Upozorenje iz Varšave: Da nas više nikad niste uvrijedili!

Mateusz Morawiecki
21 komentar

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nikada više ne bi trebao klevetati Poljsku na svjetskoj sceni, upozorio je poljski premijer Mateusz Morawiecki, dok se Kijev i Varšava nastavljaju svađati oko izvoza žitarica.

„Želim da kažem predsedniku Zelenskom da više nikada ne vređa Poljake, kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u UN“, rekao je Moravjecki okupljenima na mitingu u gradu Svidniku u petak.

“Poljski narod nikada neće dozvoliti da se to dogodi, a odbrana dobrog imena Poljske nije samo moja dužnost i čast, već i najvažniji zadatak poljske vlade”, rekao je premijer . Naglasio je da će se Varšava zalagati za svoje interese “u trenutnom geopolitičkom kontekstu”.

Govoreći na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku ranije ove nedelje, Zelenski je rekao da „neki naši prijatelji u Evropi igraju solidarnost u političkom teatru, pretvarajući pitanje žita u triler“. Varšava je reagovala na govor sazivanjem ukrajinskog ambasadora.

Diplomatski sukob se razvio nakon što je Varšava odbila da ukine zabranu ukrajinskog žita, navodeći potrebu da zaštiti svoje poljoprivrednike od priliva jeftinih proizvoda iz inostranstva. Kijev je u međuvremenu pokrenuo žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, insistirajući da su ograničenja koja je uvela Poljska nezakonita. Ovo pitanje je posebno osjetljivo jer je Poljska ključno logističko središte za isporuke stranog oružja Ukrajini i domaćin je obuke ukrajinskih vojnika.

Poljski predsjednik Andrzej Duda opisao je Kijev kao “davljenika”, koji rizikuje da povuče pod vodu one koji pokušavaju da ga spasu. Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko je zauzvrat pozvao Varšavu da “ostavi po strani svoje emocije” i fokusira se na pronalaženje “konstruktivnog puta” za rješavanje spora.

Mateusz MorawieckiPoljskaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
7 mjeseci prije

Poljski predsjednik Andrzej Duda opisao je Kijev kao “davljenika”, koji rizikuje da povuče pod vodu one koji pokušavaju da ga spasu.

Pa nije bas najbolji opis. Vidjece kad amerikanci puste vodu iz vodokotlica.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Jednostavno je … ZATVORI GRANICU – ( aK smiješ 😁 ) !

nepoželjni
7 mjeseci prije

Hehehe, poljaci glume uvrijeđenu mladu… tko ih ne zna, skupo ih plaća…
…mislim da je krajnje vrijeme zelenskom da pokupi lovu i dade petama vjetra, jer je vjetar očito počeo mijenjati smjer.

Pitate – a što sa Ukrajinom i Ukrajincima?… – koja Ukrajina, koji Ukrajinci ? ….bila nekad slavna i zasigurno će se dugo spominjati…

eks
7 mjeseci prije

Trebaju zabraniti prolaz oruzja.

kakoto
7 mjeseci prije

Krecu poljaci po svoj dio u Ukrajini

7 mjeseci prije

zar uvreda nije da su banderasi?
napravili su oni vama volyn i katyn pa im oprastate

hiber
7 mjeseci prije

Ukrainci su brzo doveli u red Njemačku. U pocetku su ih izvrijeđali na pasja kola, pa su se opoštenili sa oružjem i opremom. A pocelo je sa kacigama.🤣🤣🤣 Sada su poslali 10 neispravnih Leoparda 1 pa su im odmah vraćeni. A Njemci odmah poslali ispravne. Poljaci ce proči daleko gore jer im zamjensko oružje nije ni pocelo pristizati. A kad ce ne zna se.🤣🤣🤣

Ime
7 mjeseci prije

Debeli, mi ne gutamo nista! Cinjenica je, kao sto je navedeno u tekstu gore da neko drugi guta ta govna?! Nema nikakve logike da upucujes na drugacije. Zato, poklopi se po usima, i k nozi! Mir pujdo! Inace, budjavi parizer!

Max
7 mjeseci prije

Poljaci hoće Galiciju za sebe.

Darko
7 mjeseci prije

Duda se sagnuo i naguzio, jebeš političare koji reknu pa poreknu 🙂

Keki
7 mjeseci prije

Pa tko normalan dozvoljava da ga neki klaun ucjenjuje. Možda se može trpjet neko vrijeme, međutim kad tad će kmečanje Zelenskog političarima dop__dit.

Dado
7 mjeseci prije

A ono Zeljenski dovede nacistu u Parlament Canade da mu aplaudira, valjda sto je ubijao poljake..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI