„Brejkdens“ Zapada blokira mirovne nade Ukrajine

Sergej Lavrov
7 komentara

Kijev i njegovi zapadni partneri ne pokazuju interes za rješavanje ukrajinskog sukoba za pregovaračkim stolom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je takođe tvrdio da članice NATO-a ni ne pokušavaju da sakriju svoju direktnu umešanost u neprijateljstva.

Govoreći na marginama samita Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, u petak, Lavrov je rekao da ne vidi znake da će se sukob uskoro rešiti diplomatskim putem, okrivljujući za situaciju Kijev i Zapad.

„Za početak političkog procesa, kao u tangu, potrebno je dvoje. Ali momci sa druge strane ne plešu tango, oni plešu breakdance. Eto, svi morate ići solo.”

Lavrov je podsjetio da su Moskva i Kijev u suštini postigli mirovni sporazum tokom pregovora u Istanbulu u martu 2022. godine, napominjući da je to nedavno potvrdio visoki ukrajinski poslanik David Arakhamia, koji je predvodio delegaciju svoje zemlje.

Međutim, nade u mir ugasio je tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson, koji je sugerisao da Kijev trebao “više ratovat“, rekao je Lavrov. “To svi znaju. Rekli smo to mnogo puta, ali sada su Ukrajinci ti koji to priznaju”, dodao je.

Moskva trenutno ne vidi znake ni od Kijeva ni od njegovih “gospodara” da su spremni na pregovore, naveo je Lavrov, podsjetivši da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski prošle jeseni potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi razgovori sa aktuelnim rukovodstvom Kremlja. Taj potez uslijedio je nakon što su četiri bivše ukrajinske regije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji. Moskva je, međutim, uvijek insistirala da je otvorena za razgovore s Ukrajinom.

Lavrov je također napomenuo da su zapadni zvaničnici u više navrata tvrdili da moraju podržati Ukrajinu jer bi poraz otvorio put za ruski upad u baltičke države i Poljsku. Moskva je stalno poricala da ima bilo kakve planove za napad na zemlje NATO-a.

Arakhamija, ključni politički saveznik Zelenskog, otkrilo je o potencijalnom ukrajinskom mirovnom sporazumu prošle sedmice. On je naveo da je primarni cilj Rusije bio da izvrši pritisak na Ukrajinu da prihvati neutralnost i odustane od planova za pridruživanje NATO-u. Kijev nije vjerovao Moskvi da će održati svoju riječ i želio je “sigurnosne garancije” trećih strana, rekao je Arakhamia, istovremeno ukazujući na Johnsonovu ulogu u osujećenju pregovora.

Lavrovrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Dobra usporedba.

gargamel
5 mjeseci prije

Ovo postaje dosadno. Pregovore traži strana koja gubi, ne razumijem Lavrova, kao Rusija bila spremna na pregovore.Kad stignu do poljske granice, neka smjeste tamo koju nuklearku, pregovori su glupost bar što se Rusije tiče.

boro
5 mjeseci prije

ovaj peder zvani lavrov i njegov šef putin imaju muda ko pauk…ajde bacite jednu atomsku da cijeli svjet zna da imate muda….samo serete jer ste govna

boro
5 mjeseci prije

pozdravlja vas pijani boro

tihobl
5 mjeseci prije

Lavrov je dosao u clanicu NATO da NATO potpise kapitulaciju. a Blinken je pobjegao prije nego sto je avion sletio.
Nema veze, Putinu se ionako ne zuri u igri iscrpljivanja.

Bruno
5 mjeseci prije

Kako kaže naš narod “Budali je more do koljena”. Što je nejasno u povjesnoj činjenici da se Amerikanci i Britanci nikada nisu držali dogovora. Kako ovi ljudi uče povijest, ako je uopće uče. Istrijebili Indijance, Aboriđine, poubijali na milijune crnaca i odveli u ropstvo. I sada dođe Zeleni i od njih traži garancije. Glup je 100 Stoltenberga.

zoran
5 mjeseci prije

Jos je premalo ukrajinaca poginulo,a oni jos nece u velikom broju da salju svoje, jer se boje za svoje stolice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI