Brazil daje predlog o mirovnim pregovorima u Ukrajini

Luiz Inacio Lula da Silva
24 komentara

Svijet bi trebao formirati klub zemalja usmjerenih na postizanje mirovnog rješenja između Rusije i Ukrajine, izjavio je u ponedjeljak brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva. Dodao je da, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Brazil neće ponuditi oružje Kijevu.

“Potrebno je konstituisati grupu koja ima dovoljno snage da bude poštovana za pregovaračkim stolom, i sesti sa obe strane”, rekao je predsednik, koji je u narodu poznat i kao Lula. On je govorio u Braziliji, glavnom gradu nacije, nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Lula je spomenuo G20, neformalni klub najvećih svjetskih ekonomija koji je počeo redovno da se sastaje nakon početka finansijske krize 2008. godine.

„Želimo da predložimo vrstu G20 kako bi stavili tačku na sukob Rusije i Ukrajine.”

“Brazil će se potruditi”, izjavio je Lula, dodajući da je o tome razgovarao sa Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Tvrdio je da će o tom pitanju razgovarati i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim svjetskim liderima.

Istovremeno, brazilski predsjednik je naglasio da njegova zemlja neće slati oružje Ukrajini.

Brazil nema interes da prenosi municiju koja će se koristiti u ratu između Ukrajine i Rusije. Brazil je zemlja mira. U ovom trenutku moramo pronaći one koji žele mir, riječ koja se do sada vrlo malo koristila.

Prošle sedmice, Njemačka se, zajedno sa SAD-om i nekoliko drugih članica NATO-a, obavezala da će Kijevu po prvi put obezbijediti teški oklop. Kremlj tvrdi da će isporuke samo dodatno eskalirati sukob i da će zapadni tenkovi “gorjeti” na bojnom polju.

Brazil je takođe odlučio da ne uvede sankcije Rusiji nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara. Lulin prethodnik, bivši predsjednik Jair Bolsonaro, rekao je tada da ograničenja koja su Rusiji nametnule SAD i EU “ne funkcioniraju”.

BrazilMirrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Razuman prijedlog.

gargamel
1 godina prije

Koji bi to pregovorači bili poštovani( izuzev Rusa), ovaj izgleda nije čuo šta je izjavila Merkelica i Macaron o Minskim pregovorima. Rusi će kako stvari stoje pregovarati kad budu prihvaćeni svi njihovi uvjeti. Putin ih je naveo, pa će vidimo.

Tone
1 godina prije

Lula je u proteklih nekoliko dana, na konferencijama za novinare u Urugvaju i Argentini, dao nekoliko kontroverznih izjava i neprijateljskih komentara prema Rusiji i Kini. Prioriteti su mu pregovori s EU i potpisivanje Mercosur-EU sporazuma. Naglasio je, da će se razgovori s Kinom, održati tek nakon potpisivanja sporazuma s EU, itd
Analitičari Infobriks, kontroverzne objave objašnjavaju političkim pritiskom nekoliko jakih grupa u Vladi, koji se žele približiti EU i Zapadu, te kritiziraju BRIKS. Vidjet ćemo kuda Lula plovi.

tihobl
1 godina prije

Solc je otisao u J. Ameriku po dvije stvari: municiju i litijum. Vec su mu rekli da od municije nema nista, a izgleda da ce cuti da nece da raskidaju ugovor sa Kinom zbog njega.

roberto
1 godina prije

Možda im daju i nog.repku..hehe
Ali ne znam kaj se trude,pa zec zelenski je rekao da nema pregovora sa rusima…valjda dok se cijela ukrajina ne razori,pa američke tvrtke dojdu obnovit infrastrukturu(navodno več postoje potpisani ugovori između ukr. i amera).onda bu valjda sjeo za stol,kad ispuni svoj zadatak…
Bogami sami lopovi,ubojice…ali je malo više nabijenih pušaka(a ne samo dvije)..;););)

Krle
1 godina prije

Nigdje veze, nemoguća misija. Situaciju može riješiti samo vojni poraz i to opet ako obje strane pristanu na neki kompromis ako ne bude potpuni poraz. Mislim da Rusija neće pristati da se povuče nego će se držati pripojenih oblasti. Također, insistirat će na bezbjednosnim garancijama. Ništa NATO (zauvjek) i povlačenje ili čak zaplijena zapadnog naoružanja. Ukrajinci će tražiti najmanje granice iz 2014., u najboljem slučaju bez Krima, i ratnu odštetu.
Eto pa pa nek se dogovore.

Otpornik
1 godina prije

Bravo Lula! Tako govore ljevičari, a ne ovi piz*eki po EU koji sebe nazivaju ljevičarima i zelenima, a u NATO-u vide božanstvo. Prestanak rata odmah!

Lucija, prva
1 godina prije

“Politika brazilskog predsjednika Lule da Silve u odnosu na krizu u Ukrajini i nespremnost brazilske strane da odmrzne trgovinski sporazum između EU-a i Južnoameričkog zajedničkog tržišta (MERCOSUR) pod europskim uvjetima postali su “udarac” za njemačkog kancelara Olafa Scholza, objavio je list Junge Welt. Scholz je nedavno posjetio Brazil. Publikacija napominje da Lula da Silva ne dopušta da se na njega politički utječe i nagovori na antiruski stav, prenosi TASS . Zauzvrat, predsjednik “pokreće inicijativu za pregovore”. Brazil naziva ne samo posrednikom između Ukrajine i Rusije, već zapravo između Rusije i Zapada kao “neovisnim stupom moći”. Također “udarac” za Njemačku je to što Lula da Silva želi UKLJUČITI KINU u posredovanje. On želi dati NR Kini ključnu poziciju u svjetskoj politici.” Publikacija također navodi da je šef Brazila odbio isporučiti oružje kijevskim vlastima. Osim toga, Lula da Silva pokazuje želju za ponovnim pregovorima o uvjetima trgovinskog sporazuma između EU i MERCOSUR-a… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI