Demontirana cenzura članka: Što uzrokuje bolest COVID-19?

Faktograf

Dana 24. srpnja 2020. godine portal Logično i portal Dokumentarac objavili su članak pod naslovom “Što uzrokuje COVID-19 bolest?“, u kojem je znanstvenik Danijel Grgičin objasnio da uzrok bolesti COVID-19 još uvijek nije poznat odnosno da virus SARS-CoV-2 nije identificiran i izoliran u skladu s Kochovim postulatima, što je osnova da bi se neki mikroorganizam mogao smatrati uzročnikom bolesti. Tri dana nakon objave, 27. srpnja 2020. godine, portal Faktograf obilježava članak netočnim, čime onemogućuje njegovu vidljivost i ograničava njegovu javnu dostupnost.

Uvodno

Portal Faktograf poznat je po objavljivanju dezinformacija u vezi s pendemijom novog koronavirusa te promicanju činjenično netočnih i neutemeljenih narativa. Na tom portalu 27. srpnja objavljen je članak “Novi koronavirus je stvaran i prepoznat prema Kochovim postulatima” koji potpisuje izvjesni Petar Vidov, a u kojem se netočno tvrdi da je uzrok Covida-19 poznat. Faktograf je poznat i po iznimno procjepiteljskim stavovima, kao i omalovažavanju onih koji ne dijele njihov svjetonazor ili odbijaju poslušno slijediti politiku sponzora njihove licence, uključujući brojne roditelje djece oštećene cjepivom.

Petar Vidov - Faktograf
Petar Vidov – Gong / Faktograf

Činjenični osvrt

Osim što je protupravno proveo cenzuru za koju je predviđena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, zanimalo nas je je li Petar u svom članku argumentirao ispravke navodnih netočnosti u našem članku. Da bismo došli do jasnog odgovora na pitanje što je Petar želio reći, odlučili smo detaljno razmontirati njegov članak.

Naime, Petar u svom oskudnom izričaju na portalu Faktograf navodi da je u članku portala Dokumentarac.com koji potpisuje Danijel Grgičin, pronašao dvije netočne tvrdnje. Navodno je prva netočna tvrdnja koju Grgičin iznosi ta da treći Kochov postulat propisuje da mikroorganizam “MORA” uzrokovati bolest… Petar Vidov tvrdi da “Treći Kochov postulat, međutim, propisuje da bi mikroorganizam TREBAO izazvati bolest….“.

FAKTOGRAF: “Treći Kochov postulat, međutim, propisuje da bi mikroorganizam TREBAO izazvati bolest nakon uvođenja u zdravi organizam”

S obzirom na to da uz najbolju volju nismo dokučili bit onoga što je cenzor Petar htio reći, dopustite nam uvjerenje kako u ovom kontekstu riječi “morati” i “trebati” znače isto. Sasvim nesvjesno je i sam Petar Vidov kasnije to potvrdio, a sebe opovrgnuo, pozivajući se na članak Iana Lipkina, objavljenog na stranici dole:

Gdje u 3. postulatu piše: “… MUST cause the same disease“.

PETRE, ENGLESKA RIJEČ MUST U PRIJEVODU NA HRVATSKI JEZIK ZNAČI „MORATI“!

Nadalje, Petar Vidov navodi da je druga netočna tvrdnja u članku portala Dokumentarac.com ta da uzročnik bolesti COVID-19 nije poznat.

FAKTOGRAF: “Netočna je i Grgičinova središnja tvrdnja, da SARS-CoV-2 nije prepoznat u skladu s Kochovim postulatima”

Kao “argument” za dokazivanje netočnosti tvrdnje da uzročnik bolesti COVID-19 nije poznat, Petar Vidov navodi tvrdnju Iana Lipkina. Faktograf tvrdi da je tvrdnja Danijela Grgičina netočna zato što Ian Lipkin tvrdi drugačije. Dakle, imamo dvije osobe od kojih jedna tvrdi jedno, a druga tvrdi drugo. Faktograf temeljem tvrdnje druge osobe, čiji mu narativ više odgovara, tvrdnju prve osobe proglasi netočnom i cenzurira je. Bez drugih argumenta.

Petre Vidov, koji su kriteriji da je Ian Lipkin u pravu? Ima li on veći nos od Danijela Grgičina? Ima li duže noge od njega, ili je možda teži? Na temelju kojih argumenta si zaključio da je on u pravu, a Danijel Grgičin u krivu?

Dotični Ian Lipkin u svom članku tvrdi da sljedeća tri znanstvena rada „dokazuju“ da Sars-COV-2 uzrokuje COVID-19:

Da bismo saznali je li to što Ian Lipkin tvrdi točno, autorima navedenih radova poslali smo sljedeći upit:

” I have read your paper very carefully and I did not find evidence that your paper satisfies 4 Koch’s postulates. Can you confirm to me that your paper does not satisfy 4 Koch’s postulates?“

U prijevodu:

“JAKO SAM OPREZNO PROČITAO VAŠ RAD I NISAM PRONAŠAO DOKAZE DA ON ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA. MOŽETE LI MI POTVRDITI DA VAŠ RAD ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA?”

Nakon nekoliko pokušaja izbjegavanja odgovora, jedino smo od autora sljedećeg rada dobili konkretan odgovor:

“ Just to be clear, nowhere in our paper do we claim that we fulfill Koch’s postulates.”

U prijevodu:

“DA BUDEMO JASNI, NIGDJE U NAŠEM ZNANSTVENOM RADU NE TVRDIMO DA ZADOVOLJAVAMO KOCHOVE POSTULATE“. 

Niti autori preostala dva znanstvena rada ne tvrde da su zadovoljili Kochove postulate. Međutim, da bi se nešto takvo razumjelo neophodno je školovanje, otprilike u trajanju od 25 godina. Tako da je posve razumljivo da Petar Vidov koji nije znanstvenik ne razumije znanost i takve stvari niti ne može najbolje razumjeti. No, kada već ne razumije znanost, što je jasno s obzirom na to da se predstavlja kao novinar Faktografa, mogao bi razumjeti barem neke osnove novinarstva. Pa se tako mogao, umjesto da se upušta u samostalno tumačenje znanstvenih radova, čemu posve očigledno nije dorastao, obratiti autorima tih znanstvenih radova i upitati ih je li u njima, prema Kochovim postulatima, dokazano da virus SARS-CoV-2 uzrokuje bolest COVID-19. Upravo onako kako smo to učinili mi.

OVIM JE DOKAZANO DA NETKO TKO SE DRUGIMA PREDSTAVLJA KAO PROVJERITELJ ČINJENICA GRUBO OBMANJUJE JAVNOST, POGREŠNO TVRDEĆI DA GORE NAVEDENI ZNANSTVENI RAD PO KOCHOVIM POSTULATIMA DOKAZUJE DA SARS-COV-2 UZROKUJE BOLEST COVID-19!

Dakle, nema dokaza da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19. Osim što je netočnim tvrdnjama nastojao pobiti neosporne znanstvene činjenice navedene u našem članku te ga cenzurirao, Petar Vidov u svom članku iznosi i druge neistinite tvrdnje. Petar Vidov navodi da četvrti Kochov postulat glasi:“ Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, PREMINULOG eksperimentalnog domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.“

FAKTOGRAF:“ Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, PREMINULOG eksperimentalnog domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.“

NE, PETRE VIDOV, OPET OBMANJUJEŠ JAVNOST, EKSPERIMENTALNI ORGANIZAM NE MORA PREMINUTI, NEGO MORA POKAZATI ISTE SIMPTOME BOLESTI.

Petar Vidov nastavlja s obmanjivanjem javnosti i kada u svom članku za Faktograf navodi da “Postoji više dokaza da je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država…“

FAKTOGRAF: “Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država…“

…što potvrđuje poveznicom na sljedeći članak:

Međutim,

U TOM ČLANKU AUTOR UOPĆE NE DOKAZUJE DA JE SPOMENUTI VIRUS USPJEŠNO IZOLIRAN U VIŠE DRŽAVA, VEĆ SE BAVI POTPUNO DRUGIM STVARIMA!

Uz to, Petar Vidov tvrdi i to da je virus izoliran u Hrvatskoj. Međutim, Petar Vidov očigledno nije upoznat s time da se u znanosti dokazom smatra samo ono što je objavljeno u znanstvenom radu, a ne ono što je objavljeno u dnevnoj tiskovini ili jednom-negdje-nešto-rečenom na HRT-u.

FAKTOGRAF: “Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran…. pa tako i u Hrvatskoj (Institut Ruđer Bošković).“

NE POSTOJI ZNANSTVENI RAD KOJI JE POTVRDIO DA JE VIRUS IZOLIRAN U HRVATSKOJ!

Dakle, to da postoji više dokaza kako je virus izoliran, što Faktograf u svom članku tvrdi, još je jedna u nizu “perlica” netočnih tvrdnji kojom se okitio samoprozvani provjeritelj točnosti.

Faktografov originalni članak možete pogledati ovdje, a kako je izgledao članak Faktografa 27. srpnja 2020.godine, možete vidjeti na donjoj slici.

Pravni osvrt

Kazneni zakon

S pravne strane bitno je naglasiti da je urednik i novinar Faktografa označavajući naš članak netočnim uskratio njegovu vidljivost, zbog čega je značajno smanjena mogućnost njegova daljnjeg dijeljenja među korisnicima društvene mreže Facebook. Time je de facto proveo cenzuru kojom je ograničio slobodu govora i drugih sredstava priopćavanja, za što je sukladno članku 127. stavak 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19) predviđena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, a sukladno stavku 2. kaznom iz stavka 1. kazniti će se onaj tko provodi cenzuru sukladno članku 127. stavak 2. istog zakona, onaj tko naredi ili provodi cenzuru ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.

Kazneni zakon Republike Hrvatske
Povreda slobode mišljenja i izražavanja misli

Članak 127.

  1. Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja ili slobodno osnivanje ustanova javnog priopćavanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
  2. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.
  3. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, programa novinskih agencija ili objavljivanje drugih medijskih sadržaja.

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja se obično naziva Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava, potpisana je u Rimu pod okriljem Vijeća Europe 4. studenog 1950. godine, a na snagu je stupila 3. rujna 1953. Temeljem Konvencije uspostavljen je sustav zaštite ljudskih prava na međunarodnoj razini te Europski sud za ljudska prava, koji omogućuje pojedincima ili skupini pojedinaca da traže zaštitu svojih prava. Konvencija uz preambulu i osnovni tekst sadrži i 13 protokola. Konvenciju je ratificiralo 47 država članica Vijeća Europe, među kojima je 27 država članica Europske unije. Unatoč inicijativi da i Europska unija pristupi Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, to nije učinjeno. Sud pravde Europskih zajednica je 1996. godine izjavio da Europske zajednice ne mogu pristupiti Konvenciji jer Ugovor o Europskoj zajednici ne predviđa mogućnost propisivanja pravila ili sklapanja međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. Ipak, Ugovor iz Amsterdama (1997./1999.) poziva na poštovanje temeljnih prava koja su zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, a Sud pravde Europskih zajednica je pozivanjem na ta prava te referiranjem na pojedine odredbe uključio načela Konvencije u europsko zakonodavstvo.

Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju i njezine protokole 5. studenoga 1997. godine te je time priznala nadležnost Europskog suda za ljudska prava i obvezatnost njegovih presuda. Samim time preuzeta je i obveza izvršavanja svih konačnih presuda u sporovima u kojima je Republika Hrvatska tužena.

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda predstavlja sastavni dio hrvatskog pravnog poretka od 6. studenoga 1997. godine te su je sva tijela državne vlasti dužna primjenjivati u svom postupanju. Koliko svaki pojedinac unutar tih državnih tijela zna o sadržaju i načinu primjene konvencijskog prava veliko je pitanje. Hrvatska državna tijela dužna su jamčiti i štititi prava zajamčena Konvencijom, dok Europski sud za ljudska prava pruža supsidijarnu zaštitu, u slučajevima kada su nacionalna tijela propustila primijeniti ili su krivo primijenila neku od odredbi Konvencije. Iz toga se izvodi zaključak da je prava svrha Konvencije da se ona svakodnevno primjenjuje pred svim tijelima hrvatske vlasti, što se u praksi najčešće odnosi na pravosudna tijela.

Hrvatska tijela vlasti (zakonodavna, izvršna i sudska) moraju omogućiti građanima ostvarivanje konvencijskih prava, pravodobnim usklađivanjem propisa, sudske i upravne prakse te javnih politika s konvencijskim pravom.

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda
Članak 10.

Sloboda izražavanja

  1. Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu mišljenja i slobodu primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice. Ovaj članak ne sprečava države da podvrgnu režimu dozvola ustanove koje obavljaju djelatnosti radija ili televizije te kinematografsku djelatnost.
  2. Kako ostvarivanje tih sloboda obuhvaća dužnosti i odgovornosti, ono može biti podvrgnuto formalnostima, uvjetima, ograničenjima ili kaznama propisanim zakonom, koji su u demokratskom društvu nužni radi interesa državne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala, radi zaštite ugleda ili prava drugih, radi sprečavanja odavanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti.

Kada bi portal Faktograf kojim slučajem i bio tijelo vlasti Republike Hrvatske, a koliko nam je poznato nije, mogao bi eventualno u određenim okolnostima ograničavati slobodu izražavanja, međutim i tada bi popis mogućih osnova za ograničavanje slobode izražavanja bio vrlo ograničen. Ne bi se legitimno mogao pozvati niti na jedan drugi osnov koji se ne nalazi na popisu koji je predviđen stavkom 2. Prema tome, kada bi portal Faktograf bio pozvan da primijeni zakonsku odredbu koja bi na bilo koji način zadirala u slobodu izražavanja, o tome bi mogli odlučiti samo domaći sudovi.

Domaći sudovi moraju u takvom slučaju utvrditi vrijednost ili interes zaštićen odredbom i provjeriti je li taj interes ili vrijednost jedan od navedenih u stavku 2. Samo u slučaju da je odgovor na ovo pitanje pozitivan, sudovi mogu primijeniti tu odredbu na određenog pojedinca. Primjerice, sudska zabrana objavljivanja ili ograničavanja objave portala Dokumentarac koji objavljuje informaciju važnu za razumijevanje pandemije COVIDA-19 mogla bi biti opravdana ako je to u interesu „zaštite zdravlja“. Međutim, sudovi moraju osigurati da je interes koji se štiti stvaran, a ne obična i nesigurna mogućnost. Dakle, opet su tu sudovi da o tome odlučuju, a ne portal Faktograf ili društvena mreža Facebook.

Pravopisni osvrt

Obratite pažnju i na to da je uvodni ulomak članka portala Faktograf upućen portalu Dokumentarac gotovo identičan uvodnom ulomku ovog članka. Svi koji studiraju ili su studirali psihologiju u tome mogu prepoznati školski primjer projiciranja. Jedina razlika u uvodnom ulomku portala Dokumentarac.com u odnosu na uvodni odlomak teksta portala Fatograf je u tome što je portal Dokumentarac.com ulomak formulirao pravopisno ispravno.

Zaključak

U svom kratkom članku Petar Vidov, osim što je provođenjem cenzure povrijedio odredbe Kaznenog zakona Republike Hrvatske i ogriješio se o međunarodni zakon te mu, ako tužiteljstvo odradi svoj posao slijedi kazna zatvora do godinu dana, pokazao je i nepoznavanje elementarnog pravopisa, kao i apsolutno nerazumijevanje znanosti, a nažalost i novinarstva kojim se svakodnevno bavi. Zadnje i predzadnje navedeno nerazumijevanje je uzrokovalo “uspjeh” pogrešnog utvrđivanja toliko pozamašnog broja činjenica u tako kratkom članku, da bi to bila prava sramota i za onoga tko se javnosti ne predstavlja kao provjeritelj činjenica, a kamoli za onoga tko se tako predstavlja.

Sada kada smo dokazali da glavni urednik Faktografa obmanjuje javnost, da se ogriješio o zakone, da ne poznaje znanost niti elementarni pravopis te da je iznimno neprofesionalan u obavljanju svog novinarskog posla, slobodni smo zapitati se kako li tek rade oni kojima je on nadređen?

  1. https://faktograf.hr/2020/07/27/novi-koronavirus-je-stvaran-i-prepoznat-prema-kochovim-postulatima/
  2. https://dokumentarac.com/covid-19/sto-uzrokuje-covid-19-bolest/
  3. Izvor: Dokumentarac
CenzuradokumentaracFaktograf
Pretplatiti se
Obavijesti o
133 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Covid 19 uzrokuje prijeka potreba za nepotrebnim zaduživanjem država na svjetskoj razini, kako bi se sanirala pohlepa i promašaji bankara i voditelja investicijskih fondova.
P.s. Svatko tko ovaj stav smatra antisemitskim, u pravu je.

nonwo
3 godine prije

Klin se klinom izbija.Cenzorima uvaliti strah od cenzuriranja i kazne za posljedice.Najbolji način da svatko promisli želi li se baviti tim prljavim poslom,pogotovo ako nije siguran da će proći nekažnjeno..Osim kazni ,zdrave su i prozivke i društvena osuda..

Tanja
3 godine prije

Izolirane su GONG, portal Lupiga i pazi sada ovo. Nagrada za Slobodu medija.

Buahahahaha

Izolirane su znanstvenim metodama po imenu i prezimenu. Pogledati Samira Osmanagića od jučer.
Dupli akademik postao je Akadijac, pojma nemaju što je to akademik.

Dr. Sc. treba konsultirati nekog znanstvenika, fufa veze nema što znači Dr. sc.
Piramida NIJE geometrijsko tijelo, valjda je kugla.
Instrument je frulica (koja im toliko nedostaje 🙂 ) i nema veze sa znanošću.

I to sve regulrano tvrdi ova:

https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/tjedni-intervju-tjedna-melisa-skender-gong-02102019/listeners/

ježurka
3 godine prije

Mediji…da se ne priča i piše, ne bi se niti znalo… potpomognuti upitnim testovima, upitnim znanstvenicima, te institucijama financiranim privatnim kapitalom, koji će na kraju ostvariti ogroman profit…mislim to im je bio prvotni plan…Kako stvari stoje velika većina će odbiti cjepivo kad dode…

Toni
3 godine prije

“” I have read your paper very carefully and I did not find evidence that your paper satisfies 4 Koch’s postulates. Can you confirm to me that your paper does not satisfy 4 Koch’s postulates?“

U prijevodu:

“JAKO SAM OPREZNO PROČITAO VAŠ RAD I NISAM PRONAŠAO DOKAZE DA ON ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA. MOŽETE LI MI POTVRDITI DA VAŠ RAD ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA?”

Nemam pojma ko je u pravu, ali prevod NIJE TAČAN!
Tačan prevod glasi:
“Pročitao sam vaš rad vrlo pažljivo i nisam našao dokaze da vaš rad zadovoljava 4 Kohova postulata. Možete li mi potvrditi da vaš rad NE ZADOVOLJAVA 4 Kochova postulata?”

Planet zemlja
3 godine prije

Pozivam portal logično da donose Sha vise podataka i informacija o tome tko su ti ljudi koji provode cenzuru u ovoj diktaturi koja nam se,malo po malo,uvodi.mislim da vecinu Jaako zanima tko nam to radi.hvala unaprijed💪

Planet zemlja
3 godine prije

I mozda je vrijeme da počnete podnositi tube,uspješne ili ne.neka osjete neugodu,zasada pravosudnu.

Tanja
3 godine prije

Urnebesna komedija.

Petar Vidov tvrdi da je Hrvatska najnetransparentnija zemlja u Europi.

Vidov – oće biti zato što cenzuriraš znanstvene tekstove i pišeš baljezgarije?

Tctctctctctctc, to ja kažnjivo zakonom. 🙂
Prije ili kasnije.

https://www.gong.hr/hr/o-gong-u/tko-cini-gong/

Petar Vidov u linku. 🙂

Jasamja
3 godine prije

Klupko se odmotava. Sada je pitanje tko ce podnjeti tuzbu protiv faktografa i traziti zatvor za “novinare”.
Evo ja sam spreman dati dio novaca za odvjetnike Predlazem da skupimo novce i obracunamo se sa kvislinzima koji pisu gluposti za saku kuna.

Jxlspsp
3 godine prije

Pravo na slobodu govora vrijedi samo ako govoriš ono što vlast želi čuti.

Buntovnik s razlogom
3 godine prije

Svi mi najbolje razumijemo nepravdu kad je drugi nanosi nama, a dok je mi činimo drugima, onda to pravdamo kojekakvim izgovorima.
Svaka cenzura je kršenje ljudskih prava i ničim se ne može opravdati, pa tako i ova koju vi admini provodite na ovom portalu.
S pravom se pozivate na članak 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Kazneni zakon Republike Hrvatske, Članak 127. A na šta da se ja pozovem, kad mi slijedeći put uskratite pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli ? I gdje da ja objavim da su mi povrijeđena ljudska prava ? Na Logicnom ?

sokre
3 godine prije

tko ga napravi tako ružnog

Njonjobobo
3 godine prije

covid 19 uzrokuje strah kojeg vodi bog fobos ali sa bogom fobosom uvjek ide i bog ares bog rata.
covid 19 uzrokuje anksioznost ili tjeskobu drustva u stanju tjeskobe propadaju.
da li netko zna koju molitvu?

Istrazuj
3 godine prije

@redakcija Postovana gospodo, Bravo! Svaka vam cast u razbijanju ove nevidjene prevare i direktnog, zlocinackog napada na cjelokupnu ljudsku populaciju! Cestitam i znanstveniku Danijelu Grgičinu, kako na ovom tako i na nekoliko ranijih izuzetno dobro objasnjenih znanstvenih pojmova (kao ona analiza laznih “testova” za laznu “pandemiju”). Upravo TAKVI znanstvenici – daju ipak kakvu takvu nadu ljudskoj rasi u ovoj nevjerovatnoj agresiji ZLA trenutno olicenoj u uzasnoj (Gebelsovskoj) cenzuri i gusenju svake argumentovane i dokumentovane diskusije – koja ne podrzava narativ tzv “Svjetske Zdravstvene Organizacije”! Zivimo u uzasnom vremenu terora – a epicentar tog terora – jeste upravo ta tzv SZO! Dakle “svjetska organizacija” – koja je dokazano i dokumentovano, ne samo sudjelovala u zlocinu masovnog ubojstva i steriliziranja miliona djece po Africi i Indiji zajedno sa fondacijama “filantropa” Bill Gatesa (inace “strucnjaka za vakcine” koje je i sam ubrizgavao jadnij djeci, uznjegovo vec klasicno cerekanje) – nego protiv koje su… Čitaj više »

Stock
3 godine prije

Kako dalje Redakcijo?
Nisam mogao skontati iz texta (brzo sam ga preletio…na poslu sam) da li ste podnjeli tuzbu ili ne.
Planirate li to uraditi?
Kako mogu pomoci?

Spacevoodoo
3 godine prije

Moji komentari trenutno čekaju cenzora da ih pusti, ali primjetio sam kako do ovog trenutka na komentarima nema redovitih trolova što nije čest slučaj. Iz komentara se vidi kako postoje razlike u pogledima i kako svi potpuno normalno te svoje poglede ispisuju, a ostali ih uvažavaju.
Sad cenzor zna jesu li trolovi izostali ili su cenzurirani. Volio bi da je ono prvo 😊😊😊

Samo pitam
3 godine prije

I sto sada? Da li je Logicno podiglo tuzbu protiv Faktografa i Vidova ili to misli uciniti? Ako nije ili ne misli, za mene kao citatelja, ovo je steta vremena za citanje.

myrtle
3 godine prije

Zašto ga ne tužite?

Petar je Korisna Budala
3 godine prije

Najtužnije od svega je što ovaj Petar Vidov misli da je neki intelektualac. Mislim da je on ipak “umišljena korisna budala”. Ili samo “korisna budala”, valjda se podrazumeva za budalu da je umišljena.

Stara kuka
3 godine prije

Idemo najprije malo o liku i djelu spomenutog Petra Vidova. Radi se o kreaturi o čijoj stručnoj spremi nisam uspio naći nikakav podatak. A što se njegove “karijere” tiče radi se o samozvanom novinaru koje je sa 22 godine (2006.) počeo raditi na legendarnom slobodarskom portalu Index.hr poznatom po objektivnom i nadasve kompetentnom pisanju. tu je bio nešto preko 9 godina, a trenutno obnaša časnu dužnost glavnog urednika Faktografa. Uz to spomenuuti drug je i član Vijeća GONG-a, još jedne građanske organizacije poznate po nepristranosti i borbi za ljudske slobode i prava. A o kakvoj se moralnoj vertikali radi može ilustrirati jedna crtica iz njegovog života. godine 2015. našao se u vijestima (ali ne previše istaknutim u mainstream medijima) zbog toga što je, dok se vozio taksijem sa svojom djevojkom najprije verbalno napao taksista zbog toga što je ovaj u automobilu imao sliku Ante Gotovine i krunicu. Uz psovke, ova… Čitaj više »

RENEW
3 godine prije

Bakterijska pljučnica, tako kot tudi ŠPANSKO gripo. Če, ko si okužen in dobiš še bakterijsko pljučnico si mrtev. Logično mar ne? Zato pa Didier Raoult poleg antimalarika priporoča še antibiotik. Bakterijska pljučnica tudi ubije največ pacientov z AIDS in na kemoterapiji. Preprosta stara bakterijska pljučnica, ki je pred odkritjem antibiotikov poskrbela za nepokretne ljudi, da se niso mučili in ležali še po pet deset let. Zdaj pa ljudem, ki so gotofi, nalašč načrtno podaljšujejo trpljenje. Pa leta ležijo v domu, polni preležanin in futrani po cevki. Tako ležijo v lastnem dreku in gledajo v strop. Shi Zhengli pa usmiljena kot je, se je odločila, da jim bo pomagala, da se ne bodo več mučili v tistih domovih ostarelih.

piždro
3 godine prije

COVID-19:VRLO VAŽNO ZA ZNATI ( da poslije ne ispane uh nismo znali a u p.m. što smo se zayebali) Big Pharma bit će oslobođena zahtjeva za odgovornosti cijepljenja napisana 02. 08. 2020. povezom sa link Vlade dopuštaju velikoj farmaciji da izdaje eksperimentalna cjepiva bez straha od zakonskih posljedica Sredinom lipnja EU je potpisala ugovor s Astra Zeneca i Sveučilištem Oxford kako bi osigurala da sve članice EU-a imaju pristup 400 milijuna doza cjepiva. U Švicarskoj do 31. srpnja nije donesena odluka Prošli tjedan upozorili smo čitatelje da budu oprezni s novim cjepivom COVID-19 i istakli smo da se preskaču važni dijelovi kliničkih ispitivanja s obzirom na to da Big Pharma nije odgovoran za neželjene nuspojave pri primjeni eksperimentalnih lijekova. Snosit odgovornost. Sada je viši izvršni direktor AstraZeneca, druge najveće britanske kompanije za lijekove, rekao Reutersu da je njegova tvrtka upravo zaštićena od bilo kakvih pravnih radnji ako bi cjepivo te… Čitaj više »

Kiwi
3 godine prije

faktograf je soroševo smeće

Emiliano Zapata
3 godine prije

Draga redakcijo, shvatite da covjek radi svoj posao za koji je vise nego dobro placen i nista vise mu nije bitno osim da mocni i superbogati poslodavci spase od eventualnog sudenja, zatvora i sl.

Max
3 godine prije

Bravo Logično ne dajte se. I hvala kolegama Pukiju i Istražuj i još nekima koji su upozorili na Kochove postulate.

Mario
3 godine prije

Hvala autorima na ovakvom pregledu. Jednog dana zlocinci i lazovi odgovarati ce za zlodjela i lazi. Pametna bi bilo sve ovakve clanke isprintati posto ce elektronika u buducnosti imati puno problema. Nije to zlo mozda se pokoji ovcoid probudi kada shvati da ga nema tko voditi i da ce morati biti sam odgovoran za svoj zivot

Uno
3 godine prije

Nakon dužeg vremena si došao u rodni kraj, prespavao i pobjegao. Svaka čast. Das Ist Valter…

Rusofil
3 godine prije

Ne vidim u čemu je problem? Kristalno je jasno da su se ogriješili o zakon i povrijedili vaša prava. Odmah s tim na sud pa će takvi razmisliti 2 puta prije nego napišu laži. Iskreno nije mi jasno kako mogu da vas ograniče u javnoj dostupnosti i onemoguće vidljivost ali nije ni bitno. Svakako tražite i demant ovih navoda.

Zigi
3 godine prije

Redakcija, možete pojasniti kako ta udruga ili što je već taj Faktograf, cenzurira druge portale i ako nisu u hrvatskoj?

Rusofil
3 godine prije

Što se tiče spornog teksta, pitam se šta treba da se desi da bi pojedinci preispitali svoje stavove. Kochovi postulati nisu “Sveto pismo”! Postavljeni su kad se nije ni znalo za viruse. Otkrivanjem virusa je utvrđeno da se određeni virusi, pa i neki bakterijski patogeni, ne uklapaju uvijek u postulate. Naravno da postulati važe za veliku većinu patogena ali imaju i svojih iznimki. Samim tim mi je čudno insistiranje autora teksta na propitivanju autora gore navedenih radova da li su zadovoljena 4 Kochova postulata. Još mi je čudnije da niko ne može da pronađe na internetu iznimke i zaključi da postoje patogeni koji se ne uklapaju sasvim u postulate. Da se razumijemo, ne radi se o tome da li virus i bolest postoje, pišem o slijepom držanju za te postulate koji, kao i oni testovi, jednostavno nisu 100% pouzdani. Snimke virusa sa elektronskog mikroskopa postoje. To što ne zadovoljavaju standarde… Čitaj više »

Daniel Plainview
3 godine prije

Faktograf je propagandni alat za manipuliranje i kreiranje istine prema volji svojih financijera. Ne postoji kletva na entskom, vilenjačkom ili jeziku ljudi za njihovu podmuklost!

ive
3 godine prije

Svaka čast Logično, nadam se da ste dotičnog već prijavili pravosudnim tijelima, jer po službenoj dužnosti sigurno neće reagirati.

mislim
3 godine prije

faktograf več znamo ko ga financira.
ali u hrvatskoj mu je neko dao pravo, da određuje što je istina a što ne.
ko daje i kako to pravo.
a i ako pričam i pišem gluposti, imam valjda pravo da budem, i ispadnem glup.
ili mi je i to pravo oduzeto .
evo i ja ću da brišem sve objave koje mi se ne sviđaju. i nek mi još plate.
znači ako imamo sukob mišljenja , ti si faktograf (inkvizicija ) a ja đordano bruno.
što se ovo dešava?
moraš nositi maske , moraš držati distancu moraš paziti što pričaš ,
i onda kažu da je paranoja bolest, nije nego stvarnost.
a faktograf je dokaz .

Miodrag
3 godine prije

Fucktograph…

Istrazuj
3 godine prije

Evo znam da izgleda suludo, ali ima veze i sa laznom “pandemijom ali i sa ovim Faktografom (jer posredno daju pare ovoj bandi iz Faktografa)…

Dakle visoki sluzbenik privatnog americkog FED – predlaze NOVI “lock down” – “da bi se spasila ekonomija”!
haha…
Sad se i visoko pozicionirani cionisticki bankari – brinu iznenada za “javno zdravlje” (tj “brinu” se za NASE vlastito zdravlje…!?) – pa predlazu novi policijski teror!
WTF!?!
Pa ko je ovde lud?
https://thehill.com/policy/finance/510235-top-federal-reserve-official-says-us-needs-another-lockdown-to-save-economy

Izgleda da se upravo radi o onom sto smo neki dan Moreno, Subaru i ja pricali a to je i GKLAVNI uzrok ove “pLandemije” izgleda da je u stvari pokusaj da se spasi Rotschildova cionisticka Ponzijeva shema!

Lucija
3 godine prije

Nema više vremena za gubljenje. Stvari se jako brzo razvijaju. Pogledajte što je sve izazvalo zgražanje novinara rt.coma 1.) Maske i u kući!!! “Face masks at home: The latest sign that public health officials have lost any sense of perspective …mask mania. Whether to wear a mask or not has become entwined with the wider culture wars. Not wearing a mask is seen as a defiant statement of autonomy, while wearing a mask is a signal you are an educated, caring individual who puts protecting society above personal inconvenience. By mid-July, just a day after senior ministers had publicly declared they weren’t necessary, masks became mandatory in shops.” 2.) Štitnici za lice i naočale !! (naravno, Fauci autor gluposti) “First masks, and now a face shield and goggles? It’s time to resist this madness” …lockdown zealots at The Guardian have kicked off their pro-goggle campaign by having some intern write… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

The third postulate specifies “should” not “must” because, as Koch himself proved in regard to both tuberculosis and cholera, not all organisms exposed to an infectious agent will acquire the infection. … There are a few other exceptions to Koch’s postulates. A single pathogen can cause several disease conditions.
Tbc može npr zahvatitikosti, a nepluća.

Bosanac
3 godine prije

Nekad okolnosti dozvoljavaju duge rasprave, a nekad zahtjevaju hitne postupke, danas su okolnosti za hitne postupke

#3#
3 godine prije

Odem jucer na aerodrom Vaclav Havel/Praha oko 17 00 sati, a ono jad, bijeda i depresija na letistu. Svojevremeno jedva si mogao proci u tolikoj guzvi. Vidio nekih desetak putnika a bome niti aerodromskog osoblja nesto nije bilo mnogo. Prag u ovim mjesecima je bio prepun turista!

Ivex
3 godine prije

Čista srendanje moj poslovi partner i njegova žena te dvoje djece su prosli tjedan bili pozitivi na corona virus obicna temp oko 37,5 kućna izolacija propisalo im iste ljekove kao za gripu. Za tjedan dana sve prošlo normalno.Iako on imao problema s sećerom i srcem. Djeca alergije bez ikakvih problema čak manje nego kada su imali gripu. Tako još dosta ljudi koje znam. Oni koji su umrli tko kaze da je od corona virusa.

Melita
3 godine prije

Prema Dr. Andrew Kaufmannu, koji je analizirao do sad objavljene znanstvene radove o Corona virusu, izolacija virusa nije napravljena, premda je protokol već odavno razvijen i uspješno primjenjivan (prvi put za izolaciju virusa bakteriofaga). Protokol se sastoji u uzimanju uzorka (npr. plućne tekućine) od bolesnog pacijenta. Uzorak se filtrira (kako bi se odvojio virus koji prolazi kroz ultra -sitne pore filtera). Filtrirani uzorak se centrifugira, kako se napravila daljnje razdvajanje prema masi čestica, analizira se elektronskim mikroskopom i dalje pročišćava. Evo kako je postupak opisan u jednom od objavljenih znanstvenih radova: od bolesnih pacijenata uzeti su uzorci plućne tekućine. Separiran je ukupni genetski materijal (nisu primjenjeni postupci filtriranja i pročišćavanja). Treba napomenuti da genetski materijal može imati različita porijekla (virusi, bakterije, stanične izlučevine…). U toj smjesi pronašli su, umnožili i sekvencirali genetski materijal koji nalikuje prethodno identificiranim Sars.Cov virusima. Brzo je razvijen RT PCR test za identifikaciju “virusa”. Dr A.… Čitaj više »

makks
2 godine prije

Zašto ga onda ne tužite? Utužite ga za zadnju paru pa mu garant više na pamet neće padati takve stvari raditi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI