CBS na udaru kritika nakon što je zaplijenio povjerljive datoteke novinara koji istražuje Huntera Bidena

Cenzura
8 komentara

U potezu “bez presedana” i duboko uznemirujućem, CBS je zaplijenio osobne dosjee koji su pripadali veteranskoj istraživačkoj novinarki Catherine Herridge nedugo prije nego što su prekinuli njezin rad s njima.

Potez mreže da otpusti cijenjenu novinarku, koja je istraživala Huntera Bidena, bio je sam po sebi šokantan, ali činjenica da su uzeti njezini osobni materijali, zapisi i radni laptop, koji su možda sadržavali širok raspon povjerljivih informacija, bila je šokantna. Užasan razvoj događaja koji prijeti samim načelima slobodnog tiska.

Mreža je rekla da će odlučiti što će joj biti vraćeno, ali njezini dosjei vjerojatno sadrže povjerljive informacije iz vremena koje je provela na CBS-u, kao i od njezinog prethodnog poslodavca, Fox Newsa. Mogu postojati izvori kojima je Herridge obećala povjerljivost – izvori s kojima mogu trebati godine da izgrade odnos povjerenja i koji daju informacije pod uvjetom da njihov identitet neće biti otkriven.

Pišući za The Hill, pravni analitičar Jonathan Turley izvijestio je da su mu brojni bivši i sadašnji zaposlenici CBS-a rekli da se ne sjećaju da je CBS ikada napravio takav potez, a neki su izrazili iznenađenje što je mreža otpustila tako uglednu novinarku koja je redovito objavljivala vijesti i provela mnogo originalnih izvješća. Kažu da taj potez šalje “zastrašujući signal” kroz mrežu. Drugi zaposlenici rekli su da novinari obično sa sobom nose svoje uredske sadržaje i datoteke kada odlaze.

Izvor iz sindikata SAG-AFTRA rekao je da prate situaciju i razmatraju sve mogućnosti. Sindikat je u priopćenju rekao: “Ova akcija je duboko zabrinjavajuća za sindikat jer postavlja opasan presedan za sve medijske profesionalce i prijeti samim temeljima Prvog amandmana.”

Općenito smatrana osrednjom istraživačkom novinarkom, zapošljavanje Herridgea u super-liberalnom CBS Newsu ocijenjeno je pozitivno. Sada njezino otpuštanje izaziva mnogo sumnji jer je rečeno da je radila na pričama koje je Bidenova administracija smatrala nepovoljnim, poput Hurovog izvješća o predsjednikovu kognitivnom padu i prijenosnom računalu Huntera Bidena – pričama koje je neumoljivo slijedila čak i nakon vodeći rukovoditelji CBS-a zamolili su je da se povuče. Zapravo, bila je nadaleko poznata kao jedna od prvih osoba koja je dobila dojavu o istrazi Huntera Bidena, ali je često nailazila na “interne blokade” u CBS Newsu.

Herridge je poznata po tome što štiti svoje izvore pod svaku cijenu

Herridge je nedavno dospjela na naslovnice kad je odlučila zaštititi svoje izvore i ne povinovati se nalogu američkog okružnog suca Christophera Coopera da otkrije kako je saznala da se vodi savezna istraga protiv američkog kineskog znanstvenika koji izvodi diplomski program u Virginiji. Mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda jer je odbila dati svoje izvore za članak, koji datira iz vremena kad je radila za Fox News 2017. Sada su upućeni zabrinuti da bi CBS mogao biti pozvan da odustane od imena ako je u njihovom posjedu.

Ideja da bi nepoznate strane mogle pregledavati dosjee novinara i odlučivati koje će zadržati, a koje vratiti mogla bi učiniti izvore nevoljnijima u pružanju informacija u budućnosti, što dovodi u pitanje cijeli koncept slobodnog tiska.

Herridge je ranije ovog mjeseca otpuštena u sklopu šire čistke zaposlenika, a izvori su rekli da su zaposlenici ureda CBS News u Washingtonu u kojem je radila bili “šokirani i užasnuti” što će otpustiti novinara koji im je “donio kredibilitet”.

Collin Rugg iz Trending Politicsa objavio je na X o njezinom otkazu: “Herridge je otpuštena samo nekoliko sati nakon što je izvijestila o tome kako je Biden možda ‘zadržao osjetljive dokumente povezane s određenim zemljama koji uključuju inozemne poslove njegove obitelji’… Divlje.”

Catherine HerridgeCBS NewsMediji
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Tipično američki skandal.

frk
1 mjesec prije

Demokracki.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Vidi ovih fašista:

“Mogla bi biti optužena za nepoštivanje suda jer je odbila dati svoje izvore za članak, ”

NE. Ne bi mogla biti za to optužena baš nikako.
Ustav i amandmani .

No i nije neka novost da USA tone u fašizam.
I još nešto: pokušali su neki obzo sa USA još 1935.
Ali onda nije uspjelo.

tihobl
1 mjesec prije

Hanter: sve sto sam radio bilo je u cilju podrivanja Rusije.

drndo maroje
1 mjesec prije

Datoteke… hahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI