Damask i Kurdi postigli preliminarni sporazum – Bliži se kraj američko-kurdske koalicije?

15 komentara

Iako ovu informaciju treba uzeti se rezervom, jer nije potvrđena u kurdskim medijima i njihovim službenim internetskim strancima, navodno je dogovoren preliminarni sporazum između sirijske vojske i kurdskih YPG snaga u sjevernoj Siriji.

Prema izvoru, YPG je pristao ukloniti sve plakate Abdullaha Ocalana s ulica i područja koja kontroliraju u pokrajini Hasaka, što bi značilo distanciranje od turske Kurdistanske radničke stranke (PKK), gerile koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i najavila je borbu protiv PKK i njegovih podružnica izvan granica Turske.

Drugi dio sporazuma je da će YPG dopustiti sirijskoj vojsci da ponovno otvori urede za regrutaciju u pokrajini Hasaka.

Ovaj preliminarni sporazum je postignut nakon što su se vladini predstavnici sastali s kurdskim delegatima u Damasku i gradu Qamishliju.

Vojni je izvor je navodno za Al-Masdar News rekao kako su sirijska vlada i politički predstavnici takozvane Demokratska Federacije Sjeverne Sirije, razgovarali o mogućnosti uspostave zajedničkih kontrolnih punktova u Hasaki.

Prema vijesti, Damask  pokušava uvjeriti Kurde da prihvate udružiti YPG snage sa sirijskom vojskom, da vladi predaju granične prijelaze Tal Kojara i Simalke s Irakom i granične prijelaze Al-Darbasiyah i Ras Al-‘Ayn s Turskom.

Kurdi
FOTO: Teritorija koju naseljavaju Kurdi

Kurdske YPG snage navodno traže da vlada kurdski jezik uvrsti u sirijski obrazovni sustav, da se izračuna i isplati za razdoblje kada su YPG borci služili kao dio Sirijske Arapske Vojske i da kurdski dužnosnik dobije stalno sjedište u sirijskom ministarstvu nafte.

Kurdske YPG snage nisu službeno komentirale ovu vijest, ali njihova najnovija objava na službenom Twitteru naglašava duboku zabrinutost zbog izvješća koja dolaze iz Washingtona i američkih medija o sporazumu s Ankarom. Osim toga, Turska je obećala da će vojnu kampanju poput one u Afrinu provesti u Kobaniju, Qamishliju i Hasaki, koje će očistiti od prisutnosti kurdskih terorističkih skupina. Podsjetimo, Ankara kurdske YPG snage smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radniče stranke protiv koje provodi vojnu kampanju na jugoistoku Turske i pograničnim područjima sjeverozapadnog Iraka.

Turski Daily Sabah je izvijestio kako je povlačenje kurdskih YPG milicija iz grada i šireg područja Manbija svršen čin i sve je dogovoreno s američkom stranom. Dakle, postoji više od jednog razloga da se sirijski Kurdi pristali na dogovor s Damaskom, a hoće li on biti u ovom obliku, teško je reći i može biti podložan izmjenama, ovisno o tome kako se bude razvijala situacija na terenu.

Već više od godinu dana je veliki dio sjeveroistočne Sirije de facto po okupacijom Sjedinjenih Država i produžene ruke Washingtona, takozvanih  “Sirijskih demokratskih snaga” u kojima većinu čine kurdske jedinice. Okupirana je četvrtina, gotovo trećina sirijskog teritorija, uključujući velike dijelove pokrajina Hasaka, Raqqa i Deir Ez-Zor, a američku okupaciju osiguravaju kurdske  YPG snage.

Međutim, Kurdi samo naizgled imaju punu kontrolu nad okupiranim teritorijem na kojem se nalazi najveći dio sirijskih naftnih, plinskih, slatkovodnih i poljoprivrednih resursa. Čini se da je zbog povećanog lokalnog otpora kurdskim snagama u regiji, kao i neuspjeh njihovih američkih saveznika da ih zaštite u Siriji ili bilo gdje drugdje, YPG na kraju prisilio da preispita svoj savez sa Sjedinjenim Državama i da umjesto savezništva s američkom razmisli o ponovnoj uspostavi veza sa sirijskom vladom predsjednika Bashara Al-Assada. Konačno, to bi bio jedini logičan i mudar izbor u okolnostima u kojima YPG snagama, a time i kurdskoj upravi, prijeti uništenje od strane Turske. Sirijska vlada i vojska im neće pomoći ako središnjim vlastima ne ustupe teritorij i granične prijelaze, a status jezika i prava kurdske manjine i ostale stvari će se raspraviti naknadno.

Kurdi i Amerikanci
FOTO: američki i kurdski vojnii

Stoga bi izvješće da su YPG i sirijska vojska postigli preliminarni sporazum u pokrajini Hasaka moglo biti istinito. Na društvenim mrežama su objavljene fotografije gradova spomenutih u sporazumu i kako su u njima s javnih površina nestali plakat i obilježja koja bi YPG povezivali s kurdskim PKK snagama iz Turske. Naravno, to još uvijek nije potvrde da je postignut konačni sporazum, ali su sirijski Kurdi shvatili kao vodi nepotrebno isticanje tih simbola na južnim granicama Turske

Međutim, ovaj sporazum nije konačan i pregovori se nastavljaju. On bi mogao biti dio šireg napora sirijske vlade da uvjeri kurdske frakcije na sjeveroistoku zemlje da odustanu od savezništva sa Sjedinjenim Državama i da se udruže s vladinim snagama i borbi protiv islamističkih militanata na sjeveru zemlje.

Ovi pregovori bez presedana između YPG snaga i sirijske vlade dolaze manje od mjesec dana nakon što su se lokalna plemena pokrajina Hasake, Aleppa i Raqqe sastala u sirijskom gradu Deir Haferu. Tijekom tog sastanka je preko 70 plemena, čiji su teritorij djelomično ili potpuno zauzele SAD i YOP snage, izrazilo svoju predanost ponovnoj uspostavi sirijske države, vraćanju sirijskog teritorijalnog integriteta i stvaranja zajedničke vojne sile koji bi vodila sirijska vojska s ciljem protjerivanja stranih trupa i militanata iz Sirije.

Tijekom tog sastanka je objavljeno da će se ova zajednička vojna sila izravno suočiti s takozvanom “Sirijskom demokratskom vojskom” i njihovim američkim vladarima u okupiranom sjeveroistoku Sirije.

Formiranje ove vojne sile je dogovoreno nakon napora koje su ranije ove godine pokrenule lokalne gerilske skupine u okupiranoj Siriji, posebno u gradu Raqqi, gdje su lokalni borci američke vojnike u samom gradi i široj okolici napali početkom ove godine.

ypj
FOTO: Kurdske YPJ snage

Rastući lokalni otpor kurdskoj i američkoj vladavini je samo jedan o razloga koji je YPG snage motivirao da razmotri uspostavu saveza sa sirijskom vladom. Jedan od glavnih razloga je izjava predsjednika Bashara Al-Assada koji je nedavno potvrdio “kako će se sirijska vlada, ako nastojanja za pregovorima s kurdskim vodstvom propadnu, uskoro fokusirati na oslobađanje sjeveroistočne Sirije od SDF snaga i američke vojne nazočnosti”.

“Upotrijebit ćemo dvije metode za rješavanje problema sa SDF snagama. Prva, počeli smo otvarati vrata za pregovore, jer su većina njih na kraju Sirijci. Navodno vole svoju zemlju i stoga ne žele biti marionete stranaca. To je ono što pretpostavljamo. Nitko od nas ne vjeruje Amerikancima, pa je jedina mogućnost da živimo jedni s drugima kao Sirijci”, rekao je Assad u nedavnom intervjuu koje je dao za RT.

Ako pregovori sa Sirijskim demokratskim snagama ne uspiju, Assad je upozorio da sirijska vojska neće imati drugog izbora “nego osloboditi područja koja je okupirao SDF, s Amerikancima ili bez njih”.

Assad je naglasio to pitanje i rekao: “Ovo je naša zemlja, to je naše pravo i naša je dužnost osloboditi ta područja, a Amerikanci bi trebali otići. Nekako će već otići.”

Assadovo obećanje da će osloboditi sjeveroistočnu Siriju, bez obzira na američku nazočnost u regiji, nije nikakva utopija. Trump je ranije rekao kako traži načine za povlačenje iz tog područja, a kada je sirijska vlada pokrenula kampanju u regiji Dara’a, američka je vlada upozorila da će odgovoriti “odlučno i učinkovito” kako bi zaštitila “pobunjeničke” skupine na tom području, od kojih neke financiraju i SAD.

Međutim, nakon što je ofenziva počela, SAD iznenada odustaje od svojih planova i prijetnji Damasku i poručuje terorističkim skupinama u tom području “da donose odluke na temelju procjene što je najbolje za njih i njihove obitelji”. Upozorili su ih da u borbi protiv sirijske vladine vojske ne očekuju bilo kakvu pomoć od Sjedinjenih Država. Naravno, očekuje se da će ofenziva rezultirati velikom pobjedom sirijske vlade. Osim toga, ovo će biti i velika pobjeda u simboličnom smislu, jer je pobuna, koja se kasnija pretvorila u inozemnu agresiju, buknula upravo u Dara’i.

FOTO: SAA

Za kurdske saveznike Sjedinjenih Država na sjeveroistoku Sirije je ofenziva na jugu više nego jasan znak da im SAD ne mogu biti pouzdani saveznik. To je Kurdima jasno još od gubitka grada i područja Afrina, ali su se nadali da će uspjeti zadržati sjeveroistok zemlje. Za SAD je zapravo problem što su u to područje stigli borci YPG snaga iz Afrina, koji se osjećaju izdanima, a uskoro se očekuje i dolazak svij jedinica s područja Manbija. Nitko od njih ne vjeruje američkim predstavnicima i vojnicima, jer su doslovno izdani od strane Washingtona.

Sada, kada SAD ne uspijevaju zaštititi svoje saveznike drugdje u Siriji, čini se su Kurdi konačno shvatili da im SAD vjerojatno neće ponuditi vojnu zaštitu u  slučaj napada Turske ili sirijske vlade.

Novi sporazum između Kurda i sirijske vlade, iako je to tek nekoliko točaka,  glavni je pokazatelj da se američki utjecaj u Siriji ubrzano smanjuje i da će uskoro izgubiti kontrolu nad sjeveroistočnim Sirijom.

Administracija Donalda Trumpa to i ne krije i složila se s tim da je samo pitanje vremena kada će otići iz Sirije. Međutim, postoje i nastojanja snaga koje djeluju izvan kursa Trumpove uprave i nastojat će da SAD što dulje ostanu u zemlji, moguće i korištenjem lažnih napada kemijskim oružjem, što je uvijek bio dobar izgovor da se osujete napori sirijske vlade da ponovno uspostavi teritorijalni integritet Sirije i spriječi ostvarenje dugogodišnjeg američkog cilja podjele Sirije i zemalja šire regije na sektaške mikrodržave, bez ikakvog utjecaja na regionalnoj i globalnoj razini.

Sirijski Kurdi ne prepoznaju prioritete svoje politike i zbog toga im prijeti nestanak

ANALIZA: Kurdi se povlače – Veliki projekt “Sirijskog Kurdistana” se raspada

HasakaISILIslamska državaKalifatNATOPKK
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
5 godine prije

Ako Assad može i hoće platiti naknade braniteljima i “braniteljima”, rat samo što nije gotov. Gubitnicima naknade nema tko plaćati, mogu seliti u povoljnije krajeve za njih, što i rade.

Crni žutokljunac
5 godine prije

Počelo im gorit oko noktiju,sa turcima na vratu i Sirijskom vojskom koja čisti enklavu za enklavom i koja kad sve počisti će bit spremna za njih,a za cio-amere su samo potrošna roba.Jel im došlo do glave da im je opstanak u Siriji moguć samo u koaliciji sa SAA?

Alen
5 godine prije

Kurdi su jako vruc krompir , i moguc uzrok vecih problema za koju god stranu da se odluce…

Đuro
5 godine prije

U principu je povratak Kurda pod okrilje sirijske države najjednostavnije,najbezbolnije ali i najlogičnije rješenje.Ukoliko bi bilo prećutno podržano od Trampa pokazalo bi da u SAD-u postoji barem nekoliko normalnih i inteligentnih ljudi u strukturama moći oko Trampa.I da polako ali sigurno preuzimaju poluge moći u svoje ruke.Prvi signal je bio kada je CIA upozorila rusku stranu na mogućnost terorističkog napada u Rusiji prije nekoliko mjeseci. Drugi znak je da je američka vojska na Bliskom istoku u stalnoj komunikaciji sa ruskom vojskom na terenu i da su izbjegnuti bilo kakvi incidenti čak i kada je izvršen napad na Siriju krstarećim raketama.Sada se čak i Izrael uzdržava od djelovanja dok se SAA približava granici sa Jordanom i na Golanskoj visoravni.Doduše juče je britanski avion bacio bombe na sirijske snage u okolini Al Tanfa,ali Britanci su posebna priča i vjerovatno strana koja je najviše zainteresovana da dođe do prekida bilo kakvih odnosa USA-Rusija… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

Uh, bio sam veliki skeptik po pitanju puštanja Turaka u Siriju ali Rusi su stvarno velemajstori.

Miller
5 godine prije

Mislim da su Kurdi propustili sve vozove. Sa Americkim oruzjem i avio-podrskom su uzeli bar 30% vise teritorija vec sto su ikada zivili na njemu. Protjerali domicilne Arape. Okitili svaki zid i stub Ocalanovim slikam. Sve potez gluplji od glupljeg. I na kraju su mislili da ce Ameri za njih da brane Afrin. Vidjeli smo kako to uradise. Isto ce biti i sa lijevom obalom Eufrata…to je sad zavrsena stvar.
Oko ostalog moraju da znaju da se ne pogadjaju oni oko svoje sudbine vec Ameri. A oni ce ih izgleda rado ustupiti Turskoj

Ante
5 godine prije

Kurdi i Sirijska vojska su nedavno dogovorili slobodan prolazak robe i civila u pokrajini Dier ez-Zur preko rijeke Eufrat. To isto vodi ka zatopljenju odnosa između Kurda i Sirijaca.

nije bitno tko
5 godine prije

Damask nek Kurdima dadne visoku političku avtonomiju in deo prihoda od prodaje nafte, a oni nek svoje oružane snage stave pod komandu Damaska. Sirska vojska mora da preuzme kontrolu nad svim graničnim prelazima. To bi dovelo do situacije u kojoj ni Amerikanci, ni Turci nebi imali nikakvog izgovora, da njihove vojne snage ostanu na tlu Sirije. U stvari več danas jih nemaju. Rusija nek kurdima garantuje sprovedbu plana i kasniju sigurnost, da če sve biti ispoštovano pošteno.

čitatelj portala
5 godine prije

Dobre vijesti iz Sirije. Kurdi polako shvaćaju da svoj opstanak mogu osigurati jedino s vladom u Damasku.

Fouad S
5 godine prije

Dobra analiza sa Kurdima i renalna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI