CNN: Putinova vojska šalje signal američkoj što je čeka 2018. godine

F18 - Sirija
14 komentara

“Nedavno su se vojnici Moskve ponašali agresivno prema američkim pilotima na sirijskom nebu, a ruski ratni brodovi su došli preblizu britanskim obalama, tako da je Rusija jasno poručila da će Washington morati voditi računa o Putinovoj vojsci u idućoj godini”, izvještava CNN.

“Na Božić je infracrvena kamera britanskog vojnog helikoptera Kraljevske mornarice uočila ruski vojni brod koji se približavao teritorijalnim vodama Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo je bio najnoviji slučaj, nakon onoga što britanska vlada zove snažnim porastom približavanja ruskih ratnih brodova njezinim obalama. Sve ovo je dio poruke koju Moskva šalje Washingtonu i da je ruska vojska sila na koju treba računati 2018. godine”, dodaje CNN.

U emisiji je gostovao Michael Allen, bivši zaposlenik Američkog vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Rusi definitivno žele ići dalje od onoga što je dopušteno. Njihova povećana aktivnost na moru i zraku nedvojbeno je izuzetno oštra, a cilj im je dovesti nas do krajnjih granica, rekao je Allen.

Glavno pitanje za CNN je koliko bi daleko u ovom sukobu mogao riskirati Donald Trump?

Trump je poduzeo neočekivani korak dopuštajući da se u Ukrajinu izveze protupješačko oružje za borbu protiv pobunjenika koji su dobili pomoć od Rusije. U zemlji su često sukobi između pro-ruskih pobunjenika i ukrajinskih oružanih snaga”, javlja CNN.

Američki senator Ben Cardin kaže “kako je važno za Sjedinjene Američke Države da kažu Rusiji kako će poduprijeti Ukrajinu i njene obrambene sposobnosti, iako je to riskantan korak”.

su27
FOTO: SU27

“Ako Putin odluči da je to neprijateljski čin i da je nova američka politika dizajnirana da vrši pritisak na Rusiju. Rusija tamo ima sve, od tajnih suradnika u ukrajinskoj regiji koji se mogu boriti i znatno pogoršati situaciju”, dodao je Michael Allen.

Putinovi piloti se također se ponašaju vrlo agresivno prema američkim pilotima u Siriji. Pentagon je otvoreno govorio kako je takvo ponašanje “namjerno kršenje sporazuma o sprečavanju incidenata”. Nakon toga je Moskva neznatno smanjila aktivnosti,nastavlja CNN i dodaje kako je Putin osobno uputio izazov novoj nacionalnoj strategiji američkog predsjednika.

“Također se moramo baviti konkurentskim zemljama, Rusijom i Kinom, koje pokušavaju dovesti u pitanje američki utjecaj, vrijednosti i blagostanje. Pokušat ćemo izgraditi izvrsno partnerstvo s tim i drugim državama, ali tako da naši nacionalni interesi uvijek budu zaštićeni”, najavljujući novu sigurnosnu strategiju je rekao Donald Trump.

Naravno, Vladimir Putin je komentirao dokument.

“U diplomatskom jeziku, ako se to može reći u nekoliko riječi, američka strategija je definitivno napadačkog karaktera, a prevedeno na vojni jezik, ona je svakako agresivna. To moramo uzeti u obzir u našem praktičnom radu”, izjavio je Vladimir Putin.

Međutim CNN javlja kako SAD imaju određenu polugu i možda se Moskva boji da će se nove sankcije, koje je odobrio Kongres, još više pooštriti.

No, barem za sada, nije bilo naznaka da se službena Moskva posebno plaši američkih sankcija i uvijek je isticala kako bi bilo bolje da ih nema, ali da SAD imaju pravo poduzimati korake koje žele, a svaki će naići na adekvatan odgovor.

CNNNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

“Lijep” uvod u 2018…/

aleksandar
6 godine prije

USA, drzava blagostanja, imaju nove satore u Tent city 😀

ekonomist
6 godine prije

anti-tank weapons: protuoklopna ili protutenkovska oružja, nikako protupješačko oružje

igi
6 godine prije

…vojnici moskve…putinovi vojnici….izgleda da im teško pada izgovoriti ruska vojska.

tirke
6 godine prije

bloommberg cnn ne znam cemu uopce koristite te raznorazne propagandisticke cia izvore szo ce nam uopce to da raspravljano o tim degutantnim lazima to zaista nema nikakovog smisla cak izjave njihovih politicara to je takvo propagandisticko smece ta njihova usta izgovaraju svASta sto nema veze s zdravum razumom imaju dovoljno svojih mainstream i vazalskih medija poput hrt a oni nisu relevantni izvor informacija osim u smislu da se analizira sto i zbog cega lazu

nevio62
6 godine prije

ako Ukrainci dobiju nešto od Amera što bi moglo poremetiti ravnotežu na istoku Ukraine onda će vrlo brzo usljediti odgovor poput pošiljke isto takvog oružja za recimo talibane u Afganistanu i slično…

Sardelino
6 godine prije

Neprijatelji rusije došli su na njene granice. Postigli su svoj maksimum. Brzo ali prerano jer su bili vođeni pohlepom. Da bi održali ovakvo stanje napetosti potrebni su im ogromni resursi jer dalje ne mogu a prijeti im opasnost da zbog prevelike kapacitiranosti jednostavno “izduše”.Ovo što rusi sada rade a opisano je u članku je “skerco” jer znaju da je vrijeme na njihovoj strani. Putin mora poraditi na tome da dobije što veću podršku svog naroda a to može jedino ako skreše tajkunizaciju rusije i još više poradi na socijalnoj pravdi.

Zorule
6 godine prije

Sa infracrvenom kamerom uocili brod? Zar ne bi radar trebai biti primarni alat za uocavanje brodova? Ili ga mozda radar nije vidio?

Zvrk
6 godine prije

Putinova vojska, Putinova država, Putinove igre….puna im je kaša Putina.

Giovanni Pavelic
6 godine prije

Za Ruse bi bilo najbolje ,dok jos nisu razljutili Amerikance, da spuste Avione i povucu svoje postrojbe i brodove u maticne kasarne i luke .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI