Crna Gora poziva EU da joj pomogne vratiti zajam Kini, koja pojačava svoj utjecaj

Crna Gora
22 komentara

Kako bi otplatila svoj zajam u iznosu od milijardu dolara Kini, Crna Gora, mala balkanska država, poziva Europsku uniju u pomoć. Bruxelles odbija refinancirati dug, ali kaže da istražuje druge mogućnosti, dok Kina pokušava nametnuti svoj utjecaj na zemlje Balkana.

Milojko Spajić, crnogorski ministar financija, početkom travnja pozvao je Europsku uniju da refinancira dug u iznosu od milijardu dolara kojeg zemlja duguje Kini. “Crna Gora je dovoljno mala da donese laku odluku”, rekao je u intervjuu za Financial Times 11. travnja. Otplatom kredita Bruxelles će označiti “malu, ali laganu pobjedu” u borbi “protiv rastućeg utjecaja Kine”, rekao je.

Kolosalni projekt

Crna Gora je 2014. godine osigurala gotovo milijardu dolara kredita od Kineske izvozne i uvozne banke za izgradnju autoceste koja povezuje grad Bar i Beograd, glavni grad Srbije. Osigurana su sredstva za izgradnju dionice Bar-Boljare koja također predviđa izgradnju mostova i tunela. Projekt vodi China Road and Bridge Corporation.

Uz to, suočena s pandemijom Covida, Crna Gora, članica NATO-a i kandidatkinja za EU, doživjela je 2020. tešku recesiju, s padom BDP-a od 8,7 %, prema prognozama MMF-a, a prva dionica autoceste još uvijek nije cjelovita. Mala balkanska zemlja strahuje da neće moći vratiti ovaj dug Kini kada se prva uplata mora izvršiti u srpnju.

Izravne naknade ne dolaze u obzir, ali pomoć je moguća

Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije, ukazao je da Bruxelles neće vraćati kredite ugovorene s trećim zemljama.

“Imamo puno posla s Crnom Gorom i ostalim partnerima u regiji kako bismo im pomogli da se usklade sa standardima EU-a […], ali ne vraćamo zajmove koje uzimaju kod trećih zemalja”, rekao je Stano tijekom brifinga za novinare u ponedjeljak 12. travnja.

Ovu odluku neki europski stručnjaci nisu cijenili. “EU je već pogriješila u Grčkoj, a Kina je preuzela luku Pirej. Sada kineska vlada ima priliku (ako Crna Gora ne može vratiti zajam) vratiti natrag veće dijelove crnogorske obale”, napisala je europarlamentarka Viola von Cramon na Twitteru 14. travnja.

Međutim, čini se da odbijanje refinanciranja zajma ne znači potpuno odbijanje pomoći. Prema crnogorskom dnevnom listu Vijesti, pred kraj mjeseca travnja Bruxelles mora službeno odgovoriti na zahtjev Podgorice za pomoć.

EU planira pružiti podršku Crnoj Gori kroz njezin ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan od devet milijardi dolara, izvještava Les Échos.

“Predmet istraživanja na našem pragu”

Situacija je potaknula Clémenta Beaunea, državnog tajnika za europska pitanja. Francuska surađuje s Europskom komisijom na toj temi, rekao je 12. travnja. EU mora pronaći način da “smanji ovisnost o Kini na Balkanu”. Situaciju u Crnoj Gori nazvao je “predmetom istraživanja na našem pragu”.

Kina ulaže na Balkan od stvaranja platforme 16+1 2012. godine o suradnji Pekinga i zemalja srednje i istočne Europe. Zemlje zapadnog Balkana također su dio inicijative Kineski pojas i put, skup morskih i željezničkih veza između Kine i Europe. Kao dio “diplomacije cjepiva”, Kina je nedavno Crnoj Gori ponudila 30.000 doza cjepiva Sinopharm Covid, te ih je nekoliko milijuna prodala Srbiji.

Crna Goradugeukina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

pazi ti,kina daje kredit a onda nek eu pomaze..prava nasa prcija,ping pong loptica.i to jos govore,nemojte da nam se dogodi grcki scenarij sa kineskim preuzimanjem..pa eu lideri su vec sve pripremili da kina izdominira.sha se tice i ideologije i kontrole i kapitala.globalna kina.hvala.

Tomi
3 godine prije

Ili albanizacija ili kinezacija Cg , treceg gospodara Cg nema

Umpah Pah
3 godine prije

Pazi dug Ping !
Hvala Pong .

Drug (dug) Milo :
Još smo u ratu protiv Japana !

3 godine prije zadnji put uredio Umpah Pah
Lucija, prva
3 godine prije

Ovo je izuzetno lako rješivi problem.

Milo sasvim sigurno ima i više od toga na svojim računima.

Max
3 godine prije

Joj gori su od naših.

Brainstorm
3 godine prije

sto kinezi zapravo potrazuju? hotele, zemljista, sto?
koliki je to udio?
moze boka na rentu rusima?
ko sto mi namjeravamo s palagruzom.

gigi pinna
3 godine prije

Neka i nameće utjecaj među lijenčinama – otkad je to Crna Gora u EU, pa da joj Bruxelles otplaćuje dugove?
A ovo je prokušana kineska receptura – Crnogorci se prave da nisu znali.

Ришона Вилон
3 godine prije

Важно је да је кинеска камата 10 пута већа од номиналне европско фашистичке. То значи да ће кинезе тешко исплатити јер цесија није предвиђена уговором. Време је да Дукановић иде у затвор са својом наградом the European King David Award

Bosanac
3 godine prije

Kapital je isti, samo su oni koji ga plasiraju obučeni u 2 različite uniforme.
Nek naprave fabriku čipova (oni su danas deficitarni na Kineskom tržištu), pa nek prelome dug s Kinezima.

Jomla
3 godine prije

Jel’ ono CG u NATO?
Ako jeste, to će biti ćaskom riješeno… (Zna se kako to oni srede, vidi pribaltik, npr.).

Bezvezni stranac
3 godine prije

Svaki mjesec uplatite na ime duga Kini udio u švercu cigara i pomalo ćete ga se riešiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI