fbpx

CIA je planirala atentat na Raula Castra 1960. godine, prema deklasificiranim dokumentima

CIA je planirala atentat na Raula Castra 1960. godine, prema deklasificiranim dokumentima 1

Najstariji poznati CIA-in pokušaj atentata na vođu kubanske revolucije datira iz 1960. godine, kada je agent ponudio 10.000 dolara pilotu koji je Raula Castra vraćao iz Praga u Havanu kako bi “nariktao nesreću”, kažu deklasificirani dokumenti i koje je objavio u petak 16. travnja Arhiv nacionalne sigurnosti.

Ovaj pilot nazvan José Raul Martinez, kojeg je regrutirala CIA, zamolio je zauzvrat usluge, ako je i sam morao umrijeti tijekom operacije, da Sjedinjene Države financiraju sveučilišni studij njegova dva sina.

To mu je odobreno, prema istraživačkom institutu Arhiva nacionalne sigurnosti sa sjedištem u Washingtonu, koji objavljuje dokumente.

No dok je gospodin Martinez poletio za Prag, CIA-inom uredu u Havani naređeno je da otkaže misiju, bez mogućnosti kontaktiranja pilota.

Po povratku, isti je rekao da “nije imao priliku prouzročiti nesreću kako je bilo planirano”.

Odlazak stranke Raula Castra

Ove se informacije otkrivaju dok se Raul Castro, brat Fidela Castra (89), priprema napustiti kubansku politiku, svojim odlaskom s čela Kubanske komunističke partije.

Nakon Fidelove smrti 2016. godine, Raulov odlazak okreće povijesnu stranicu Kube i njenih ljudi, od kojih gotovo svi nikada nisu poznavali drugu vladajuću obitelj.

“Ovi nas dokumenti podsjećaju na mračno i zlokobno poglavlje u američkim operacijama protiv kubanske revolucije”, rekao je analitičar Peter Kornbluh iz Arhiva nacionalne sigurnosti za AFP.

“Kako se Castro era službeno završava, američki političari imaju priliku ostaviti iza sebe tu prošlost i sudjelovati u post-Castrovoj budućnosti Kube”, dodao je.

Fidel Castro, koji je vlast preuzeo 1959. godine, prkosio je 11 američkih predsjednika i preživio brojne zavjere za atentat na njega (638 prema Guinnessovoj knjizi rekorda), kao i neuspjeli pokušaj iskrcavanja kubanskih prognanika koje je podržala CIA u Zaljevu svinja, na jugu otoka, u travnju 1961.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
16 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
27 dana prije

Sad je Kabali preostalo samo par drzavnika da likvidiraju i citav svijet je njihov. Lukusenko, predsjednik Tanzan… ahhh taj je vec umro… Mozda voda Sjeverne Koreje?
Mozda se treba Kabale bojati neko od voda balkanskih drzavica?
Mozda neki od “nasih” prkose Kabali???

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
27 dana prije

.. S. Korea, Cuba, Srbija su njihove “geostrateške” točke po Plan-eti “raspoređene” upravo zbog toga da u nekom trenutku mogu po potrebi izazvati incidente, kako manje tako i veće pa i one najzahtjevnije i najveće. 😉.. 3!….

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
27 dana prije

Koliko se ja sjećam podataka, službenih, na Tita više od 20.

Na Miloševića 6 ili 7?

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
27 dana prije
Reply to  Lucija, prva

.. u krivu si! 89 654 938 na Castra, a na “tita” oko 15 656………… 😁…

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
27 dana prije
Reply to  Lucija, prva

.. čak je jednom lijeva ruka od “tita” dok je on mirno spavao, pokušala izvršiti atentat na njega, ali je to spriječeno jer je njegova desna noga bila budna u tom trenutku. Tako je to bilo.

bauštelac
Gost
bauštelac
27 dana prije

ubij ga ubi se i ti mi ćemo ti bedinjat djecu btm

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
27 dana prije

. da nije kurvin sin Kennedy za****ao operaciju “zaljev svinja” (možda je i zato smaknut, a, ako je, neka je, što se mene tiče), ta operacija bi uspjela sigurno. Što se tiče mene i mrtvog Kennedya, neka je popušio metak. 👍..

Max
Member
Famed Member
Max
27 dana prije

Kolega Zaljev Svinja je namjerno isplaniran tako loše. A Kennedy nije htio izazvati 3 svjetski rat.

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
26 dana prije
Reply to  Max

.. kolega, da se je tada dogodio III.W.W., u kojem/kakvom “stanju” gospodarsko/političko bi bila R.H. i okupatorska, kvislinška tvorevina “velika Srbija” u narodu poznatija kao “yužnoslavija”? III. W.W. će se dogoditi isto kao što se događa “predigra” njegova, a to je ‘corona’ protokol………………………………………. Osim, ako se u međuvremenu ne “umiješaju”… Pročitaj više »

Max
Member
Famed Member
Max
27 dana prije

Kao i Fidel 638 atentata pa ovo ne čudi.

Bosanac
Gost
Bosanac
26 dana prije

Valjda bi ga ‘roknuli’ da su planirali, kolk’o su svojih roknuli koji im nisu štimali, sad če nekog Kubanca štedit?
Bajke su bile ‘in’ kad smo bili mali, valjda smo to odavno prevazišli.

Crni Golf 4 vrata
Gost
Crni Golf 4 vrata
24 dana prije
Reply to  Bosanac

.. 👍

POVEZANE VIJESTI

Izbornik