Britanska finansijska podrška Ukrajini ističe do nove godine

Velika Britanija i Ukrajina
12 komentara

Finansijska podrška Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajinskoj vojsci prestat će do kraja godine, rekao je izvor iz Ministarstva odbrane za Sunday Times. London je Kijevu već dao više od 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara) vojne pomoći, ali ko god da bude na čelu zemlje, moraće da se nosi sa napetim javnim finansijama i opadanjem javnog entuzijazma za dugotrajni sukob.

Britanski premijer Boris Johnson posjetio je Kijev prošle sedmice, gdje je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 54 miliona funti (63 miliona dolara), povrh 2,3 milijarde funti koje je Velika Britanija izdvojila od početka ruske vojne operacije u februaru. Džonson je obećao da će podržati kijevsku vojsku “koliko god to traje”, a njegova vjerovatna nasljednica, ministarka vanjskih poslova Liz Truss, poznata je po svom još jastrebskom stavu prema Rusiji.

“Realnost je, kao što je jedan izvor iz Ministarstva odbrane priznao, da će finansijski doprinos Ujedinjenog Kraljevstva ratnim naporima presušiti do kraja godine”, navodi se u članku Sunday Timesa .

“To znači da će se novi premijer vrlo brzo suočiti s pitanjem da li da izdvoji milijarde funti dodatne podrške u vrijeme kada su javne finansije pod velikim pritiskom.”

Britanija se trenutno bori sa rastućom inflacijom – za koju se predviđa da će dostići 18 % početkom 2023. – i rekordnim cijenama goriva. Vođen tržišnim silama, prekidom u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i odlukom Britanije da prekine uvoz energije iz Rusije, veći dio ovog povećanja cijena prenosi se na potrošače, a energetski regulator Ofgem podiže gornju granicu cijene energije u petak do 80 %. Ovim potezom će prosječno domaćinstvo plaćati više od 3.500 funti godišnje za račune za energiju.

Članovi Konzervativne stranke sljedećeg mjeseca će glasati za Trussa ili bivšeg kancelara Rishija Sunaka koji će zamijeniti Johnsona na mjestu lidera stranke i premijera Velike Britanije. Ko god pobijedi morat će uravnotežiti svoju navedenu posvećenost finansiranju ukrajinske vojske sa sve većim pozivima učesnika kampanje da se ublaže računi za energiju, nadoknade rastući troškovi života i plati domaćinstvima da prihvate ukrajinske izbjeglice.

U tom kontekstu, i uprkos zahtjevu Kijeva za “solidarnost” od strane evropske javnosti, podrška britanskoj politici sankcija Rusiji je sve manja. Anketa YouGova u martu pokazala je da 48 posto Britanaca podržava povećanje sankcija Rusiji, čak i ako bi dovele do viših računa za energiju. Do juna je to palo na 38 %. Isto tako, dok je 49 % u martu reklo da će izdržati povećanje poreza kako bi osigurali ukrajinsku vojsku, taj broj je od tada pao na 41 %.

UKukrajinavojna pomoć
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Britanci – najveći jastrebovi u Europi što se tiče podrške Zelenskom – uvidjeli da ne može pobijediti Ruse i dižu ruke od njega. Shvatili da nema smisla zbog toga gospodarski uništiti svoje gospodarstvo, i napraviti političko samoubojstvo. Uskoro će i Njemačka tim putem – sa ili bez Scholza – a do kraja godine proradit će i plinovod Sjeverni Tok 2. Priča će biti – samo ove zime. Ukrima – na žalost – ostaje razorena zemlja i zatrovani odnosi sa Rusijom. I potrebna ogromna ulaganja u razrušenu infrastrukturu i izgradnju gospodarstva, što su im izuzetni već naplatili sa – za sada – skoro 30% plodne ukrajinske zemlje, a EU će im uzeti drugo sa skupim kreditima. Da bi ušli u EU, Ukrima će trebati minimalno 10 godina pregovaranja (uobičajeno vrijeme trajanja pregovora) gdje će biti dodatno podjarmljeni, a u NATO neće ući nikada. Sve balkanske države ušle u EU doživljavaju demografski… Čitaj više »

LZN
1 godina prije

Pa đe baš sad kad je ruska vojska ostala brez hrane i municije, Rusija bankrotirala a Putin u bunkeru………(po rječima engleskog obaveštajca i načelnika sirijskog opservatorija za ljudska prava, Hibarsa)

CroExit
1 godina prije

Koliko je Bozo od tih 54 mil. maznuo?! A udbašenković, tupavi sholz, makaron, pedo joe i slična banda do sada?

tihobl
1 godina prije

Znate li sta ovo znaci – anglosaksoni ce povecati pritisak na EU da poveca izdvajanja za Kijev. Lijepo je kad imas vazale, onda se bavis retorikom, a vazali placanjem.

tuf
1 godina prije

Ne vjerujte u ove plasirane dezinformacije. Tako su i za Njemačku još do prije par dana u medijima plasirali kako su na izmaku zaliha, a onda Baerbock službeno objavi da će se vojna podrška Ukrajini nastaviti godinama. Redovito plasiraju kontradiktorne informacije, a onda vidite da u stvarnosti rade suprotno. Primjera je na desetke.

Rimtutituki
1 godina prije

Ovo nece stati,dzaba se nadate. Usa 8 godina ulaze u najmoderniju vojsku u europi,tacno znaju do u zadnji dolar,a izracunali su da od dijela ukrajine koji ce im pripadti,imace direktne i indirektne dobiti 9 hiljada milijardi.pa nije ovo vassr u Sabcu,sad podrzavamo,sad ne. Nego tacno izracunato – i + minus do 100 miliardi i 30 miliona ukrajinskih zrtava + 9 hiljada milijardi. Ima li neko pojma o cemu se ovde radi? Najveca rafost bi bila usa zadtava na Sebastopoli i kontrola crnog i zov mora- Zbignjrv B. Ako ne moze,dobro je i sva matetijalna korist.

Max
1 godina prije

Nesta para nesta prijatelja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI