Članice moraju izabrati pomoć Ukrajini umjesto vlastite odbrane

Jens Stoltenberg
22 komentara

Pristalice Ukrajine trebale bi dati prioritet doniranju oružja Kijevu u odnosu na vlastite odbrambene sposobnosti, izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Deo važnih napora koje sada činimo širom NATO saveza da pojačamo isporuku sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini”, rekao je Stoltenberg novinarima tokom konferencije za novinare u Briselu.

„Ali Ukrajini treba još više. Zato ako se saveznici suoče sa izborom između ispunjavanja ciljeva NATO-a i pružanja veće pomoći Ukrajini, moja poruka je jasna: pošaljite više Ukrajini.”

Stoltenberg je ukazao na Dansku kao “snažan primjer” za obećanje u februaru da će donirati svu svoju artiljeriju Kijevu. On je pohvalio Dansku i Holandiju zbog planova da obezbede avion F-16, dodajući da ga je “ohrabrila” vest da se očekuje da će američki Kongres uskoro glasati za dodatnu pomoć Ukrajini nakon višemesečnog odlaganja.

Apel šefa NATO-a dolazi u trenutku kada se države članice bore da isporuče dovoljne količine oružja Ukrajini bez iscrpljivanja vlastitih zaliha i ugrožavanja sigurnosti. Zvaničnici u Kijevu krive nestašicu municije za prošlogodišnju neuspjelu kontraofanzivu, kao i nedavne gubitke na bojnom polju. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski oštro je kritizirao Njemačku jer je odbila donirati svoje krstareće rakete Taurus i američke republikance zbog blokiranja zakona o vojnoj pomoći vrijednoj 61 milijardu dolara koji je tražio predsjednik Joe Biden. „Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat“, upozorio je Zelenski ovog mjeseca.

Berlin je nedavno pristao da Kijevu isporuči još jedan sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje Patriot. Međutim, odbio je poništiti odluku o Taurusu, uz obrazloženje da bi slanje projektila zahtijevalo njemačko osoblje na terenu.

U međuvremenu, predsjednik američkog Predstavničkog doma Mike Johnson najavio je da će u subotu staviti na glasanje nacrt zakona o pomoći Ukrajini. Zakon je ranije bio u zastoju zbog žestokih svađa između demokrata i republikanaca oko imigracije i sigurnosti granica.

Rusija je, sa svoje strane, insistirala da će isporuke stranog oružja dovesti do dalje eskalacije, ali da neće promijeniti tok sukoba. „Zapad nastavlja da napumpava režim Zelenskog oružjem i postaje saučesnik u njegovim užasnim zločinima“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u januaru

NATOrusijaStoltenbergukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hik!
13 dana prije

Da li je prirodno blesav ili je pokvaren i jako, jako dobro plačen da se pravi blesav? Pitanje za milion života.

Josip
13 dana prije

Koji je ku..c ovaj majmu Stoltenberg da on nareduje clanicama EU gdje ce sa svojom lovom i imovinom? Koliko je stete do sada napravio cijeloj EU provodeci americke zamisli? Zar nema nikog normalnog u EU tko ce to NATO smece skratiti za glavu?

Ante
13 dana prije

Neka naredi ovoj našoj anemičnoj babetini pa da im damo avione što čekamo od Francuza. Neće biti problema kao ni za cjepiva.

nekoime
13 dana prije

Ne pada Jens daleko od Vidkuna.

Hogar
13 dana prije

Krepaj jens nato sotono, antikristi koji uzivaju u krvi mrtvih ukra, rusa,palestinaca, libijaca, iracana civila i vojnika. Samo da je kabali manje slavena ili nize rase goyima kako su govorili u svojim krugovima. Zlo od prestave

Tupko Glupko
13 dana prije

Ovo je već jasno i desetogodišnjem djetetu: sve što pošalje EU Ukrajini bude uništeno.

Ovdje NATO trgovac Stoltenberg traži da se EU zemlje potpuno razoružaju šaljući svoje oružje Ukrajini bez ikakvog učinka na ratištu.

Što će kao posljedicu imati naručivanje novog naoružanja za EU zemlje – pogađate – iz SAD.

Jedino premijerima EU država (osim Orbanu), vladajućem političkom EPP bloku u EU parlamentu i Europskoj Komisiji to “nije jasno”.

Darko
13 dana prije

Vodite ovog majmuna Stoltenberga u zoološki vrt u kavez sa debelim rešetkama pa neka tamo arlauče i skakuće do iznemoglosti..

trajko
12 dana prije

Ovaj ratni zločinac još slobodno šeće okolo?? Zar su simpatizeri žrtava blesavi?

Steve
12 dana prije

Padavičar je počeo da žica …

Dražen
12 dana prije

Kolko moraš mrziti samog sebe da bi mrzio druge..E pa druže Rusija neće rat izgubiti a Ukrajina će biti spaljena zemlja Vjerujem u RUSKE NUKLEARNE SNAGE I NJIHOVU ODLUČNOST DA STAVE SOTONU U OKOVE.SUPPORT RUSSIA FROM CROATIA DESTROYED NAZZI STATE ✌️

Bruno
12 dana prije

Samo glupani koji u životu ništa nisu radili, koji su se samo bavili politikom, koji ne razumiju ni zašto trava raste, svojim glupim izjavama vuku svijet u uništenje. Više oružija, više mrtvi, kretenska procjena da su oslabili Ruse, napada na rusiju svojim trupama, taracanje LOndona , Pariza, New York-a itd.Veoma logičan slijed događanja. Poslije toga nema ni ovog majmuna ni njegovih naredbodavaca, a ni nas.

Max
12 dana prije

Daj mi ženu da je je…

Nesko
12 dana prije

Ovaj norveški retard se izgleda u poslednje vreme puno druži sa naci retardom Zelenskim. Možda čak i smrkaju zajedno pa su im i izjave koje daju sve sličnije tj. sve ludje i sve više odvojene od realnosti.

FELIX
12 dana prije

TAKO JE NAJLAKSE OSLABTI ODBRANU EUROPE.

Lucija, prva
12 dana prije

Već drugi put mi se čini da gledam mrtvačku lubanju kad gledam ovo hovno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI