Članica NATO-a mogla bi odgoditi glasanje o proširenju

Viktor Orban
19 komentara

Mađarskoj, jednoj od samo dvije članice NATO-a koje još nisu formalno odobrile kandidature Švedske i Finske za pridruživanje zapadnom vojnom bloku, možda će trebati više vremena nego što se očekivalo da njeni poslanici glasaju o ratifikaciji, ukazao je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Budimpešta je planirala da se pozabavi tim pitanjem na svom prvom ovogodišnjem zasjedanju parlamenta, ranije ovog mjeseca, ali Orban je u petak rekao da je zakonodavcima potrebno više vremena da raspravljaju o tom pitanju. On je optužio oba kandidata za članstvo u NATO-u da dovode u pitanje demokratiju i vladavinu prava Mađarske “otvorenim lažima”.

Mađarska nacionalna skupština saopštila je ranije ove sedmice da bi mogla održati konačno glasanje o predloženom proširenju NATO-a tokom sedmice koja počinje 6. marta. Međutim, Orbanov pomoćnik Gergely Gulyas rekao je novinarima u subotu da bi poslanicima možda trebalo više vremena.

Parlament će to pitanje staviti na svoj dnevni red u ponedjeljak i početi raspravu o kandidaturama Švedske i Finske za NATO sljedeće sedmice, rekao je Gulyas na brifingu za novinare. “Na osnovu mađarske procedure, usvajanje zakona traje oko četiri sedmice, tako da iz toga slijedi da parlament o tome može glasati negdje u drugoj polovini marta, 21. marta”, rekao je on .

Do odlaganja dolazi usred zategnutih odnosa između dvije predložene članice NATO-a i usamljenih neposlušnih država bloka, Mađarske i Turske. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je prošlog mjeseca da je odbacio mogućnost odobravanja kandidature Švedske, osuđujući Stockholm jer je dozvolio demonstracije spaljivanja Kurana ispred turske ambasade. Bilo koju predloženu članicu NATO-a mora odobriti svih 30 članica alijanse.

Erdogan je ranije izrazio nespremnost da dozvoli bilo kojoj od dvije nordijske zemlje da se pridruže bloku, navodeći njihovu podršku kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima. Turska, Švedska i Finska potpisale su prošlog juna sporazum o rješavanju tih zabrinutosti i otvaranju puta za odobravanje proširenja NATO-a. Međutim, Erdogan je rekao da je štos sa spaljivanjem Kurana prekršio taj dogovor.

Švedska je branila svoje odobravanje demonstracija Kurana rekavši da se ne može zabraniti zbog zaštite slobode govora u zemlji. Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto stao je na stranu Turske u tom sporu, rekavši da je odgovor Švedske “obična glupost”.

FinskamađarskaNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan Bgd
1 godina prije

Postovanje za Orbana!
Jedini cestiti lider u EU, a i sire.

tuf
1 godina prije

Mađari bi mogli trolati na klasičnu zapadnjačku fintu o “ljudskim pravima” pa Švedskoj postaviti uvjete za rješavanje “no-go” zona u kojima se provodi šerijat čime se zatiru ženska i ostala ljudska prava, slobode, LGBTQ+ , vladavina prava, europske&galaktičke vrijednosti itd.
Također, obzirom na rekordan broj oružanih napada zadnjih godina, Švedska bi morala biti pod OESS-ovom misijom zbog ugroženosti kretanja običnih građana uslijed prijetnje njihovim životima.

Max
1 godina prije

Orban čvrst i beskompromisan.

tihobl
1 godina prije

Lavrov je povukao jedan kvaran potez – prestao je da uplacuje u medjunarodne organizacije koje osudjuju rusku SVO. Ali nije povukao delegacije iz tih organizacija.
Anglosaksoni su osnovali brojne medjunarodne organizacije da bi kontrolisali svijet. Rusi ih ne ruse, ne napustaju, vec samo uskracuju finasiranje i sad ameri da bi odrzali svoj alat u funkciji morace povecavati finasiranje iz svog dzepa.
A sad dolazim do glavnog – rusi i kinezi su krenuli nagovarati druge drzave koje su pod osudom medjunarodnih tijela da prekinu sa finansiranjem. Udaraju anglosaksone tamo gdje ih najvise boli – po dzepu, dok istovremeno rade na stvaranju novih medjunarodnih organizacija na novim osnovima.

Grdi
1 godina prije

Treba izaci iz NATO cim prije ……………….. i EU ……….. sloboda i demokracija narodu !! ………

Ana
1 godina prije

Da ne bi potres i Mađarsku zatresao uskoro…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI