Borrell želi da mornarice EU patroliraju Tajvanskim moreuzom

Josep Borell
46 komentara

Evropske mornarice trebale bi “patrolirati” Tajvanskim moreuzom, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, tvrdeći da bi taj potez pomogao da se održi “status quo” u regionu. Diplomata je tu ideju iznio u članku koji je u subotu objavio Journal Du Dimanche.

EU i dalje gleda na Kinu kao na “partnera, konkurenta i rivala u isto vrijeme”, u skladu sa svojom strategijom usvojenom još 2019. godine, napisao je Borrell.

Blok bi se trebao čvršće postaviti po pitanju Tajvana, “koje nas se tiče ekonomski, komercijalno i tehnološki”, tvrdio je.

„Zbog toga pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi označili posvećenost Evrope slobodi plovidbe u ovoj apsolutno ključnoj oblasti“, nastavio je.

“Na Tajvanu, naša pozicija je jednostavna i dosljedna. Po našem mišljenju, postoji samo jedna Kina. Ali ne pod bilo kojim uslovima. I svakako ne upotrebom sile”, napisao je Borrell, tvrdeći da “ogromna većina Tajvanaca vjeruje da je održavanje mirnog statusa quo najprikladnije rješenje”.

Zvaničnik EU obećao je da će ideju o provođenju patrola iznijeti ministrima vanjskih poslova Unije u ponedjeljak, kada bi se oni trebali sastati kako bi razgovarali o politici Brisela prema Pekingu. Istovremeno, priznao je da bi patrole trebale biti pažljivo postavljene, a zemlje EU trebale bi “bude oprezne protiv provokacija i preterivanja”.

Prijedlog je sličan američkoj praksi patrola takozvane “slobode plovidbe” koje uključuju vojna plovila koja se rutinski šalju u Tajvanski moreuz, Južno kinesko more i druge regije. Patrole su dugo bile problem u bilateralnim vezama između Washingtona i Pekinga, pri čemu potonji tvrdi da ta praksa samo podstiče tenzije umjesto da pomaže u donošenju ‘stabilnosti’ spornim plovnim putevima.

Borel se u svom tekstu dotaknuo i jednog od najkontroverznijih međunarodnih pitanja posljednjih mjeseci – tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine. Iako je Peking zadržao neutralan stav, pozivajući sve strane na uzdržanost i traženje diplomatskog rješenja za neprijateljstva, zapadni pristalice Kijeva su ga više puta optuživali da podržava Moskvu.

„Mi smo to stalno iznova govorili Kinezima: nije u vašem interesu da podržavate Rusiju. Pogotovo zato što ćete podržavanjem samo povećati polarizaciju međunarodnog sistema protiv koje tvrdite da se želite boriti”, napisao je Borrell, obećavajući da će ovaj stav ponoviti na predstojećem ministarskom sastanku.

eukinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Koji je interes da europske mormarice (što god to predstavljalo) patroliraju Tajvanskim moreuzom na drugom kraju svijeta?
EU se direktno upliće u kineske unutarnje probleme, a sa druge strane ju napada bez dokaza da pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini koji je opet ruski i europski problem.
Lutke na koncu izuzetnih, ništa drugo.

Мунгос
1 godina prije

Кад неко као овај Борељ почне да лупа глупости, нелогично, онда сви ми одговарамо да је Борељ глуп, будала. Чујеш, Кина нам је партнер, конкурент, ривал, мало пријатељ, мало непријатељ, зато ћемо да пошаљемо наше „европске“ бродове да патролирају мореузом и да буду покретне мете за проверу ефикасности кинеских ракета Ѕ-300. А посади смо доделили непробојне заштитне прслуке.
Уствари, Борељ није ни глуп, ни будала, него јадник само понавља оно што му је извршни директор главног сорошоида наложио.

Ivan
1 godina prije

Ovog kretena stvarno pod hitno treba skratiti za glavu..

Sir Oliver
1 godina prije

Odmah poslat Kineske i Ruske brodove u Engleski kanal.

Bill Gates
1 godina prije

Stari se gubi – treba ga poslati na dobro psihijatrijsko promatranje i hitno propisati terapiju !

NOVI STARI
1 godina prije

PRCAJU KINU ZAJEDNO SA USA…I ONDA GLE ČUDA KAO SE KINA MOŽE UDRUŽITI SA RUSIJOM?
TKO TU IMA MOZGA…???

Drago
1 godina prije

Tko to placa?

nekoime
1 godina prije

Hoće li patrolirati snage Wehrmachta ili SS-a?

eks
1 godina prije

Odgovor Zaharove: mogla bi mornarica Rusije da patrolira La Manšom .

Avnoj
1 godina prije

Ovo je bolje za Rusiju. Perfektno.

Tri p
1 godina prije

Covjek zivi u lazi i psihozi, nisam siguran da se smije slobodno setati Barcelonom, inace je katalonac koji cvrsto vjeruje u jedinstvo spanjolske, dakle protiv je odvajanja katalonje. Dok je sa druge strane glasan zagovornik nezavisnosti tzv kosova i stalno djeli moralne packe srbiji. Sta ocekivati od takvog lika….

dona
1 godina prije

hhaahahahah koji bolesnici i njihovi mokri snovi

joškoboško
1 godina prije

EU institucijama i njenim narodima upravljaju “humanoidni roboti” PILEĆE INTELIGENCIJE koje su isprogramirali i njima vladaju ideolozi globalne plutokracije koji diskretno podvode “humanoidne robote” koji nisu izabrani političari da nam prodaju pastoral duhovne gluposti kao novovjekovni biskupi posvećeni pastiri (čobani) od planetarnog “svevladara”

tihobl
1 godina prije

Zaharova je odgovorila da bi azijske zemlje trebale patrolirati La Masom radi povecanja globalne bezbjednosti.

tuf
1 godina prije

Borell je tipični proizvod euroatlantskog novogovora, gdje se Fond za Mir koristi za kupovinu naoružanja, inflacija smatra pobjedom a europski ratni brodovi šalju u Južno kinesko more kako bi osigurali “slobodu plovidbe” – što u stvarnosti nema veze sa slobodom, nego realizacijom Pivot to Asia doktrine proglašene za vrijeme Obame kojom se Kini želi zatvoriti pristup morskoj komponenti novog Puta svile.

Ivan
1 godina prije

To govno smrdljivo treba poslati na ukrajinsku frontu pa neka tamo vodi rat..

Max
1 godina prije

Patrolirat će dnom.

pinčunela
1 godina prije

Kod zadnje posjete Macrona i Ursule von Lajem kod Kineza, dali su drugarici Ursi na znanje i politički tretman da ona ne predstavlja legitimno demokratski ni koji narod iz EU i da će imati samo kurcoazni tretman od strane Narodne Republike Kine i tako su se prema njoj ponašali pa se drugarica vratila u EU sama bez Makaronića, koji se osvjestio o potrebi političke autonomije članica EU povratkom iz Kine….
Toliko o tome što misle Kinezi o EU povjerenicima-komesarima i bilo bi zgodno vidjeti koje bi to brodicie plutale kineskim moreuzom…

abc
1 godina prije

EU je okupirana američka prčija ili istočna USA. To se svakim danom sve više potvrđuje.

abc
1 godina prije

Kinezi se več tresu……od smijeha… 😁😁😁🚀😂😁🚀😂😁🎶🎶🎶😁😁😁

Grdi
1 godina prije

Vidi se ovo liku po ocima da je ratohuskac i ubojica …….

Jomla
1 godina prije

Tko li mu daje toliko idiotska mišljenja? (Jedan idiot sam ne može sve ovo smisliti!)
Znam, pitanje je glupo, ali sam mor’o… 😛

Jomla
1 godina prije

Nešto sam zaboravio, pa me evo opet: da se “kolektivni zapad” ne miješa u odnose Kina-Tajvan, ne bi bilo nikakvih napetosti! Ne može jednostavnije, jbg… 😛

abc
1 godina prije

Glupson Borell bi trebao pod hitno patruljirati u nekoj ludari ili u ruskom kazamatu, negdje u sibirskoj zabiti.

BanOvan
1 godina prije

Sve je dobro dok mladjo st ne uplovi sa svojim razaracem u kinesko more. Jedni problem za mladju je , čime poslije u lov na sviću . Treba na’ranit sve one silne ukrainke u ‘aremu

abc
1 godina prije

Baš bi volio vidjeti da EU pošalje tu svoju svemočnu i jaku morsku flotu u kinesko priobalje, a Kinezi se s njom malo povežbaju….😁😂🤣📯🥁🎷🎺🎸🪕🎻🎵🎶🚀🚀🚀🚀🚀

Lucija, prva
1 godina prije

Koliko koštaju ukrajinske izbjeglice, službeno.

“Украјинских избеглица у Пољској два милиона, у Немачкој 900.000, у Чешкој 500.000, у Шпанији и Британији по 160.000

У СЈЕДИЊЕНИМ ДРЖАВАМА ИХ ЈЕ 100.000, АЛИ ИХ ИЗДРЖАВАЈУ СПОНЗОРИ, А НЕ БАЈДЕНОВА АДМИНИСТРАЦИЈА

На издржавање пристиглих Украјинаца Берлин је потрошио до 13,5 милијарди евра. Чешку је 500 хиљада Украјинаца већ коштало 1,5 милијарди евра. У Италији их је 170 хиљада, дакле – два и по пута мање, али је Рим морао да за њих издвоји тек нешто мање од милијарду евра”, fakti

A neki i lažu. Vjerojatno svi. Neki više, neki manje. Uobičajeno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI