Christine Lagarde i Ursula von der Leyen, „humana lica“ divljeg neoliberalizma na čelu EU

Christine Lagarde i Ursula von der Leyen

U vremenima kada se ideologija političke korektnosti pretvorila u svojevrsnu planetarnu diktaturu, postavljanje dviju žena na vodeće pozicije EU predstavlja upečatljiv primjer političkog marketinga. Pokušaj, što nitko i ne skriva, da se iza figura ove dvije žene sakriju još strože i luđe mjere štednje koje će europski narodi biti prisiljeni trpjeti.

Christine Lagarde i Ursula von der Leyen su zapravo poznate kao pravi čuvari tih neoliberalnih politika štednje koje su, gdje god se primjenjivale, proizvele samo velike štete. Za obične ljude, naravno, dok su bogati nastavili debljati svoje ionako prepune bankovne račune i skrivene trezore.

Francuskinja Christine Lagarde Marine stiže na čelo Europske središnje banke, nakon što je vodila Međunarodni monetarni fond, pravo utočište neoliberalne ideologije. Takozvana „spašavanja“ koja provodi ova institucija su dobro poznata i u stvarnosti su samo proizvela prave humanitarne katastrofe. S tim u vezi, dovoljno se sjetiti Latinske Amerike u vrijeme kada je MMF vodio još jedan Francuz, Michel Camdessus.

Christine Lagarde je Mauriciju Macriju u Argentini u njegovom tekućem mandatu ponudila paket pomoći od 57 milijardi dolara. Rezultata jeda se latinoamerička zemlja vratila u ponor iz kojeg je uspjela izaći zahvaljujući radu peronističkih vlada Nestora i Cristine Kirchner. Inflacija galopira, nezaposlenost naglo raste, a siromaštvo neumitno raste čak i među onima koji još uvijek imaju posao. To su štetni učinci neoliberalizma na svim zemljopisnim širinama.

Ursula von der Leyen je njemačka političarka rođena u Belgiji koju je Europsko vijeće označilo kao sljedeću predsjednicu Europske komisije. U usporedbi s njenom nekritičkom i ideološkom podrškom neoliberalizmu čak i jastreb poput Wolfganga Schäublea, sada predsjednika Bundestaga, ali u prošlosti moćnog ministra gospodarstva i čuvar europskih strogoća, izgleda umjeren.

Buduća predsjednica Europske komisije je tijekom grčke krize, koja je tada “spašena”, predložila Grčkoj da hipotekama na svoje nacionalne zlatne rezerve jamči zajam odobren od strane međunarodnih vjerovnika.

Ti međunarodni vjerovnici su bili njemačke banke, koje su se pokazale najizloženijima riziku od najavljenih političkih odluka Atene. No, taj je stav bio toliko ekstreman da se čak i njemačka vlada od njega morala ograditi.

Nadalje, među njemačkim „geekovima“  poznata je kao “Zensursula”, kombinacija riječi “Zensur”, cenzura na njemačkom, i “Ursula”.

Ukratko, operacija njihova imenovanja na nove funkcije odgovara upravo želji za nastavkom provedbe tupih neoliberalnih politika, ali ovaj put koristeći se ljudskim licima, fokusirajući se na rašireni osjećaj u vrijeme političke korektnosti, kao što je jednakost spolova.

Osim toga, dokaz tome daje upravo Christine Lagarde, koja je, odgovarajući na pitanje o oporezivanju bogatih u ime jednakosti, rekla: „Ne slažem se da bi oporezivanje bogatih bio način da se učinkovito smanji nejednakosti. Mislim da bi najučinkovitiji način bio eliminirati rodni jaz između muškaraca i žena.“

NATO i MMF na čelu EU

Osim ove dvije karakteristike koje povezuju Christine Lagarde i Ursulu von der Leyen, dvije žene koje će voditi ključne institucije EU, podsjetimo da je njemačka ministrica obrane s isporukom oružja za vojnike u Kijevu bila jedan od arhitekata rata u Ukrajini. Ona podupire i živi za NATO i europsko naoružavanje, sa Sjedinjenim Državama ili bez.

Za predsjednicu Međunarodnog monetarnog fonda je njena uloga dovoljna, obzirom na to da je MMF agencija financijske dominacije koja svoju surovost ostvaruje u zemljama dužnicima, a nešto o tome znaju u Latinskoj Americi i Grčkoj.

Te dvije predstavnice konzervativne i ratnohuškačke zapadne elite, jednoglasno su prihvaćene da predvode Europsku komisiju i ESB.

To znači da su takozvani suverenisti, uključujući Talijane, teške budale koje političke bodove kupe na migrantima, a sluge su tamo gdje je njihov navodni suverenizam izuzetno važan.

Da, čak su i vlade lijevog centra, od španjolske do grčke, također unutar igre, što znači da je EU sve više država-stranka, gdje atlantistička desnica donosi pravila, a svi ostali je podržavaju.

Ne možemo biti protiv oštrih mjera štednje, za društvenu jednakost i mir, a onda ne želimo da se EU uruši i na kraju istu tu EU predamo u ruke NATO pakta i MMF-a.

Ni u jednoj pisanoj kritici o imperijalizmu ne nalazimo opis sile koja je tako očigledno vođena financijama i vojno-industrijskim kompleksom kao nova Europska unija. Biti protiv toga je najpoštenija stvar koju danas možemo učiniti.

18
Ostavite komentar

avatar
10000
 
13 Grupirani komentari
5 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
18 Komentatori
nessyEuroapoloMaxNovo Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alen
Gost
Alen

Haha ,bravo , taman htjedoh napisati da je ovo i dobro na neki način.. Prije će se raspasti , sto vise stezes prije će i puknuti..
A ove dvije spodobe će jako da stegnu…

DŠ.....
Gost
DŠ.....

Čovjek pomislio da nakon Junckera ne mogu doći gori, ali se opet prevario.

Adriana
Gost
Adriana

Barem Bundeswehr ima razloga za pripremu slavlja (pomalo, dok nije sasvim sigurno). I nitko više.

tuf
Member
tuf

Hahaha, Christine Lagarde je logičan izbor za poziciju s obzirom da ima dovoljno putra na glavi iz svoje francuske ere kako bi ostala pod kontrolom sive eminencije.

čiča Toma
Gost
čiča Toma

O von der Leyen na najplastičniji način govori činjenica kako se kao ministrica obrane bavi pitanjima abourtusa i umjetne oplodnje. Groteskno, u najmanju ruku. Nadajmo se da ćemo vidjeti nestanak s političke karte ne samo EU već i ovakvih karikatura koje svoj imaginarni svijet pokušavaju nametnuti svima.

@Rope
Gost
@Rope

Ove dvije na čelu EU, vojne vježbe s Ukrajinom i Gruzijom, a ponestaje materijala za Sarmat.
Nije dobro.

Red Dog
Gost
Red Dog

Svedski premijer je nagovestio ovo dok ih niko nije spomenuo.
Sacekusa. Alfa-muzjaci su se neutralisali a tihi su cekali u rovu. Onda su predstavljene one kao kompromis i tihi su glasali.
Nemacka je dobila nemicu kao cuvara EU kao velike Nemacke, a USA je dobila rusofobkinju na celu EU.
Schultz tvrdi da je i nemacka vojska agirala da daju von der Leyenovoj nesto, samo da se otarase nje 🙂

AbebA
Gost
AbebA

Šta je rekao švedski premijer ukratko ako može?

Red Dog
Gost
Red Dog

Da treba misliti o ravnopravnosti, da na celu Evrope trebaju biti zene.
Dok su kandidati bili muskarci.
Mislio sam da se samo ulizava zenskom birackom korpusu, posto za njega ionako nije bilo hleba tamo. Ali sad mi se pari da je nagovestio, ili cak spremao teren.

Lucija
Gost
Lucija

Red
sve točno.
Možda vojska hoće neš’ drugo a ne obojene drške od metle?😊
S druge strane, možda…hoće poštedjeti Nijemce?
Junker se predomislio pa više s njom nije oduševljen.
I, da. Englezi jesu u pravu. Ovi izbori nemaju veze s demokracijom.

samo tako
Gost
samo tako

To što je EPP uspjela skupiti parlamentarnu večinu, trgujuči više ili manje,.ne znači da je manjina u parlamentu, uključujuči i suvereniste budala. Dapače, ovogodišnji izbori su ojačali parlamentarnu opoziju

Servacij
Gost
Servacij

Ne bi na kraju tako ni bilo ako ne bi Višegrajci te Orban i Plenković zahebali…a posebno potonji. Bijesna Mutti eksplodirala i sada imamo takav rezultat.

nessy
Gost
nessy

U dvije kratke crte; ono cega se sjetim, kad netko spomene Ursulu von der Leyen, je cinjenica, da je upropastila Wermacht (korupcija, beskonacna, Balkanskog tipa). Tehnika je neispravna, vojsci nedostaje svega, od odjece do municije. Kad spomenete Christine Lagarde sjetim se afere sa MMF-om, u kojoj je isplatila, sitnicu, par stotina miliona $, svom covjeku, nelegalno. Takodjer, postoji ‘teorija’, da je smjestila, svom predhodniku, Strauss Khan-u, cijelu aferu sa ‘silovanjem’ sobarice.
Jos dvije crtice, obje politicarke, bi trebale biti pod kljucem, i (mozda obrazlozenje), obje su clanovi Bilderberg grupe.

Novo
Gost
Novo

Nis ne razumijem sta oce reci

nessy
Gost
nessy

Tako i treba, to i je cilj.

Max
Gost
Max

Sve su to iste jahačice apokalipse.

apolo
Gost
apolo

Strasno sam razocaran!! Demokracija! Trebali su bar pustiti ” bijeli dim” da znaju robovi da je aristokracija izabrala kome treba placati poreze i prinositi zrtvu. Ne svidja mi se njihov model rada Kao na stocnoj pijaci , izabrali dvije kobile i kazu : one jos mogu vuci…

Euro
Gost
Euro

Monetay Mafia Fund

POVEZANE VIJESTI

Izbornik