Dan nakon raketne probe Tajvan upotrijebio borbene avione

Tajvanski borbeni avioni
27 komentara

Tajvanske vazduhoplovne snage podigle su borbene avione u petak da upozore kineski avion Y-8 nakon što je avion prešao srednju liniju tajvanskog tjesnaca. Do incidenta je došlo dan nakon što je Tajvan testirao novu protivvazdušnu raketu i na kraju sedmice sporenja oko vazdušnog prostora autonomnog ostrva.

U petak je transportni avion kineske Narodne oslobodilačke vojske (PLA) Y-8 odbačen iz tajvanskog vazdušnog prostora presretačima s ostrva, javila je Tajvanska centralna novinska agencija pozivajući se na Ministarstvo nacionalne odbrane.

“Otkrili smo jutros kineski komunistički avion Y-8 koji leti na jugozapad za Tajvan i odmah smo ga presreli svojim borbenim avionima da ga zasjenimo i zaplašimo putem radio upozorenja”, saopštilo je ministarstvo odbrane a prenosi South China Morning Post(SCMP).

Međutim, izvještaji ukazuju da je Y-8 prošao srednjom linijom tajvanskog tjesnaca, a tamo nije teritorija Tajvana, što znači da se avion nalazio nad međunarodnim vodama.

Pekinški Global Times primijetio je da nije jasno o kojoj je vrsti Y-8 riječ, jer neki obavljaju jednostavne transportne zadatke, dok su drugi sposobni za različite elektronske obavještajne uloge.

Do incidenta je došlo dan nakon što je Tajvan testirao raketu zemlja-zrak Tien Kung-3 namijenjenu presretanju dolaznih balističkih projektila. Prema SCMP, koji je citirao komentare na Facebook stranici tajvanskog zakonodavca, projektil je ispaljen na stariju raketu Tien Kung-2, uspješno je presrećući.

Takođe dolazi na kraju sedmice koja je puna ovakvih incidenata. U ponedeljak je teretnom avionu američke mornarice C-40A Clipper dozvoljeno da leti preko ostrva, a u utorak su tajvanski avioni pojurili da presretnu kineske lovce Su-30 koji su prešli srednju liniju. Peking je podnio snažne žalbe Washingtonu, tvrdeći da je taj potez “provokativan”, jer Peking smatra Tajvan pobunjenom kineskom provincijom, iako je samostalan od 1949. godine.

borbeni avionikinatajvanY-8
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

tajvan nije priznat u ujedinjenim narodima nego kina, tajvan je odmetnut i pripada kini, to je kineski teritorij.
isusivac nevidljivih mocvara, jedine mocvare koje je isusio je po svojim 16 golf terenima, zeli napraviti od tajvana najprije nezavisnu drzavu a onda napraviti americke vojne baze pa metnuti a-bombe na tajvan protiv kine kao sto su napravili u holandiji,
stavili a-bombe protiv ruskiji

....
3 godine prije

Misle ako se zarate sa Kinom da ce im Ameri pomoci. Imaju identični slucaj u Ukrajini, i koliko Amera gine ….

xda
3 godine prije

pompeo / narancasti ministar vanjskih poslova / kaze povodom americkih sankcija na kriminalni sud u haagu danas
mi ne mozemo uvazivati kangaru sud
a kad se sudilo nasim hrv. herojima onda je washington podrzavao kangaru sud
isusivas nevidljivih mocvara voli vidjeti ove druge na sudu u haagu ali ne americke drzavljane.

Rabotnik
3 godine prije

Nikakvog sukoba tu neće biti. Taiwan proizvodi previše toga za zapadna tržišta i zapadne kompanije (npr. Quanta computer Inc.) da bi se ugrozila prozvodnja.

Vladko Mijić
3 godine prije

Rekao sam ja: 1. Pobjegao im virus i ubio tko zna koliko ljudi, 2. Razmrdali su SAD sa antifa pokretima, anarhijom i pljačkom, neredima, 3. Slijedi napad na Formozu, Tajvan.

Zadranin
3 godine prije

Ništa od svega ovog. Neće Tajvan ići protiv svog najvećeg tržišnog partnera: Kina i Hong Kong su 2019. uvezli cca 40% tajvanskih proizvoda, tko će ih zamijeniti dođe li do rata? Europa? amerokenjci? Afrika?

A da ne govorim dođe li do rata.. zbogom Tajvan, ni amerokenjci vam ne mogu pomoći.

Sve je samo igrokaz za domaću publiku.

P***!

Max
3 godine prije

Stara žarišta Tajvan se boji jer je svjestan da Kina vojno jača i da je ne može držati podalje modernijom vojskom kao nekoć.

hiber
3 godine prije

Ne znaš tko manje poznaje povijest Kine u UN. Autor ili pojedini komentatori. Dakle, u oktobru 1971. godine opća skupština UN je odlučila da Republika Kina, citaj Tajvan više ne predstavlja Kinu, već da to čini Narodna Republika Kina. Sve uz blagoslov USA. Prethodno je u julu 1971. Kinu posjetio Kissinger i sve to dogovorio. U februaru 1972. Kinu posjećuje Nixon i sve to ponavlja, kao i ideju o jednoj Kini sa dva sustava. USA održava formalne diplomatske odnose sa Tajvanom do 1979. kada ih prekida. Ukratko, tada je dogovoren položaj Kine, vraćanje Hong Konga, petrodolar, iskopan grob SSSRu, globalizacija itd. Sada su kineski nacional komunisti iznenada izgubili sjećanje na 1971. godinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI