fbpx

Demontirana cenzura članka: Što uzrokuje bolest COVID-19?

Faktograf

Dana 24. srpnja 2020. godine portal Logično i portal Dokumentarac objavili su članak pod naslovom “Što uzrokuje COVID-19 bolest?“, u kojem je znanstvenik Danijel Grgičin objasnio da uzrok bolesti COVID-19 još uvijek nije poznat odnosno da virus SARS-CoV-2 nije identificiran i izoliran u skladu s Kochovim postulatima, što je osnova da bi se neki mikroorganizam mogao smatrati uzročnikom bolesti. Tri dana nakon objave, 27. srpnja 2020. godine, portal Faktograf obilježava članak netočnim, čime onemogućuje njegovu vidljivost i ograničava njegovu javnu dostupnost.

Uvodno

Portal Faktograf poznat je po objavljivanju dezinformacija u vezi s pendemijom novog koronavirusa te promicanju činjenično netočnih i neutemeljenih narativa. Na tom portalu 27. srpnja objavljen je članak “Novi koronavirus je stvaran i prepoznat prema Kochovim postulatima” koji potpisuje izvjesni Petar Vidov, a u kojem se netočno tvrdi da je uzrok Covida-19 poznat. Faktograf je poznat i po iznimno procjepiteljskim stavovima, kao i omalovažavanju onih koji ne dijele njihov svjetonazor ili odbijaju poslušno slijediti politiku sponzora njihove licence, uključujući brojne roditelje djece oštećene cjepivom.

Petar Vidov - Faktograf

Petar Vidov – Gong / Faktograf

Činjenični osvrt

Osim što je protupravno proveo cenzuru za koju je predviđena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, zanimalo nas je je li Petar u svom članku argumentirao ispravke navodnih netočnosti u našem članku. Da bismo došli do jasnog odgovora na pitanje što je Petar želio reći, odlučili smo detaljno razmontirati njegov članak.

Naime, Petar u svom oskudnom izričaju na portalu Faktograf navodi da je u članku portala Dokumentarac.com koji potpisuje Danijel Grgičin, pronašao dvije netočne tvrdnje. Navodno je prva netočna tvrdnja koju Grgičin iznosi ta da treći Kochov postulat propisuje da mikroorganizam “MORA” uzrokovati bolest… Petar Vidov tvrdi da “Treći Kochov postulat, međutim, propisuje da bi mikroorganizam TREBAO izazvati bolest….“.

FAKTOGRAF: “Treći Kochov postulat, međutim, propisuje da bi mikroorganizam TREBAO izazvati bolest nakon uvođenja u zdravi organizam”

S obzirom na to da uz najbolju volju nismo dokučili bit onoga što je cenzor Petar htio reći, dopustite nam uvjerenje kako u ovom kontekstu riječi “morati” i “trebati” znače isto. Sasvim nesvjesno je i sam Petar Vidov kasnije to potvrdio, a sebe opovrgnuo, pozivajući se na članak Iana Lipkina, objavljenog na stranici dole:

Demontirana cenzura članka: Što uzrokuje bolest COVID-19? 1

Gdje u 3. postulatu piše: “… MUST cause the same disease“.

PETRE, ENGLESKA RIJEČ MUST U PRIJEVODU NA HRVATSKI JEZIK ZNAČI „MORATI“!

Nadalje, Petar Vidov navodi da je druga netočna tvrdnja u članku portala Dokumentarac.com ta da uzročnik bolesti COVID-19 nije poznat.

FAKTOGRAF: “Netočna je i Grgičinova središnja tvrdnja, da SARS-CoV-2 nije prepoznat u skladu s Kochovim postulatima”

Kao “argument” za dokazivanje netočnosti tvrdnje da uzročnik bolesti COVID-19 nije poznat, Petar Vidov navodi tvrdnju Iana Lipkina. Faktograf tvrdi da je tvrdnja Danijela Grgičina netočna zato što Ian Lipkin tvrdi drugačije. Dakle, imamo dvije osobe od kojih jedna tvrdi jedno, a druga tvrdi drugo. Faktograf temeljem tvrdnje druge osobe, čiji mu narativ više odgovara, tvrdnju prve osobe proglasi netočnom i cenzurira je. Bez drugih argumenta.

Petre Vidov, koji su kriteriji da je Ian Lipkin u pravu? Ima li on veći nos od Danijela Grgičina? Ima li duže noge od njega, ili je možda teži? Na temelju kojih argumenta si zaključio da je on u pravu, a Danijel Grgičin u krivu?

Dotični Ian Lipkin u svom članku tvrdi da sljedeća tri znanstvena rada „dokazuju“ da Sars-COV-2 uzrokuje COVID-19:

Da bismo saznali je li to što Ian Lipkin tvrdi točno, autorima navedenih radova poslali smo sljedeći upit:

” I have read your paper very carefully and I did not find evidence that your paper satisfies 4 Koch’s postulates. Can you confirm to me that your paper does not satisfy 4 Koch’s postulates?“

U prijevodu:

“JAKO SAM OPREZNO PROČITAO VAŠ RAD I NISAM PRONAŠAO DOKAZE DA ON ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA. MOŽETE LI MI POTVRDITI DA VAŠ RAD ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA?”

Nakon nekoliko pokušaja izbjegavanja odgovora, jedino smo od autora sljedećeg rada dobili konkretan odgovor:

“ Just to be clear, nowhere in our paper do we claim that we fulfill Koch’s postulates.”

U prijevodu:

“DA BUDEMO JASNI, NIGDJE U NAŠEM ZNANSTVENOM RADU NE TVRDIMO DA ZADOVOLJAVAMO KOCHOVE POSTULATE“. 

Niti autori preostala dva znanstvena rada ne tvrde da su zadovoljili Kochove postulate. Međutim, da bi se nešto takvo razumjelo neophodno je školovanje, otprilike u trajanju od 25 godina. Tako da je posve razumljivo da Petar Vidov koji nije znanstvenik ne razumije znanost i takve stvari niti ne može najbolje razumjeti. No, kada već ne razumije znanost, što je jasno s obzirom na to da se predstavlja kao novinar Faktografa, mogao bi razumjeti barem neke osnove novinarstva. Pa se tako mogao, umjesto da se upušta u samostalno tumačenje znanstvenih radova, čemu posve očigledno nije dorastao, obratiti autorima tih znanstvenih radova i upitati ih je li u njima, prema Kochovim postulatima, dokazano da virus SARS-CoV-2 uzrokuje bolest COVID-19. Upravo onako kako smo to učinili mi.

OVIM JE DOKAZANO DA NETKO TKO SE DRUGIMA PREDSTAVLJA KAO PROVJERITELJ ČINJENICA GRUBO OBMANJUJE JAVNOST, POGREŠNO TVRDEĆI DA GORE NAVEDENI ZNANSTVENI RAD PO KOCHOVIM POSTULATIMA DOKAZUJE DA SARS-COV-2 UZROKUJE BOLEST COVID-19!

Dakle, nema dokaza da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19. Osim što je netočnim tvrdnjama nastojao pobiti neosporne znanstvene činjenice navedene u našem članku te ga cenzurirao, Petar Vidov u svom članku iznosi i druge neistinite tvrdnje. Petar Vidov navodi da četvrti Kochov postulat glasi:“ Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, PREMINULOG eksperimentalnog domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.“

FAKTOGRAF:“ Mikroorganizam se mora reizolirati iz inokulirana, PREMINULOG eksperimentalnog domaćina i identificirati kao onaj koji je identičan izvornom specifičnom uzročnom agensu.“

NE, PETRE VIDOV, OPET OBMANJUJEŠ JAVNOST, EKSPERIMENTALNI ORGANIZAM NE MORA PREMINUTI, NEGO MORA POKAZATI ISTE SIMPTOME BOLESTI.

Petar Vidov nastavlja s obmanjivanjem javnosti i kada u svom članku za Faktograf navodi da “Postoji više dokaza da je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država…“

FAKTOGRAF: “Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran u više država…“

…što potvrđuje poveznicom na sljedeći članak:

Međutim,

U TOM ČLANKU AUTOR UOPĆE NE DOKAZUJE DA JE SPOMENUTI VIRUS USPJEŠNO IZOLIRAN U VIŠE DRŽAVA, VEĆ SE BAVI POTPUNO DRUGIM STVARIMA!

Uz to, Petar Vidov tvrdi i to da je virus izoliran u Hrvatskoj. Međutim, Petar Vidov očigledno nije upoznat s time da se u znanosti dokazom smatra samo ono što je objavljeno u znanstvenom radu, a ne ono što je objavljeno u dnevnoj tiskovini ili jednom-negdje-nešto-rečenom na HRT-u.

FAKTOGRAF: “Postoji više dokaza kako je virus SARS-CoV-2 uspješno izoliran…. pa tako i u Hrvatskoj (Institut Ruđer Bošković).“

NE POSTOJI ZNANSTVENI RAD KOJI JE POTVRDIO DA JE VIRUS IZOLIRAN U HRVATSKOJ!

Dakle, to da postoji više dokaza kako je virus izoliran, što Faktograf u svom članku tvrdi, još je jedna u nizu “perlica” netočnih tvrdnji kojom se okitio samoprozvani provjeritelj točnosti.

Faktografov originalni članak možete pogledati ovdje, a kako je izgledao članak Faktografa 27. srpnja 2020.godine, možete vidjeti na donjoj slici.

Demontirana cenzura članka: Što uzrokuje bolest COVID-19? 2

Pravni osvrt

Kazneni zakon

S pravne strane bitno je naglasiti da je urednik i novinar Faktografa označavajući naš članak netočnim uskratio njegovu vidljivost, zbog čega je značajno smanjena mogućnost njegova daljnjeg dijeljenja među korisnicima društvene mreže Facebook. Time je de facto proveo cenzuru kojom je ograničio slobodu govora i drugih sredstava priopćavanja, za što je sukladno članku 127. stavak 1. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18, 126/19) predviđena kazna zatvora u trajanju do jedne godine, a sukladno stavku 2. kaznom iz stavka 1. kazniti će se onaj tko provodi cenzuru sukladno članku 127. stavak 2. istog zakona, onaj tko naredi ili provodi cenzuru ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.

Kazneni zakon Republike Hrvatske
Povreda slobode mišljenja i izražavanja misli

Članak 127.

  1. Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja ili slobodno osnivanje ustanova javnog priopćavanja, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
  2. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja.
  3. Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko protupravno spriječi tiskanje, prodaju ili raspačavanje knjiga, časopisa, novina ili drugih tiskanih stvari, ili proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa, programa novinskih agencija ili objavljivanje drugih medijskih sadržaja.

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda koja se obično naziva Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava, potpisana je u Rimu pod okriljem Vijeća Europe 4. studenog 1950. godine, a na snagu je stupila 3. rujna 1953. Temeljem Konvencije uspostavljen je sustav zaštite ljudskih prava na međunarodnoj razini te Europski sud za ljudska prava, koji omogućuje pojedincima ili skupini pojedinaca da traže zaštitu svojih prava. Konvencija uz preambulu i osnovni tekst sadrži i 13 protokola. Konvenciju je ratificiralo 47 država članica Vijeća Europe, među kojima je 27 država članica Europske unije. Unatoč inicijativi da i Europska unija pristupi Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, to nije učinjeno. Sud pravde Europskih zajednica je 1996. godine izjavio da Europske zajednice ne mogu pristupiti Konvenciji jer Ugovor o Europskoj zajednici ne predviđa mogućnost propisivanja pravila ili sklapanja međunarodnih ugovora o ljudskim pravima. Ipak, Ugovor iz Amsterdama (1997./1999.) poziva na poštovanje temeljnih prava koja su zajamčena Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, a Sud pravde Europskih zajednica je pozivanjem na ta prava te referiranjem na pojedine odredbe uključio načela Konvencije u europsko zakonodavstvo.

Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju i njezine protokole 5. studenoga 1997. godine te je time priznala nadležnost Europskog suda za ljudska prava i obvezatnost njegovih presuda. Samim time preuzeta je i obveza izvršavanja svih konačnih presuda u sporovima u kojima je Republika Hrvatska tužena.

Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda predstavlja sastavni dio hrvatskog pravnog poretka od 6. studenoga 1997. godine te su je sva tijela državne vlasti dužna primjenjivati u svom postupanju. Koliko svaki pojedinac unutar tih državnih tijela zna o sadržaju i načinu primjene konvencijskog prava veliko je pitanje. Hrvatska državna tijela dužna su jamčiti i štititi prava zajamčena Konvencijom, dok Europski sud za ljudska prava pruža supsidijarnu zaštitu, u slučajevima kada su nacionalna tijela propustila primijeniti ili su krivo primijenila neku od odredbi Konvencije. Iz toga se izvodi zaključak da je prava svrha Konvencije da se ona svakodnevno primjenjuje pred svim tijelima hrvatske vlasti, što se u praksi najčešće odnosi na pravosudna tijela.

Hrvatska tijela vlasti (zakonodavna, izvršna i sudska) moraju omogućiti građanima ostvarivanje konvencijskih prava, pravodobnim usklađivanjem propisa, sudske i upravne prakse te javnih politika s konvencijskim pravom.

Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda
Članak 10.

Sloboda izražavanja

  1. Svatko ima pravo na slobodu izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu mišljenja i slobodu primanja i širenja informacija i ideja bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice. Ovaj članak ne sprečava države da podvrgnu režimu dozvola ustanove koje obavljaju djelatnosti radija ili televizije te kinematografsku djelatnost.
  2. Kako ostvarivanje tih sloboda obuhvaća dužnosti i odgovornosti, ono može biti podvrgnuto formalnostima, uvjetima, ograničenjima ili kaznama propisanim zakonom, koji su u demokratskom društvu nužni radi interesa državne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala, radi zaštite ugleda ili prava drugih, radi sprečavanja odavanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti.

Kada bi portal Faktograf kojim slučajem i bio tijelo vlasti Republike Hrvatske, a koliko nam je poznato nije, mogao bi eventualno u određenim okolnostima ograničavati slobodu izražavanja, međutim i tada bi popis mogućih osnova za ograničavanje slobode izražavanja bio vrlo ograničen. Ne bi se legitimno mogao pozvati niti na jedan drugi osnov koji se ne nalazi na popisu koji je predviđen stavkom 2. Prema tome, kada bi portal Faktograf bio pozvan da primijeni zakonsku odredbu koja bi na bilo koji način zadirala u slobodu izražavanja, o tome bi mogli odlučiti samo domaći sudovi.

Domaći sudovi moraju u takvom slučaju utvrditi vrijednost ili interes zaštićen odredbom i provjeriti je li taj interes ili vrijednost jedan od navedenih u stavku 2. Samo u slučaju da je odgovor na ovo pitanje pozitivan, sudovi mogu primijeniti tu odredbu na određenog pojedinca. Primjerice, sudska zabrana objavljivanja ili ograničavanja objave portala Dokumentarac koji objavljuje informaciju važnu za razumijevanje pandemije COVIDA-19 mogla bi biti opravdana ako je to u interesu „zaštite zdravlja“. Međutim, sudovi moraju osigurati da je interes koji se štiti stvaran, a ne obična i nesigurna mogućnost. Dakle, opet su tu sudovi da o tome odlučuju, a ne portal Faktograf ili društvena mreža Facebook.

Pravopisni osvrt

Obratite pažnju i na to da je uvodni ulomak članka portala Faktograf upućen portalu Dokumentarac gotovo identičan uvodnom ulomku ovog članka. Svi koji studiraju ili su studirali psihologiju u tome mogu prepoznati školski primjer projiciranja. Jedina razlika u uvodnom ulomku portala Dokumentarac.com u odnosu na uvodni odlomak teksta portala Fatograf je u tome što je portal Dokumentarac.com ulomak formulirao pravopisno ispravno.

Zaključak

U svom kratkom članku Petar Vidov, osim što je provođenjem cenzure povrijedio odredbe Kaznenog zakona Republike Hrvatske i ogriješio se o međunarodni zakon te mu, ako tužiteljstvo odradi svoj posao slijedi kazna zatvora do godinu dana, pokazao je i nepoznavanje elementarnog pravopisa, kao i apsolutno nerazumijevanje znanosti, a nažalost i novinarstva kojim se svakodnevno bavi. Zadnje i predzadnje navedeno nerazumijevanje je uzrokovalo “uspjeh” pogrešnog utvrđivanja toliko pozamašnog broja činjenica u tako kratkom članku, da bi to bila prava sramota i za onoga tko se javnosti ne predstavlja kao provjeritelj činjenica, a kamoli za onoga tko se tako predstavlja.

Sada kada smo dokazali da glavni urednik Faktografa obmanjuje javnost, da se ogriješio o zakone, da ne poznaje znanost niti elementarni pravopis te da je iznimno neprofesionalan u obavljanju svog novinarskog posla, slobodni smo zapitati se kako li tek rade oni kojima je on nadređen?

  1. https://faktograf.hr/2020/07/27/novi-koronavirus-je-stvaran-i-prepoznat-prema-kochovim-postulatima/
  2. https://dokumentarac.com/covid-19/sto-uzrokuje-covid-19-bolest/
  3. Izvor: Dokumentarac

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
133 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
7 mjeseci prije

Covid 19 uzrokuje prijeka potreba za nepotrebnim zaduživanjem država na svjetskoj razini, kako bi se sanirala pohlepa i promašaji bankara i voditelja investicijskih fondova.
P.s. Svatko tko ovaj stav smatra antisemitskim, u pravu je.

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

E , svaka cast , kratko i jebitacno 🙂

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

“… dobrovoljno se zarazi koronom…”

@guest_458706
Kolega,
Bio bih vam izuzetno zahvalan, kada biste me mogli na bilo koji nacin uputiti u neku instituciju gdje bi me mogli zaraziti tzv “koronom”.
U Austriji sam probao, ali mi nisu dozvolili pristup u bolnicu – premda sam SAM zelio da se zarazim tom koronom.
Dakle – sam! Dzaba….
Imate li vi neku ozbiljniju ustanovu (moze bilo gdje u Evropi) gdje bi mi dozvolili da se dobrovoljno zarazim tom “koronom”…
Evo, ja stvarno ne kontam – zasto se ovi Austrijanci toliko brinu za moje zdravlje, pa cak i vise od mene samog…
Ipak – optimista sam – nakon ovog vaseg komentara.
U ocekivanju odgovora
Lijep pozdrav

otpisani
Famed Member
otpisani
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Istrazuj
Evo ti savjet:
Daj u oglas u neki austrijski časopis ili na neki portal gdje se žene nude muškarcima npr. ovakvim tekstom:
– Tražim zgodnu mladu Austrijanku (25-30) COVID-19 pozitivnu, voljnu da u znanstvene svrhe i na dobrobit svjetskog pučanstva provede noć samnom i zarazi me COVID-19 virusom, u slučaju izostanka simptoma kod mene molim da se radnja ponovi još dva tri puta ili barem do pojave prvih simptoma bolesti kod mene.
Kako se radi o znanstvenom pokusu planetarne važnosti očekujem volontersko sudjelovanje u pokusu.
🙂

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  otpisani

Otpisani
🤣 🤣 👍
Dobra ideja 🤣

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Demagogija ali perfidna, u bolnici su zaraženi sa težim simptomima i komplikacijama…želim reći da zaraženog možeš naći i u njegovoj kući a ne samo u bolnici.

tim
Gost
tim
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Akt pokazes stanje racuna u banci i garantiras placanje lecenja ,no prob

nekoime
Gost
nekoime
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Ubio bih se Coronom, ali mi Staropramen bolje klizi niz grlo.

Uno
Gost
Uno
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

@nekoime
🙂 Probaj sa Stellom, meni je malo falilo kad sam dobio karton pred istek roka valjanosti…

Max
Member
Max
7 mjeseci prije
Reply to  Uno

@guest_458723 kolega mislite li kad kažete Stella na pivo ili neku damu? LOL Ne zamijerite Mala šala..

Uno
Gost
Uno
7 mjeseci prije
Reply to  Max

@Max
🙂 Ja sam mislio na pivo Stella Artois, po meni ponajbolje pivo. A, može i dama, ali da nije baš pred istekom roka…
Sve ok!

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  Uno

Uno
Dok nema cjepiva preveniramo zarazu cjePIVO-om

Jeremiah
Gost
Jeremiah
7 mjeseci prije
Reply to  Uno

Petokraka je na Heinekenu. Uče li vas išta u tom “stožeru”

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
6 mjeseci prije
Reply to  Jeremiah

Jeremija
U Poljskoj se Heineken prodaje bez petokrake. Poljaci ju ne mogu smisliti ni na konzervi piva i ja ih u potpunosti razumijem.

Zorule
Gost
Zorule
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Staropramen ali iz Češke, ovaj iz ZG pivovare mi baš ne leži, kao ni žuja.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

@nekoime Nije više Corona. Zbog negativnih asocijacija na virus i bolest, promijenili su ime. Sada je EBOLA beer.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

nekoime
Da li si probao Velebitsko?

mladen3x
Gost
mladen3x
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Svi vi koji ovdje spominjete pivu,da ni slučajno niste zaboravili na mene…..

Jomla
Gost
Jomla
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

nekoime,
I financijski puno isplatniji. Priznaj!

Crna Covidovca
Gost
Crna Covidovca
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

2 moja prijatelja isto.
Prvi SLUCAJ Hrvatska. Decko fitness trener, ne pije ne pusi, trening svaki dan, imunitet bi trebao biti odlican. Morao se testirati radi posla, rekli mu pozitivan, on NIJE IMAO NITI JEDAN SIMPTOM CIJELA 2 TJEDNA KARANTENE.

2.slucaj Bih.
Decko imao temperaturu par dana ode doktoru ovaj mu da antibiotik sumamed, za temperaturu!! Ovaj pio sumamed 5 dana bio dobro al se lose osjeco poslije tableta. Ja sam pio sumamed mjesec dana i znam kakav je to otrov. Nakon 5 dana javljaju mu iz firme da neka kolegica ima virus i d se mora ici testirat. Otisao naravno pozitivan.
Tolko je lose da smo u ovih 14 dana karantene njegove skajpali par puta. Nista mu.

Zbog tog opasnog virusa ja na povratku s godisnjeg moram 2 tjedna u karantenu ne plaćeni ili to uzeti sebi od godisnjeg

Sivko
Gost
Sivko
7 mjeseci prije
Reply to  Crna Covidovca

Susjeda od skoro 60 godina nakon pozitivnog testa treci dan je vidim gdje trci po savskom nasipu.

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  Sivko

@Sonja, Crna c., Sivko Ako očekujete da neki od preminulih ovdje napiše svoje iskustvo, mislim da to nećete dočekati.
Biti pozitivan na test ne znači biti i bolestan već samo da je virus prisutan. Tome dodajte i solidan procenat nepouzdanosti testa pa vam neće biti čudno što ima dosta takvih slučajeva. Puno se piše o tome da neki ljudi prebole covid-19 sa jako blagom kliničkom slikom pa čak i ne primijete da su prebolovali. Ja sam poznavao čovjeka koji je umro od covid-19 ali ne smatram da moje ili vaše osobno iskustvo može poslužiti za donošenje zaključka o opasnosti virusa.

Sonja
Gost
Sonja
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

Rusofil
Govorim o svojoj obitelji i drago mi je da tetka koja je 67. nije ni osjetila…. mozda je to od graha i kupusa.
Jucer sam procitao da corona nije ni u prvih pedeset ubitacnih bolesti. Da ti sad ne nabrajam…

Bojan
Gost
Bojan
7 mjeseci prije
Reply to  Sonja

Bolnice i Klinike u Njemačkoj prazne eto toliko o datom nevidiljivom neprijatelju.
Ostalo se može pročitati ovdje sve napisano i sažeto.
Ugodan dan pratiocima portala Logično.

AI
Gost
AI
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

RIP
Rajko Dujmić
laka ti zemlja “Moja Milena”

Lexilio
Gost
Lexilio
7 mjeseci prije
Reply to  AI

Počivao u miru, prijatelju Rajko.

nessy
Gost
nessy
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Opet tema Fucktograph?

Jomla
Gost
Jomla
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

nekoime,
Jbt, ovo je nešto najpametnijr što sam pročitao ove hefte!
Samo bih predložio malu izmjenu: umjesto “antisemitskim” bih stavio “anticionističkim”. (Naime nisu svi semiti cionisti).
Samo pucaj!

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  nekoime

@nekoime Sve je točno osim zadnje vaše rečenice pod P.S. jer ne možete generalizirati narode!

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Željko

Željko nabavi za ženu extrat / tinkturu “Artemisia annua” – sto posto će joj pomoći! negdje preko interneta naruči il kod poznate berg- aptheke tel.044 241 51 i pozivni za švicu 0041 fax. 044 291 33 19 pozz

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije
Reply to  piždro

@piždro Hvala vam mnogo!!

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Klin se klinom izbija.Cenzorima uvaliti strah od cenzuriranja i kazne za posljedice.Najbolji način da svatko promisli želi li se baviti tim prljavim poslom,pogotovo ako nije siguran da će proći nekažnjeno..Osim kazni ,zdrave su i prozivke i društvena osuda..

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Nemoj na Re.Lo.

Dayal
Gost
Dayal
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Poanta je da se oni ne boje kazni, jer znaju da imaju zaštitu od globalne mafije koja i radi globalni reset. Zato i rade što hoće, ko i političari. Svakakve besmislice prolaze.

Jedini način da ova cijela debilana stane je da se ljudi masovno ogluše na naredbe političara. I da nastave živiti dalje onako kako Bog i zdravi razum zapoviejda. To je isto i David Icke rekao prije dva dana u zadnjem intervjuu na LondonReal. Ako milijuni ljudi odbiju nositi maske, npr. nema toga ko će ih kazniti ili to promijeniti. Narod ima snagu, ali ta snaga leži u zajednistvu.

samson
Gost
samson
6 mjeseci prije
Reply to  Dayal

ali ako je sve to istina, dosad je i puno knjiga objavio,kako je moguce da je jos uvijek ziv,ako im smeta?

Tanja
Gost
Tanja
7 mjeseci prije

Izolirane su GONG, portal Lupiga i pazi sada ovo. Nagrada za Slobodu medija.

Buahahahaha

Izolirane su znanstvenim metodama po imenu i prezimenu. Pogledati Samira Osmanagića od jučer.
Dupli akademik postao je Akadijac, pojma nemaju što je to akademik.

Dr. Sc. treba konsultirati nekog znanstvenika, fufa veze nema što znači Dr. sc.
Piramida NIJE geometrijsko tijelo, valjda je kugla.
Instrument je frulica (koja im toliko nedostaje 🙂 ) i nema veze sa znanošću.

I to sve regulrano tvrdi ova:

https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/tjedni-intervju-tjedna-melisa-skender-gong-02102019/listeners/

ježurka
Gost
ježurka
7 mjeseci prije

Mediji…da se ne priča i piše, ne bi se niti znalo… potpomognuti upitnim testovima, upitnim znanstvenicima, te institucijama financiranim privatnim kapitalom, koji će na kraju ostvariti ogroman profit…mislim to im je bio prvotni plan…Kako stvari stoje velika većina će odbiti cjepivo kad dode…

Toni
Gost
Toni
7 mjeseci prije

“” I have read your paper very carefully and I did not find evidence that your paper satisfies 4 Koch’s postulates. Can you confirm to me that your paper does not satisfy 4 Koch’s postulates?“

U prijevodu:

“JAKO SAM OPREZNO PROČITAO VAŠ RAD I NISAM PRONAŠAO DOKAZE DA ON ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA. MOŽETE LI MI POTVRDITI DA VAŠ RAD ZADOVOLJAVA 4 KOCHOVA POSTULATA?”

Nemam pojma ko je u pravu, ali prevod NIJE TAČAN!
Tačan prevod glasi:
“Pročitao sam vaš rad vrlo pažljivo i nisam našao dokaze da vaš rad zadovoljava 4 Kohova postulata. Možete li mi potvrditi da vaš rad NE ZADOVOLJAVA 4 Kochova postulata?”

onako usput
Gost
onako usput
7 mjeseci prije
Reply to  Toni

Uglavnom pitanje je da li (zadovoljava ili) ne zadovoljava. Trebalo bi se koncentrirati na odgovor koji je dobio. Odgovor je da nigdje ne tvrde da rad zadovoljava Kochove postulate!

Toni
Gost
Toni
7 mjeseci prije
Reply to  onako usput

OK, ali bl autori članka trebali prije objave da dobro provjere tekst jer, slžićeš se, nije isto “zadovoljava” ili “ne zadovoljava”, a i okosnica teksta se vrti oko ne/zadovoljavanja 4 Kohova postulata.

neznanje
Gost
neznanje
7 mjeseci prije
Reply to  onako usput

onako usput
Potraži original članak i komentare ispod.
Naveo sam razloge zašto je pisac članka običan “mulac” i koje je greške napravio. Ili je teška neznalica ili saboter. Čini mi se oboje.

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije
Reply to  neznanje

NE, PISAC CLANKA JE SIGURNO COVJEK S DUSOM. SABOTERI STE VI OVCOIDI A TO STE BILI TIJEKOM CIJELE POVJESTI SVIH ZLOCINA NA ZEMLJI, UVIJEK STE BILI VODJENI OD VLASTI I NISTE BILI SPOSOBNI DONIJETI VLASTITE ZAKLJUCKE TOCNO KAO I SADA.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije

Pozivam portal logično da donose Sha vise podataka i informacija o tome tko su ti ljudi koji provode cenzuru u ovoj diktaturi koja nam se,malo po malo,uvodi.mislim da vecinu Jaako zanima tko nam to radi.hvala unaprijed💪

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Mislim kako to nije baš najbolja ideja jer oni koji su to osmislili, naručili i koji to financiraju nama su nepoznati psihopati pri vrhu piramide globalne moći koji pomoću novca kojeg iz ničeg proizvode kontroliraju cjelokupni korporativni sektor, od bankarskih, energetskih, farmaceutskih korporacija do mainstream medija i velikih internetskih platformi iz silicijske doline. Nemože se puno postići prokazivanjem zombie facktcheckerica koje piskaraju raznorazne fake denuncijaže koje prihvaćaju velike medijske i internetske korporacije. Sve da poneka zombie facktcheckerica i pukne na njezino mjesto bi odma došla druga kojoj treba 5 – 6 tisuća kuna kako bi preživljavala. Nema koristi svađat se sa tukama koje žive u našem okruženju jer bi se fokus zbivanja prenio u našu okolinu gdje postoji mogućnost verbalnih i eventualno fizičkih sukoba pa bi se iz sviju nas crpila enormna količina energije na svađu tko je što kome i kad rekao, što je vrijeđanje, a što ne. Na taj način nebi se puno toga promjenilo, a svi skupa bi bili iscrpljeni i oslabljeni. Ono što se može je razotkrivanje sustava praćenjem hijerarhije odnosno vlasništva i puteva novca od najopskurnije facktcheckerice do što bliže samom vrhu globalne moći kako bi se shvatilo na koji način sustav funkcionira i osvijestilo… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Space,mi koji ozbiljnije pratimo ionako znamo strukturu.ja ne bi toljagom po glavi,dok me ne prisile.ovdje bi vise tuzbama,koliko god je moguće.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Ja ne isključujem tužbe u potpunosti, i ja radim ono što mogu i koliko mogu.
Htio sam samo reći kako je teško drugima govoriti što da rade, evo da budem jasniji uzmimo primjer ovog portala, što kad bi njih nekoliko s ovog portala sve da i imaju dovoljno novca sa odvjetnicima sastavljali tužbe i poslije eventualno gubili vrijeme po ročištima pri čemu treba imati na umu kako bi se od sistema favorizirali oni predmeti koji idu sistemu u prilog i za koje bi predsjednik suda imao podobnog suca za određeni predmet.
Tko bi u međuvremenu pisao članke za portal ili da se i maknemo dalje od ovog portala, tko od nas ima vremena, znanja, volje, novca da sam krene u neizvjesnu pravnu bitku?
Sudovi su ionako zatrpani i daljnje zatrpavanje nema smisla. S ovim sustavom se nemože boriti unutar sustava i sa sredstvima kojeg je sustav odredio i koje sam sustav kontrolira.
Ovome sustavu nama popravka. Jedino rješenje je njegovo rušenje sveopćim otkazivanjem poslušnosti.
Vidio si odgovor sustava piscu članaka ovog portala od prije neki dan.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Ali koje metode onda?osim Matija Gubec nacin..policija i vojska nije na našoj strani,rade za placu.mijenjati svijest ljudi sada mi izgleda izgubljen posao.nadu mi jedino pruza da ljudi na svojoj kozi osjete posljedice ali i tu sam malo skeptik jer ovi računaju na bijedu naroda.tada dolaze sa rijesenjem koje Ce ljudi vjerojatno prihvatiti samo da ih ostave na miru..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Prva mjera je potpuno nekorištenje bankovnih kartica osim jedan put mjesečno za podizanje mjesečnih prihoda. Korištenje kartice eventualno u hitnim slučajevima kao na primjer bolest djeteta i sl.
Druga mjera je neulazak u dućane na kojima se inzistira maska, a u velike shopping centre uopće ne uoaziti.
E sad ima dalje mjera koliko god hoćeš do posljednje mjere Matija Gubec koja možda nebi ni bila potrebna kad bi se sve ostale odradile sveobuhvatno i temeljito.
Sad znam misli mnogih, da, ali tko će sve to 😊😊😊
Dobro, ajmo sad na hladno pivo, pa ćemo sutra nastaviti s pitanjima što bi trebalo poduzeti. Primjenimo ono čarobno pravilo “Zašto nešto napraviti danas dok god postoji i najmanja šansa da se to odgodi za sutra” 😊😊😊

Ivo
Gost
Ivo
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Bilo bi najbolje da se povezu ljudi iz cijelog svjeta. Obicni ljudi nisu organizovani i svako igra za sebe a to ovima i odgovara. Oni su majatori za manipulacije. Dosad su pravili ratove medju drzavama samo trebas pronaci nekog psihopatu i staviti ga za predsjednika velike drzave i eto ti rata i mrtvi , a sada ce ljudi voditi rat baziran na virusima, siromastvu ,unistavanju ekonomija , ljudi ce se optuzivati ko je preneso kome virus, ko je za nisenje maske a ko nije a to je sve nebitno.. dok ljudi neshvate ko im servira ratove,viruse, unistavanje porodica a posebno na zapadu nece biti bolje.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Da Ivo ništa bez povezivanja… jes vidio kako Soros poveže izbjeglice, andere i ostale nerede? Samo sa jednim george Floydom cjels usaya se drma od nereda ! Kad big brother nešto organizira, milonin se umrežuje i nered naprave – bjeli čovjek je plasljiva ovčurina..

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

@guest_458679
Bravo.
To je to.
Stvari raskrinkavati prema samom vrhu piramide ZLA.
Masa je toga objavljeno i vec smo o dosta toga pricali…
Evo opet ovaj link na 5 neospornih i javnih dokaza – koji direktno vode prema vrhu cio-satanisticke piramide:
https://srbin.info/drustvo/prevara-koja-mutira-pet-dokaza-da-je-korona-virus-lazna-pandemija/

Ima toga jos more jedno i u analizama i u dokumentima.
Vazno je da sto vise ljudi shvati – sta je STVARNI cilj tih cio-satanista.
Time ce se stvoriti i uslovi za PREKID komandnog lanca – sa vrha Rotschildove piramide – prema ogromnoj bazi “bezvrijednih gojima”.
Naprosto – sve PRESTAJE kada velika kolicina “gojima” kaze – NECU SE POVINOVATI SATANISTIMA!
Evo, vidjeli smo strah sa vrha njemacke piramide ZLA – kad je Merkelica i cionisti – shvatila da ce do 20.00 na ulice Berlina iz protesta – izaci cijeli Berlin!
Ugusili su – javno odobrene demonstracije, kao sto inkvizicijski djeluju preko “drzavnih” i cionistickih medija, korumpirane tzv “nauke i politike” – medjurim, siguran sam da su tim zlocinackim inkvizicijskim cinom – otvorili oci jos makar petini Nijemaca!

bumbar
Gost
bumbar
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Tzv. međunarodne institucije, tj. nadnacionalne institucije, su uzurpirane od strane šačice multimilijardera psihopata koji žele svijet i prirodu preoblikovati prema vlastitim bolesnim željama i koji žele totalnu kontrolu nad ljudima i događajima.
Njima više nije cilj novac jer sami imaju monopol nad proizvodnjom novca iz ničega. Njima je jedini cilj kontrola i vladanje svijetom. To je Svjetska Vlada u sjeni. Ali njihovi članovi sve češće izlaze na danje svjetlo jer su uvjereni da su u stezanju obruča oko čovječanstva stigli do razine kad ih više ništa ne može ugroziti.

Svijedok u(ne)vremenu
Gost
Svijedok u(ne)vremenu
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Ako moze slika,portret..adresa. …;)

Buco
Gost
Buco
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Mislim da nebi bilo loše svaki puta objaviti tko financira Faktograf i malo istražiti njihove sponzore i u šta su sve upleteni.
Kao što na njihovoj stranici piše uz Amričku ambasadu, sponzorira ih NED i Tech soup.
NED ima svoje prste od arapskih proljeća pa do Majdana.
Čisto ovako da se zna za koga rade, da ne ispada neka udruga koja nekako briše stvari sa interneta.
Inače dijele prostor sa GONG-om kao i financijere.
Kakvi nama petokolonaši hodaju državom, majkomila!
Još su nam i odgovorni za regularnost izbora.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije

I mozda je vrijeme da počnete podnositi tube,uspješne ili ne.neka osjete neugodu,zasada pravosudnu.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Planet@ima još portala kojima su cenzori zagorčili život a nas uskratili za informacije…Mislim Matrix World,sigurno ih ima….dobrih i kvalitetnih..Pa youtuberi koje su skidali… ostale mreže…Možda da se i oni povežu…Interesi su im zajednički..

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije
Reply to  nonwo

Nonwo,pa naravno.nek se udruze,nadju odvjetnici ured i idemo.pa Sha bude

Lexilio
Gost
Lexilio
7 mjeseci prije
Reply to  Planet zemlja

Bojim se da pozivanje na Ustav tu neće pomoći jer mnoge stvari su samo mrtvo slovo na papiru. A zna se i tko kontrolira “nezavisno pravosuđe”. Ali Vidovu bi se nešto moglo naći i tu se ne bi lako izvukao. Pogledajte taj pogled na slici. Lik je na težim drogama. Znam to jako dobro jer imam rođaka narkomana. Neki vještiji novinar istraživač na terenu već će naći način da uđe u trag dilerima od kojih Vidov nabavlja robu i tu mu se može složiti frka. Svi koji imaju iskustvo s narkomanima u okolini i obitelji jasno će prepoznati sve simptome drogiranja kod Vidova. Ako nije to može biti neka urođena mentalna bolest ali ipak bih prije rekao da je narkomanija na temelju vlastitog iskustva. Baš ovih dana prisiljen sam kupovati hranu tom rođaku jer ga je žena izbacila. Trenutno se ne drogira jer nema novaca ali pogled im je isti. A bio je kao dijete izrazito inteligentan, odličan učenik a sada je zombi. Vidov je još u fazi euforije kada misli da je najpametniji i da može sve ali s vremenom i on će postati zombi.

Tanja
Gost
Tanja
7 mjeseci prije

Urnebesna komedija.

Petar Vidov tvrdi da je Hrvatska najnetransparentnija zemlja u Europi.

Vidov – oće biti zato što cenzuriraš znanstvene tekstove i pišeš baljezgarije?

Tctctctctctctc, to ja kažnjivo zakonom. 🙂
Prije ili kasnije.

https://www.gong.hr/hr/o-gong-u/tko-cini-gong/

Petar Vidov u linku. 🙂

Jasamja
Gost
Jasamja
7 mjeseci prije

Klupko se odmotava. Sada je pitanje tko ce podnjeti tuzbu protiv faktografa i traziti zatvor za “novinare”.
Evo ja sam spreman dati dio novaca za odvjetnike Predlazem da skupimo novce i obracunamo se sa kvislinzima koji pisu gluposti za saku kuna.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Jasamja

@guest_458664
Slazem se kolega i pridruzujem inicijativi.
PS
Jasno je meni da nista od tuzbe ne moze biti, posto je cio-satanisticka bagra pokupovala cijeli vrh piramidalne vlasti u svakoj drzavi – pa i Hrvatskoj….
(Jos uvijek traju procesi protiv bande iz WHO zbog prisvajanja protivpravne imovinske koristi (tj pljacke!) za vrijeme – prosle lazne “pandemije” tzv “svinjske gripe”…!)
Medjutim, neka se makar korumpirana sudska vlast – javno pokaze kao takva!
A o korumpiranim “drzavnim medijima” ne treba niti trositi rijeci – ali i oni ce makar nesto morati javiti.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Jasamja

Sve to što pišeš da, kad bi funkcioniralo pravosuđe, ali na žalost to nije slučaj. Umjesto toga bilo bi korisnije istraživati i objavljivati o sankcioniranju i pritiscima na medije koji su izvan zacrtanog narativa. Također objavljivati nebulozne presude i eventualne porezne kazne za neposlušne medije. Treba voditi računa kako u svim državnim strukturama pa tako i u pravosuđu ima časnih ljudi koji trenutno nemogu apsolutno ništa i svaki pokušaj bilo čega bi im rezultirao gubitkom posla. Spusti to na ground zero pa razmisli da li je svatko tko uđe u dućan i stavi masku kako bi kupio hranu onaj koji radi protiv tebe i mene jer je eto poslušnik sistema. Mislim kako treba ići u smjeru prema trenutku kad će velika većina odbaciti maske ega i ove maske koje stavljaju preko tih maski za zaštitu od korone, kad će otkazati poslušnost sistemu u što većem broju i u što više segmenata i razina sistema. Nepotrebno je sad pisati kako to nećemo dočekati jer su ljudi ovce, da jesu, ali još je gore da se ovnovi između sebe počnu rogovima bjesomučno bosti, a ostale ovce blejati. Prevedeno na prizemni jezik, nema smisla ući u dućan bez maske i potući se sa… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije
Reply to  Jasamja

Odlicno obracun sa kvislinzima

Jxlspsp
Gost
Jxlspsp
7 mjeseci prije

Pravo na slobodu govora vrijedi samo ako govoriš ono što vlast želi čuti.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Jxlspsp

Sjedi petica!

Uno
Gost
Uno
7 mjeseci prije
Reply to  Jxlspsp

@Jxlspsp
“Omogućena vam je sloboda govora, ali slobodu nakon govora ne mogu da vam garantujem” – Idi Amin

Buntovnik s razlogom
Gost
Buntovnik s razlogom
7 mjeseci prije

Svi mi najbolje razumijemo nepravdu kad je drugi nanosi nama, a dok je mi činimo drugima, onda to pravdamo kojekakvim izgovorima.
Svaka cenzura je kršenje ljudskih prava i ničim se ne može opravdati, pa tako i ova koju vi admini provodite na ovom portalu.
S pravom se pozivate na članak 10. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Kazneni zakon Republike Hrvatske, Članak 127. A na šta da se ja pozovem, kad mi slijedeći put uskratite pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli ? I gdje da ja objavim da su mi povrijeđena ljudska prava ? Na Logicnom ?

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

Buntovnik
Iako ponekad ono što pročitamo na ovom portalu, stvarno sliči na vrijeđanje po nacijonalnoj osnovi ili nekoj drugoj, ali po tome članku 127, dajem ti potpuno pravo. Ali razmisli kako bi to bilo da u tvojoj kući gosti rade sve što ih je volja. Neka pravila ne moraju biti napisana a da zvuče logično da bi se poštovala. Sloboda mišljenja i sloboda ponašanja svakog od nas je u redu sve dok ne zadiramo u slobodu i prava onog drugog. kao što nas u dobrom kućnom odgoju roditelji uće da budemo fini prema drugim ljudima i pristojni tako bi se trebali i ponašati i na portalima kada pišemo. A baš zbog toga što se ne predstavljamo punim imenom i prezimenom i zbog toga ne očekujemo osudu i prepoznavanje zajednice u kojoj živimo. No duga je to tema rasprave i mnogi bi sigurno imali drugačija mišljenja.

Rooster
Gost
Rooster
7 mjeseci prije
Reply to  Sparkling

Spark,oprosti
Nisam pročitao tvoj komentar,nego sam odmah napisao svoj
Tek sad čitam dalje i vidim da isto mislimo
Pozdrav,nisam prepisivao

Rooster
Gost
Rooster
7 mjeseci prije

Ne lupetaj gluposti,i to je to
Svatko ima pravo na mišljenje,ali sve zavisi kako misli i što govori
Bilmeze koji trolaju naravno da treba zabraniti,blokirati
Na kraju krajeva,nije ovo ni tvoj,ni moj portal,pa da možemo lupetati ludosti
Evo da te pitam,kad se vi zalažete da piše tko šta hoće
Zamisli da ti dođem doma u tvoju kuću i stanem vrijeđati tebe,tvoju obitelj,ma sve
Jel bi šutio i pozvao se da imam pravo na slobodu govora,ili bi me isterao vanka
Ponavljam ,mi smo ovdje gosti ,ok

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Rooster

Buntovnik se djelomično buni s razlogom ne lupeta kako ti to pišeš.
Ja također vidim problem cenzure na ovome portalu, ali u smislu neučinkovitosti. Definitivno ima komentara koji su za eliminaciju, ali ne na ovaj način gdje komentari koji bi trebali biti cenzurirani prođu direktno, a smisleni i uz to informativni komentari satima čekaju na cenzora pa se tako i meni događa da pročitam hrpu gluposti i tek popodne vidim dobar komentar pisan ujutro kad sam čitao i nisam ga uspio vidjeti, a popodne na primjer nemam više vremena ni za čitanje ni za komentiranje.
Logično bi bilo pustiti sve pa onda izbrisati ono što treba, i na taj se način gubi mogućnost manipuplacije od cenzora, ono klasično evo pustili smo blaćenje i vrijeđanje, vidite kako smo tolerantni, a pri tom ne pustiti smislene i pristojno napisane kritike. Upravo to je radio Ivan Pernar na svome fb-u.

Buntovnik s razlogom
Gost
Buntovnik s razlogom
7 mjeseci prije
Reply to  Rooster

Pod cenzurom se smatra uskraćivanje iznošenja mišljenja u sredstvima javnog informiranja, novinama, elektronskim medijima, internet portalima i sl. Privatan stan ili kuća ne spadaju u sredstva javnog informiranja !

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije

@guest_458674 Kolega, Ne znam nista o tome sta ste pisali, niti o vasim stavovima. Svojedobno kad sam tek poceo komentarisati na ovim diskusijama, znalo se desiti da moj komentar ceka i po 4-5 sati… Razlozi su bili razni, ali cini mi se ponajvise opterecenost moderatora koji naprosto previde repliku koja je “zadrzana zbog…..” . Sto se mene licno tice: Zalazem se za vasu APSOLUTNU slobodu izrazavanja svakog misljenja, pa i “najekstremnijeg” (po kojim god hocete mjerilima)! Sloboda ljudskog izrazavanja je – neprikosnovena! Dakle – gnusam se SVAKE cenzure i zabrane komunikacije – cak i kada je komentar ili diskusija uperena direktno protiv mene! Razumljivo, licno izbjegavam bilo kakav napad na kolegu diskutanta ad-hominem. Naprosto zato sto se tada, kroz diskusiju nista ne moze niti spoznati. Ne kazem, desi se (rijetko) da me neko izbaci iz takta (a nije mi problem eksplodirati!) – ali na kratko. Razumijem da ima kolega koje vole na taj nacin diskutovati, i ne mislim da ih treba cenzurisati. Svako je sam sebi prije svega odgovoran, a koliko sam upratio na ovom portalu uvijek ima “kriticna masa” mudrih ljudi, koja svaku budalastinu i pokusaj provokacije – sasjece u korijenu. Dakle: – meni licno nije bitno kakav vam… Pročitaj više »

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj Ne mogu da se ne zapitam da li doista misliš to što pišeš.
“Zalazem se za vasu APSOLUTNU slobodu izrazavanja svakog misljenja, pa i “najekstremnijeg” (po kojim god hocete mjerilima)!” – a poslije ću da vas popljujem i nazovem svakakvim imenima
“Razumljivo, licno izbjegavam bilo kakav napad na kolegu diskutanta ad-hominem. Naprosto zato sto se tada, kroz diskusiju nista ne moze niti spoznati.” – definiraj “napad” jer ono što često pročitam se ne uklapa u ovu izjavu.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

@guest_458865
Uvijek mislim to sto pisem.
Brutalno sam iskren, pa cak i ako vam se to ne svidja.
Evo recimo, sto se i vas konkretno tice – nikad vam ne bih zabranio niti na koji nacin da izrazite vase misljenje – premda se:
1. ne slazem sa vama skoro u nicemu (u stvari koliko se sjecam, samo smo diskutovali o o laznoj “pandemiji”)
2. smatram vase komentare (koje sam do sada vidio) ne samo nezanimljivim – nego ni po cemu vrijednim citanja.
3. ipak je dobro da se i vi javljate sa vasim stavovima, a moze i sa pljuvanjem koje (po mom misljenju) nekad cak i zagadjuje diskusiju – jer se bukvalno javljate na svaki komentar svakog kolege/kolegice na nekoj temi…
Ali, opet kazem – zivi bili i zdravi – samo se javljajte, pa makar i da mene pljujete.
Je li posteno?

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

@Istražuj Ako je ukazivanje na nelogičnost, jednostranost, nekulturu u komunikaciji, aroganciju na osnovu internet doktorata, besmisleno nabacivanje linkova sa istraživanjima, teorijama, radovima i izjavama koji isključivo podržavaju osobni stav a potpuno ignoriranje i omalovažavanje suprotnih koji su isto objavljeni od stručnjaka, onda DA, ja sam najveći pljuvač tvojih komentara. Možda je tebi bitna zanimljivost tvojih komentara, i naivno misliš da jesu zanimljivi (većini) ali ja uglavnom pokušavam da stvari stavim u realne okvire, bez mistifikacije, mitologije te ukažem na nelogičnosti i kontradiktornosti u komentarima. Pokušavam i da izrazim svoje mišljenje ali me uvijek dočekaš sa “pohvalama”, veoma kulturnim rječnikom te lupiš minus i ne pokušavajući da shvatiš šta pišem. Što se poštenja tiče, tu si prvak. Nisam siguran da u potpunosti shvataš značenje te riječi ali nema veze.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

@guest_458865 Kolega mislim da mi je jasno u cemu je problem. Svojedobno bih vas ignorisao nakon ovog komentara, ali sad cu ipak napisati sta mislim. Naprosto sto mislim da je nakon ove lazne-pandemije svaki covjek koji otvori oci – bitan. Cini mi se da nas nesporazum lazi samo u razlicitom poimanju diskusije. Koliko mogu upratiti iz vasih komenta – vi diskusiju vidite kao “nametanje i prohvatanje” necijih stavova ili misljenja. Ja licno – NE. Sta vise smatram da je nametanje stavova – ne samo besmisleno (sulodo) – nego i jedna tekovina totalitarizma. Naime, svojedobno su ljude cak i spaljivali – samo jer su imali drugaciji stav o nekoj temi! Dakle – to sam prakticno rekao i ovom kolegi @guest_458674 …. Zalazem se (uvijek i iskreno) – da svako moze svoj vlastiti stav SLOBODNO iznijeti! Stavovi ljudi se ne mogu i NE SMIJU – prisilno mijenjati ili gusiti u korijenu! Svako od nas gradi svoj stav (ili misljenje o necem) – na osnovu nekih informacia koje dobija i “procesuira” na odredjen nacin u neku njemu logicnu cjelinu. Jedino sto je po meni dozvoljeno u diskuiji – jeste RAZMJENA tih informacija do kojih je pojedini sugovornik dosao. Dakle – ako imam poveznicu… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Evo kolega Istražuj o ovome ja pišem. Moj komentar pisan u 1645h pušten je tek iza 2100h, tako je često bilo i s tvojim komentarima koji su preopširni, ali često u njima ima po koji novi podatak ili činjenica ili mišljenje ķoje je interesantno pročitati i upravo u mojem komentaru pisanom prije ovog tvojeg između ostalih sam mislio na tvoje komentare koji bi satima ostajali blokirani i na kraju bi ostali nepročitani i od onih koji bi ih pročitali da su se promptno pojavili on screen.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije
Reply to  Rooster

To “gost” nije najsretnija formulacija, gost je u restoranu ili hotelu, i ovo tvoje me podsjeća na onu odvratnu floskulu “gost je uvijek u pravu” što bi bila antiteza tvojoj tezi. Ja priznajem pravo vlasniku svakog restorana da izbaci nekog tko ga zafrkaje u zdrav mozak.
Tako i ovdje na portalu, tko je bezobrazan magla.
Komentatori na portalu nisu gosti jer je komentiranje javno. Komentiranje može biti i tajno samo za zatvorenu grupu za koju nitko i nezna jer je i samo logiranje na tajnoj adresi.
Usporedba sa stanom je besmislena, jer ti možeš u stanu organizirati i grupni sex, a da nitko nezna, isto tako možeš ostaviti otvorene vrata i prozore i pustiti livestreaming.
Komentatore se tako osim gostiju može nazvati i pacjentima, mušterijama, klijentima itd., ali mslim kako sve to nema smisla.
Svi mi znamo red stvari, samo se nebi trebali praviti blesavi, kako sa strane komentatora, tako i sa strane uređivača portala.

sokre
Gost
sokre
7 mjeseci prije

tko ga napravi tako ružnog

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
7 mjeseci prije

covid 19 uzrokuje strah kojeg vodi bog fobos ali sa bogom fobosom uvjek ide i bog ares bog rata.
covid 19 uzrokuje anksioznost ili tjeskobu drustva u stanju tjeskobe propadaju.
da li netko zna koju molitvu?

Max
Member
Max
7 mjeseci prije
Reply to  Njonjobobo

@guest_458676 znam ja Očenaš Zdravo Marijo Slava Ocu itd.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije

@Redakcija Logično Postovana gospodo, Bravo! Svaka vam cast u razbijanju ove nevidjene prevare i direktnog, zlocinackog napada na cjelokupnu ljudsku populaciju! Cestitam i znanstveniku Danijelu Grgičinu, kako na ovom tako i na nekoliko ranijih izuzetno dobro objasnjenih znanstvenih pojmova (kao ona analiza laznih “testova” za laznu “pandemiju”). Upravo TAKVI znanstvenici – daju ipak kakvu takvu nadu ljudskoj rasi u ovoj nevjerovatnoj agresiji ZLA trenutno olicenoj u uzasnoj (Gebelsovskoj) cenzuri i gusenju svake argumentovane i dokumentovane diskusije – koja ne podrzava narativ tzv “Svjetske Zdravstvene Organizacije”! Zivimo u uzasnom vremenu terora – a epicentar tog terora – jeste upravo ta tzv SZO! Dakle “svjetska organizacija” – koja je dokazano i dokumentovano, ne samo sudjelovala u zlocinu masovnog ubojstva i steriliziranja miliona djece po Africi i Indiji zajedno sa fondacijama “filantropa” Bill Gatesa (inace “strucnjaka za vakcine” koje je i sam ubrizgavao jadnij djeci, uznjegovo vec klasicno cerekanje) – nego protiv koje su jos uvijek vode sudski procesi u nekoliko drzava Evrope zbog pokusaja izazivanja – LAZNE PANDEMIJE – tzv “svinjskog gripa” prije 10tk godina! Jos kada se doda da je prakticno minimalno 3/4 para za tu “svjetsku organizaciju” SZO – pokrio isti onaj zlocinac i “strucnjak za vakcine” Bill Gates i… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
7 mjeseci prije

Kako dalje Redakcijo?
Nisam mogao skontati iz texta (brzo sam ga preletio…na poslu sam) da li ste podnjeli tuzbu ili ne.
Planirate li to uraditi?
Kako mogu pomoci?

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije
Reply to  Stock

Tocno tako, redakcijo kako pomoci za obracun sa bijednicima

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Moji komentari trenutno čekaju cenzora da ih pusti, ali primjetio sam kako do ovog trenutka na komentarima nema redovitih trolova što nije čest slučaj. Iz komentara se vidi kako postoje razlike u pogledima i kako svi potpuno normalno te svoje poglede ispisuju, a ostali ih uvažavaju.
Sad cenzor zna jesu li trolovi izostali ili su cenzurirani. Volio bi da je ono prvo 😊😊😊

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Spejs ne dobili su najvjerovatnije u paketu godišnji odmor, ili u bazu na nove upute..

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Na radnom rucku cekaju instrukcije

Samo pitam
Gost
Samo pitam
7 mjeseci prije

I sto sada? Da li je Logicno podiglo tuzbu protiv Faktografa i Vidova ili to misli uciniti? Ako nije ili ne misli, za mene kao citatelja, ovo je steta vremena za citanje.

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije
Reply to  Samo pitam

Nikoga ne tjeraju da cita textove. Ovakav text siguran sam da velikoj vecini je bar poucan

myrtle
Gost
myrtle
7 mjeseci prije

Zašto ga ne tužite?

Petar je Korisna Budala
Gost
Petar je Korisna Budala
7 mjeseci prije

Najtužnije od svega je što ovaj Petar Vidov misli da je neki intelektualac. Mislim da je on ipak “umišljena korisna budala”. Ili samo “korisna budala”, valjda se podrazumeva za budalu da je umišljena.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
7 mjeseci prije

Idemo najprije malo o liku i djelu spomenutog Petra Vidova. Radi se o kreaturi o čijoj stručnoj spremi nisam uspio naći nikakav podatak. A što se njegove “karijere” tiče radi se o samozvanom novinaru koje je sa 22 godine (2006.) počeo raditi na legendarnom slobodarskom portalu Index.hr poznatom po objektivnom i nadasve kompetentnom pisanju. tu je bio nešto preko 9 godina, a trenutno obnaša časnu dužnost glavnog urednika Faktografa. Uz to spomenuuti drug je i član Vijeća GONG-a, još jedne građanske organizacije poznate po nepristranosti i borbi za ljudske slobode i prava. A o kakvoj se moralnoj vertikali radi može ilustrirati jedna crtica iz njegovog života. godine 2015. našao se u vijestima (ali ne previše istaknutim u mainstream medijima) zbog toga što je, dok se vozio taksijem sa svojom djevojkom najprije verbalno napao taksista zbog toga što je ovaj u automobilu imao sliku Ante Gotovine i krunicu. Uz psovke, ova istinoljubiva junačina je taksistu objasnio da ga ta slika i krunica vrijeđaju. Kada je taksist njega i djevojku zamolio da zbog vrijeđanja i svađe napuste vozilo i plate Vidov mu je najprije odgovorio da će mu “platiti ku…c”, a onda ga pokušao i fizički napasti. No budući da je taksist… Pročitaj više »

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
7 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Kuka,Bravo!to se trazi,Zelim informacije o tim likovima!!

RENEW
Gost
RENEW
7 mjeseci prije

Bakterijska pljučnica, tako kot tudi ŠPANSKO gripo. Če, ko si okužen in dobiš še bakterijsko pljučnico si mrtev. Logično mar ne? Zato pa Didier Raoult poleg antimalarika priporoča še antibiotik. Bakterijska pljučnica tudi ubije največ pacientov z AIDS in na kemoterapiji. Preprosta stara bakterijska pljučnica, ki je pred odkritjem antibiotikov poskrbela za nepokretne ljudi, da se niso mučili in ležali še po pet deset let. Zdaj pa ljudem, ki so gotofi, nalašč načrtno podaljšujejo trpljenje. Pa leta ležijo v domu, polni preležanin in futrani po cevki. Tako ležijo v lastnem dreku in gledajo v strop. Shi Zhengli pa usmiljena kot je, se je odločila, da jim bo pomagala, da se ne bodo več mučili v tistih domovih ostarelih.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

COVID-19:VRLO VAŽNO ZA ZNATI ( da poslije ne ispane uh nismo znali a u p.m. što smo se zayebali) Big Pharma bit će oslobođena zahtjeva za odgovornosti cijepljenja napisana 02. 08. 2020. povezom sa link Vlade dopuštaju velikoj farmaciji da izdaje eksperimentalna cjepiva bez straha od zakonskih posljedica Sredinom lipnja EU je potpisala ugovor s Astra Zeneca i Sveučilištem Oxford kako bi osigurala da sve članice EU-a imaju pristup 400 milijuna doza cjepiva. U Švicarskoj do 31. srpnja nije donesena odluka Prošli tjedan upozorili smo čitatelje da budu oprezni s novim cjepivom COVID-19 i istakli smo da se preskaču važni dijelovi kliničkih ispitivanja s obzirom na to da Big Pharma nije odgovoran za neželjene nuspojave pri primjeni eksperimentalnih lijekova. Snosit odgovornost. Sada je viši izvršni direktor AstraZeneca, druge najveće britanske kompanije za lijekove, rekao Reutersu da je njegova tvrtka upravo zaštićena od bilo kakvih pravnih radnji ako bi cjepivo te tvrtke moglo prouzrokovati štetne nuspojave. “Ovo je jedinstvena situacija u kojoj mi kao tvrtka jednostavno ne možemo preuzeti rizik ako cjepivo pokaže nuspojave za možda četiri godine”, rekao je Ruud Dobber, viši izvršni direktor AstraZeneca. “U ugovorima koje imamo zahtijevamo klauzulu o odšteti (ako agent naplaćuje treće strane u kontekstu… Pročitaj više »

Kiwi
Gost
Kiwi
7 mjeseci prije

faktograf je soroševo smeće

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije
Reply to  Kiwi

Baš ti je super nick – ko moj browser (isključivo za mjuzu) kad u pozadini slusam na njem mjuzu na smartphonu bez pauze, dok na drugom u međuvremenu surfam..

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
7 mjeseci prije

Draga redakcijo, shvatite da covjek radi svoj posao za koji je vise nego dobro placen i nista vise mu nije bitno osim da mocni i superbogati poslodavci spase od eventualnog sudenja, zatvora i sl.

piždro
Gost
piždro
7 mjeseci prije

Emiliano možda mu je ovo “super plaćen posao” :
Otkrivenje 13:17: Samo su oni koji su nosili znak (mozda covid19) mogli kupiti ili prodati: ime zvjeri ili broj njenog imena. Otk 13,18: Za ovo vam treba znanje. A ko imate razum, nek izračunajte brojčanu vrijednost zvjeri… nisam bibličar, al izgleda sve se poklapa.. na žalost..

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Bravo Logično ne dajte se. I hvala kolegama Pukiju i Istražuj i još nekima koji su upozorili na Kochove postulate.

Mario
Gost
Mario
7 mjeseci prije

Hvala autorima na ovakvom pregledu. Jednog dana zlocinci i lazovi odgovarati ce za zlodjela i lazi. Pametna bi bilo sve ovakve clanke isprintati posto ce elektronika u buducnosti imati puno problema. Nije to zlo mozda se pokoji ovcoid probudi kada shvati da ga nema tko voditi i da ce morati biti sam odgovoran za svoj zivot

Uno
Gost
Uno
7 mjeseci prije

Nakon dužeg vremena si došao u rodni kraj, prespavao i pobjegao. Svaka čast. Das Ist Valter…

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

Ne vidim u čemu je problem? Kristalno je jasno da su se ogriješili o zakon i povrijedili vaša prava. Odmah s tim na sud pa će takvi razmisliti 2 puta prije nego napišu laži. Iskreno nije mi jasno kako mogu da vas ograniče u javnoj dostupnosti i onemoguće vidljivost ali nije ni bitno. Svakako tražite i demant ovih navoda.

Zigi
Gost
Zigi
7 mjeseci prije

Redakcija, možete pojasniti kako ta udruga ili što je već taj Faktograf, cenzurira druge portale i ako nisu u hrvatskoj?

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije

Što se tiče spornog teksta, pitam se šta treba da se desi da bi pojedinci preispitali svoje stavove. Kochovi postulati nisu “Sveto pismo”! Postavljeni su kad se nije ni znalo za viruse. Otkrivanjem virusa je utvrđeno da se određeni virusi, pa i neki bakterijski patogeni, ne uklapaju uvijek u postulate. Naravno da postulati važe za veliku većinu patogena ali imaju i svojih iznimki. Samim tim mi je čudno insistiranje autora teksta na propitivanju autora gore navedenih radova da li su zadovoljena 4 Kochova postulata. Još mi je čudnije da niko ne može da pronađe na internetu iznimke i zaključi da postoje patogeni koji se ne uklapaju sasvim u postulate. Da se razumijemo, ne radi se o tome da li virus i bolest postoje, pišem o slijepom držanju za te postulate koji, kao i oni testovi, jednostavno nisu 100% pouzdani. Snimke virusa sa elektronskog mikroskopa postoje. To što ne zadovoljavaju standarde autora teksta i nekih komentatora nije dovoljno da se odbace. Ja nisam našao da su opovrgli sve snimke i da oni ne postoje.

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

“… Kochovi postulati nisu “Sveto pismo”…” i stara zabluda onih koji izolaciju patogena IZ ORGANIZMA – smatraju “fotografisanjem za Vogue” 😉 “… Snimke virusa sa elektronskog mikroskopa postoje….” @guest_458866 I nisu “Sveto pismo” – ali su POSTULATI te nauke! Dakle – neophodni su da bi nesto sto se zove “virusologija” (a bazirano je na mikrobiologiji) u opste i postojalo kao nauka. Sama rijec: latinski – postulare: zahtijevati, tražiti Ako nesto sto ima pretenziju da se zove “nauka” – NEMA ili se NE DRZI niti VLASTITIH aksioma ili postulata – onda to “nesto” – definitivno NIJE nauka, nego “rekla baba Mara basna za ovcoide…” Ako to “nesto” – NIJE nauka – zasto bi onda neko trebao da se poziva na to kao “nauku”? Uz sve to ta 4 Kochova postulata su krajnje logicna – sa stanovista tzv “virusologije” (ili “epidemiologije”). Ti likovi traze “patogene” a to mogu biti virusi, bakterije i gljivice…. Jer ako postoji “patogenom zarazen” organizam – valjda je logicno: 1. prvo pronaci patogen i izdvojiti ga iz tog “zarazenog” organizma… 2. …a onda se patogen treba “namnoziti” u nekoj odredjenoj kolicini (ili “kultivirati” kako “naucnici” vole reci)… 3. … da bi se potom – ubrizgao u DRUGI “zdravi”… Pročitaj više »

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Ovo je zadnji put da pokušavam da ti ukažem na činjenice i pogrešne zaključke s tvoje strane. Ne vjerujem da je moguće natjerati te s bilo kakvim argumentima da promijeniš mišljenje ali ću pokušati zbog drugih, koje ćeš dovesti u zabludu. 1. Otkrili genom, snimili pomoću elektronskog mikroskopa ali po tebi ga nisu izdvojili iz zaraženog organizma. Iz čega su ga izdvojili i stavili pod elektronski mikroskop? 2. Zar još nisi našao iznimke? Neki virusi se jednostavno ne daju tako uzgojiti. 3. Opet iznimka, neki virusi su patogeni samo za ljude. Jesi li dobrovoljac za testiranje iako mislim da etika ne dozvoljava takvo testiranje ni na dobrovoljcima. 4. Nema smisla zbog 2 i 3 Čiji je ovo tekst: “With the development of the science of immunology, however, immuno-logical reactions added much to the knowledge of the specific relation of microbes to disease, and now it is possible to bring excellent evidence that an organism is the cause of a malady without the complete satisfaction of the postulates. In spite of this fact, there are certain workers who still refuse to agree that the cause of an infectious disease has been discovered unless all the conditions originally laid down by Koch… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

Rusofil Ako pogledate tekstove o Covidu ovdje iz 4. mj. vidjet ćete da je ‘istrazuje’ davao linkove na tekstove u kojima se nedvosmisleno tvrdi: 1. Da je virus izoliran. U jednom slučaju iz tkiva bronhija. 2. Da je nedvosmiseno utvrđena veza virusa i bolesti. Ne nužno tim riječima. Riječ je bila ” citotoksičnost”. Uzgojen na staničnoj kulturi. “Isolating a virus requires collecting specimens from patients and culturing, or growing, any viruses that occur in the samples.” Izolirati virus zahtjeva sakupljanje uzoraka od pacijenata i njihovu kulturu tj uzgoj bilo kojeg virusa koji se nađe u uzorku. “Primary isolate is a pure microbial or viral sample that has been obtained from an infected individual, rather than grown in a laboratory. In chemistry and bacteriology, the verb isolate means to obtain a pure chemical, bacteriological or viral sample. The noun ‘isolate’ refers to the sample itself. Napravljeno je i jedno i drugo od navedenog. Izoliran je iz zaraženog pacijenta, a i uzgojen na posebnoj staničnoj kulturi. Ovo naglašavam jer to nije uvijek moguće, tj nije uvijek moguće zadovoljiti 2. Kochov postulat. E, ovdje jest. “The second postulate may also be suspended for certain microorganisms or entities that cannot (at the present time)… Pročitaj više »

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

“… Ovo je zadnji put da pokušavam da ti ukažem na činjenice i pogrešne zaključke s tvoje strane….” @guest_458865 Evo opet…! Pa covjece – evo gore sam vam “ukazao” na cinjenicu da vi niti meni niti bilo kome ne trebate “ukazivati na pogrešne zaključke”… * Postavite vase misljenje i stav! * Postavite poveznicu na informacie koje su baza za takav as stav! * Budite spremni da diskutujete o svakoj informaciji koja formira vas stav! Sta je tu jos problem? Treba li nekog spaliti – ako se ne slaze sa vasim “zaključcima” i na osnovu svojih vlasitih informacija (koje sam cak vise puta podijelio kao poveznice i logican slijed) – NE PRIHVATA ovo sto vi zovete “činjenice” sve dok niste u stanju dati poveznicu da i sam istrazim te “činjenice” po potrebi? Dakle – najsmjesnije je sto ja licno – smatram ovu tzv “virusologiju/infektologiju” totalnim SMECEM – a PRISILJEN sam je braniti kao NAUKU! Vec sam vam u proslom komentu jasno stavio do znanja sta bi (ne samo po mom misljenju, nego i po logici stvari) – rebala biti NAUKA! U svakom slucaju ta NAUKA – mora posjedovati neke aksiome, postulate, pravila koja se uvijek i preditivno MORAJU ispunjavati! Ako toga… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj

“However, Koch later abandoned the universalist requirement of the first postulate altogether when he discovered asymptomatic carriers of cholera and, later, of typhoid fever. Asymptomatic or subclinical infection carriers are now known to be a common feature of many infectious diseases.”, wiki

Sam Koch je odustao od prvog postulata kada je otkrio postojanje ‘asimptotskih nositelja’, prvo za koleru i zatim za tifus (ja sam predlagala da se nešto o tome napiše tj o ‘tifusnoj Mery’). Asim.nositelji su uobičajena pojava.

Dakle, netko može nositi u sebi uzrok bolesti bez da razvije bolest.

Pada 1. Kochov postulat. I to ga je Koch srušio.

Nisu Kochovi postulati – Sveto Pismo.
Ništa u znanosti nije ” sveto pismo”.

To bi bilo kao da tvrdimo da postoji samo Euklidova geometrija i samo Newtonova fizika.
Ne, ove imaju svoju definitivnu svrhu i primjenu…nije dovoljno dobar primjer, odnosno veća je nesigurnost.

Do sada sam nekoliko puta pisala o visokoj složenosti, stohastičnosti i nepredvidljivosti bioloških sustava…neću opet.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj

Možda ovo?😊

“Thomas Rivers, who has been called the ‘father of modern virology’, wrote:
(to je ona znanost koju vi stavljate u navodnike, onda se pozivate na to…?)

‘‘It is unfortunate that so many workers blindly followed the rules, because Koch himself quickly realized that in certain instances all the conditions could not be met. . . . Thus, in regard to certain diseases, particularly those caused by viruses, the blind adherence to Koch’s postulates may act as a hindrance instead of an aid.’’

Dakle, u slobodnom prijevodu, nesretna je okolnost da tako mnogo istraživača slijedi ove postulate, zato što je i sam Koch brzo shvatio da u određenim situacijama nemogu biti ispunjeni, tako da kod određenih bolesti, posebice onih koje izazivaju virusi, SLIJEPO PRIDRŽAVANJE KOCHOVIH POSTULATA JE VIŠE SMETNJA NEGO POMOĆ.

Filtriranje je samo postupak za dobijanje virusa od kada je prvi – virus koji napada duhan,- otkriven.
“…, if an infectious agent passed through a fine porcelain filter that held back bacteria, then it was probably a virus (“a filterable agent”),
http://centennial.rucares.org

Rusofil
Gost
Rusofil
7 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Hvala Lucija, lijepo si obrazložila sve na šta cijelo vrijeme pokušavam da ukažem. Sve je rečeno u tekstu napisanom velikim slovima. Pojedini komentatori, pa i autor spornog teksta, uporno nameću Kochove postulate kao jedino mjerodavne za potvrdu postojanja virusa. Ako se nešto i uklapa u postulate, jednostavno se ignorira i osporava.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

istrazuj

Thomas Milton Rivers (September 3, 1888 – May 12, 1962) was an American bacteriologist and virologist. The “father of …

Naravno ima ‘strancu’ na wikipediji.
http://www.google.com/url?q=https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thomas_Milton_Rivers&sa=U&ved=2ahUKEwjy4b3EqYPrAhXmTBUIHdPeB_YQFjAAegQICxAB&usg=AOvVaw1TeiiN30rLsRJINSeUY6Xt

zzz
Gost
zzz
6 mjeseci prije
Reply to  Rusofil

kako objasnjavas da izgleda potpuno isto kao egzozom?

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
7 mjeseci prije

Faktograf je propagandni alat za manipuliranje i kreiranje istine prema volji svojih financijera. Ne postoji kletva na entskom, vilenjačkom ili jeziku ljudi za njihovu podmuklost!

ive
Gost
ive
7 mjeseci prije

Svaka čast Logično, nadam se da ste dotičnog već prijavili pravosudnim tijelima, jer po službenoj dužnosti sigurno neće reagirati.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije

faktograf več znamo ko ga financira.
ali u hrvatskoj mu je neko dao pravo, da određuje što je istina a što ne.
ko daje i kako to pravo.
a i ako pričam i pišem gluposti, imam valjda pravo da budem, i ispadnem glup.
ili mi je i to pravo oduzeto .
evo i ja ću da brišem sve objave koje mi se ne sviđaju. i nek mi još plate.
znači ako imamo sukob mišljenja , ti si faktograf (inkvizicija ) a ja đordano bruno.
što se ovo dešava?
moraš nositi maske , moraš držati distancu moraš paziti što pričaš ,
i onda kažu da je paranoja bolest, nije nego stvarnost.
a faktograf je dokaz .

Miodrag
Gost
Miodrag
7 mjeseci prije

Fucktograph…

Istrazuj
Gost
Istrazuj
7 mjeseci prije

Evo znam da izgleda suludo, ali ima veze i sa laznom “pandemijom ali i sa ovim Faktografom (jer posredno daju pare ovoj bandi iz Faktografa)…

Dakle visoki sluzbenik privatnog americkog FED – predlaze NOVI “lock down” – “da bi se spasila ekonomija”!
haha…
Sad se i visoko pozicionirani cionisticki bankari – brinu iznenada za “javno zdravlje” (tj “brinu” se za NASE vlastito zdravlje…!?) – pa predlazu novi policijski teror!
WTF!?!
Pa ko je ovde lud?
https://thehill.com/policy/finance/510235-top-federal-reserve-official-says-us-needs-another-lockdown-to-save-economy

Izgleda da se upravo radi o onom sto smo neki dan Moreno, Subaru i ja pricali a to je i GKLAVNI uzrok ove “pLandemije” izgleda da je u stvari pokusaj da se spasi Rotschildova cionisticka Ponzijeva shema!

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Istrazuj

Ohoho.

Otkad Fed daje zdravstvene savjete?

Još jedno zaključavanje ubilo bi gospodarstvo SADa do kraja.

Smanjena potražnja > još poduzeća u krizi > pa da preuzmu ono što nisu još…
Još ljudi bez posla…i na cesti.

Poslušnici ‘duboke države’ nesumnjivo će ovo pokušati.
Kao i ona luda babuskara N. Pelosi koja nedaje narodu lovu za preživljavanje.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Nema više vremena za gubljenje. Stvari se jako brzo razvijaju. Pogledajte što je sve izazvalo zgražanje novinara rt.coma 1.) Maske i u kući!!! “Face masks at home: The latest sign that public health officials have lost any sense of perspective …mask mania. Whether to wear a mask or not has become entwined with the wider culture wars. Not wearing a mask is seen as a defiant statement of autonomy, while wearing a mask is a signal you are an educated, caring individual who puts protecting society above personal inconvenience. By mid-July, just a day after senior ministers had publicly declared they weren’t necessary, masks became mandatory in shops.” 2.) Štitnici za lice i naočale !! (naravno, Fauci autor gluposti) “First masks, and now a face shield and goggles? It’s time to resist this madness” …lockdown zealots at The Guardian have kicked off their pro-goggle campaign by having some intern write a fluff piece that ends with the sentence: “It won’t be weird if everyone’s doing it.” In a week, they will have the big guns writing pro-goggle op-eds. In two, police will be fining people not wearing them. Soon, you will be compelled to wear FULL FORENSIC GEAR INSIDE your… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

The third postulate specifies “should” not “must” because, as Koch himself proved in regard to both tuberculosis and cholera, not all organisms exposed to an infectious agent will acquire the infection. … There are a few other exceptions to Koch’s postulates. A single pathogen can cause several disease conditions.
Tbc može npr zahvatitikosti, a nepluća.

Zigi
Gost
Zigi
7 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Lucija
Ako sam ja dobro protumačio vaše komentare na Istražuj i Rusofila , ispada da je zapravo sve oko korona virusa potvrđeno pa i prema Kochovim postulatima. Možemo onda zaključiti da je zapravo Fucktograf u pravu ako negira članak na Dokumentarac portalu?

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije
Reply to  Zigi

Zigi

Niđe’ veze.
Znanstvena istina je jedno, a (potencijalni) pravni postupci – drugo.
Zna se metoda u znanosti, a i načini osporavanja na sudovima.
Svi samo rade svoj posao. Portalu je dovoljno da pokaže komentare…😂
Sve ovo s Koshovim postulatima je – irelevantno.

Jedino što je u svemu ovome zabrinjavajuće jest to da od preko stotinu komentatora, čak ni sada, nitko nije mogao/ htio izdvojiti doslovce dvije minute za pogledat te stvari na internetu. Laprdaju. Kao djeca.
Još gore.
Dive se intelektualnoj i moralnoj nakazi koja sada već nije u stanju pronaći ni T. Riversa na wikipediji…

Zigi
Gost
Zigi
7 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Znači nisam dobro shvatio vaše komentare? Teško bi bilo sada sve objašnjavati, ali evo (barem) jedna od vaših izjava “E, kod Covida jesu zadovoljeni 1., 2. i 3. postulat. Corone napadaju i porodicu mačaka…tako da…ma, šalim se…” bi se mogla protumačiti da u konačnici Fucktograf ima za pravo. S obzirom na kompleksnost teme i vjerujem slabije poznavanje većine čitalaca (uključujući mene) bilo bi dobro da nam jasnije objasnite konačno mišljenje, ovako je ostalo malo nedorečeno

Grga
Gost
Grga
7 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Neke bolesti, npr. upalu pluća, mogu izazvati različiti patogeni.

Bosanac
Gost
Bosanac
7 mjeseci prije

Nekad okolnosti dozvoljavaju duge rasprave, a nekad zahtjevaju hitne postupke, danas su okolnosti za hitne postupke

#3#
Gost
#3#
7 mjeseci prije

Odem jucer na aerodrom Vaclav Havel/Praha oko 17 00 sati, a ono jad, bijeda i depresija na letistu. Svojevremeno jedva si mogao proci u tolikoj guzvi. Vidio nekih desetak putnika a bome niti aerodromskog osoblja nesto nije bilo mnogo. Prag u ovim mjesecima je bio prepun turista!

Ivex
Gost
Ivex
7 mjeseci prije

Čista srendanje moj poslovi partner i njegova žena te dvoje djece su prosli tjedan bili pozitivi na corona virus obicna temp oko 37,5 kućna izolacija propisalo im iste ljekove kao za gripu. Za tjedan dana sve prošlo normalno.Iako on imao problema s sećerom i srcem. Djeca alergije bez ikakvih problema čak manje nego kada su imali gripu. Tako još dosta ljudi koje znam. Oni koji su umrli tko kaze da je od corona virusa.

Melita
Gost
Melita
7 mjeseci prije

Prema Dr. Andrew Kaufmannu, koji je analizirao do sad objavljene znanstvene radove o Corona virusu, izolacija virusa nije napravljena, premda je protokol već odavno razvijen i uspješno primjenjivan (prvi put za izolaciju virusa bakteriofaga). Protokol se sastoji u uzimanju uzorka (npr. plućne tekućine) od bolesnog pacijenta. Uzorak se filtrira (kako bi se odvojio virus koji prolazi kroz ultra -sitne pore filtera). Filtrirani uzorak se centrifugira, kako se napravila daljnje razdvajanje prema masi čestica, analizira se elektronskim mikroskopom i dalje pročišćava. Evo kako je postupak opisan u jednom od objavljenih znanstvenih radova: od bolesnih pacijenata uzeti su uzorci plućne tekućine. Separiran je ukupni genetski materijal (nisu primjenjeni postupci filtriranja i pročišćavanja). Treba napomenuti da genetski materijal može imati različita porijekla (virusi, bakterije, stanične izlučevine…). U toj smjesi pronašli su, umnožili i sekvencirali genetski materijal koji nalikuje prethodno identificiranim Sars.Cov virusima. Brzo je razvijen RT PCR test za identifikaciju “virusa”. Dr A. Kaufmann ističe problematiku nesigurne identifikacije, gdje je već prvi korak izolacije patogena zapravo preskočen. Nadalje, uspoređuje sličnost staničnih organela, egzosoma s “Corona virusom”, koja je upravo frapantna, po veličini, obliku, sastavu (RNA unutar stanične opne), identičnim receptorskim proteinima. Egzosomi su tijela koje stanice izlučuju kada su izložene otrovima, stresu, EM… Pročitaj više »

zzzz
Gost
zzzz
6 mjeseci prije
Reply to  Melita

Odlican komentar. Navodno da je i spanska groznica povezana sa masovnim koristenjem Aspirina.

Za HIV koja je poveznica ne znam. Koji toksin?

Melita
Gost
Melita
6 mjeseci prije
Reply to  zzzz

Vezano za AIDS, poznato je da se ova bolest prvi puta pojavila među populacijom homoseksualaca i to velikim gradovima u SADu. Dugo su istraživani mogući uzroci, bez puno rezultata. Na kraju je virus HIVa proglašen uzročnikom, a za ovo epohalno otkriće nobelovu nagradu je dobio Francuz Luc Montagnier. Slično kao i kod Corona virusa, ovaj virus nije izoliran, niti su zadovoljeni Kochovi postulati. Veliki broj liječnika i znanstvenika smatra da je pojava ove bolesti povezana sa stilom života ove populacije, odnosno uzimanja koktela kojekakvih droga (radi pojačavanja doživljaja) i to u tolikoj mjeri da je dolazilo do otkazivanja imunološkog sistema. Brzo sklepani lijekovi, koje su nudili bolesnima, ali čak i kao preventivu zdravima, požnjeli su više žrtava nago sama bolest (i ovdje prstiće ima vrli znanstvnik Fauci.) Ovi ljudi su umirali u najvećim mukama, s doslovno raspadajućom jetrom i brojnim drugim teškim nuspojavama. Za otkrivanje bolesti su korišteni PCR testovi (isti princip kao ovi koje koriste za otkrivanje Corone). Drugi nobelovac, Kary Mullis , koji je Nobelovu nagradu dobio upravo za otkriće PCR testova, bio je veliki opozicionar opće prihvaćenoj ideji da AIDS uzrokuje virus HIVa. Prigodno sklepanu studiju o širenju HIVa među majmunima, smatrao je znanstveno neutemeljenom i po… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik