, oni ti sve kazu u lice, pa je tako gda Viktorija rekla, f.. the eu. Sta tu nije jasno krpena lutko?

Željko
2 godine prije

Nema on što da vjeruje, izgubila je odavno !

Praetorian
2 godine prije

Na koji nacin bi se moglo pokrenuti izlazak npr Hrvatske iz EU? Jel za to treba parlamentarna kvota za pokrenuti refenfum ili kako to ide?

Sven
2 godine prije

Naravno da ce izgubiti status igraca kad je sve svoje najbolje igrace poslala u kinu. Jedan mercedes je bio odlican igrac nogometa a nokia odbojke na pijesku. A ericssona su poslali u japan i dali mu prezime sony. Sad u japanu pije sake i zove se sony…bez onoga ericsson. Zapio se mali sony toliko da se vise ni u evropu ne vraca. A nekada je svatko imao svoga sony ericssona pokraj uha 🥺. Sad su i kinezi naucili igrati nogomet. Pa salju svoje najbolje igrace u evropu…jedan xiaomi je zeznut igrac, izdribla svakog igraca sa planete..a leđa mu cuva realme i huawei koji sanira povredu iz igre sa americkom ekipom. Kad se huawei vrati biti ce novi maradona. Jos je tu cijeli niz vrhunskih igraca iz kine koji samo cekaju da zaigraju u prvoj ligi . A mi evropljani ni golmana nemamo da brani gol 😁.

dobagan rogić
2 godine prije

EU= DREK!

tin
2 godine prije

Ideologija je unistila SSSR pa ce unistiti i EU.

Tek---
2 godine prije

Većina američkog izvoza plina ove godine uopće nije išla u Europu. Umjesto toga, većina američkog plina odlazi u Aziju, gdje su kupci bili izdašniji u pogledu cijena.

U rujnu je Financial Times objavio da su azijski kupci plina nadmašili europske kupce upravo za američki plin. 

“Oni imaju veću kupovnu moć”, rekao je jedan broker za LNG, misleći na azijske kupce plina. “Europa ima opcije naftovoda, a Kina i Japan nemaju alternative.”

Joe
2 godine prije

Zato je EU gay friendly!!!!

Kile
2 godine prije

Hhahaha izgubila odavno, di ovaj lapan živi

Persona Grata
2 godine prije

Beskorisno , birokratsko laprdalo.

Max
2 godine prije

EU je nakazna tamnica naroda a ne nikakav igrač.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI