Češka nastavlja kupovinu ruskog gasa?

Gas Plin
8 komentara

Trgovci u Češkoj ponovo su počeli uvoz ruskog prirodnog gasa od oktobra, rekao je Jozef Sikela, ministar industrije i trgovine zemlje.

“Nema potrebe da se ruski gas isporučuje Češkoj,” napisao je Sikela u objavi na Fejsbuku u subotu, dodajući da nacija nema problema sa akumulacijom zaliha za predstojeću zimu.

„Uprkos tome, ove sedmice mjesečni izvještaj Regulatorne uprave za energetiku otkrio je da su neke kompanije u oktobru počele uvoziti gas iz Rusije“, naglasio je ministar.

Sikela je takođe rekao da je ruski prirodni gas činio 1,2% ukupnih isporuka gasa u zemlji od januara do oktobra.

Ministar je ranije izjavio da nacija nije uvozila gas iz Rusije 2023. jer je diverzifikovala izvore i načine snabdevanja. On je rekao da je Češka nabavljala gas od Norveške i dobijala tečni prirodni gas (LNG) morem preko zapadnoevropskih luka.

„Snabdevanje ruskog gasa EU ciljano je sankcijama, jer neke zemlje za sada ne mogu bez toga“, napisao je Sikela u poslednjoj objavi, ističući da je Češka uspela „potpuno da eliminiše svoju zavisnost od ruskog gasa“.

Istovremeno, glavni ekonomista Triniti banke Lukas Kovanda rekao je za lokalni medijski portal Echo24 da je 40% gasa koji se isporučuje u zemlju ruskog porijekla i isporučuje se preko Lanzhota na granici sa Slovačkom.

Ekspert je dodao da je Češka takođe povećala kupovinu ruske nafte, pri čemu je uvoz u prvoj polovini tekuće godine premašio obim ostvaren u istom periodu svih prethodnih godina od 2010. godine.

Češkagasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
5 mjeseci prije

Ne smeta im ruski gas, a NATO predsednik Češke se ističe medju rusofobima povećanom rusofobijom

tuf
5 mjeseci prije

Zaista nema potrebe da se Češka, koja ima najskuplje energente u EU nakon Njemačke i na rubovima Praga sve češće bilježi nestanke struje, uopće brine za dobavljače energenata. Grijati će ih atomi rusofobije, baš kao i ovih 30 godina.

Steve
5 mjeseci prije

Sačuvaj Bože svaki narod od ovakvih ,,experata,,…

Max
5 mjeseci prije

Treba im.

xyz
5 mjeseci prije

Česi što posseru, to i posle pojedu…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI