Članice EU koje su se oduprle planu gasa prozvane

Gas u EU
21 komentar

Poljska i Mađarska odbile su da podrže plan EU za smanjenje potrošnje gasa za 15 %, javio je u subotu Reuters, pozivajući se na dokument koji je objavila Češka Republika, koja trenutno predsjedava pregovorima unutar bloka.

Zemlje EU su se prošle sedmice dogovorile oko plana za smanjenje potrošnje gasa kako bi se popunila skladišta zbog zabrinutosti zbog mogućeg prekida ruskih isporuka. Vijeće EU je u petak odobrilo plan. Međutim, prema Reutersu, za glasanje za odobrenje bila je potrebna samo prosta većina – što znači podršku 15 od 28 članica bloka – da bi se usvojila.

Mađarska, koja trenutno vodi pregovore da osigura dodatne isporuke gasa iz Rusije, protivila se tom planu od samog početka. Prema dokumentu u koji je ušao Reuters, Budimpešta je dovela u pitanje zakonitost plana, tvrdeći da će uticati na energetsku sigurnost zemlje.

Poljska je u međuvremenu prvobitno pristala na smanjenje potrošnje, ali je u petak glasala protiv plana, prenosi agencija. Varšava je nazvala pravnu osnovu dokumenta “neispravnom” i poručila da odluke koje utiču na energetski miks zemalja EU treba da se donose uz jednoglasno odobrenje svih država članica.

Novousvojeni plan racionalizacije nije obavezan osim ako Vijeće EU ne pokrene ”upozorenje Unije” o sigurnosti snabdijevanja gasom. Takođe uključuje niz izuzetaka. Posebno su izuzete države članice koje nisu priključene na gasne mreže drugih zemalja EU. Osim toga, članovi mogu zatražiti ublažavanje uslova ako su premašili svoje ciljeve za skladištenje ili ako su njihove strateški važne industrije u velikoj mjeri zavisne od plina.

euEU PlanGasna RedukcijamađarskaPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Svabe vise ne pricaju o ustedi os 15%, sad priacaju da ce stanovnistvo morati da stedi 20% ako ne zeli iskljucenja.

Vanja
1 godina prije

Orban je otišao mečki na rupu i tamo ih izazivao gledajući unapred i igrajući na republikance.Nadam se da je dobro procenio i da ti republikanci imaju druge poglede.

imee
1 godina prije

proučit “cavitation heater”, malo bučan ali proizvodi toplinu.

Max
1 godina prije

Napasti će ih ostali.

zbljuv
1 godina prije

Orban je jedini drzavnik u eu, sve drugo su bas jadnici

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Izgleda da je Rusija sposobna natjerati Zapad da se pere jednom tjedno…
Onaj Švabo Habeck se hvali da je smanjio tuširanje.

P.S.
U Njemačkoj…
Susjed, da li se tuširaš poslije seksa?
Obavezno!
Odi je*at nešto, pokrepat ćemo…

goran
1 godina prije

oko čega se vi uzbudjuljete hahahahaha predjite na drva to vam je zelenije nego plin hahahahahaha

Kobac
1 godina prije

Kina nastavlja sa kupovinom energenata iz Rusije 9.3.2022  19:24  Autor: Redakcija Biznis.rs Saveznici iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država pooštravaju sankcije na rusku naftu, gas i ugalj. Međutim, to nije sprečilo Kinu da nastavi da kupuje fosilna goriva proizvedena u federaciji. Naime, u dokumentima koji definišu nametnute sankcije postoji stavka koja omogućava Kini, najvećem potrošaču energenata na svetu, da nabavlja naftu i gas iz Rusije. Provizija listirana pri kraju saopštenja Ministarstva finansija SAD pod nazivom “Trezor SAD propisuje dodatne mere radi većeg poštovanja sankcija usmerenih ka Rusiji” detaljno objašnjava kako kompanije mogu da nastave sa kupovinom energenata iz Rusije, uprkos sankcijama, piše Capital.com. U saopštenju za javnost navodi se da, iako je najnovijim merama ukinuto gotovo celokupno finasiranje Rusije iz centralne banke, američki trezor nastaviće da odobrava isplate vezane za energente, uključujući i određene ruske banke koje podležu sankcijama. — SAD potpuno zabranile uvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Dajte ne miksajte gas i plin…lijepo prevedite plin i točka.

tihobl
1 godina prije

BASF trosi 40% njemackog uvoza nafte.
Imate li prestavu kolika je to kompanija, koliko drugi fabrika ovisi od nje i sta ce biti kad BASF stane?

Rimtutituki
1 godina prije

Nikad ne rekose russkom natodu,nogama,nego zlikovci stari soinentcacanske

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI