CIA navodno upozorava bivše špijune neka ne šire previše informacija, pogotovo ne za inozemne vlade

CIA
11 komentara

Upozoravajuća e-poruka navodno je ”pala iz vedra neba” za bivše članove obavještajne službe, jer se posljednji veliki skandal u koji je uključen jedan bivši pripadnik dogodio još 2018. Tada je bivši službenik CIA-e proglašen krivim za špijuniranje Kine.

CIA je upozorila sve bivše agente putem e-pošte protiv zapošljavanja u bilo kojoj inozemnoj vladi u bilo kojem obliku, izvijestio je New York Times pozivajući se na poruku. Pomoćnik ravnatelja agencije za protuobavještajne poslove Sheetal T. Patel navodno je sastavio e-poruku prije nekoliko mjeseci, ali poslao ju je tek 25. siječnja.

Prema novinama, obavještajna agencija obično podsjeća bivše agente na njihove obveze i dužnosti kad se osobno susretne s njima na raznim događajima ili sastancima. Obrazac za e-poštu očito je odabran zbog koronavirusnih ograničenja, predložio je NYT.

Patel je podsjetio bivše osoblje obavještajne agencije da bi se njihovo zapošljavanje u vladi druge države moglo smatrati potkopavanjem misije CIA-e i stvaranjem koristi američkim protivnicima. U e-poruci se navodno navodi pogoršanje situacije na ovom polju.

CIA je tvrdila da vidi “štetan trend” te da “inozemne vlade, bilo izravno ili neizravno, angažiraju bivše obavještajne dužnosnike kako bi osnažile svoje špijunske sposobnosti”, navodi se u e-poruci.

Patel je također upozorio bivše agente da ne otkrivaju previše u razgovorima s medijima, podcastima ili na društvenim mrežama, izvijestio je NYT. Prema njemu, CIA se boji da bi čak i primjedbe koje izolirano ne sadrže povjerljive podatke mogle biti analizirane i rizične po CIA-u.

U e-poruci CIA-e izričito se traži od bivših agenata neka ne otkrivaju nikakve detalje koji bi mogli ugroziti tajni materijal, navode mediji.

“Rizik od nenamjernog otkrivanja povjerljivih podataka ili potvrde tajnih podataka od strane naših protivnika povećava se sa svakim izlaganjem izvan uspostavljenih američkih vladinih kanala”, rekao je Patel u poruci.

Nejasno je zašto je špijunska agencija ovaj put odlučila upozoriti bivše zaposlenike na opasnosti od previše pričanja i protiv rada za druge vlade. Posljednji je put bivši agent CIA-e bio umiješan u špijunski skandal 2018. godine, kada je bivši časnik Kevin Mallory osuđen zbog špijunaže za Kinu. Bivšem špijunu Peking je pristupio putem mrežne platforme dok se suočavao s ozbiljnim financijskim poteškoćama. Tužiteljstvo je inzistiralo da je Mallory Pekingu prodao nekoliko klasificiranih bijelih knjiga za oko 25.000 američkih dolara, ali i sam bivši agent CIA-e inzistirao je da nije učinio takvo što i zapravo pokušao namamiti kineske operativce u ruke američke špijunske agencije. 62-godišnjak je u svibnju 2019. osuđen na 20 godina zatvora.

CIAŠpijun
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Jel su dopis dobili i svi novinari pod CIA-inom upravom?

nekoime
3 godine prije

Oni koji rade za Izrael, mogu nastaviti s poslom.

Lurker
3 godine prije

Ukoliko bivšim obavještajcima treba mail da im razjasni ovo pitanje onda bi US trebao regrutirati pametnije ljude. Ili bar takve koji se boje kazne, ovo je smiješno.

piždro
3 godine prije

Kako je fino bilo dok nije postajala ta organizacija’

Max
3 godine prije

Ako ih treba na to podsjećati onda su zbilja bistri.

Painkiller
3 godine prije

Najopasnija organizacija koja je ikad postojala na kugli zemaljskoj.

Painkiller
3 godine prije

Kad vidim masovne demonstracije u Langley-u, e onda znam da promjene dolaze

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI