Curenja iz Pentagona potkopavaju ‘povjerenje’ američkih saveznika

Pentagon
10 komentara

Curenje vrlo osjetljivih dokumenata Pentagona narušilo je “povjerenje” između SAD-a i njihovih saveznika, tvrdili su bivši obavještajni zvaničnici za CNBC u petak.

Incident je već ostavio veliki trag u odnosima s partnerima Washingtona i oni će sada biti oprezni kada dijele svoje tajne, kaže Bill Lynn, bivši zamjenik američkog ministra odbrane koji sada služi kao izvršni direktor kompanije za oružje Leonardo DRS.

“Teško nam je povjeriti svoje tajne ako ih ne možemo zaštititi ”, rekla je Lynn za CNBC. “Porazno je za naše saveznike vidjeti da se takva vrsta informacija objavljuje.”

Dokumenti koji su procurili neko su vrijeme kružili internetom prije nego što su prošle sedmice privukli pažnju medija i američke vlade. Incident je izazvao opsežnu istragu koja je dovela do hapšenja u četvrtak američkog pilota Jacka Teixeire, pripadnika 102. obavještajnog krila sa sjedištem u Cape Codu, Massachusetts.

Marty Martin, veteran obavještajne službe koji je služio u CIA-i, NSA-i i američkoj vojsci, tvrdio je da je ideja da je dokumentima pristupio, odštampao i objavio na serveru za ćaskanje od strane mlađeg pilota posebno štetna po Washington .

“Činjenica da je 21-godišnji klinac imao pristup ovakvom materijalu? Naši saveznici nas vide kao aljkave i nesposobne”, rekao je Martin za emiter. Dodao je da je šira razmjena obavještajnih podataka unutar agencija uvedena nakon 11. septembra, što je izazvalo njegovu zabrinutost u to vrijeme.

Drugi izvršni direktor američkog vojno-industrijskog kompleksa, koji je razgovarao sa CNBC-om pod uvjetom anonimnosti, izrazio je sumnju da je osumnjičeni krivac jedini krivac iza skandala. Neki od dokumenata, naime visoko povjerljivi papir CIA-e, “nikada ne bi bili proslijeđeni drugim agencijama, čak ni unutar obavještajne zajednice”, tvrdio je. Izvršni direktor je dodao da je krajnje sumnjivo da bi mladi zrakoplovac imao “ovakav pristup”.

“Jednostavno nisam uvjeren da baza ANG-a ima pristup ovim vrstama dokumenata. Zato se pitam da li su i drugi dokumenti dodani u miks“, rekao je.

Pentagon nije ni potvrdio ni demantovao autentičnost dokumenata koji su procurili, priznajući samo da situaciju shvata “veoma ozbiljno” i obećava da će “preokrenuti svaki kamen” kako bi utvrdio šta se dogodilo. Međutim, brojni američki i strani zvaničnici doveli su u pitanje autentičnost dokumenata, tvrdeći da se čini da su neki od njih lažni ili potpuno lažni.

PentagonSADSaveznici
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Stara vijest..
A dobro dodje za nedjeljno pljuckanje po zapadu

tihobl
1 godina prije

У САД још једна железничка несрећа. И да – и овај пут су превожене опасне материје.

Casa
1 godina prije

Amerika nema saveznike, ona ima svoje satellite od 45 I samo ih prosiruje.

Max
1 godina prije

Povjerenja nije ni bilo.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. da li je ovo USTVARI “FALSE FLAG 🏴” OP’S, CIA-e i Pentagona kako bi se Ruse lažno informiralo u vezi operacija u toj naci – narkodilerskoj kriminalnoj 🇺🇸rajini💩? Da budem iskren, meni ova priča izgleda malo “retardirano” i vrlo naivno.. Mislim da je ovo podmetanje krivih “informacija” Rusima.. Ne “pušim” priču da je nekakvi prištavi žderač 🍔 hamburgera samo tako mogao napraviti to što oni govore da je napravio, a pogotovo zbog toga što je sve postalo javno umjesto da je taj “incident” strogo sakriven od javnosti i medija…………. Slava Putinu! Z ❤️

Kardinale
1 godina prije

CIA cancer sa sizofrenijom. Jebees vazale oni ne kuze samo prate.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI