Čelni diplomat EU-a zna kako odmah riješiti rat u Ukrajini

Josep Borell - Rusija i Ukrajina
23 komentara

Kijev će se morati predati u nekoliko dana, odmah nakon što Zapad prestane isporučivati oružje, predvidio je Josep Borrell

Sukob između Rusije i Ukrajine može se okončati za samo nekoliko dana, izjavio je u srijedu visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell španjolskoj televiziji La Sexta, tvrdeći da sve ovisi o zapadnoj vojnoj opskrbi Kijeva. “Znam kako odmah prekinuti rat”, rekao je Borrell za La Sextinu emisiju El Intermedio.

“Prestanite pružati vojnu pomoć Ukrajini i Ukrajina će se morati predati za nekoliko dana. To je to, rat je gotov”, inzistirao je prvi diplomat EU. Borrell je priznao da to ne bi bio ishod koji su EU i druge zapadne zemlje željele. Visoki predstavnik vanjske politike bloka ustvrdio je da bi trenutni prekid sukoba pod takvim uvjetima doveo do toga da Ukrajina bude “okupirana” i “pretvorena u marionetsku zemlju” koja je “lišena svojih sloboda”.

“Želimo li ovako da rat završi?” Upitao je retorički. Borrell je zatim okrivio Moskvu za nastavak neprijateljstava, rekavši da je Rusija više puta inzistirala da neće stati dok se ne postignu svi ciljevi njene vojne kampanje. Također je kritizirao mirovne napore Kine i Brazila, tvrdeći da su odvojeni od stvarnosti.

“Svatko tko kaže da želi mir trebao bi onda reći: ‘Želim da se Rusija povuče iz Ukrajine’, rekao je šef briselske vanjske politike, dodavši kako nema razumijevanja za sve koji misle drugačije. “Oni koji kažu: ‘Želim mir i najbolja stvar za postizanje toga je da Europljani prestanu pomagati Ukrajini’. Iskreno, ne znam u kojem svijetu žive”, rekao je. Kijev je promptno reagirao na Borrellove riječi, optužujući ga da je u svom govoru stavio “pogrešan naglasak”. Povlačenje zapadne vojne pomoći “sigurno ne bi moglo odmah prekinuti sukob”, rekao je na Twitteru pomoćnik predsjednika Vladimira Zelenskog Mikhail Podoljak. To bi samo dovelo do daljnje eskalacije jer bi se neprijateljstva prelila na “drugi teritorij”, ustvrdio je, ne navodeći pojedinosti.

Borrellove riječi došle su manje od dan nakon što je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres također izrazio skepticizam prema brazilskim i kineskim mirovnim naporima. Svaki pokušaj posredovanja za sada bi bio uzaludan, jer su obje strane u sukobu još uvijek “potpuno uključene” u borbe, rekao je u utorak za španjolski El Pais.

Kremlj je krajem travnja priopćio kako podupire međunarodne napore usmjerene na pronalaženje mirnog rješenja sukoba, ali tvrdi da se njegovi ciljevi u kampanji moraju postići. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je potrebu da se zaštiti narod Donbasa, kao i neuspjeh Kijeva da provede mirovne sporazume iz Minska 2014-2015, kao razloge za pokretanje ruske operacije protiv ukrajinskih snaga u veljači 2022. Također je rekao da Rusija traži “demilitarizaciju” i “denacifikaciju” Ukrajine.

Moskva je također optužila Kijev za sabotiranje bilo kakvih potencijalnih pregovora, budući da Ukrajina od Rusije zahtijeva vraćanje teritorija, koji je postao dio Rusije nakon referenduma, uključujući i posljednji, koji se dogodio u jesen 2022

BorelleuPodoljakrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
11 mjeseci prije

Taj sigurno ima poremećaj osobnosti..lijekovi, to je jedino objašnjenje ovoga izrečenog…lp

11 mjeseci prije

Izgleda da je pokušao da napravi aluziju kako se ne sme prekinuti sa naoružavanjem Ukrajine a na kraju ni njemu nije jasno šta je rekao.

Nekada se diplomatija učila, učilo se procenjivanje težine svake izgovorene reči a danas je izgleda najbitnije da ne zaborave da stave pelene – to je ono što medije pokreće.

Dux
11 mjeseci prije

Ne odgovara im nikakvo primirje, a kamoli završetak rata, kako bi inače pravdali stanje u koje su doveli EU, licemjeri kao i uvijek, nije ih briga za ništa osim osobnih interesa.

NOVI STARI
11 mjeseci prije

joj…kakvi dementni upravljaju sa EU…katastrofa!

Noname
11 mjeseci prije

“WAGNERI” ĆE UBITI SVE: VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST SAD-A “POKOPALO” ORUŽANE SNAGE UKRAJINE U BAKHMUTU.Sjedinjene Države ne vide znakove da Wagner PMC napušta Bakhmut, štoviše, izgledi za Oružane snage Ukrajine u ovom gradu su sumorni. Izvijestio je Politico pozivajući se na predstavnike američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Prema američkim dužnosnicima, “glazbenici” drže oko 85% Bakhmuta i imaju značajne zalihe streljiva. Predstavnik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da ne vjeruje u nedostatak granata i namjeru Wagnerovih boraca da napuste grad. Prema njegovim riječima, zapravo su izgledi za Oružane snage Ukrajine sumorni i bezizgledni. Ranije je bivši savjetnik američkog ministra obrane, pukovnik Douglas McGregor, rekao da Kijev ima samo jednu priliku spasiti teritorije pod svojom kontrolom – uvući Sjedinjene Države u sukob velikih razmjera s Rusijom. Ukrajinci su izgubili više od 300.000 vojnika… Njihovi gubici su nenadoknadivi, tako da trenutno imamo očajan režim u Kijevu koji će učiniti sve da uvuče SAD u rat… Čitaj više »

abc
11 mjeseci prije

Ne brini Švabo… Putin če rješiti taj tvoj rat i to vrlo efikasno…😁😂

Flint
11 mjeseci prije

Šta kaže lik koji ne odlučuje o ničem

Kosir i Bat
11 mjeseci prije

Za opisati ovog smrada su dosta dvije rijeci ; De Bil !

Grdi
11 mjeseci prije

Sukob bi se odmah rjesio da ovi ljudi …. jungle jim borell, ursula wonder crazy (usput receno ona je iz nacisticke familije), mischelin gume i njima slicni ratohuskaci zatvore u rudniku 5 km ispod povrsine i zatrpa ulaz …..

Grdi
11 mjeseci prije

Ovaj ludak je otvoreno i sluzbeno priznao da rat u ukrajini gura EU i zapad u cijelini …… rekao da *ako zapad prestane slati oruzje ukr rat bi zavrsio za par dana …* …. znaci guraju rat …..

Max
11 mjeseci prije

Kijeva više ne bi bilo bez pomoći zapada.

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

“Povlačenje zapadne vojne pomoći “sigurno ne bi moglo odmah prekinuti sukob”, rekao je na Twitteru pomoćnik predsjednika Vladimira Zelenskog Mikhail Podoljak. To bi samo dovelo do daljnje eskalacije jer bi se neprijateljstva prelila na “drugi teritorij”, ustvrdio je, ne navodeći pojedinosti.” Ovo nalikuje na otvorenu prijetnju Ukra da će napasti Europu ako će im prestati dolaziti pomoć. Jer Rusi sigurno neće krenuti na NATO članice u Europi. Šalješ im financijsku i vojnu pomoć o kojoj su ovisni kao narkoman o heroinu, trpiš inflaciju, razoružanje, nedostatak energenata, urušavanje gospodarstva, zatvaranje energetski intenzivnih industrija, strahove od proširenja rata, na sve to još hraniš 8 milijuna izbjeglih Ukra u Europi, ali ako im ne šalješ još šuteva, onda će te napasti. Svog dilera. Jer su u stadiju da je nemoguće skinuti se sa heroina. Dapače, zakonskim dekretom su odlučili da se ne skidaju sa heroina. A dileri drogom su uvijek bili daleko veće… Čitaj više »

Ivan
11 mjeseci prije

Konacno je nesto i pogodio ovaj mamlaz..

goran
11 mjeseci prije

mira nece biti dokle god se bude EU i amerika petljali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI