Brazil se protivi isporuci oružja Ukrajini

Isporuka oruzja iz SAD u Ukrajinu
20 komentara

Ministar vanjskih poslova Mauro Vieira rekao je za RIA Novosti da je nekoliko zemalja spremno pridružiti se mirovnim naporima njegove nacije

Brazil se protivi isporuci oružja bilo kojoj strani u ukrajinsko-ruskom sukobu, rekao je ministar vanjskih poslova Mauro Vieira. Diplomat je također predvidio da će mir na kraju biti postignut uz pomoć nacija koje nisu stale na stranu, poput Brazila i afričkih zemalja. U intervjuu za rusku RIA Novosti objavljenom u ponedjeljak, Vieira je naglasio da je Brasilia dosljedno izražavala svoje protivljenje isporukama oružja Kijevu i Moskvi. Prema riječima diplomata, “nekoliko zemalja spremno je pridružiti se” mirovnim naporima brazilskog predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve. Ministar je naveo inicijative koje je nedavno iznijela skupina afričkih država.

“To će potrajati, ali upravo će to dovesti do mira kojem težimo”, inzistirao je Vieira.

Tijekom službenog posjeta Rimu prošlog mjeseca, predsjednik Lula je tvrdio da Rusija i Ukrajina moraju postići kompromis kako bi okončale sukob.

“Obje strane moraju nešto dobiti. Samo Rusi i Ukrajinci znaju što im je potrebno za postizanje mira”, rekao je tada. Brazilski šef države također je doveo u pitanje sposobnost EU-a za posredovanje, tvrdeći da je blok učinkovito uključen u sukob. Lula je zatim naveo Indiju, Meksiko i afričke zemlje kao potencijalne neutralne mirovne posrednike.

Moskva je okrivila Kijev za izostanak mirovnih pregovora, ističući da je prošle godine ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao dekret kojim se pregovori isključuju sve dok je njegov ruski kolega Vladimir Putin na vlasti. Ukrajinska vlada inzistira na tome da će pregovarati tek nakon što istjera ruske snage s cjelokupnog teritorija koji se nalazi unutar ukrajinskih granica iz 1991. godine. Zelenski je predložio vlastiti mirovni plan, koji poziva na rusko povlačenje, odštetu i sud za navodne ratne zločince.

Moskva je odbacila tu ideju, opisujući je kao ideju koja nema temelja u stvarnosti.

Brazilrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Primat
9 mjeseci prije

kad se napuni pro & contra, šekretara, global balalajka show moze pocetiiiii!

leningrad cowboys & russian red army choir:
youtube.com/watch?v=_dOKuEAyYJs

živli!

Max
9 mjeseci prije

Sasvim logično.

Ivan
9 mjeseci prije

Do mira ce dovesti samo kada Ukrajinci sami skraze zaglavu ovu nistariju Zelenskog..

mel mor
9 mjeseci prije

hrpa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI