CIA poslala prijeteće pismo iranskom generalu Sulemaniju, koji ga nije htio ni otvoriti

General Suleimani
22 komentara

Čelnik američke Središnje obavještajne agencije (CIA), Mike Pompeo, izjavio je da će odgovornost za bilo koju akciju usmjerenu protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država u Iraku snositi iransko vodstvo.

Prema njegovim riječima, CIA je uputila pismo jednom od vođa Iranske revolucionarne garde, generalu Qassemu Suleimaniju i nekoliko drugih iranskih čelnika u kojem je upozorio Islamsku Republiku na posljedice “agresivnih akcija protiv američkih interesa u Iraku”.

Prethodno su predstavnici Irana izjavili da je neimenovani američki predstavnik osobno generalu Suleimaniju pokušao predati pismo kojeg mu je poslao Mike Pompeo. Emisar je iranskog generala uspio kontaktirati i pronaći u sirijskom gradu Al-Bukamalu, ali je Qassem Suleimani odbio primiti pismo.

“Neću uzeti vaše pismo, niti ga čitati. Mi nemamo ništa zajedničkog o čemu bi razgovarali”, izjavu generala Suleimanija prenose iranske agencije.

Mike Pompeo
FOTO: Mike Pompeo

Podsjetimo da su nakon nedavnih pobjeda iračke vojske i šiitskih milicija, ne samo u Iraku, nego i Siriji, čije sve veće operacije planiraju zapovjednik iranskih Quds snaga general Qassem Suleimani, zapovjednik iračkih Hashd Al-Shaabi milicija Abu Mahdi Al-Muhandis i zapovjednik iračke Badr organizacije Hadi Al-Amiri, američke trupe u Iraku i Siriji u vrlo nepovoljnoj situaciji, posebice nakon nedavnog poziva Hadija Al-Amirija američkim vojnicima da napuste zemlju, jer ISIL u Iraku više ne postoji.

Iako su sva trojica zapovjednika na “crnoj listi” State Departmenta, CIA se odlučila obratiti prvom među jednakima, računajući na veliki utjecaj koje general Suleimani ima u regiji. Međutim, po običaju, Washington je Iranu svoje strahove prenio prijeteći Islamskoj Republici.

Vjerodostojnost susreta kurira CIA-e i generala Qassema Suleimanija je potvrdio načelnik osoblja iranskog vrhovnog vođe Mohammad Mohammadi Golpayegani, koji je rekao da je CIA preko jednog od njenih glavnih posrednika u regiji poslala pismo generalu dok je bio u Siriji, u gradu Al-Bukamalu.

“Naš zapovjednik odbio je primiti pismo i rekao da nemamo ničega zajedničkog o čemu bi razgovarali”, izjavio je Mohammadi Golpayegani.

Golpayegani je pohvalio potez generala Suleimanija, govoreći kako su ljudi poput njega plodovi Islamske revolucije.

CIA još nije komentirala izvješće.

cia
FOTO: cia

General Suleimani je veteran rata između  Irana i Iraka i trenutno je zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde. Vrhovni vođa i institucije Islamske republike su ga zadužile za vođenje rata protiv terorizma u cijeloj regiji.

Unatoč vojnoj službi od gotovo četiri desetljeća, iranski general je u središte pozornosti svjetskih medija došao tek zbog njegove vodeće uloge u ratu protiv terorizma u Siriji, posebno nakon što je  2015. bio glavni strateg ofenzive u južnom Aleppu.

Njegova uloga u ratu protiv terorizma u Siriji je potaknula Ruse na veću suradnju s proiranskim milicijama i Hezbollahom u Siriji, što je promijenilo ravnotežu snaga na bojnom polju i preokrenulo trend napredovanja terorista koji su došli do samog ulaza u Damask.

Nakon Aleppa, iranski general je isplanirao i deblokadu sirijske zrakoplovne baze Kweires, istočno od Aleppa, da bi u prosincu 2016. po njegovom planu okružen istočni Aleppo, što je kasnije, uz veliku pomoć Rusije, bila možda i najveća pobjeda sirijske vojske u ovom ratu.

Sirija mapa
FOTO: Sirija mapa

Posljednja, za SAD najbolnija pobjeda, bila je upravo ona u Al-Bukamalu, gdje je general Suleimani sa svojim iračkim kolegama i sirijskom vojskom uspio osigurati kopneni koridor od Teherana do Bagdada i dalje preko Sirije do Libanona.

Iran i ne skriva da Iraku i Siriju pruža vojnu i humanitarnu pomoć u borbi protiv terorističkih skupina.

General Suleimani je u ožujku izjavio kako takfirstički terorizam prijeti svim muslimanima i da će Iran voditi rat protiv terorizma i kukavica koji trguju zarobljenim ženama i djecom.

Vatra takfirizma je zapalila domove naše sunitske braće. Oni žive u iluziji da Islamsku Republiku mogu baciti na koljena. Međutim, ove skupine najviše skrnave svetost čovječanstva i sunitskog svijeta”, rekao je general Suleimani ranije na svečanosti u Teheranu, u ožujku 2016. godine.

Je li avanturizam ako se Islamska Republika žrtvuje da obrani muslimane? Što nije u redu ako se Islamska Republika bori protiv skupine koja je samo u jednoj regiji kupila i prodala jadnih 20 000 mladih žena kao roblje? Zar nije u redu da Iran ustane protiv antimuslimanske plime i zaustavi rušenje džamija i muslimanskih svetih mjesta?”, rekao je iranski general.

Njegova izjava je uslijedila nakon što se saznalo da je ISIL u Iraku prodao tisuće žena i djevojaka samo jer su pripadale manjini Jezida.

Kasnije se odazvao na poziv da sudjeluje u operacijama za oslobađanje Mosula.

Qassem Suleimani je jedan od najvažnijih iranskih vojnih savjetnika, koji je u Iraku došao na poziv premijera i ima ugovor s iračkom vladom”, izjavio je glasnogovornik iračkih šiitskih milicija Ahmad Al-Assadi.

General Suleimani je bio prisutan u svim glavnim operacijama protiv terorizma u Iraku i Siriji.

Vijest o upozorenju, kojeg general nije htio primiti u pisanom obliku, jutros je potvrdio i Reuters, koji javlja da je Mike Pompeo na forumu u Južnoj Karolini rekao da je uputio pismo s takvim sadržajem, ali nije naveo datum i gdje se to dogodilo.

Šiitski političari i zapovjednici traže protjerivanje američkih trupa iz Iraka

CIAgeneral Suleimaniiranska revolucionarna gardaIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fbslo
6 godine prije

Podsječa na onaj članak o sankcijama Rusiji:
uvjetujte sankcije bilo čime, nas uopšte ne interesuje, ne sankcije, ne uvjeti..
a ovaj: pišite vi, šta očete, meni se to ne čita

Laki Topalović
6 godine prije

Svaka čast. Od*ebo ga ko zadnjeg papka. da vidi, Pompeo je to stvarno priznao, dakle dogodilo se prošli mjesec.

bobrock
6 godine prije

Smrt SAD-u i njegovim saveznicima! Živio Iran, Rusija, Kina, Sirija i svi saveznici.
SFSN!

Borg
6 godine prije

Stvari možda nisu uvjek onakve kako izgledaju.

Of the most astounding information discovered by the 26th Marine Expeditionary Unit during their CIA raid, though, this report notes, was a detailed list of the Sunni Islamic terrorists units that are being funded by the CIA in order to carry out attacks in Iran—and that President Trump ordered CIA Director Mike Pompeo to immediately provide to Major General Qasem Soleimani—who commands his nations Quds Force (Iran’s version of the CIA)—and with SVR analysts adding that General Soleimani’s response to his receiving this information from CIA Director Pompeo was nothing more than “political theater”—and who was quoted as saying:

The head of the CIA through one of its intermediaries in the region sent a letter to General Soleimani, but he responded: “I will not accept your letter, nor will I read it. I have nothing to do with these people.”

dalmata
6 godine prije

Covik od principa,ima donju granicu koju mu cast diktira.Nece past a nivo USrA idiota,za koje je pojam casti zavisan od toga ko vise plati.Da ova Yenki karikatura ima obraz,shvatija bi koliku plescurinu(samarcinu)je popusija.Utovljeni Amerikenjac moze samo sanjat o vaznosti,slavi i ugledu koje General Sulejmani imanne samo na BI,vec u svitu.Prijatelji ga cijenu i volu,neprijateljima(ka sta je ovi USrA cirkusant)drcu kolina od straja,ali su prisiljeni postivat ga.Postovanje.Gospodine Generale Sulejmani.Da ste zdravi,zivi i veseli bili

dopizdilomi
6 godine prije

Tako je samo naprijed, recite tim podlim Irancima. SAD moraju i smiju braniti svoje granice u Iraku dok, zamislite, Iranci bi svoje granice branili na svojim granicama. Nedopustivo, bezobrazno i iritantno.

Kajzer Soze
6 godine prije

Amerikanci su sad već počeli da gube vezu sa realnošću i da izmišljaju gluposti kojim bi omogućili da Izrael i S.Arabija napadnu na Iran,ovo je nešto slično onome kada je Kolin Pauel lagao u UN-u o Iranskom oružiju za mas. uništenje !

Georgij Žukov
6 godine prije

Kad usporedim ovog generala sa nasim generalskim olosom , zaplacem ko kisna godina .

davor
6 godine prije

CIA +++ Criminal Idiot Agency

davor
6 godine prije

Pompeo…Talijani su ga preimenovali u Pompino….u prijevodu ”pušenje k…ca”

Majk Majers
6 godine prije

Ljigavac dobija košaricu!

rodoljub
6 godine prije

USA ima agresivne akcije protiv svih drzava u svetu.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Dobro je što su poslali ovako otvorenu prijetnju.Trebaju im Iranske službe zahvaliti i pojačati mjere obezbjeđenja samog generala jer banditi su sve nervozniji i tada su spremni na svakakve gadosti.

Jupiter
6 godine prije

Sulemani je prekaljeni ratnik, prznaje samo silu veću od Boga

HEKPCT
6 godine prije

Nadam se samo da neće biti – Motorola, Givi, Issam Zahreddine, Sulemani…

Chico
6 godine prije

Nije dobra situacija u Jemenu!Salehove pristaše zaigrali za saudijce i zestoko napadaju Huti borce.Sve mi se čini da će i ovdje morati intervenirati Hezzboolah.Ovo je veliki preokret u korist saudijskih princevskih trolova.

Nazif
6 godine prije

Tko zna cime pismo moze biti zatrovano…

nemo nemo
6 godine prije

Svi generali na slici školovani su na prestižnim vojnim akademijama SAD, ratno iskustvo stekli su u višegodišenjm ratu sa Sadamom Huseinom. Neka se SAD zamisli tko je od njih- onih koji su bili osvjedočeni prijatelji SAD , napravio neprijatelje.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Dok su ameri imali Ramba samo na filmu kao iluziju, iračani imaju pravog Ramba. Meet Abu Azrael Iraq’s real Rambo: youtube.com/watch?v=0NAvTEQ9eXQ

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI