Brazil deblokirao Telegram

10 komentara

Brazilski sudija je u subotu suspendirao zabranu kojom je aplikacija za razmjenu poruka Telegram bila blokirana u cijeloj zemlji. Usluga je blokirana nakon što su brazilske vlasti zatražile korisničke podatke o navodnim neonacističkim kriminalcima, za koje kompanija kaže da ih je nemoguće pružiti.

U presudi objavljenoj u subotu, savezni sudija u državi Espirito Santo izjavio je da “nije razumno” ograničavati “slobodu komunikacije hiljada ljudi” koji nemaju nikakve veze s krivičnim predmetom koji se istražuje, vijesti G1 prijavljen.

Brazilski sud je prošle sedmice naložio Googleu, Appleu i četiri brazilske telekomunikacije kompanije da uklone Telegram iz svojih prodavnica aplikacija i blokiraju pristup platformi, nakon što kompanija nije predala podatke o administratorima neonacističkog grupnog razgovora istražitelji.

Policija je zatražila pristup podacima nakon što je utvrdila da je 16-godišnjak koji je u novembru u dvije škole u Aracruzu ubio četiri osobe i ranio još njih desetak, širio antisemitski sadržaj na Telegram grupama i dijelio pravljenje bombi. uputstva i video zapise koji prikazuju nasilnu smrt. Izvršni direktor Telegrama, rođen u Rusiji, Pavel Durov, obećao je da će se žaliti na zabranu, navodeći da podatke koje je tražila policija nije moguće dobiti. Telegram je dostavio neke od podataka, ali nije dostavio kontakt brojeve administratora.

Sud je izrekao novčanu kaznu od milijun reala (198.000 dolara) po danu sve dok je Telegram nastavio da zadržava preostale podatke. Sudija u Espirito Santu presudio je u subotu da ova kazna ostaje na snazi.

Brazilska vlada je ranije djelovala da suspenduje Telegram prošle godine, navodeći da je platforma odbila da udovolji zahtjevima da se zaustavi širenje “dezinformacija”. Kompanija je potom kažnjena u januaru jer je odbila da suspenduje račun desničarskog poslanika Nikolasa Ferreire.

U izjavi od četvrtka, Durov je rekao da u slučajevima u kojima se lokalni zakoni sukobljavaju s posvećenošću njegove platforme privatnosti, Telegram ponekad odluči “napustiti takva tržišta”.

“Bez obzira na cijenu, mi ćemo se zalagati za naše korisnike u Brazilu i njihovo pravo na privatnu komunikaciju”, napisao je.

BrazilCenzurasuspenzijaTelegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
11 mjeseci prije

Van teme. Sinoć u Bgd prebijena ekipa hitne pomoći bejzbol palicama. Obzirom da znamo kako su se medicinski radnici većinom ponašali za vreme plandemije, prilično sam siguran da su zaslužili. Palicu u ruke, oni ne razumeju drugi jezik..

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Ima logike odluka Brazilska suda 👍🍸

Max
11 mjeseci prije

Logičan potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI