Šiitski političari i zapovjednici traže protjerivanje američkih trupa iz Iraka

irak
19 komentara

Glavni tajnik iračke Organizacije Badr, Hadi Al-Amiri, pozvao je američku vojsku da odmah napustiti irački teritorij.

“Uključivanje nekih frakcija iračkih Hashd Al-Shaabi snaga na teroristički popis je politički čin i usluga režimu Izraela, stoga američki vojnici trebaju napustiti Irak”, rekao je Hadi Al-Amiri, podsjećajući na odluku američkog Kongresa da “teroristima” proglasi neke od iračkih šiitskih milicija.

Odluku američkog Kongresa je osudio i irački premijer.

“Kako se približavamo konačnoj pobjedi u borbi protiv terorista ISIL-a, poduzimati ovakve političke korake je katastrofalna pogreška”, rekao je Haider Al-Abadi, koji je kao premijer vrhovni zapovjednik šiitskih milicija.

Al-Amiri je dodao je da će glavna zadaća Hashd Al-Shaabi snaga nakon završetka vojnih operacija protiv ISIL-a, biti uništavanje spavačkih ćelija samozvanog “kalifata” koje ostanu u zemlji.

Lider Organizacije Badr je također naglasio važnost uloge Irana u borbi protiv terorizma u Iraku.

“Teroristi ISIL-a bi zauzeli i Bagdad, ali to nije bilo moguće zbog prisutnosti iranskih savjetnika u Iraku”, rekao je Hadi Al-Amiri.

“Nakon završetka borbi protiv terorista ISIL-a će iranski vojni savjetnici u dogovoru s iračkom premijerom Haiderom Al-Abadijem ostati na iračkom teritoriju”, istakao je Al-Amiri.

Od početka krize u Iraku 2014. godine je Iran u susjednu zemlju poslao vojne savjetnike i humanitarnu pomoć, zbog čega je Bagdad izrazio svoju zahvalnost.

Organizacija Badr ima 25 zastupnika u iračkom parlamentu, ali je dio većinske Nacionalne iračke koalicije koja od 328 ima većinu od 183 zastupnika.

Vojno krilo Organizacija Badr, ovisno o procjenama, ima od 10 do 50 tisuća boraca i dio je Hashd Al-Shaabi snaga koje broje do 120 000 boraca i čine ih Armija Mahdi, irački Kata’ib Hezbollah, skupine Kata’ib Sayyid al-Shuhada, Kata’ib al-Imam Ali, Asa’ib Ahl al-Haq i Badr Organizacija.

Osim što je glavni tajnik političkog krila, Hadi Al-Amiri je uz Abu Mahdi al-Muhandisa i  Qais al-Khazalija najistaknutiji zapovjednik šiitskih snaga u Iraku i ima veliki utjecaj u donošenju političkih i vojnih odluka iračkih središnjih vlasti.

S jedne je strane logično da američke vlasti i vojska ne mogu stupiti u savezništvo s ovim skupinama i njihovim vođama, ali je Kongres donio nesmotrenu odluku koja bi za posljedicu mogla imati protjerivanje američkog vojnog osoblja iz Iraka.

Hadi Al-AmiriISILIslamska državaKalifatOrganizacija Badr
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
6 godine prije

Necete ih se tek tako rijesit. Taj parazit ne odlazi lako

Mister NO
6 godine prije

Nece amerikanci tako lako iz iraka… bit ce tu jos svega. Sve je ovo dosad bilo tek prvi cin bliskoistocne opere…

Mikojan
6 godine prije

Amerikanci će reči da nemaju svoju vojsku u Iraku, sve samo vanjski suradnici, Monsanto i ostale plačeničke psine koje plaćaju interesne skupine, naftne kompanije i ko zna tko sve. Već viđeno.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Legitiman zahtjev legitimne vlade jedne suverene države. Ameri, raus!

H\'ghar
6 godine prije

Izvršne i zakonodavne vlasti Iraka (pa i Sirije) trebale usklađeno(svaka unutar vlastite države) djelovati i donjeti odluke o “protjerivanju” svih “nepozvanih”.. kako bi se pokrenuo proces u kome će se i “yapadne” snage postaviti u formalnu poziciju da su illegalne….

davor
6 godine prije

Jadni su ovi ostali arapski i sunitski kolosi i mrcine od Maghreba do Mashreqa kad im Izrael i Saudijci kolo vode.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

U svjetlu iračkih zahtjeva, valja pročitati i kako Pentagon sakriva dokaze i izvještaje o sustavnom i masovnom seksualnom zlostavljanju djece u Afganistanu od strane pripadnika svojih i savezničkih trupa. Čak 93 američka kongresnika je zatražilo javnu objavu izvještaja, a Pentagon uporno odbija: thefreethoughtproject.com/pentagon-caught-blocking-report-on-child-sex-abuse-by-us-allies-troops-told-not-to-report-it/

basso
6 godine prije

Amerikanci ce vrlo lako otici,i to trceci glavom bez obzira.Najveca i jedina snaga amerike je avijacija,kada S-300/S-400 zaustavi njihove avione onda ce se hezbolah lako obracunati sa americkom pjesadijom .Njihova vojska je Hollywood,to su nabildani kriminalci bez zrna morala,sto se pokazalo u Iranu kad su zarobljeni “”specijalci” plakali kao djeca.

Burt Harbinson treći
6 godine prije

prvi put pišem na ovom forumu i vidim da ima dosta ljubitelja diktatora Assada i KIm Yong Una, takvi sadisti svojim destruktivnim i rušilačkim nagonima vode prema civilizacijskom zastranjenu i zato zapadna civilizacija neće biti sigurna dok se njihovi sistemi ne razore, jeli i vas bolesnik KIm hipnotiziro pa mu se klanjate i plješčete kad ga tako podržavate??? Sjeverna Koreja 25 godina reketari Ameriku i Južnu Koreju ali tome dolazi kraj kad se pojavio Trump, ako mislite da su Trump, Mattis i Tilersson idioti, klauni i bleferi onda se varate, Amerikanci će mu se popišat na grob a njegov komunistički režim uništit jednom za sva vremena, nitko neće prijetiti najvećoj sili pa tako ni taj debeli patuljak, preživio je Clintona, Busha i Obamu ali neće Trumpa a njegovi saveznici Assad, Khamenei i Castro mu neće pomoć, vođa slobodnog svijeta ima svetu dužnost da uništi diktatorčiće kolji prijete zapadnim vrijednostima

Osoba C
6 godine prije

Kako iz sadašnje perspektive zvuče riječi bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda iz 2002. g. kako je pobjeda i stanje u Afganistanu „postignuće koje zaustavlja dah“ i „uspješan model koji bi se mogao primijeniti i u Iraku“.

dalmata
6 godine prije

Zuti karton prije iskljucenja.Jako odlucno,nije bez pokrica i jako diplomatski obazrivo.Sad ostalo zavisi od stupnja razvoja Yenki mozga

H\'ghar
6 godine prije

Izvršne i zakonodavne vlasti Iraka (pa i Sirije) trebale usklađeno(svaka unutar vlastite države) djelovati i donjeti odluke o “protjerivanju” svih “nepozvanih”.. kako bi se pokrenuo proces u kome će se i “yapadne” snage postaviti u formalnu poziciju da su illegalne….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI