Članice NATO-a grade ‘betonske bunkere’ na ruskoj granici

Estonijska vojska
38 komentara

Estonija je u petak objavila da namjerava izgraditi stotine bunkera duž svoje granice s Rusijom. Kolege članice NATO-a, Letonija i Litvanija, takođe su potpisale projekat.

Ministri odbrane tri baltičke države sastali su se u Rigi i odobrili izgradnju, kako su nazvali, “odbrambenih instalacija protiv mobilnosti” na njihovim istočnim granicama  “kako bi se odbila moguća ruska agresija”.

„Poduzimamo ovaj napor kako bi se građani Estonije osjećali sigurno“,  rekao je estonski ministar odbrane Hanno Pevkur. Dodao je da je sukob u Ukrajini pokazao da su nam “pored opreme, municije i ljudstva potrebne i fizičke odbrambene strukture na granici”.

Kao dio takozvane “Baltičke odbrambene linije”, Estonija se obavezala da će izgraditi stotine betonskih bunkera, svaki veličine oko 35 kvadratnih metara i u kojima može smjestiti 10 vojnika. Oni bi bili postavljeni uz granicu sa Rusijom u dužini od 294 kilometra i povezani mrežom tačaka podrške i linija za snabdevanje.

Nagazne mine, žilet žica i protutenkovske prepreke “zmajevi zubi” bit će pohranjene u blizini kako bi se mogle brzo rasporediti u slučaju da zatrebaju, rekao je Kaido Tiitus, pomoćnik u Ministarstvu odbrane, za državnu televiziju ERR . Bunkeri navodno moraju biti u stanju da prežive direktan pogodak artiljerijske granate kalibra 152 mm.

Početni budžet za program je 60 miliona evra (65 miliona dolara). Izgradnja bi trebala početi početkom 2025. Prema Tiitusovim riječima, najteži dio procesa biće kupovina zemljišta koje je trenutno u privatnom vlasništvu.

“Postoji veliki znak pitanja oko prodaje zemlje u jugoistočnoj Estoniji, na primjer, jer ljudi tamo ne žele da prodaju zemlju, zemlja im je važna, bilo da ima neku tradicionalnu vrijednost ili je čisto poljoprivredno zemljište koje održava ljudske duše u životu u tom dalekom kutku zemlje”, rekao je on.

Estonsko ministarstvo odbrane procijenilo je da će za projekat biti potrebno oko 600 bunkera, navodi agencija Postimees . Tiitus je rekao da utvrđenja “neće biti dizajnirana kao rana na očima ili da ometaju svakodnevni život”.

Granične utvrde imaju kontroverznu istoriju u Evropi od francuske Maginot linije, izgrađene između svetskih ratova za odbranu granice sa Nemačkom. Nacističke armije su na kraju obišle ​​niz betonskih bunkera i položaja za oružje, porazivši Francuze za samo šest sedmica.

Albanski komunistički lider Enver Hoxha dao je izgraditi više od 750.000 betonskih bunkera širom zemlje između 1967. i 1986. godine, kako bi se učvrstio protiv mogućih invazija NATO-a i sovjetskog bloka koje se nikada nisu materijalizirale.

Baltička Linijaestonijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
3 mjeseci prije

Bitno da se peru novci.

3 mjeseci prije

“Početak radova 2025.”
Sa druge strane, od raznih evropsko-američko-NATO zvaničnika čujemo predviđanja da će rat (Rusije i NATO) početi za 3,4 ili 20 godina.

Dakle, do “pravog” rata će proći godine. Treba verovati ovim zvaničnicima jer imaju preciznije informacije od Rusa, što ne treba da čudi…

p.s. Nažalost, ova gornja tvrdnja za nas na Balkanu ne važi.

Nekoime
3 mjeseci prije

Ovi su na razini Envera Hoxe.

Ivan Bgd
3 mjeseci prije

U zapadnim medijima se uveliko najavljuje rat sa rusima (prenosi Blic).
Najavljuje se kao sto su najavljivali nove varijante virusa, precizno i tacno kad ce da se pojave.

Sve deluje kao potpuno isplaniran scenario, a Iudaci koji to smisljaju i planiraju vise i ne kriju svoje namere vec ih objavljuju preko medija!

Izgleda da njih rat ne plasi kao obicne ljude koji ce da ginu, vec u ratu vide mogucnost za podsticanje ekonomije i resavanje problema koji su se nagomilali usled njihovog bahacenja.

I naravno u pozadini svega je – ako zelite da zivite u miru (da nema vise rata), odbacite i odreknite se svih svojih prava i slobode, i prihvatite jednu svetsku vladu i Veliki reset!

Naravno ceo taj osmisljeni “haos” nema nikakve veze sa zidovima, sa njihovom agednom koja je detaljno data u protokolima sionskih mudraca…

Dawor
3 mjeseci prije

….oooo kako je lepo biti gluuup
🎼🎶🎵🎼🎶🎵
🇱🇹🇱🇻🇵🇱🇪🇪

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Baš sam htio dati primjer Albanije i Envera Hoxhe, ali vidim da je portal to naveo na kraju teksta.

Inače su nakon propasti komunističkog režima u Albaniji sve te bunkere Albanci morali ukloniti, što je bio dodatni trošak. Ostavili tek neke za uspomenu na mračna vremena.

Na kraju se sistem koji se borio protiv imaginarnog vanjskog i unutarnjeg neprijatelja na kojima su se vršile represije za izgovorenu riječ urušio sam iznutra.
Ali neki, na žalost, ne uče iz povijesti.

Bruno
3 mjeseci prije

E moj Hanno Pevkur-e, uči povijest. Tako je i Enver Hoxha ogradio Albaniju. Da niste možda genetski vezani?

Bruno
3 mjeseci prije

To se zove sloboda. Nemoj te zaboraviti minirati plaže i more oko Estonije. Biti će te najslobodnija zemlja svijeta ili zatvor. Estonci odlučuju.

Observeterius
3 mjeseci prije

Ispada da je Hođa bio vizionar. XD 😛

oli
3 mjeseci prije

Bolje da grade groblja

Zbljuvvvv
3 mjeseci prije

Nikad dosta provizija od izmisljenih drzavnih poslova financiranih od poreznog novca.

Max
3 mjeseci prije

Beskorisno protiv raketa i dronova.

Gad
3 mjeseci prije

Dobro za pohranjivanje stočne hrane, sijena i slično.

ime
3 mjeseci prije

treba kupit dionice betonara.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

“Nacističke armije su na kraju obišle ​​niz betonskih bunkera i položaja za oružje, porazivši Francuze za samo šest sedmica.”
E, pameti.

Ušli su Nijemci kroz Belgiju i u 1. svjetskom ratu.
Taj Maginot je ratovao u 1.svjetskom pa su njemu povjerovali i investirali u tu liniju, a ne npr DeGauleu koji je tražio ulaganja u tenkove i avione.

Trolinjo (nick 6/19)
3 mjeseci prije

A treba ih i ofarbati..

Trajko
3 mjeseci prije

Ne čuva te veliki brat, nego pamet u glavi.

Note
3 mjeseci prije

Natovci gradu novi Iron Curtain

niki
3 mjeseci prije

Vrlo pametno! Pravite i betonske zidove od 3 metra.Novi kineski zid.Bez prolaza.Smanjiti će te troškove Rusiji i osloboditi je straha od Nato pljačkaša i starih imperija.Rusija ima sve i netreba ništa od vas osim mir i sigurnost.Iscrpljeni i izraubani Zapad priželkuje Republiku Sibir sa svojom demokracijom.No Kina ima pravo prvokupa a Indija ima rezervaciju.Brojke će vas poraziti.

Josip
3 mjeseci prije

Glupani pa nece Rusi ici pjesice..

abc
3 mjeseci prije

Zapad se ograđuje kao zatvor za zločince.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI