fbpx

CIA navodno upozorava bivše špijune neka ne šire previše informacija, pogotovo ne za inozemne vlade

CIA

Upozoravajuća e-poruka navodno je ”pala iz vedra neba” za bivše članove obavještajne službe, jer se posljednji veliki skandal u koji je uključen jedan bivši pripadnik dogodio još 2018. Tada je bivši službenik CIA-e proglašen krivim za špijuniranje Kine.

CIA je upozorila sve bivše agente putem e-pošte protiv zapošljavanja u bilo kojoj inozemnoj vladi u bilo kojem obliku, izvijestio je New York Times pozivajući se na poruku. Pomoćnik ravnatelja agencije za protuobavještajne poslove Sheetal T. Patel navodno je sastavio e-poruku prije nekoliko mjeseci, ali poslao ju je tek 25. siječnja.

Prema novinama, obavještajna agencija obično podsjeća bivše agente na njihove obveze i dužnosti kad se osobno susretne s njima na raznim događajima ili sastancima. Obrazac za e-poštu očito je odabran zbog koronavirusnih ograničenja, predložio je NYT.

Patel je podsjetio bivše osoblje obavještajne agencije da bi se njihovo zapošljavanje u vladi druge države moglo smatrati potkopavanjem misije CIA-e i stvaranjem koristi američkim protivnicima. U e-poruci se navodno navodi pogoršanje situacije na ovom polju.

CIA je tvrdila da vidi “štetan trend” te da “inozemne vlade, bilo izravno ili neizravno, angažiraju bivše obavještajne dužnosnike kako bi osnažile svoje špijunske sposobnosti”, navodi se u e-poruci.

Patel je također upozorio bivše agente da ne otkrivaju previše u razgovorima s medijima, podcastima ili na društvenim mrežama, izvijestio je NYT. Prema njemu, CIA se boji da bi čak i primjedbe koje izolirano ne sadrže povjerljive podatke mogle biti analizirane i rizične po CIA-u.

U e-poruci CIA-e izričito se traži od bivših agenata neka ne otkrivaju nikakve detalje koji bi mogli ugroziti tajni materijal, navode mediji.

“Rizik od nenamjernog otkrivanja povjerljivih podataka ili potvrde tajnih podataka od strane naših protivnika povećava se sa svakim izlaganjem izvan uspostavljenih američkih vladinih kanala”, rekao je Patel u poruci.

Nejasno je zašto je špijunska agencija ovaj put odlučila upozoriti bivše zaposlenike na opasnosti od previše pričanja i protiv rada za druge vlade. Posljednji je put bivši agent CIA-e bio umiješan u špijunski skandal 2018. godine, kada je bivši časnik Kevin Mallory osuđen zbog špijunaže za Kinu. Bivšem špijunu Peking je pristupio putem mrežne platforme dok se suočavao s ozbiljnim financijskim poteškoćama. Tužiteljstvo je inzistiralo da je Mallory Pekingu prodao nekoliko klasificiranih bijelih knjiga za oko 25.000 američkih dolara, ali i sam bivši agent CIA-e inzistirao je da nije učinio takvo što i zapravo pokušao namamiti kineske operativce u ruke američke špijunske agencije. 62-godišnjak je u svibnju 2019. osuđen na 20 godina zatvora.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tuf
Member
tuf
1 mjesec prije

Jel su dopis dobili i svi novinari pod CIA-inom upravom?

Realno
Gost
Realno
1 mjesec prije
Reply to  tuf

Jesu naravno. Kao i “logicari” iz logicnog. Kontrolirana opozicija.

rimtu
Gost
rimtu
1 mjesec prije
Reply to  Realno

Uf, kako si upućen, odlično povezivanje točkica.

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Oni koji rade za Izrael, mogu nastaviti s poslom.

Lurker
Gost
Lurker
1 mjesec prije

Ukoliko bivšim obavještajcima treba mail da im razjasni ovo pitanje onda bi US trebao regrutirati pametnije ljude. Ili bar takve koji se boje kazne, ovo je smiješno.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije

Kako je fino bilo dok nije postajala ta organizacija’

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije
Reply to  piždro

Netko, tko radi za obavjestajne sluzbe svoje drzave, kao prva teznja bi mu trebao biti boljitak i dobrobit domovine. Sve ostale karakteristike dolaze kasnije. Ako netko nije srcem i dusom domoljub, nema sto traziti u sluzbama te vrste. Koliko je USA moralno degradirana, vidi se iz prilozenoga. Bivsi obavjestajac, koji suparnickoj sili prodaje informacije, to je tuga i zalost, i dovoljno pokazuje degradaciju morala USA obavijestajnih sluzbenika. Cim im se obracaju svima redom, mailom, jasno je koji je to opseg zahvatilo.
Daleko od toga da izdajnika nema na svim stranama, u Kini , i Rusiji i td., ali ako netko treba stvarno biti razocaran raskorakom izmedju propagande i stvarnosti na terenu, to su ipak sluzbenici “najvece demokracije na svijetu”. Jednom je jedan pametan drzavnik izjavio da su od svih zlocinaca najgori izdajnici domovine, koji su dobili mandat da ju cuvaju, a prodali su se za Judino srebro.

piždro
Gost
piždro
1 mjesec prije
Reply to  nessy

Ova zadnja rečenica ti je pogodak u centar. jer u tim sluzbama je škudara najviše i nezna se linija..

Jozo
Gost
Jozo
1 mjesec prije

Windows 10 online govno hahahaha a šta ste očekivali od online frameworka pa netko (kinezi) vam ga održavaju hahahaha već 3-5 godina koliko postoji ga Kinezi/$jKorejci podmazuju buuuuuihaha.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Ako ih treba na to podsjećati onda su zbilja bistri.

Painkiller
Gost
Painkiller
1 mjesec prije

Najopasnija organizacija koja je ikad postojala na kugli zemaljskoj.

Painkiller
Gost
Painkiller
1 mjesec prije

Kad vidim masovne demonstracije u Langley-u, e onda znam da promjene dolaze

POVEZANE VIJESTI

Izbornik