Carstvo se ipak urušava: Počelo je američko povlačenje iz srca Euroazije

Donald Trump pad ekonomije
60 komentara

Čini se da bi tektonski poremećaji mogli šokirati Sjedinjene Države. Zloslutne prognoze širenja pandemije koronavirusa po Sjedinjenim Državama tek su počele i već se bilježe prvi kolapsi sustava, od manjka testiranja do potpune neorganiziranosti Službe za zaštitu i prevenciju bolesti (CDC). Uz sve to, SAD je više nego ijedna zemlja pogođena općom groznicom u pozadini globalne ekonomije. Burze su treći tjedan zaredom u „crvenom“, došlo do obaranja cijena nafte od strane Rusije na sastanku u Beču, što je najviše pogodilo američku industriju škriljca.

Washington Post je s tim u vezi napisao: „Nada na globalnom tržištu nafte je umrla ovog vikenda, a s njom personifikacija američkog sektora istraživanja i proizvodnje nafte.”

Ali kao da to nije dovoljno, SAD su pretrpjele novi udarac. Nakon medicinskih i financijskih šokova je došlo vrijeme poravnanja računa u geopolitici. Međutim, to nije ništa čudno i uvijek se događa u vrijeme propadanja carstava. Sjetite se samo Sovjetskog Saveza. Zalazak sunca američkog carstva je iza horizonta, a uskoro će od njega ostati samo prigušeni odraz. A što najbolje naglašava gubitak vanjskopolitičke moći? Točno tako, vojni poraz. Još bolje, sramotni bijeg.

Donald Trump započeo je svoj predsjednički mandat udarom s najsnažnijom američkom bombom u Afganistanu, majkom svih bombi MOAB.  Ali ova spektakularna gesta Pentagonu nije donijela pobjedu u sukobu, jer je pobijediti u Afganistanu naprosto nemoguće. Je li najduži rat u povijesti Sjedinjenih Američkih Država bio šala? Službeno je američke porezne obveznike koštao 2000 milijardi dolara. Ali samo službeno. Zaključno s 31. prosincem 2019. tamo ubijeno 2400 američkih vojnika, a puno više ih je ranjeno i osakaćeno. Rezultat je i oko stotinu tisuća mrtvih i ozlijeđenih Afganistanaca. I što je najvažnije, SAD mogu upisati apsolutni neuspjeh u postizanju deklariranih ciljeva.

Od 2001. godine Sjedinjene Države nastoje uništiti talibanski pokret, a sada se sve završava s tim da Amerikanci napuštaju Afganistan, ostavivši tamošnje talibane kao ključnog aktera, koji će u političkom smislu vjerojatno nadvladati marionetsku vladu Ashrafa Ghanija, čak i na slobodnim i demokratskim izborima, ako se nešto slično uopće može održati u azijskoj zemlji. Talibani ne samo da nisu oslabljeni, već su višestruko ojačali od 2001. do danas.

U tim okolnostima je 10. ožujka započela prva faza povlačenja američkih trupa iz „proklete zemlje“ u kojoj će se u roku od 135 dana skoro prepoloviti kontingent od 13 000 vojnika, a dvije godine kasnije bi i posljednji američki vojnik trebao  napustiti Afganistan.

Teško je i shvatiti na koje sve načine propaganda za američku publiku pozitivno sažima rezultate vojne kampanje. Neuspjeh je toliko velik i očit i da su sve analogije s Vijetnamom točne do posljednjeg zareza. Sve je propalo, od davanja novca za afganistansku vladu i obučavanja njenih vojnika, koji su, kao i obično, stalno prelazili neprijatelju, do uspjeha američke vojske, koja je u konačnici kontrolirala puno manje teritorija od sovjetskih trupa kasnih ’80-ih.

I što je najvažnije, nekako se dogodilo da je prošlog ljeta UN objavio izvještaj u kojem se navodi „da je u prvoj polovici 2019. godine više civila umrlo od posljedica akcija afganistanske vojske i snaga NATO pakta u Afganistanu nego od ruku talibana i Islamske države“, koja se također pojavila u zemlji.

Odnosno, situacija je ušla u apsurdnu fazu i sva retorika o „zaštiti civila od terorista“ pretvorila se u laž koja je iščezla u ponoć.

Amerikanci, NATO i lokalne snage, od kojih dvije trećine postoje samo na papiru, nisu pobijedili nikoga, a sami su postali glavni negativci i sada su prisiljeni bježati s podvijenim repom, iako znaju da će nakon njihova odlaska talibani odmah preuzeti vlast.

Dodatno poniženje Amerikanaca bilo je potpuno zanemarivanje od strane talibana klauzule sporazuma prema kojem su nakon njegova potpisivanja talibani i vlada odmah trebali započeti pregovore. Talibani su odmah izvijestili o kakvim će se to “pregovorima” raditi, ne skrivajući karte. Bili su vrlo jasni i točno sat vremena nakon razgovora s Trumpom su napali vladine snage i ubili dvadesetak vojnika i policajaca. Teško je zamisliti jasniju demonstraciju šamara u lice „carstvu“ u povlačenju, koje „perifernu pokrajinu“ ostavlja u rukama lokalnih gospodara rata.

No, usprkos grozničavoj rezervi i prijetnjama „da ako ne bude pregovora, tada neće biti povlačenja trupa“, to se ipak provodi, usprkos izostanku bilo kakvih mirnih kontakata talibana i njihovih neprijatelja. Jednostavno rečeno, Amerikanci su pogazili formalnosti i brzo spakirali šatore i vojnu opremu, prepuštajući sudbini svoji afganistanski štićenike, kao što su nekad napustili „Južne Vijetnamce“.

Ovo je bijeg i poraz. No, poraz, u konačnici, nije samo vojni i reputacijski, već i geopolitički, jer SAD s previše zadobivenih udaraca odlaze iz zemlje u kojoj su mislili stvoriti odskočnu dasku za kontrolu cijele regije.

Cilj “mekog trbuha” Euroazije su njezine glavne zemlje Rusija na sjeveru i Kina na istoku, ali i Iran na zapadu Afganistana. Biti tamo i jačati vojnu prisutnost u suradnji s marionetskom vladom bi za sve tri zemlje bio “stisak anakonde”.

Zapravo, jedna od ključnih američkih operacija u Afganistanu zvala se “Anakonda”. Cilj je odavno poznat. Trebalo je opkoliti i „ugušiti“ Rusiju s lancem vojnih baza, raketa, radara, sabotažnih centara i čega sve ne. A sada? Kakav debakl?! Poraz Sjedinjenih Država je automatska pobjeda Rusije, Kine i Irana i ozbiljno poboljšanje sigurnosnog položaja sve tri zemlje.

Kad carstvo počne gubiti svoje prethodno okupirane granice, to uvijek znači samo jedno i da mu je kraj blizu. Vojna, ekonomska i društvena propadanja, koja se naizgled „saniraju“, zapravo se sažimaju i nadopunjuju. Ovog puta nikad ozbiljnije.

kolapsNATOpovlačenjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Da,do skoro su amerikanci komentirali svaki dogadaj i lupali sankcije lijevo desno a sada kad su nastupili senzacionalni događaji ,pad burze, korona,naftna kriza a kod amera je nastupila silenzio stampa.Brine me da nije možda twiter ukinuo Trumpu račun he he he

Spacevoodoo
4 godine prije

Jeli sad ovo znači kako kad se hrvatska vojska vtati iz Afganistana da više neće biti “pobjednička”.
Čeka se povratak hrvatske vojske i izjava ministra Ugroze ☺

Umpah Pah
4 godine prije

Asrahf Ghani po kiši :
VLAŽNO JE UČESTVOVATI !

Spacevoodoo
4 godine prije

Hoće li itko u Hrvatskoj objaviti koliki je Afganistan bio trošak za Hrvatsku i koliko je Hrvatska uspjela nadoknaditi od proizvedenog i distribuiranog heroina iz Afganistana u raspodjeli sa “prijateljima i saveznicima”.
Ulaganje je prešlo miljardu eura, kolika je dobit od heroina ☺

Alex
4 godine prije

Amerikanci su izvršili agresiju na Afghanistan,okupirali zemlju I srušili legalnu I legitimnu vlast.Dakle ,izvršili zločin nad međunarodno priznatom državom.Svi oni silni ubijeni I osakaćeni u ovih 20 godina rata nisu,a niti će biti pobrojani.Zemlja je vraćena u kameno doba,a pravi rat tek počinje.

ShaCkaL
4 godine prije

SSSR je bio propas od samog početka, glupost je uspoređivati taj JAD sa SAD..

xxx
4 godine prije

ahahaaa. djekna je umrla, samo sto nije.
i evo vam ga iran, yebo vas on u taj ruski supak i vi njega……

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8099235/Man-attacks-woman-not-wearing-veil-correctly-Iran.html

nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci opet popušili kuhac….

Krševan
4 godine prije

Čitajte članke zadnjih 15g…..već 15g propada, samo što nije…… Neće za našeg života…. Budite sigurni…..

игор021
4 godine prije

Zanimljiva je vest da je 45000 americkih vojnika izvrsilo samoubistvo u zadnjih 6 godina.Vise od 20 dnevno.2000 engleskih u dve zadnje godine.Sve pobednici iz afganistana.Pa to je fenomenalno,zar ne????

ja ja
4 godine prije

kakve su ovo novine kad ni naslov ne možete napisati pravilno, kako vas neko može ozbiljno shvatiti nakon toliko pravopisnih grešaka

ja ja
4 godine prije

nepismeni novinari haha

Lucija
4 godine prije

Paralela s Vijetnamom ne stoji ni po čemu, osim što je i Vijetnam bio u tom trenutku geostrateški važan…a tamo su im ostale druge države…u Vijetnamu nije bila samo prof.vojska. Također i ovdje sada postoje druge države iz kojih Usa može djelovati i na Rusiju i na Kinu…one gdje postoji utjecaj ili SA, ili, daleko više, Muslimanskog bratstva. Vjetnamci su imali normalnu vlast i u ratu i nakon njega. U Afganistanu će sada biti “jao i pomagaj” za sve pristalice sadašnje vlasti…a koji i ovako navaljuju prema eu , skup s kriminalcima… A i ovako su bačeni u Srednji vijek. “Službeno je američke porezne obveznike koštao 2000 milijardi dolara. ” Već par mjeseci postoje i oni ‘Afgan papers’, a tamo se vidi tko je sve zagrabio u te milijarde. A što je možda i veći dobitak od zarade na heroinu. Dakle, i ove dvije stvari su se odvijale paralelno s… Čitaj više »

Davor drugi
4 godine prije

Nelogično od početka do kraja, samo jedan pokušaj diskreditacije SAD-a. Poraz, povlačenje ili bilo sto treće, SAD trupa iz Afganistana znači neminovno propast USA???? Da li je to zbilja prvi put da je USA izgubila sukob???? Ako nije, zašto nije do sada propala poslije tih poraza??? Ni trunke logike niti veze s bilo kakvom zbiljom, osim želja za što brzom propašću USA, a to će čini se još “malo” potrajati.

Corona virus
4 godine prije

Ti Amerikanci nemogu dobiti niti jedan rat a kako bi tek ratovali protiv Rusije ili ne daj Bože Kine.

Becko
4 godine prije

Kad Iran opali raketom americkog generala onda cemo moci reci da su bar dobili jaja

pravda
4 godine prije

Jedini rat koje su SAD dobile je njihov građanski rat!

shumadinac
4 godine prije

Avganistan jeste “meki trbuh Evroazije” ukoliko su tamo jake snage ali je i “kotao” jer su sada slabe američke snage sa svih strana okružene neprijateljima. Dovoljno je da Ameri podrže Tursku i da odgovor dobiju u Avganistanu.
I ja bih voleo da je “imperija zla” konačno na zalasku ali za sada vidim samo pretvaranje. Nesposobnosti definitivno ima koju je izazvala korupcija ali se to lako i brzo može “reorganizovati”.

Ivex
4 godine prije

Rusoljupci i Gos Babic likujete na povlacenju iz Afganistana ali Ameri su svoje ciljeve ostvarili prvo razvalili bilo ciji utjecaj u Afgan osim Talibana s kojima su ocigledno postigli dogovor ispod stola. Drugo stvorili su svim svojim konkuretima nestabilne zone u susjedstvu Rusiji Kini pa i Europi. Trece s druge strane neutrazirali sve klaunove tipa Moraelesa i Sancheza u Boliviji i Venecueli a Kuba je vec odavno ponovo njihova barka.Meksiko i Canada ne predstavljaju nista prakticki su majmun na udici Washingtona. Sada tko ima prednost Rusija i Kina koje ce stalno imati sranja na svojim granicama i trositi energiju. Ili Ameri koji imaju vremena cekati stancajuci dolare jer ovaj njihov sistem nece propasti dok je god MMF i Svjetske Banke.

Max
4 godine prije

Doista poraz Američke geostrategije kojoj je Afganistan bio ključna točka zbog kontrole puteva proizvodnje droge za kojun je Afganistan klijučan utjecaja na Rusiju Kinu i Iran sada od toga nema ništa.

MDM
4 godine prije

Ok, kako su oni izgubili rat ? Razbili su talibane za 7 dana. Sta su trebali , a mogli bi poubijat sve afganistsnce da bi g. Babic bio zadovoljan i priznao da su pobedili.

Ana
4 godine prije

Ha, do sada je bilo-USA zakaslje, Europa unire od raka…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI