fbpx

Što uzrokuje COVID-19?

COVID-19

Krajem 19. stoljeća postavilo se pitanje o uzročnicima zaraznih bolesti. Kako bi Koch odgovorio na to pitanje, oko 1880.  uspostavio je četiri postulata za određivanja uzročnika bolesti:

  1. Mikroorganizam mora biti pronađen u svim organizmima koji pate od bolesti, ali NE SMIJE BITI pronađen u zdravim organizmima.
  2. Mikroorganizam mora biti izoliran iz bolesnog organizma i uzgojen u čistoj kulturi
  3. Uzgojeni mikroorganizam stavljen u zdravi organizam MORA prouzročiti bolest
  4.  Mikroorganizam mora biti reizoliran iz oboljelog eksperimentalnog domaćina i mora biti identificiran kao identičan originalnom uzročniku

https://en.wikipedia.org/wiki/Koch%27s_postulates

Ili na engleskom:

  1. The microorganism must be found in abundance in all organisms suffering from the disease, but should not be found in healthy organisms.
  2. The microorganism must be isolated from a diseased organism and grown in pure culture.
  3. The cultured microorganism should cause disease when introduced into a healthy organism.
  4. The microorganism must be reisolated from the inoculated, diseased experimental host and identified as being identical to the original specific causative agent.

Postulati su jednostavni i zdravorazumski. Kažu da mikroorganizam treba biti izoliran iz bolesnog organizma, karakteriziran te unijet u zdravi organizam. Ako i taj novi organizam pokaže iste simptome, te ako se iz njega izolira mikroorganizam koji se pokaže identičan onom polaznom, onda se može tvrditi da taj mikroorganizam uzrokuje simptome bolesti. Još treba biti zadovoljeno i pravilo da organizam treba biti pronađen u bolesnim, a ne smije biti u zdravim osobama.

Do danas (24. 7. 2020.) su, barem po mom znanju, objavljena tri rada koja tvrde da su izolirali uzročnika COVID-19 bolesti.

1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2001017 Zhu et al, NEJM, 382, 727-733 (2020)

2. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2012-7 Zhou et al, Nature, 579, 270-273 (2020)

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045880/ Jeong-Min et al, Osong Public Health Res Perspect, 11(1), 3-7 (2020)

Sada ćemo pogledati jesu li gore izneseni znanstveni radovi utvrdili uzročnika bolesti s obzirom na Kochova pravila.

1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa2001017

U diskusiji su napisali: “Although our study does not fulfill Koch’s postulates, our analyses provide evidence implicating 2019-nCoV in the Wuhan outbreak.” U prijevodu: “Iako naša studija ne zadovoljava Kochove postulate, naša analiza pruža dokaze koji IMPLICIRAJU izbijanje pandemije 2019-nCov u Wuhanu“.

Autori su napisali da njihov rad ne zadovoljava Kochove postulate. Oni i sami priznaju da nisu dokazali uzročnika bolesti. Nadalje pišu da pružaju dokaze koji IMPLICIRAJU. Treba razjasniti razliku između implikacije, asocijacije (korelacije) i uzročno-posljedične veze (kauzalnosti).

Implikacija, asocijacija, korelacija je kada kod požara nađete vatrogasce. Nakon toga ih nađete i kod drugih požara. Iz toga možete implicirati ili asocirati vatrogasce s požarom, ali to ne znači da su vatrogasci uzrokovali požar, tj. to ne povlači uzročno-posljedičnu vezu (kauzalnost).

Navedeni rad je implicirao uzročnika bolesti ili u primjeru sa vatrogascima taj rad je dokazao korelaciju da se vatrogasci nalaze kod požara, a ne da su oni uzročnici požara.

2. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2012-7

Sljedeći rad koji tvrdi da je identificirao uzročnika pandemije objavljen je u jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa, „Nature“. Naslov rada je: “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin“. Već iz naslova rada vidljivo je da se radi o asocijaciji, a ne kauzalnosti.

Pomnim čitanjem rada čitatelj može zaključiti da NITI jedan od 4 Kochova postulata potrebna da bi se dokazalo uzročnika bolesti nisu ispunjena. U studiji je uzorak iz pacijenta stavljen na Vero E6 i Huh7 stanice (to nisu ljudske stanice), napadnut antibioticima i nekim drugim tvarima te potom promatrani kroz elektronski mikroskop.

Dakle, provodioci ove studije nisu izolirali virus iz oboljele osobe, karakterizirali ga, inficirali njime osobu bez simptoma koja je potom razvila iste simptome te onda iz takve osobe ekstrahirali virus i pokazali da je identičan onom početnom. A također nisu dokazali da sve oboljele osobe imaju taj virus, a da ga sve zdrave nemaju. Znači, nisu ispunili Kochove postulate koji utvrđuju uzročnika bolesti.

Autori sljedećeg rada https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7045880/ tvrde da su identificirali korona virus iz pacijenta jednako kao i autori prethodne studije, samo su uzorak iz pacijenta stavili na Vero i Caco-II stanice, napali ga antibioticima i poslikali elektronskim mikroskopom.

Da zaključimo, niti jedna od tri grupe grupe znanstvenika nije identificirala uzročnika COVID-19 bolesti, iako u svojim studijiama prezentiraju da jesu. Stoga se postavlja pitanje što su to oni zapravo „identificirali“.

Prva grupa je na slikama nastalim elektronskim mikroskopom prikazala neke tvorbe u rasponu veličina od 60 do 140 nm, druga grupa je prikazala tvorbe veličine 85 nm, a treća grupa je prikazala tvorbe veličine 55 nm. Sve tri slike su redom prikazane dolje.

Što uzrokuje COVID-19? 1

Što uzrokuje COVID-19? 2

Što uzrokuje COVID-19? 3

Sve te tri grupe su na slikama prikazale nepravilne tvorbe. Već nam to govori da na tim slikama nisu virusi jer oni su jako pravilne geometrije, u slučaju koronavirusa sfere. Osim toga, ako se radi o istim virusima, oni moraju imati i jednaku, točno određenu dimenziju, dok je svaki od ova tri rada dokumentirao tvorbe različitih dimenzija. Iz toga možemo zaključiti da ovi radovi nisu izolirali virus. S obzirom na to da su stanice napali antibioticima, moguće je da su ustvari uslikali egzozome, jer poznato je da stanice napadnute antibioticima stvaraju egzozome. No, nema potrebe da ulazimo u to što su oni uslikali, za naš tekst je dovoljno da pokažemo da nisu uslikali virus.

Ovaj tekst vam može poslužiti i kao uvod za sljedeći video u kojem su opširnije obrađena tri znanstvena rada za koja smo zaključili da nisu identificirali uzročnika COVID-19 bolesti.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=v-IzHYbhh2w&feature=emb_logo

Sada se postavlja pitanje kako se boriti protiv bolesti za koju nije poznat uzrok? Pa upravo onako kako se kliničari i bore, tako da liječe simptome. Ali postavlja se i pitanje bi li se mogli još bolje boriti protiv te bolesti kada bi epidemiolozi priznali da ne znaju što uzrokuje bolest i kada bi napokon krenuli odgovarati na to početno pitanje. Valjda je svima jasno da je za borbu protiv bolesti od presudnog značenja otkriti njegovog uzročnika. Moguće je da COVID-19 uzrokuje bakterija ili možda zagađenje iz okoliša, a moguće je da ga uzrokuje i virus, ali neki drugi.

Osim što bi poznavanje krivca značajno pomoglo kod liječenja oboljelih, pomoglo bi i kod donošenja adekvatnih mjera da se bolest, ako je zarazna, suzbije. Navedimo samo primjer kirurških maski, od kojih većina koje se nalaze na tržištu nemaju niti odobrenje Ministarstva zdravstva za stavljanje na tržište za ljudsku uporabu. Za te maske ne možete niti znati kolika im je veličina pora, tj. koju veličinu čestica filtriraju. Ali možete sigurno znati da ne filtriraju čestice manje od 300 nm, jer skuplje N95 maske filtriraju samo 95% čestica većih od 300 nm. S obzirom na to da još uvijek nije identificirano što uzrokuje bolest, ne znamo niti veličinu patogena. Što ako je patogen i deset puta manji od pore na maski? No, izgleda da naš Stožer ne zanimaju takva pitanja. Oni bez ikakvog znanstvenog dokaza da maske pomažu u sprječavanju širenja zaraze gnjave cjelokupno stanovništvo obaveznim nošenjem maske. Osim toga oni i značajno osiromašuju već osiromašeno stanovništvo i pogoršavaju njihovo zdravlje. Ali ta struke ionako već većinu svijeta gnjavi mjerama, a da nisu dali odgovor na osnovno pitanje, što uzrokuje bolest? S obzirom na to da niti taj prvi korak još nisu odradili, naravno da još uvijek jako malo znaju o bolesti. I još je poraznije da ne znaju točno. Puno bolje bi bilo da ne znaju ništa o bolesti nego da prihvate netočno. A oni su upravo prihvatili netočno.

Samo bih htio napomenuti da uzrok tome nije jer je teško znati točno, nego je uzrok tome to što oni rade loše.

A zanimljivo je i kako farmaceutske kompanije rade cjepiva, a da još uvijek nema znanstvenih dokaza što uzrokuje bolest? Valjda vam je jasno da cjepiva ne mogu biti korisna ako proizvođač ne zna što uzrokuje bolest.

A zapitajte se i što vam to znanost prezentira kao istinu. Pogledajte to na primjeru znanstvenog rada o kojem sam ovdje pisao, a koji je objavljen u najprestižnijem svjetskom časopisu Nature. Naslov tog rada je: “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin“. U prijevodu bi to bilo: epidemija pneumonije je asocirana s novim koronavirusom vjerojatno porijeklom iz šišmiša. I u naslovu su napisali asocijacija. Međutim, u sažetku ispod naslova potom pišu: “Here we report the identification and characterization of a new coronavirus (2019-nCoV), which caused an epidemic of acute respiratory syndrome in humans in Wuhan, China.“ U prijevodu: Ovdje izvještavamo o identifikaciji i karakterizaciji novog koronavirusa 2019-nCoV=, koji je UZROKOVAO epidemiju akutnog respiratornog sindroma u ljudima u Wuhanu.

Dakle, iako naslov jasno govori da su virus i bolest samo asocirani, u sažetku tvrde da postoji kauzalnost, tj. da virus UZROKUJE bolest. Čak su otišli i korak dalje tvrdeći da je taj virus uzrokovao epidemiju. I jedno i drugo tvrde bez ikakvog znanstvenog dokaza. Ponavljam, to je objavljeno u jednom od svjetski najprestižnijih časopisa. Sljedeći put kad vam netko kaže da je znanost nešto zaključila, sjetite se ovog primjera kojim vas i autori rada i urednici najprestižnijeg časopisa svjesno obmanjuju.

Za kraj, zapitajte se zašto financirate struku koja nije sposobna po pravilima donesenima prije skoro 150 godina identificirati patogen?

Zapitajte se i kako to da je prije 100 godina bilo moguće na taj način odrediti patogen, a da danas nije? Je li struka napredovala ili nazadovala u zadnjih 100 godina? Zapitajte se i bi li nama svima danas bilo bolje da takva struka uopće ne postoji i da ju prestanemo financirati?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
164 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stock
Gost
Stock
2 godine prije

Što uzrokuje COVID-19?
Nisam ja, majke mi!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Slijediti tragove kopita !

Koliko je milijardi novaca odštampano
da bi se zadovoljili apetiti ”spasilaca” ?

Karala se lijepa Nena
u nekol’ko karantena ?

Cudo
Gost
Cudo
2 godine prije

Bili i ekipa plus mediji

Hamer
Gost
Hamer
2 godine prije

Znači odležiš par dana i ozdraviš

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Po mom misljenju uzrocnik covid19 su centralne banke koje stampaju novac s pokricem u nicemu. Previse novca bez pokrica dovelo je do plandemije. A ovakve znanstvene rasprave za nas laike ne znace nista. Samo zbunjuju. Meni je dovoljan podatak da u ovoj pandemiji u nijednoj zemlji ne postoji tzv visak… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Hvala autoru texta na ovom i ovakvim clancima. Dok glavni mediji orgijaju u lazima, dok zlocinci iz vlasti svakodnevno zapetljavaju se u nedosljednosti i lazima, dok isprigramirana, bezdusna prodana struka nastavlja udruzeni zlocinacki poduhvat sa zlocinackim glavnim medijima OVAJ I OVAKVI TEXTOVI POKAZUJU DA IMA NADE ZA LJUDE( Ne i… Pročitaj više »

otpisani
otpisani
2 godine prije

Ma ovaj, tako prozvani COVID-19 uopće nije bitan! Bitna je cijela priča oko njega, bitno je da se uz pomoć priče o njemu stvori atmosfera straha na osnovu koje će biti opravdano masovno cijepiti ljude cijepivom koje nitko neće ni znati niti moći dokazati čemu služi osim onih koji su… Pročitaj više »

Becko
Gost
Becko
2 godine prije

Pisca bi prvo trebalo upozoriti na netocne njegove prijevode s engleskog. Dalje je bespredmetno raspravljati o ovakvom clanku. Meni clanak lici na osobnu frustraciju

Stara kuka
Gost
Stara kuka
2 godine prije

Jako dobar i poučan članak. Autor je time osigurao da on nikad neće biti objavljen u mainstream medijima. Ali osim pitanja što uzrokuje bolest zvanu covid-19 trebalo bi se zapitati i što je to covid-19. Je li to uopće bolest. Prema definiciji Bolest je abnormalno stanje organizma koje otežava funkcije… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
2 godine prije

Eh. Ubija nas velika pamet. Covid-19 je u biti prehlada koja se može, pretvoriti u komplikacije. Stoga je zabluda da prehlada nije opasna bolest, pogotovo za bolesnike ozbiljno bolesne od drugih bolesti uzrokovanih starošću, odnosno propadanjem organizma. Prehladu mogu izazvati i drugi corona virusi i drugi virusi i bakterije. Također,… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije

Vec je postalo debelo sumnjivo da taj virus moze u samo par mjeseci potpuno promjeniti simptome koje uzrokuje, u skladu sa godisnjim dobom. Preko zime i pocetak proljeca, visoka temperatura, kasalj (tipicno za gripu u kombinaciji sa klasicnim koronavirusima). A preko ljeta, proljev i povracanje (tipicno za rotovirus). Ukratko, blamaža… Pročitaj više »

PlanetB
Gost
PlanetB
2 godine prije

Nakon potrosenih ne milijardi nego triliona, i nakon ekonomskog sloma prema kojemu Velika Depresija iz 1929-te mi i dalje tapkamo u mraku lazi i obmana sa MSM. Jedino sto pouzdano znamo je da je bolest zarazna ali niti onda nije ‘bolest’ za one koji imaju jak imunitet koji su u… Pročitaj više »

Jomla
Gost
Jomla
2 godine prije

A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Bolji prevod: Veza pojave upale pluća s novim koronavirusom vjerojatnog podrijetla od šišmiša

Starina
Gost
Starina
2 godine prije

Jasno je kao dan da je Covid laž kojom se vladar ovog svijeta koristi da bi ljude tlačio, činio bolesnim i čak ih ubijao. Pri tome koristi svoje sisteme koje je stoljećima unaprijed stvarao i vodio do ovog stupnja u kojem su oni toliko postali okoštali i normalni da rijetko… Pročitaj više »

Segota
Gost
Segota
2 godine prije

LOGIČNO
Skidam kapu za ovaj članak , nadam se da će Ovcoidi napokon progledati i uvidjeti svoje zablude. Pozdrav redakciji!

PlanetB
Gost
PlanetB
2 godine prije

Eto u Washington University School of Medicine virus je kreiran koji je isti kao Covid-19 ali nije opasan : ‘https://medicine.wustl.edu/news/lab-made-virus-mimics-covid-19-virus/’ Znaci virus POSTOJI ako se moze uciniti umjetna verzija koja nije opasna ne uzrokuje nikakvu bolest Pitanje je sto ako je i Covid – 19 koji uzrokuje bolest takodjer umjetan… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

index.gov.x.o:
Njemački čelnik: Drugi val epidemije je već tu, svaki dan imamo nova žarišta
Svjesni ljudi zbog ovog su frustrirani

logicno.com: Što uzrokuje COVID-19?
Tko je frustriran zbog ovog texta?

Etz Chayim
Gost
Etz Chayim
2 godine prije

Mogoče pa na transpersonalni ravni vnašajo subliminarno sporočilo COVID je v kabali številka 26 pomeni BOGATSTVO, 19 JE PA 8 primarno število ki pomeni UBOGAJ.

Nyto
Gost
Nyto
2 godine prije

“Do danas (24. 7. 2020.) su, barem po mom znanju, objavljena tri rada koja tvrde da su izolirali uzročnika COVID-19 bolesti.”

U institutu Ruđer Bošković su još krajem 4. mjeseca izolirali virus SARS-CoV-2.
Ukucajte u Google ili Yandex: “Sekvenciran genom virusa SARS-CoV-2 izoliran iz pacijenata u Hrvatskoj”

Istrazuj
Gost
Istrazuj
2 godine prije

@redakcija Konacno! Vec mjesecima se vodila poprilicno nepotrebna debata o tome da li je tzv Covid 19 izoliran ili ne. Naravno – mnogi diskutanti koji se nisu imali vremena udubljivati u temu – pomislili su da su slicice sa elektronskog mikroskopa (pa cak i oni fotoshopirani cicci) – pravi “znak… Pročitaj više »

Venator
Gost
Venator
2 godine prije

“Sve te tri grupe su na slikama prikazale nepravilne tvorbe. Već nam to govori da na tim slikama nisu virusi jer oni su jako pravilne geometrije, u slučaju koronavirusa sfere.” Apsolutno netočno. Danijele, pogledaj si malo na netu fotografije influenze i ostalih virusa koji se grafički prikazuju sferičnima, a zapravo… Pročitaj više »

Zorule
Member
Zorule
2 godine prije

Zanimljivo, htio sam otvoriti origalni izvor sa onog videa od dr. Kaufmana
https://www.andrewkaufmanmd.com/
ali ne ide, kaze bandwidth limit exceeded.
Ili je tolika navala na njegovu stranicu, ili je namjerno onesposobljena.

Bepo
Gost
Bepo
2 godine prije

Covid 19 uzrokuje svakodnevno gledanje i isčekivanje tolko voljenoga krizno stožera

neznanje
Gost
neznanje
2 godine prije

Danijel Grgičin Povijest mikro biologije i infektologije je ipak samo povijest. Metode i saznanja su od doba Kocha napredovale, Bilo bi izuzetno loše da nisu. Vi ste očito stali na prvoj godini studija i niste se u spoznajama makli od tamo. Kod mene sigurno nebiste diplomirali. Vratite se knjizi i… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Uzrokuje ga COVID 18 sp1.

puki
Gost
puki
2 godine prije

– kratki osvrt na jučerašnji članak o Švedskoj… Nekoliko kolega na forumu su već dobro uočili: Švedska i Bjelorusija nisu isto i ne mogu se porediti. Jer nitko ne treba gajiti iluziju o Švedskoj. Švedska, odnosno njena vlast, pripadaju mreži kabale, Švedska je, nakon Njemačke i Nizozemske, treća najavažnija država… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
2 godine prije

Članak iz njemačkog neovisnog portala Jouwatch: Otkazivanje Božićnih sajmova, karantena za povratnike sa odmora, trajni alarm: kako se priziva novo zaključavanje Veliko preustrojavanje sistema (kvazi demokratska intervencija vlade, puzajuće oduzimanje suverenosti i njegovo prebacivanje na međuanrodne organozacije, usmjerena ekonomija) uz pomoć korone, dosada nije uspjelo, zato što virus ne posjeduje… Pročitaj više »

Krle
Gost
Krle
2 godine prije

Ovo je nekima postalo opsesija. Prozivanjem i ukazivanjem na ovcoide samo pokazujete da ste to vi. Dozvoljavate sebi da donosite zaključke stručne prirode te pozivate na neprihvatljivo ponašanje. Za one koji već nisu udarili minus i spremni su čitati dalje, ponavljam da se ovdje mantra nekoliko teza koja su više… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
2 godine prije

Covid 19, smrtnost Covid 19 pozitivnih osoba bez komorbiditeta u postocima od ukupnog broja Italija 4% SAD 7% J. Koreja 9% Brazil 17% Meksiko 27% Indija 43% po ovim podacima se vidi razliciti postotak smrtnosti Covid 19 pozitivnih osoba bez komorbiditeta zavisno o kojoj drzavi se radi i tu se… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Pravo je pitanje – Znaju li oni koji trebaju znati postoji li bolest covid 19 i što je izaziva? Odgovor je nesumnjivo Da. Znaju. Zašto? Zato što su ga upravo oni (kao što tvrdi francuski nobelovac) konstruirali. Da bi pobili pola planeta? Ne. Da bi pobili starije? Ne. Da bi… Pročitaj više »

MelisMarsa
Gost
MelisMarsa
2 godine prije

Fuck,u kakvoj ste vi zabludi!

emi
Gost
emi
2 godine prije

Da, poštovani Danijele, to je to. Do ovog trenutka niko na planeti još nije javno znanstveno dokazao postojanje “sars-cov-2”, još manje bolesti “covid-19”. Doista je frapantno, da miljarde “ljudi” vjeruju u postojanje tog virusa unatoč tome, što do sada još nisu vidjeli niti jedan jedini snimak tog virusa. U stvari,… Pročitaj više »

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Ovo Je maslov sa index.go.vno koji pokazuju gdje svijet ide:
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2200971

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Index.gov.no:
https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2200953
Mozda se boje da ce odgovarati za zlocine

Slagalica
Gost
Slagalica
2 godine prije

Vratise mi se neke misli od pre par mjeseci pa reko u tom duhu par recenica da turim na portal … Prezivjesmo pandemiju korone … Najavljena je kataklizma epskih razmjera … Citav svijet dignut je na noge … Milioni naucnika rade na cijepivu … Bezbrojne studije su odradjene … Dosadasnji… Pročitaj više »

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije

Fake news.. CNN .. BBC i sluge im najveći rasadnik covida

Martin
Gost
Martin
1 godina prije

humansarefree.com o. koroni

POVEZANE VIJESTI