Članica NATO-a poziva na vojnu obuku vlastitih civila

Poljska vojska
16 komentara

Poljska želi unovačiti do 8.000 volontera u dobi od barem 15 godina i naučiti ih vještinama borbe i preživljavanja

Varšava će tijekom zime regrutirati tisuće civilnih volontera, uključujući djecu, u programu vojne obuke, priopćilo je Ministarstvo obrane. Poljska želi “obučiti što više ljudi” kako bi bili spremni za “krizu”, izjavio je ministar obrane Mariusz Blaszczak. Kroz prvu fazu programa ”Treniraj s vojskom”, u listopadu i studenom, već je prošlo oko 4000 ljudi. Ministarstvo obrane sada želi udvostručiti broj volontera i poučavati vojnim vještinama do 8.000 poljskih državljana, objavljeno je u ponedjeljak.

“Naš cilj je podučiti osnovnim vještinama što više ljudi”, rekao je Blaszczak u televizijskom obraćanju naciji. “Ove vještine će vam pomoći ako se nađete u krizi, ekstremnoj situaciji.” Vještine koje navodi ministarstvo uključuju korištenje vatrenog oružja, borbu prsa u prsa, preživljavanje u divljini, pravilno korištenje plinske maske i pružanje prve pomoći.

U svakoj poljskoj pokrajini barem će jedna vojna jedinica održavati tečaj, priopćila je vlada. U cijeloj zemlji, 31 jedinica bit će uključena sedam tjedana, počevši od sredine siječnja. Obuka će se odvijati subotama, u trajanju od osam sati.

Ministarstvo obrane želi unovačiti osobe u starosti od 15 do 65 godina, ali maloljetnici moraju biti u pratnji roditelja ili zakonskog skrbnika. Ministar obrane istaknuo je kako vlada gleda na tečajeve obuke kao tako da potakne ljude da izaberu karijeru u vojsci. U srpnju je Blaszczak rekao da Poljska želi imati najsposobnije kopnene snage u Europi. Varšava namjerava potrošiti 3 posto svog BDP-a na obranu, što je jedna od najviših razina među članicama NATO-a i želi povećati brojnost svojih oružanih snaga sa sadašnjih 143.500 na 300.000.

civiliobukaPoljskaVojskaVolonteri
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Da sam mlad Poljak prvi bih se prijavio za takvu obuku – poznavanje veština preživljavanja će im biti preko potrebne… i ne samo njima.
Ali će nešto morati i sami da nauče, onu najvažniju veštinu preživljavanja – kako posle obuke “nestati”.

nekoime
1 godina prije

Židovima ponestaje Ukrajinaca, a i Poljaci su imali logore smrti.

tihobl
1 godina prije

Gle u tekstu nedostaju jos dvije stvari koje ce ih uciti: podmetanje pozara i diverzije.
Ocigledno je da se poljaci pripremaju za okupaciju pa uce stanovnistvo sabotazama.
A nedostaje jos i ko ce provoditi obuku. Kako to da najzanimljivije stvari budu ispustene iz teksta?

Radar
1 godina prije

Eh, kad bi sad neki progledali i shvatili da je Jugoslavija bila daleko ispred svih i to je jedan od razloga što su pokrenuli njeno uništenje a vidi sad, sad bi neki istim koracima.
Svi stariji dobro pamte da su u 9. i 10. razredu osnovne škole , da da, to je bilo to samo se drugačije zvalo, to su nazvali srednja škola sa OBAVEZNIM pohađanjem dvije godine, što bi rekli dva razreda, čisti nastavak osnovnog obrazovanja. I u ta dva razreda je bio koji ono predmet ? neki su ga zvali i predvojnička, a predmet je bio poput svakog drugog i nije bilo razlike ženski/muški, svi.
Tu su se uveliko dobila osnovna znanja o obrani i samozaštiti.
Da nije bilo toga a i obaveznog služenja vojnog roka, devedesetih bi kakili ko grlice.

Umpah Pah
1 godina prije

Poljski WC ?

dona
1 godina prije

da da obučiti će ih i onda ih poslati za topovsko meso…

Max
1 godina prije

Još će novačiti i Playboyeve zečice.

Keki
1 godina prije

To je nekad bio predmet u školama, zvao se obrana i zaštita

nessy
1 godina prije

Ima u USA izreka “Stupid as Polak”.

Džudžan
1 godina prije

Poljska je jedna od najvećih žrtava ruskog hegemonizma i barbarstva. Luđak iz Moskve polako podiže temperaturu u Bjelorusiji i Poljska uz takve susjede iz pakla ne može imati miran san. Padne li Ukrajina na redu su oni i baltičke zemlje.

goran
1 godina prije

e da su ljudi pametni ko što nisu ne bi se trebao nitko prijavit.
draga vlado iz poljske,ako već huškate na rat sa rusijom onda potrošite onu mizernu vojsku koju imate i ostavite narod na miru.
počinjete novačit djecu ko što je hitler radio pred kraj rata prije nego je izgubio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI