Demilitarizacija Ukrajine

Ukrajinska vojska
37 komentara

Slanje novog oružja Ukrajini (popularna točka razgovora među američkim i britanskim političarima) je glupa i prazna gesta. Zašto? Ne postoji organizirana, netaknuta ukrajinska vojna snaga sposobna primiti i koristiti ovo oružje. Želite dokaze? Želim vas ponovno podsjetiti na izvješća koja su prije dva tjedna ispunila zapadne medije bez daha o “zastojima” ruskih tenkova i kamionskih kolona sjeverno od Kijeva. Neki mediji su tvrdili da je kolona duga 40 milja, dok su drugi izvijestili da je duga 40 kilometara (za one koji žele računati, 40 kilometara je 24 milje).

To je velika debela meta koju bi funkcionalna, kompetentna vojna snaga uništila. Ali ta je kolona stajala na mjestu najmanje tjedan dana. Moj prijatelj iz zračnih snaga koji je 1970. godine letio na misije protiv sjeverno-vijetnamskih kolona vozila opisao je kako je prvo udario u glavno vozilo, zatim u prateće vozilo, a zatim uništio sve između. To nismo vidjeli u Ukrajini. Na rusku kolonu nije bilo značajnijih razaranja iz zraka. A gdje su bile ukrajinske krstareće rakete. Trebali su biti lansirani (da su postojali) i mogli su prouzročiti ogromnu štetu. To se nije dogodilo. Također nije bilo ukrajinskog topničkog baraža na navodno “zaustavljenu” kolonu.

A gdje je bilo ukrajinsko pješaštvo? Ukrajinski vojnici dobili su tisuće protutenkovskih oružja (npr. Javeline odnosno tzv. ”Koplja” i NLAW). NLAW ima učinkovit domet od 800 do 1000 metara. Evo slike:

Koliko bi bilo teško imati nekoliko bataljuna ukrajinskih vojnika raspoređenih uzduž kolone od 40 milja, kako bi pucali iz NLAW-a na ruske glinene golubove? Ipak, to se nije dogodilo. Zašto?

Objašnjenje dolazi iz brifinga u petak načelnika Glavne operativne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije, general-pukovnika Sergeja Rudskoga (general pukovnik je ekvivalentan najmanje generalu s tri zvjezdice u američkoj vojsci):

  • Trenutno su ukrajinske zračne snage i sustav protuzračne obrane gotovo uništeni. Pomorske snage zemlje prestale su postojati.
  • Poraženo je šesnaest glavnih vojnih uzletišta s kojih su izvedeni borbeni naleti zrakoplovstva AFU. Uništeno je 39 skladišnih baza i arsenala u kojima se nalazilo do 70 % svih zaliha vojne opreme, materijala i goriva, kao i više od milijun 54 tisuće tona streljiva.
  • Sve 24 formacije Kopnene vojske, koje su postojale prije početka operacije, pretrpjele su značajne gubitke. Ukrajina nema više organiziranih rezervi.
  • Gubici se nadoknađuju na teret mobiliziranih osoba i osoblja snaga teritorijalne obrane koje nemaju potrebnu obuku, što povećava rizik od velikih gubitaka.
  • U trenutku početka specijalne vojne operacije, Oružane snage Ukrajine, sa Nacionalnom gardom, brojale su 260 tisuća 200 vojnika. Tijekom mjeseca neprijateljstava, njihovi gubici iznosili su oko 30 tisuća ljudi, uključujući više od 14 tisuća, nepovratnih gubitaka i oko 16 tisuća, sanitarnih.
  • Od 2416 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila koja su bila u borbi 24. veljače, uništeno je 1587 jedinica; 636 jedinica od 1.509 poljskih topova i minobacača; 163 od 535 MLRS; 112 od 152 zrakoplova, 75 od 149 helikoptera; 36 bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 – 35;
  • 180 od 148 sustava protuzračne obrane S-300 i Buk M1; 300 od 117 radara za razne namjene.

Razaranja koja je Ukrajincima nanijela Rusija je golema. Da Ukrajina još uvijek ima održive zračne snage, izazivale bi ruske borbene zrakoplove i izvodile zračne napade na ruske položaje. Nisam vidio izvještaje u zapadnim medijima o takvim akcijama.

U gradovima, kao što je Mariupol, koji su pod opsadom ruskih snaga, nije bilo vidljivih pokušaja pružanja zračne potpore, topničke vatre ili pojačanja. Bataljun AZOV koji je ostao u sve manjem perimetru u Mariupolju nema izlaza i ponestaje municije i hrane. Nijedan vojnik na svijetu ne preživi dugo bez streljiva i hrane.

Postoje dokazi da se sve veći broj ukrajinskih vojnika u drugim dijelovima bojišta predaje (vrh šešira Andreju Martjanovu. Ako Andrej za vas nije poznat, morate se upoznati s njime).

Iluzijsko priželjkivanje Zapada jučer je izašlo na vidjelo. Sky News objavio je ovaj članak, rat u Ukrajini: čini se da Rusija smanjuje invazijske ambicije, ali Velika Britanija upozorava da će se bombardiranje gradova nastaviti. Evo kako je Sky News izvijestio o gore citiranom brifingu generala Rudskoga:

”Rusko ministarstvo obrane tvrdi da će se sada usredotočiti na “oslobođenje” regije Donbas.

“Glavni ciljevi prve faze operacije općenito su ostvareni”, rekao je Sergej Rudskoi, načelnik Glavne operativne uprave ruskog Glavnog stožera.

“Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine znatno je smanjen, što nam omogućuje da naše temeljne napore usmjerimo na postizanje glavnog cilja, oslobađanje Donbasa.”

Rusija je ranije ukazivala na daleko veće ambicije, ali jak otpor ukrajinskih snaga, logistički problemi i niski moral, kako se navodi, mogli su uzeti svoj danak.”

Evo što je Rudskoj zapravo rekao:

”Početkom specijalne vojne operacije tijekom prva dva dana osvojena je zračna prevlast.

Napadne akcije Oružanih snaga Ruske Federacije provode se u različitim smjerovima.

Kao rezultat toga, ruske trupe blokirale su Kijev, Harkov, Černigov, Sumi i Nikolajev. Herson i veći dio regije Zaporožje su pod potpunom kontrolom.

Javnost i pojedini stručnjaci pitaju se što radimo na području blokiranih ukrajinskih gradova.

Te se radnje provode s ciljem nanošenja takve štete vojnoj infrastrukturi, opremi, osoblju Oružanih snaga Ukrajine, čiji rezultati omogućuju ne samo da će oslabiti njihove  snage i ne pružiti im priliku za jačanje svojih snaga kod Donbasa, ali im to također neće dopustiti dok ruska vojska u potpunosti ne oslobodi teritorij DPR-a i LPR-a.

U početku nismo planirali jurišati na njih kako bismo spriječili uništavanje i minimizirali gubitke među ljudstvom i civilima.

I premda ne isključujemo takvu mogućnost, međutim, kako pojedine skupine izvršavaju svoje zadatke, a oni se uspješno rješavaju, naše snage i sredstva će se koncentrirati na glavno: potpuno oslobađanje Donbasa.”

Rudskoj je također uputio vrlo oštro upozorenje NATO-u:

”Pomno pratimo izjave vojnih i političkih vrhova pojedinih zemalja o njihovoj namjeri za isporuku zrakoplova i sustava protuzračne obrane Ukrajini. U slučaju ostvarivanja toga, reagirat ćemo.

Čujemo i uvjeravanja čelnika NATO-a o nemiješanju u sukob. Istodobno, neke države članice Sjevernoatlantskog saveza predlažu zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine. Skrećem vam pozornost na činjenicu da će Oružane snage Ruske Federacije odmah reagirati na takve pokušaje.

Kako bi spriječili obnovu naoružanja i vojne opreme AFU-a koji su zadobili borbena oštećenja, ruske oružane snage onesposobljavaju poduzeća za popravke, arsenale, skladišne baze, logistička skladišta s visoko-preciznim oružjem.

Trenutno je 30 ključnih poduzeća vojno-industrijskog kompleksa pogođeno krstarećim raketama X-101, Kalibr, Iskander i zrakoplovni kompleks Kinzhal, koji su izvršili popravke 68 % naoružanja i opreme onesposobljenih tijekom borbenih djelovanja.

Ovo ne zvuči kao ranjeni ruski general, koji liže rane. Brifing je sažet, činjeničan i poučan. Današnje akcije u zapadnoj Ukrajini, raketni napad na skladište goriva u Lavovu i raketni napadi na vojnu zračnu luku u Lucku, pojačavaju brifing generala Rudskoja da će Rusija nastaviti demilitarizirati Ukrajinu, dok pokušava ograničiti civilne žrtve. Vjerujem mu na riječ.

Autor: Larry C. Johnson

demilitarizacijaLarry C. JohnsonMilitarizacijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
1 godina prije

Rusi objavili da sa povlače iz središnje Ukrajine.

Tupko Glupko
1 godina prije

Do svega ovoga nije trebalo doći da nije pučem smijenjen legalno izabrani ukrajinski predsjednik Janukovič 2014. godine kada je potpisao sporazum sa Rusijom. Klasičan izvoz američke demokracije. U Libiji, Siriji, Jemenu, Afganistanu, Iraku, Somaliji (spominjem samo najsvježije primjere u zadnjih desetak godina) sada puno bolje žive nakon što im je izvezena. U Vijetnamu su pobili preko 1.000.000 Vijetnamaca, uz otprilike isti broj smrtno stradalih civila i vojnika, dok je izuetnih stradalo 58.220. EU će i dalje kupovati energente od Rusa, počevši već od sljedećeg mjeseca za ruske rublje, Ukrajina još barem deset godina neće ući u EU (nisu postali ni kandidat, a trebaju zatvoriti 35 poglavlja, Hrvatskoj je trebalo osam godina za to), a NATO će im pokušati poslati oružje da još više stradaju, ali Rusija će to spriječiti. Možda se Ukri nakon toga napokon otrijezne. Nitko ne želi gospodarski propasti niti izazvati Treći svjetski rat zbog njih, koliko god… Čitaj više »

Max
1 godina prije

To je točno jer kako sam napisao , Da je vojska Ukrajine očuvala borbenu sposobnost ona bi brzo krenula u izgon protivnika iz zemlje svim raspoloživim sredstvima pješaštvom oklopnim postrojbama topništvom cijevnim i rsaketnim uz poporu balističkih raketnih postrojbi borbenih aviona i dronova. Ili barem istu tehniku koristila da tuče nadirućeg protivnika nanoseći mu tako teške udare od kojih bi izgubio borbeni moral opakrbne linije i napredovanje bi mu bilo ugroženo. Sve je to izostalo.

Ingerman
1 godina prije

Ovo je ono klasicno je li casa do pola puna ili od pola prazna. To je trenutna situacija nakon 34 dana intenzivnog ratovanja. Dio urbane Ukrajine je doslovno spaljena zemlja

Pomalo
1 godina prije

Po zapadnim novinama ukrajinci su spremali protuofenzivu, svaki dan nove pobjede, novi napredak ukr vojske, kad odjednom danas nova vijest: ukrajina pristaje na neutralnost. Sad tek tek triba vidit kako ce Nato sabotirat ukrajinski prijedlog

Lucija, prva
1 godina prije

Mariupolj je još prekjučer bio gotov; Čečeni objesili zastavu na upravnu zgradu.
Jučer, ušao Kadirov (koga index ogovara na najgore načine), i tamo sreo generala koji je – navodno – ubijen.

Azovce su stjerali u dva metalurška kombinata…mislim da na njih neće trošiti niti jednog čovjeka.

Inače, Mariupolj nema samo simboličko značenje kao centar Azova i kao strateška točka kontrole, nego, – eto, ja nisam znala, mislila da većina ide preko Odese,- lučki centar, naročito za izvoz na BI. Čelik, žito. Itd.

tihobl
1 godina prije

Zelenski trazi direktne pregovore sa Putinom kako bi mogao prebjeci u Rusiju kao Janukovic. Otisao bi na pregovore u Bjelorusiju i vise se nebi vratio u Njemcku u Ramstajn.

zapadni neimac
1 godina prije

Ukrajinska vojska je reducirana, pogotovu u tehnici, ali ne i pobjedjena. Ruska vosjka nije pobjedila i dosta je reducirana u ljudstvu poprilicno a i tehnici koje ruskoj vojsci ne fali. Svako malo idu novi konvoji sa tehnikom prema Ukrajini. RF je raspisala natjecaj za novih 150 000 profesionalnih vojnika i vidjet’ cemo hoce li moci namaci taj broj. Sada se prebacuje jedan broj jedinica od Kijeva i Harkiva prema istoku. Sve je to nekako traljavo. Oteglo se ovo nekako.

1 godina prije

Čitati , slušati , gledati zapadne medije je gubitak vremena..Virtualna stvarnost u kojoj plove i plove i plove i onda će da se nasuču..

1 godina prije

Denacifikacija ide po planu…

zapadni neimac
1 godina prije

Skladiste municije kod Belgoroda RF zapaljeno.

tihobl
1 godina prije

Kijevski rezim ima problema sto je ostavio zive svjedoke:

Кијевске власти наложиле су екстремистичким батаљонима да режирају монтиране видео-снимке о пљачки и масовним убиствима које, наводно, изводе руски војници, саопштио је начелник Националног Центра за управљање одбраном Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

„Према сведочењу украјинских војника који су се предали, у екстремистичким батаљонима систематски стижу наредбе од кијевских власти да припремају монтиране виде-снимке о зверствима и масовним убиствима цивила, пљачки и уништавању социјалне инфраструктуре које су, наводно, починили руски војници“, изјавио је Мизинцев.

tihobl
1 godina prije

Danas je Makron zvao Putina u vezi izvlacenja civila (citaj: legije stranaca) iz Mariupolja. Putin mu je odgovorio: kud me nisi zovnuo tri sata ranije, sad je kasno, sve smo ih sprzili.
Zatim je Makron kukao kako nema rublji da placa plin, da bi ga rado kupovao, a nema cim, a Putin mu je odgovorio: nema problema, primicemo i francuski franak.

nessy
1 godina prije

Kolona od 24/40 milja? Pa tu kolonu su Ukrajinski Azov domoljubi unistili vise puta zaredom, pa skoro svaki dan je unistavaju. Nema te sile koju photo-shop i kvalitetna montaza ne moze unistiti. Inace Rusima jako lose ide, ali su do Dnjepra postigli sto su htjeli. Juzno, ostalo je spojiti se sa Odesom, vjerojatno iduci tjedan. Kao sto je napisao USA novinar “zasto mediji inzistiraju, a Ukrajinci ginu u ratu koji ne mogu dobiti”? Vezano za gornje navode, vazno da postoji protok oruzja, nije bitno kome ni ucinkovitost, bitno je da se pare vrte. Nadalje, USA ce pomoci EU da se rijesi strasnog stiska Rusije, vezano za energente. USA plin i nafta ce u konacnici biti cca 100% skuplji od Ruskih, a to ce platiti radni ljudi. Ali, tko njih sto pita? Radi marvo i suti. Poskupilo gorivo, meso, povrce, struja…Nije vazno, stoka ce to sve podnijeti, jer je za demokraciju.… Čitaj više »

Capone
1 godina prije

Svi oni veličaju ratka mladića,evo ja kokice i pratim utakmicu ukajina-rusija…izgleda da će ovo na penale otići ..

Outsider
1 godina prije

180 od 148 sustava protuzračne obrane S-300 i Buk M1; 300 od 117 radara za razne namjene. ??????
Ispravite ovo.

Bruno
1 godina prije
  • Je li ovo pogrešno prevedeno ili se pisac teksta malo zabunio :”180 od 148 sustava protuzračne obrane S-300 i Buk M1; 300 od 117 radara za razne namjene.”
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI