Britanski par kažnjen zbog pokušaja krijumčarenja ukrajinskih raketnih bacača

Ukrajinske rakete
13 komentara

Oružje su im dali kao ‘simbol pobjede’ tijekom obavljanja humanitarnih dužnosti u Ukrajini, tvrdili su na sudu

Britanski par kažnjen je novčanom kaznom tijekom pojavljivanja pred sudom ovog tjedna, nakon uhićenja u svibnju u francuskom lučkom gradu Calaisu, nakon što su pokušali prevesti dva takozvana raketna bacača ‘Bunker Buster’ (”uništavači bunkera”) u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Ukrajine, prema medijskim izvješćima. Onesposobljeno oružje, koje je otkriveno tijekom rutinske pretrage kombija para prije ukrcaja na brod za Ujedinjeno Kraljevstvo, dato im je kao uspomena tijekom posjeta Ukrajini, rekao je par carinicima prema Daily Mailu.

“Htjeli su prijaviti dva raketna bacača i drugu vojnu opremu koju su dobili u Ukrajini dok su bili u humanitarnoj misiji”, citirale su novine neimenovani izvor iz istrage.

Osim raketnih bacača, za koje se smatralo da su američke proizvodnje M141, dužnosnici su također navodno pronašli 14 iskorištenih čahura u njihovom vozilu, kao i pancirni prsluk koji je bio izbušen rupama od metaka. M141 s jednim metkom ispaljivan s ramena naširoko koriste ukrajinske trupe tijekom sukoba Kijeva s Moskvom. Otkriće oružja potaknulo je proglašenje izvanrednog stanja u luci Calais i evakuaciju, dok su stručnjaci za uklanjanje bombi pozvani da utvrde predstavljaju li raketni bacači prijetnju javnosti. Naknadnom analizom utvrđeno je da je oružje neispravno, navodi Daily Mail.

Pojavljujući se ovog tjedna na sudu, jedan od neimenovanih optuženika rekao je da su im raketni bacači dani kao “simboli pobjede” nakon završetka kratkog, četverodnevnog posjeta Ukrajini. “Nisam kolekcionar”, rekao je jedan. “Bili su to darovi u znak zahvalnosti, simboli pobjede Ukrajinaca, koji su nam donijeli mnogo problema na granici.”

Drugi optuženik dodao je da su kontaktirali britanske vlasti kako bi utvrdili zakonitost transporta rashodovanog oružja u Englesku, te im je rečeno da je to dopušteno. “Na našu nesreću, saznali smo na teži način da je prijevoz ovakvih stvari zabranjen u Francuskoj.” Par je navodno novčano kažnjen nakon što je otkriveno da su “prevozili oružje C kategorije bez legitimnog razloga”.

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini brojne raketne bacače M141 u sklopu paketa pomoći u vrijednosti od 76,8 milijardi dolara između siječnja 2022. i kraja svibnja 2023., od čega je 61% (46,6 milijardi dolara) poslano u obliku vojne pomoći. M141, kao što njegov nadimak “Bunker Buster” ili ”uništavač bunkera” sugerira, obično se koristi u napadima na bunkere i druge utvrđene položaje. Neka oružja isporučena sa Zapada pala su u ruke “kriminalaca, dragovoljaca i trgovaca oružjem” u Ukrajini, izvijestili su CNN i Military.com u petak, pozivajući se na izvješće Ministarstva obrane dobiveno putem zahtjeva Zakona o slobodi informacija. U dokumentu se također navodi da je Washington iskusio “izazove” u adekvatnom praćenju i nadziranju lokacije zapadne vojne opreme u Ukrajini.

JavelinKrijumčarenjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
9 mjeseci prije

bizarno…tko poklanja takve stvari, a i onaj tko prima takve poklone, ne može biti normalan! bolesnici!

Amar
9 mjeseci prije

Ajde Nermine imas li sta pametnije , malo se oko sebe okreni tlo pod nogama se trese ti o kojekakvim britima i smhradovima. Nego kako stvari stoje kod nas ?

Zimek
9 mjeseci prije

Par?
Kao mladen i hibler?

ljena bitanga
9 mjeseci prije

“Humanitarci” !!! O, daa, how yes no.
“Neka” oružja su završila u rukama kriminalaca, trgovaca oružjem!?!?
Pa pola toga im je pala u ruke.
Ee, da i u rukama “dragovoljaca”. Sram ih bilo dragovoljni, oni bi još i oružje, kak su pohlepni ziher su tražili i municiju.

tihobl
9 mjeseci prije

…dva raketna bacača i drugu vojnu opremu koju su dobili u Ukrajini dok su bili u humanitarnoj misiji…

Britanski humanitarci na povratku iz Banderstana. Ko zna koliko su toga prodali u Francuskoj.

Max
9 mjeseci prije

Bit će toga još.

Bruno
9 mjeseci prije

Što će se desiti s ukrajinskim nacistima nakon rata? Malo će ih ostati u Ukrajini. Razmiliti će se po Europskoj uniji i SAD. Ljudi dobro obučeni, sa ogromnim ratnim iskustvom, odlično povezani i naoružani do zuba. Grupe odane svom zapovjedniku, povezani ratom i rovovima. Preuzeti će poslove sadašnje mafije ili će se uvezati s njima.Regularna vojska bilo koje zemlje osim SAD je za njih mačiji kašalj. Biti će tu i Rusa i Wagnerovaca. POlicija, nula. Karteli iz Mexica su male mace što će raditi ovi nacisti. Neka je bog na pomoći EU. Plankoviću , tebe će, zajedno s Merkel,Olandom, Borelom i von der Lajen optužiti za razorenu Ukrajinu , razvbijene obitelji, smrt svoji očeva. Zakopaj se na Hvaru i ne mrdaj nigdje. Tu si najsigurniji.Za ovu vojsku ne pomažu tjelohranitelji.

Bruno
9 mjeseci prije

Koliko su kanadera mogli kupiti u EU od novca bačenog za vakcine, maskice i pomoć Ukrajini? Koliko su uređaja za razminiravanje mogli smisliti znanstevnici, pa da nakon rata razminiraju Ukrajinu? Ovako , “pametni” političari su napravili granicu između Ukrajine i rusije, da nikome neće trebati ni vojska da čuva Ukrajinu od Rusa i obrnuto, Ruse od Ukrajine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI