Brat Bidenovog pomoćnika navodno lobira za Amazon

Amazon
3 komentara

Iako je demokrata obećao veću transparentnost u pogledu odnosa svoje administracije sa lobistima i drugim uticajnim grupama, do sada je izbjegavao da se obaveže da će protjerati bivše lobiste iz svog kabineta, na šta su pozivali neki poslanici.

Jeff Ricchetti, brat Steve Ricchettija, savjetnika Bijele kuće Joea Bidena i člana kampanje novoizabranog predsjednika, zvanično se registrovao kao lobista Amazonove platforme u oblaku Amazon Veb Services, izvijestio je CNBC pozivajući se na dobijenu dokumentaciju o otkrivanju lobiranja. Registracija je zavedena 13. novembra – 10 dana nakon izbora.

Prema dokumentima na koje se poziva CNBC, aktivnosti lobiranja Jeffa Ricchettija će biti povezane s pandemijom i Zakonom CARES koji je usvojen ovog aprila kao pomoć američkim porodicama i preduzećima da prebrode blokade i ekonomsko usporavanje izazvano pandemijom koronavirusa. Amazon nije jedina kompanija za koju će Jeff Ricchetti lobirati, jer takođe ima ugovor sa Evofem Biosciences po kojem će raditi na uticaju na „savezne zdravstvene politike koje se odnose na pokrivanje usluga kontracepcije“.

Anonimni izvor blizak dvojici braće tvrdio je u intervjuu za CNBC da Ricchetti braća planiraju da razdvoje svoj profesionalni i lični život kako bi izbjegli sukob interesa. Sam Steve Ricchetti nekada je radio kao lobista, ali je na kraju napustio posao i prodao svoj udio u kompaniji u kojoj je radio.

„Jeff nikada, ali nikada, neće lobirati kod svog brata u ime bilo kog od svojih klijenata, a Steve nije imao nikakvu ulogu u poslu svog brata otkako je 2012. prodao svoj udio u firmi“, tvrdio je izvor emitera.

Ni braća, ni Amazon, ni tranzicioni tim izabranog predsjednika nisu komentarisali vijest. Tokom svoje kampanje, Biden je oštro kritikovao Amazon zbog neplaćanja poreza i rekao da nijednoj kompaniji to ne bi trebalo dozvoliti.

Steve Ricchetti je jedan od dvoje ljudi u budućem demokratskom timu koji ima prošlost lobiranja, a drugi je Tom Vilsack, Bidenov sekretar za poljoprivredu. Demokrata se već suočio sa pozivima kongresmena da se obavežu da neće uključiti bivše lobiste u svoj kabinet. Iako je obećao veću transparentnost u pogledu lobiranja i grupa uticaja, do sada je izbjegavao održati takvo obećanje.

Amazonjoe bidenLobisti
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zorule
3 godine prije

Jeste vidjeli ovaj video o Ukrajinskim optužbama prema Bidenu?
https://youtu.be/hKDXVo-OKeQ

Navodno je video jos iz 9-og mjeseca ali nije se bas isticao do sad

Mahatma
3 godine prije

Pametnije bi im bilo lobirat u Amazona za Bidena.

Max
3 godine prije

Svi su umreženi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI