Britanski poslanici zahtijevaju ostavku Liz Truss

Liz Truss
20 komentara

Trio konzervativnih poslanika pozvao je Liz Truss da odustane s mjesta premijera od nedjelje uveče. Crispin Blunt je prvi izašao u javnost, izjavivši da ne misli da bi Truss mogla prebroditi trenutnu ekonomsku krizu, a slijedio ga je Andrew Bridgen, koji je rekao da “naša zemlja, njeni ljudi i naša stranka zaslužuju bolje”.

Treći, Jamie Wallis iz Bridgend and Porthcrawl, požalio se da je Truss “potkopala britanski ekonomski kredibilitet i nepopravljivo razbija našu stranku”. Wallis, koji se ranije ove godine oglasio kao transrodna osoba, osudio je svoju stranku zbog “oružanja” transrodnog pitanja “kako bi dobio jeftine političke poene” i sugerirao je da će potpuno napustiti stranku ako Truss ne bude smijenjena.

Međutim, rješavanje Truss sada bi dalo konzervativcima šansu da se izbore na sljedećim općim izborima, obrazložio je Wallis, objašnjavajući da su “dvije godine jako dugo u politici”.

Za nešto više od mjesec dana na funkciji, Truss je predsjedavala masovnom promjenom javnog raspoloženja protiv svoje stranke, koja bi mogla izgubiti 219 mjesta u parlamentu, prema anketi MRP-a provedenoj prije nego što je odustala od svojih nepopularnih budžetskih inicijativa.

Čak 100 pisama o nepovjerenju su navodno predali visoki torijevci koji nisu izašli u javnost, prema Guardianu – bujica koja podsjeća na masovno napuštanje koje je dovelo do odlaska Trusovog prethodnika Borisa Johnsona iz 10 Downinga. Iako postoje pravila da se Truss zadrži na funkciji godinu dana, predsjednik Komiteta iz 1922. Geoffrey Clifton-Brown rekao je za BBC da se ona mogu promijeniti ako to želi “velika većina” članova stranke.

Trussova je bila prisiljena na potpuni preokret na svom fiskalnom planu, poništavajući nefinansijska smanjenja poreza i odbijajući takozvane reforme „slobodnog tržišta“ koje su prijetile nametanjem kažnjavanja štednje u obliku masivnih rezova u javnim službama.

Nakon što je Truss otpustila svog kancelara Kwasija Kartenga, njegova zamjena, Jeremy Hunt, smatra se najmoćnijom osobom u vladi – iako je branio njen kredibilitet i govorio da je “premijerka glavna”.

Liz TrussTorijevciUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrata
1 godina prije

Liz pojma nema sa zivotom,kako li je ona ovdje zalutala.

Mila
1 godina prije

šteta; a tek počela da se blamira!

skurija
1 godina prije

Moram priznati i dugo im je trebalo

Max
1 godina prije

Dugo je i izdržala.

Voltaire
1 godina prije

neka ostane, da bude veci kaos ..jer su bto bzasluzi8li, ko9liko su zla nanjeli. 🙂

Jomla
1 godina prije

Oličenje nesposobnosti iz laboratorije drmatora!
P.S: Ne govorim o ovom formatu za komentiranje na “Logično” 😛 😛

tihobl
1 godina prije

Kralj Karlo III cekace da prodje godina dana u skladu sa pravilima.

Bolje je za njega da gadjaju jajima nesposobnu premijerku nego nesposobnog kralja.

Oli
1 godina prije

Dopizdila,a?

Zorule
1 godina prije

negdje na webu je live prijenos, sa jedne strane slika Liz Truss, a pokraj nje glavica salate. Oklada je da li će raspasti prije Liz ili salata, kojoj bi rok trajanja trebao biti oko 35 dana

mrdo
1 godina prije

Uskoro će okupirana teritorija poznata pod imenom sjeverna Irska da se oslobodi i ujedini sa maticom Republikom Irskom. GB je tamnica naroda i umjetna tvorevina.

Otpornik
1 godina prije

Je’s im dugo trajala. Kad pogledaš tu tupavu facu, nije ni čudo. Čudo je da se uopće probila do tog mjesta. Uglavnom, UK je u slobodnom padu.

gargamel
1 godina prije

Već je rekla da joj nepada na pamet ,da da ostavku.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Na Britanskim medijima semoze procitati da konzervativci zele smjeniti g;upacu Lizalicu (u stvari pusilicu curaca) da bi mogli vratititi IDIOTA Borisa. Jadni su britanci kada nemogu naci osobu od sposobnosti i humanizma da bude premijer.

Janko
1 godina prije

Glupetalo i laprdalo kakvih je ne mali broj u engleskoj i zapadnoj poltici

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI