Članica NATO-a razmotrit će zakon kojim se traži otimanje zemlje u Ukrajini

Diana Sosoaca
32 komentara

Rumunjska zastupnica predložila je aneksiju teritorija kojeg je “ukrao SSSR”

Kontroverzni prijedlog zakona koji je ovaj tjedan podnesen rumunjskom parlamentu poziva vladu da odustane od priznavanja ukrajinskih granica do 2027. i “anektira” teritorije na kojima žive etnički Rumunji. Nacrt zakona, koji je predstavila desničarska zastupnica Diana Sosoaca, ukinuo bi odredbu u ugovoru s Ukrajinom iz 1997., koji je obećao poštivanje međusobnih državnih granica. Opisala je dokument kao “najveći čin izdaje” u modernoj povijesti Rumunjske jer je njime “priznat sporazum Ribbentrop-Molotov”, prema službenom obrazloženju prijedloga zakona.

Sosoaca je mislio na sporazum o nenapadanju između SSSR-a i nacističke Njemačke, zapečaćen u kolovozu 1939., koji je uključivao povjerljivi dio koji je razgraničavao sfere utjecaja za Moskvu i Berlin.

Sporazum je bio jedan od nekoliko takvih sporazuma koje su europske nacije potpisale s vladom Adolfa Hitlera, dok su diplomatski manevrirali u posljednjim danima međuratnog razdoblja. Rumunjska je bila nacistički saveznik značajan dio Drugog svjetskog rata, prije nego što je promijenila stranu. Izgubila je neke od svojih teritorija u poslijeratnoj nagodbi, koja su pridodana Sovjetskoj Ukrajini i Sovjetskoj Moldaviji.

Sosoaca je navela nekoliko zemalja za koje smatra da su povijesno rumunjske i da ih trenutno “zlostavlja Ukrajina”, od Sjeverne Bukovine do Zmijskog otoka. Potonji je bio dio dugotrajne pravne bitke oko morskih granica, koja je završila 2009. tako što je Kijev zadržao suverenitet nad otočićem. Rumunjska bi prema prijedlogu zakona “anektirala” taj teritorij. Zakonodavac je naveo potrebu zaštite etničkih Rumunja koji žive u Ukrajini od diskriminatorske politike Kijeva i osiguravanje da mogu održati svoj kulturni identitet.

Nakon što je prijedlog zakona naišao na protivljenje u Rumunjskoj, Sosoaca je naglasila da ne želi da Bukurešt zarati s Kijevom zbog otimanja zemlje. Međutim, dodala je: “mir se ne može temeljiti na prisilnoj etničkoj asimilaciji rumunjske manjine, što je praksa ukrajinske države”.

Inicijativa je predstavljena u gornjem domu rumunjskog parlamenta u ponedjeljak, a Sosoacina SOS stranka održala je prezentaciju sljedeći dan. Nekada je bila članica druge političke snage, ali je izbačena iz njezine parlamentarne frakcije 2021. zbog navodnog kršenja političke strategije te je sada tehnički neovisna.

Kritičari su Sosoacu opisali kao predstavnicu “ekstremne desnice” i tvrdili da ima veze s Rusijom, na temelju njezinih pokušaja ublažavanja diplomatskog spora otprije nekoliko godina i njezinih poziva na neutralan stav prema ukrajinskom sukobu. Rumunjska vlada čvrsto podržava Kijev.

novi zakonrumunjskarusijaSOS Stranka
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Chatham House izasao je sa prijedlogom da se Ukrajina podijeli duz Dnjepra (zapadni dio ide vazalu Poljskoj). Nadaju se da ce tako moci izvuci nerijesen rezultat.

Eto
1 godina prije

Nije ” clanica nato” nego jedna clanica parlamenta,
Koja je poznata kao nasilna desničarka

On 12 December 2021, Șoșoacă was accused by the Italian television channel Rai 1 of having kidnapped the journalist Lucia Goracci following an interview about COVID-19 pandemic

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Kakovi ovo KIT na slici 😱 ????

gargamel
1 godina prije

Počelo čerupanje, ostače kijevski pašaluk.

Max
1 godina prije

Koliko znam Ukrajina nije ni postojala prije 1917.

abc
1 godina prije

Više i više se priča o podjeli Ukrajine. Zapadni mediji to pokušavaju prikazati kao način, da se zaustavi Rusija i o tome se sve više piše u pozitivnim tonovima i kao jedina moguča opcija. O pobjedi Ukrjaine nema više ni traga propagande. Zapadnjake mediji več pripremaju na čin kojim če se zapadne vlade i NATO spašavati pred porazom. Ipak če se o svemu, kraju krajeva, morati pitati Rusiju..

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. aneksija 🇺🇸rajine, a 🇺🇸rajinu “zakaparile” bankarske familije Rotchild & Rockefeller…. ha, ha… Svašta.. Pusa ovoj debeloj ❤️.. 🎃..

Nekoime
1 godina prije

Gdje ima leševa, ima i lešinara.

Karma
1 godina prije

Gdje se prica ruski rusima, madjarski jezicni dio madjarima i tako dalje drugima. Hazarima pasaluk

Karma
1 godina prije

Sada padaju americke bombe na Siriju i niko ne urla u medijima.. Gamad, okot sotonski

nessy
1 godina prije

Kako lesinari nanjse lesinu, pa pripremaju teren da i oni dobiju nesto. Nacija lopova dzeparosa, varalica sto im je vec u genima. Cigani su za njih fini i posteni ljudi.

Ringo10
1 godina prije

Cijela Ukrajina ide u Rusku Federacije…kao I Bjelorusija
Nista od podjele

mujica
1 godina prije

zanimljivo…opet žensko na čelu desnice…da nije lažna desnica kao meloni…

dulebg
1 godina prije

SSSR je te teritorije uzeo kao ratnu odštetu, za ono što je rumunska vojska činila po SSSR-u i Staljingradu. Ta šteta nije prošla, niti nestala.

Steve
1 godina prije

Na kraju će se to još ispostaviti kao jedini način da se sačuva bar neki deo ukrajinske teritorije od Rusa, da se raščerupaju ostaci i dodele Rumuniji, Poljskoj, Mađarskoj,… Ako to bude opcija, baš me zanima koji će to ,,pravni akt,, urediti. Biće to novi mutant u pravnoj zapadnoj praksi…

Steve
1 godina prije

Kada bi se merio doprinos u bilo čemu naprednom po ljudski rod i civilizaciju ikada od strane Rumunije, mislim da bi ta stranica ostala potpuno prazna, čak i bez slučajne mrlje od olovke…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI