fbpx

Carstvo se ipak urušava: Počelo je američko povlačenje iz srca Euroazije

Donald Trump pad ekonomije

Čini se da bi tektonski poremećaji mogli šokirati Sjedinjene Države. Zloslutne prognoze širenja pandemije koronavirusa po Sjedinjenim Državama tek su počele i već se bilježe prvi kolapsi sustava, od manjka testiranja do potpune neorganiziranosti Službe za zaštitu i prevenciju bolesti (CDC). Uz sve to, SAD je više nego ijedna zemlja pogođena općom groznicom u pozadini globalne ekonomije. Burze su treći tjedan zaredom u „crvenom“, došlo do obaranja cijena nafte od strane Rusije na sastanku u Beču, što je najviše pogodilo američku industriju škriljca.

Washington Post je s tim u vezi napisao: „Nada na globalnom tržištu nafte je umrla ovog vikenda, a s njom personifikacija američkog sektora istraživanja i proizvodnje nafte.”

Ali kao da to nije dovoljno, SAD su pretrpjele novi udarac. Nakon medicinskih i financijskih šokova je došlo vrijeme poravnanja računa u geopolitici. Međutim, to nije ništa čudno i uvijek se događa u vrijeme propadanja carstava. Sjetite se samo Sovjetskog Saveza. Zalazak sunca američkog carstva je iza horizonta, a uskoro će od njega ostati samo prigušeni odraz. A što najbolje naglašava gubitak vanjskopolitičke moći? Točno tako, vojni poraz. Još bolje, sramotni bijeg.

Donald Trump započeo je svoj predsjednički mandat udarom s najsnažnijom američkom bombom u Afganistanu, majkom svih bombi MOAB.  Ali ova spektakularna gesta Pentagonu nije donijela pobjedu u sukobu, jer je pobijediti u Afganistanu naprosto nemoguće. Je li najduži rat u povijesti Sjedinjenih Američkih Država bio šala? Službeno je američke porezne obveznike koštao 2000 milijardi dolara. Ali samo službeno. Zaključno s 31. prosincem 2019. tamo ubijeno 2400 američkih vojnika, a puno više ih je ranjeno i osakaćeno. Rezultat je i oko stotinu tisuća mrtvih i ozlijeđenih Afganistanaca. I što je najvažnije, SAD mogu upisati apsolutni neuspjeh u postizanju deklariranih ciljeva.

Od 2001. godine Sjedinjene Države nastoje uništiti talibanski pokret, a sada se sve završava s tim da Amerikanci napuštaju Afganistan, ostavivši tamošnje talibane kao ključnog aktera, koji će u političkom smislu vjerojatno nadvladati marionetsku vladu Ashrafa Ghanija, čak i na slobodnim i demokratskim izborima, ako se nešto slično uopće može održati u azijskoj zemlji. Talibani ne samo da nisu oslabljeni, već su višestruko ojačali od 2001. do danas.

U tim okolnostima je 10. ožujka započela prva faza povlačenja američkih trupa iz „proklete zemlje“ u kojoj će se u roku od 135 dana skoro prepoloviti kontingent od 13 000 vojnika, a dvije godine kasnije bi i posljednji američki vojnik trebao  napustiti Afganistan.

Teško je i shvatiti na koje sve načine propaganda za američku publiku pozitivno sažima rezultate vojne kampanje. Neuspjeh je toliko velik i očit i da su sve analogije s Vijetnamom točne do posljednjeg zareza. Sve je propalo, od davanja novca za afganistansku vladu i obučavanja njenih vojnika, koji su, kao i obično, stalno prelazili neprijatelju, do uspjeha američke vojske, koja je u konačnici kontrolirala puno manje teritorija od sovjetskih trupa kasnih ’80-ih.

I što je najvažnije, nekako se dogodilo da je prošlog ljeta UN objavio izvještaj u kojem se navodi „da je u prvoj polovici 2019. godine više civila umrlo od posljedica akcija afganistanske vojske i snaga NATO pakta u Afganistanu nego od ruku talibana i Islamske države“, koja se također pojavila u zemlji.

Odnosno, situacija je ušla u apsurdnu fazu i sva retorika o „zaštiti civila od terorista“ pretvorila se u laž koja je iščezla u ponoć.

Amerikanci, NATO i lokalne snage, od kojih dvije trećine postoje samo na papiru, nisu pobijedili nikoga, a sami su postali glavni negativci i sada su prisiljeni bježati s podvijenim repom, iako znaju da će nakon njihova odlaska talibani odmah preuzeti vlast.

Dodatno poniženje Amerikanaca bilo je potpuno zanemarivanje od strane talibana klauzule sporazuma prema kojem su nakon njegova potpisivanja talibani i vlada odmah trebali započeti pregovore. Talibani su odmah izvijestili o kakvim će se to “pregovorima” raditi, ne skrivajući karte. Bili su vrlo jasni i točno sat vremena nakon razgovora s Trumpom su napali vladine snage i ubili dvadesetak vojnika i policajaca. Teško je zamisliti jasniju demonstraciju šamara u lice „carstvu“ u povlačenju, koje „perifernu pokrajinu“ ostavlja u rukama lokalnih gospodara rata.

No, usprkos grozničavoj rezervi i prijetnjama „da ako ne bude pregovora, tada neće biti povlačenja trupa“, to se ipak provodi, usprkos izostanku bilo kakvih mirnih kontakata talibana i njihovih neprijatelja. Jednostavno rečeno, Amerikanci su pogazili formalnosti i brzo spakirali šatore i vojnu opremu, prepuštajući sudbini svoji afganistanski štićenike, kao što su nekad napustili „Južne Vijetnamce“.

Ovo je bijeg i poraz. No, poraz, u konačnici, nije samo vojni i reputacijski, već i geopolitički, jer SAD s previše zadobivenih udaraca odlaze iz zemlje u kojoj su mislili stvoriti odskočnu dasku za kontrolu cijele regije.

Cilj “mekog trbuha” Euroazije su njezine glavne zemlje Rusija na sjeveru i Kina na istoku, ali i Iran na zapadu Afganistana. Biti tamo i jačati vojnu prisutnost u suradnji s marionetskom vladom bi za sve tri zemlje bio “stisak anakonde”.

Zapravo, jedna od ključnih američkih operacija u Afganistanu zvala se “Anakonda”. Cilj je odavno poznat. Trebalo je opkoliti i „ugušiti“ Rusiju s lancem vojnih baza, raketa, radara, sabotažnih centara i čega sve ne. A sada? Kakav debakl?! Poraz Sjedinjenih Država je automatska pobjeda Rusije, Kine i Irana i ozbiljno poboljšanje sigurnosnog položaja sve tri zemlje.

Kad carstvo počne gubiti svoje prethodno okupirane granice, to uvijek znači samo jedno i da mu je kraj blizu. Vojna, ekonomska i društvena propadanja, koja se naizgled „saniraju“, zapravo se sažimaju i nadopunjuju. Ovog puta nikad ozbiljnije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Da,do skoro su amerikanci komentirali svaki dogadaj i lupali sankcije lijevo desno a sada kad su nastupili senzacionalni događaji ,pad burze, korona,naftna kriza a kod amera je nastupila silenzio stampa.Brine me da nije možda twiter ukinuo Trumpu račun he he he

Željko
Gost
Željko
6 mjeseci prije

Ispravak krivih navoda, Nebojša je napisao da će u prvih 135 dana od 29.02.2020. nakon sporazuma otići 13.000 vojnika, otići će 4.500 vojnika, a dalje Nebojša kaže da će povlačenje trajati 2 godine , neće jer povlačenje svih vojnika cca. 14.000 mora biti do 29.04.2021., znači nakon 14 mjeseci! I evo vam ekskluziva od moje bivše firme, mail koji sam dobio sinoć jer sam nakon mirovine u HV par godina radio sve i svašta za NATO!

SUBJECT: LOGCAP Path Forward

We have received direction from the Army that we will begin transitioning out of Afghanistan on or about September 2020, as LOGCAP IV is replaced with LOGCAP V. The transition period for each Forward Operating Base will be slightly different, but the longest will be Bagram at up to 120 days, given its size and complexity. Going by this schedule, and barring any potentially successful legal outcomes on our part or that of our competitors, our work in Afghanistan should conclude late this calendar year. While it’s difficult to see any long-term project come to an end, the support we’ve provided for the past decade has been instrumental in allowing the United States’ military and our allies to focus on their critical missions. When our service is complete, we will leave behind a legacy of execution excellence.

As for our work in Honduras, this will also be coming to an end this year. The transition timeline in Soto Cano is not yet firm, but we expect this to begin over the next six to nine months. Once underway, that transition is anticipated to take 90 days.

As you know, (moja bivša firma) was selected as the LOGCAP V prime contractor for U.S. Africa Command (AFRICOM) so our presence there will continue. This is a challenging region of growing global priority, and thanks to your efforts, we’ve proven our ability to overcome seemingly insurmountable challenges and operate effectively here.

In May, the Army will meet with incumbent and incoming contractors to facilitate detailed planning, coordination and oversight. We will have more concrete information to share at that time.

Moving forward, please remember that our existing missions in Afghanistan, Africa and Honduras have not changed. The warfighters we serve are still counting on us to deliver the same professionalism and responsiveness they’ve come to expect from (moja bivša firma) for as long as we’re there. Thank you for your efforts and your continued support of the LOGCAP program!

HV je odradila povijesnu zadaću u Avganistanu!

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
6 mjeseci prije

Blago tebi kad jedeš kruh pravednicki;)

Janoš
Gost
Janoš
6 mjeseci prije

Plaćenik jedan. Sram te bilo,

bbb
Gost
bbb
6 mjeseci prije

“HV je odradila povijesnu zadaću u Avganistanu!”
Super, sada HV može odraditi povijesnu zadaću na hrvatskim granicama, imaju puno iskustva sa azijatima.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
6 mjeseci prije

Ma on ti je izbosne, neka tamo odrađuje povijesnu zadaću..

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Ovaj clanak je pun neistina i dezinformacija. Za pocetak, USA vojska ne poznaje povlacenje, po definiciji. Oni u ovom slucaju napreduju, ali, u samo njima znanom smjeru, da bi se vratili jaci i odlucniji. Dalje, svoj osnovni cilj, zastitu civila, demokracije i ljudskih prava, su ostvarili, u tajnom dogovoru sa talibanima, ali to nije za javnost. Sve dobrobiti ovoga sporazuma ce osjetiti svi koji su suradjivali sa okupacijskom USA vojskom. Da li mi ih je zao? Malo. Jedina dobra stvar u svemu ovome, je sto je Trupetas, za razliku od svojih prethodnika shvatio, da je bolje povuci se bez hlaca, nego bez hlaca, gacica i carapa.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Jeli sad ovo znači kako kad se hrvatska vojska vtati iz Afganistana da više neće biti “pobjednička”.
Čeka se povratak hrvatske vojske i izjava ministra Ugroze ☺

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Spacevoodoo
Nisi shvatio. ‘Pobjednicka Hrvatska Vojska’, je neizmjenjiva recenica i cinjenica. PHV, se nikada ne povlaci, oni se samo reorganiziraju, da se vrate jaci. Kao sto je vec netko naglasio, “vjerujes li ti svojim ocima ili novinama”? Ne dozvoli da ti zdrav vid utice na tvoje misljenje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

Asrahf Ghani po kiši :
VLAŽNO JE UČESTVOVATI !

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Hoće li itko u Hrvatskoj objaviti koliki je Afganistan bio trošak za Hrvatsku i koliko je Hrvatska uspjela nadoknaditi od proizvedenog i distribuiranog heroina iz Afganistana u raspodjeli sa “prijateljima i saveznicima”.
Ulaganje je prešlo miljardu eura, kolika je dobit od heroina ☺

Savonarola
Gost
Savonarola
6 mjeseci prije

Nas je to koštalo 3 PELJESKA MOSTA pa neka se plenki,zoka ,koli i ugroza vesele.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Preko 100 miljuni eura godišnje što mi znamo.
Ima li nešto što mi neznamo, u demokraciji bi sve trebalo biti transparentno. Hrvatska demokracija nije više mlada, već je godinama punoljetna ☺

Jedan od čitatelja
Gost
Jedan od čitatelja
6 mjeseci prije

Molim vas ne širite dezinformacije, zemlja koja upućuje snage, snosi troškove dnevnica + plaća (RH dnevnica 80€, Mađari 60€, CG 110€… Itd), a sve ostale troškove, varijabilne i fiksne, plaćaju Amerikanci. Bio, vidio i ne vraćam se više. Tako da Hrvatsku to ne košta ništa posebno, puno je više dobila u opremi kroz donacije od partnera nego sto je platila te sitne dnevnice i plaće. O obuci ne treba pričati jer osnovna zadaća svake vojske u miru je da kontinuirano vrši obuku, po kojim misijam je skroz nebitno. RH je dobila toliku pozitivnu reputaciju u NATO savezu da niste ni svjesni, ovce će blejati i iznositi neistine, to im je u prirodi.
Hrvatska je kao anonimac ušla u misiju, a izlazi kao jedna od najpouzdanija i najefikasnija partner nacija u toj antiterorističkoj koaliciji snaga. Kada kazem partner, mislim Amerima.
Koji su to benefiti? Kome su Ameri dali podatke o kompromitiranoj arbitraži? Donacije novih helikoptera, opreme u stotinama miliona… Nemamo mi luksuz da vodimo politiku nesvrstanih. Petokolonaša će biti, možda zbog manjka informacija u javnosti ili što nemaju širu sliku ali generalno Hrvatska je na dobrom putu.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Spacevoodoo
Trosak nije bitan. Tim ljudima smo donijeli toliko dobra, da to novac ne moze platiti. Zato i zovu NATO vojnike ‘bijeli talibani’.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Amerikanci su izvršili agresiju na Afghanistan,okupirali zemlju I srušili legalnu I legitimnu vlast.Dakle ,izvršili zločin nad međunarodno priznatom državom.Svi oni silni ubijeni I osakaćeni u ovih 20 godina rata nisu,a niti će biti pobrojani.Zemlja je vraćena u kameno doba,a pravi rat tek počinje.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

Alex, koji rat, tko sa kime i protiv koga, koji ljudi, mladi nisu baš blesavi da se igraju pravim puškama, mi stariji se držimo krčme i šankerica a oni stari, pa oni ni jezikom ne mogu ratovati. Uostalom, zašto ratovati, ubijati ??

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Građanski rat u Afghanistanu,koji je prekinut dolaskom Amera i saveznika. Razbuktat će se u trenutku kad Ameri napuste tu okupiranu zemlju. Neće Talibani ni čekati da svi Zapadnjaci odu.

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Alex, da li govoriš o vremenu od 1979. do 1989.? Ako da, slažem se s tvojim komentarom.

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
6 mjeseci prije

Polako. Ne ide to tako. Amerikanci su uvijek povlače iz ratova pred izbore jer narod ne želi rat. Ali čim izbori prođu sve se vraća na staro.

Vuk
Gost
Vuk
6 mjeseci prije

Oni gdje su god dosad nered ostavljsli nikad nisu imali nikakve mandat UN tipicno anglosaksonski u pohode na pljacke ..

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Alex
Mi smo, tj., nasa vojska, ponosni ucesnici toga zlocinackog pothvata. Vrijedi napomenuti, da sud za ratne zlocine, moze procesuirati sve osim glavnih pokretaca zlocina USA vojske.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
6 mjeseci prije

SSSR je bio propas od samog početka, glupost je uspoređivati taj JAD sa SAD..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

Malo računa :
Tri nebodera pa deset godina ?
Da su srušili 30 nebodera US army bi trebalo 100 godina da izgube rat ?

tihobl
Gost
tihobl
6 mjeseci prije

30 nebodera = 3 mjeseca.
Zaboravio si razlomak u jednacini.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
6 mjeseci prije

@tihobl :
Koliko nebodera treba amerima da slete na Mjesec ?
POVUCI,POTEGNI
I IZČUPAŠE DRUGI KORIJEN IZ 10 ?
Koliko je USA : EU ?

ad astra
Gost
ad astra
6 mjeseci prije

Umoah Pah, probajmo malo proanalizirati američko učešće u Afganistanu. Ubili su lidera Al Qaide, Osamu bin ladena. Al qaida je izgubila na značaju, gotovo nestala. Smanjili su terorističku ugrozu. Talibani nemaju snage organizirati ni provesti ozbiljniju međunarodnu terorističku aktivnost, sličnu onoj 2001. Pokušali su pomoći Afganistancima formirati demokratsku vlast. Je su li uspijeli i koliko, vidjet ćemo. I na kraju, zašto je došlo do razaranja i devastacije Afganistana? Zbog pokušaja dijela mladih Afganistanaca koji dolaze s studija iz Moskve da promijene političko uređenje države. Mogli bi kazati, legitimno ako su bili podržani od večine stanovnika. Dijelom su uspjeli ali isti oni koji sada ratuju s USA su srušili i tu novu afganistansku državu. Vlast su preuzeli ljudi koji imaju potpuno suprotno promišljanje od demokratskog zapada i komunističke ideje koja je postojala krajem 60-tih i početkom 70-tih. Zašto je to tako? O tome bi se dalo dosta pisati. Ispred Afganistana je vrlo neizvjesna budučnost.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
6 mjeseci prije

Zato i pomazu AL Qaidi u Idlibu sad ?

Drzi se trnja, molim te, zvijezde su jos daleko

pera lozac
Gost
pera lozac
6 mjeseci prije

@zasra
Zar ti verujes u te bajke koje pises??????

istina boli
Gost
istina boli
6 mjeseci prije

Aa
Unatoc finim manirima tek sad pokazujes koja si trolcina. Na kvadrat

xxx
Gost
xxx
6 mjeseci prije

ahahaaa. djekna je umrla, samo sto nije.
i evo vam ga iran, yebo vas on u taj ruski supak i vi njega……

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8099235/Man-attacks-woman-not-wearing-veil-correctly-Iran.html

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

ne kužim kakve veze ima ta scena sa iranom i ruskim šupkom?

Makaki
Gost
Makaki
6 mjeseci prije

@guest_381639 bas zanimljivo da se bas kamera nasla tu da to snimi. Inace 5 puta sam boravila u Iranu i vjeruj mi imala samo jednu neugodnost i to ne sa irancima. Ova scena se moze vidjeti puno cesce na nasim prostorima,o “demokratskom” zapadu da ne govorim.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

xxx, to ti je isti sklop u glavama kao oni u Splitu kad su napali mdadiće koji govore čudnim naglaskom, nekatoličkim ili nose majice sa drugim oznakama osim ‘ajduka. I čemu sad yebanje u shupak, voliš ti to,a ?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

Amerikanci opet popušili kuhac….

Krševan
Gost
Krševan
6 mjeseci prije

Čitajte članke zadnjih 15g…..već 15g propada, samo što nije…… Neće za našeg života…. Budite sigurni…..

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

Ne propada imperija tek tako. To je proces,koji je ipak vidan. Na tvoju zalost.

johnny-rebel
Gost
johnny-rebel
6 mjeseci prije

Zadnjih 15 godina propada ?

Prisjetimo se 2011, sto je bilo prije tek 9 godina. Kako smo se svi veselili uz koka kolu i hamburgere gledaju na televiziji kad je carstvo razaralo Libiju Siriju. Carstvo se veselilo. Svi smo bili veseli. Carstvo je bilo daleko od propadanja.

Propadanje carstva je pocelo 2015. i na tvoju zalost ubrzano i vidno.

Annabella
Gost
Annabella
6 mjeseci prije

Colu smo pili, ali tko se kod nas veselio užasu u Libiji i Siriji?????

игор021
Gost
игор021
6 mjeseci prije

Zanimljiva je vest da je 45000 americkih vojnika izvrsilo samoubistvo u zadnjih 6 godina.Vise od 20 dnevno.2000 engleskih u dve zadnje godine.Sve pobednici iz afganistana.Pa to je fenomenalno,zar ne????

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

što je fenomenalno?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

Pa to.

Mikojan
Gost
Mikojan
6 mjeseci prije

игор021, od kud ti taj podatak ?

NAPOLEON
Gost
NAPOLEON
6 mjeseci prije

To su neki rusofilski fake news podaci.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

To se dogodi, kada se covjek vrati kuci, pocne ponovo koristiti mozak, i shvati, sto je sve ucinio, i u cemu je sudjelovao. Savjest je zahebana, mozes je privremeno prigusiti, ali je ne mozes ugasiti, uvijek se vrati, a onda nastaju PTSP, i ostali flashback-ovi. Zanimljivo, da samoubojstva uglavnom cine vojnici i podoficiri, oni koji su vise u zapovjednom lancu, izgleda, imaju deblju kozu.

matalan
Gost
matalan
6 mjeseci prije

islamoboljševici iz rasssije i servije kao stari staljinisti zlurado lažu i seru protiv gospodara svijeta Amerike..20.000 milijardi $ godišnje to je 285 GDP a svijeta…kako to može propasti…bizantinci propadaju u alkoholu i jalu..živjela alijansa NATO&USA&IZRAEL…

ja ja
Gost
ja ja
6 mjeseci prije

kakve su ovo novine kad ni naslov ne možete napisati pravilno, kako vas neko može ozbiljno shvatiti nakon toliko pravopisnih grešaka

ja ja
Gost
ja ja
6 mjeseci prije

nepismeni novinari haha

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Paralela s Vijetnamom ne stoji ni po čemu, osim što je i Vijetnam bio u tom trenutku geostrateški važan…a tamo su im ostale druge države…u Vijetnamu nije bila samo prof.vojska.
Također i ovdje sada postoje druge države iz kojih Usa može djelovati i na Rusiju i na Kinu…one gdje postoji utjecaj ili SA, ili, daleko više, Muslimanskog bratstva.
Vjetnamci su imali normalnu vlast i u ratu i nakon njega.
U Afganistanu će sada biti “jao i pomagaj” za sve pristalice sadašnje vlasti…a koji i ovako navaljuju prema eu , skup s kriminalcima… A i ovako su bačeni u Srednji vijek.

“Službeno je američke porezne obveznike koštao 2000 milijardi dolara. ”
Već par mjeseci postoje i oni ‘Afgan papers’, a tamo se vidi tko je sve zagrabio u te milijarde. A što je možda i veći dobitak od zarade na heroinu. Dakle, i ove dvije stvari su se odvijale paralelno s Anakondinim ‘stiskom’.
Uzroci propasti carstava uvijek su prvenstveno…ovakvi, unutrašnji.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije

Nelogično od početka do kraja, samo jedan pokušaj diskreditacije SAD-a. Poraz, povlačenje ili bilo sto treće, SAD trupa iz Afganistana znači neminovno propast USA???? Da li je to zbilja prvi put da je USA izgubila sukob???? Ako nije, zašto nije do sada propala poslije tih poraza??? Ni trunke logike niti veze s bilo kakvom zbiljom, osim želja za što brzom propašću USA, a to će čini se još “malo” potrajati.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

Ne mora bit logicno ako ti ne shvacas po kur ca

Corona virus
Gost
Corona virus
6 mjeseci prije

Ti Amerikanci nemogu dobiti niti jedan rat a kako bi tek ratovali protiv Rusije ili ne daj Bože Kine.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
6 mjeseci prije

Afganistan je odavno vazio kao ,,grobnica imperija,,….
SSSR je bio daleko i mnogo jaca vojna sila od ovih olosa skupljenih s koca i konopca ,drogerasa pa je osim toga SSSR legalno pozvan od tadasnje drzavne vlasti Afganistana.
Na kraju krajeva gradjani Afg.su mnoge blagodeti dobili za vreme invazije SSSRa dok su ,,blagodeti,, od USA i NATO uzassss
Moja malenkost sam imao prilike da razgovaram sa Afganistancima kao i sa ucesnicima Sovjetske invazije kao i sa ucesnicima USA NATO okupacije.
Iz njihovih svedocenja meni nije bilo tesko izvuci zakljucke .

Ps
Moji sagovornici ucesnici okupacije su zavisnici od droge….nisam mogao da vjerujem kakvi idioti,debili ,caknute spodobe su upucene da ,,usrece,, Afganistance.
Pametnom dosta.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

ameri dobili ili izgubili rat to je njima sve jedno njima je važan smo keš! ako su profitirali sa avganom dobro, vjerovatno više nemaju profit dobar .sad vlada skank.

Becko
Gost
Becko
6 mjeseci prije

Kad Iran opali raketom americkog generala onda cemo moci reci da su bar dobili jaja

pravda
Gost
pravda
6 mjeseci prije

Jedini rat koje su SAD dobile je njihov građanski rat!

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Avganistan jeste “meki trbuh Evroazije” ukoliko su tamo jake snage ali je i “kotao” jer su sada slabe američke snage sa svih strana okružene neprijateljima. Dovoljno je da Ameri podrže Tursku i da odgovor dobiju u Avganistanu.
I ja bih voleo da je “imperija zla” konačno na zalasku ali za sada vidim samo pretvaranje. Nesposobnosti definitivno ima koju je izazvala korupcija ali se to lako i brzo može “reorganizovati”.

Ivex
Gost
Ivex
6 mjeseci prije

Rusoljupci i Gos Babic likujete na povlacenju iz Afganistana ali Ameri su svoje ciljeve ostvarili prvo razvalili bilo ciji utjecaj u Afgan osim Talibana s kojima su ocigledno postigli dogovor ispod stola. Drugo stvorili su svim svojim konkuretima nestabilne zone u susjedstvu Rusiji Kini pa i Europi. Trece s druge strane neutrazirali sve klaunove tipa Moraelesa i Sancheza u Boliviji i Venecueli a Kuba je vec odavno ponovo njihova barka.Meksiko i Canada ne predstavljaju nista prakticki su majmun na udici Washingtona. Sada tko ima prednost Rusija i Kina koje ce stalno imati sranja na svojim granicama i trositi energiju. Ili Ameri koji imaju vremena cekati stancajuci dolare jer ovaj njihov sistem nece propasti dok je god MMF i Svjetske Banke.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Doista poraz Američke geostrategije kojoj je Afganistan bio ključna točka zbog kontrole puteva proizvodnje droge za kojun je Afganistan klijučan utjecaja na Rusiju Kinu i Iran sada od toga nema ništa.

MDM
Gost
MDM
6 mjeseci prije

Ok, kako su oni izgubili rat ? Razbili su talibane za 7 dana. Sta su trebali , a mogli bi poubijat sve afganistsnce da bi g. Babic bio zadovoljan i priznao da su pobedili.

Ana
Gost
Ana
6 mjeseci prije

Ha, do sada je bilo-USA zakaslje, Europa unire od raka…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
61
0
()
x