Devet zemalja najavljuje podršku kandidaturi Ukrajine za NATO

Ukrajina i NATO
41 komentar

Predsjednici devet zemalja NATO-a okupili su se u nedjelju kako bi izrazili svoju podršku nastojanjima Ukrajine za članstvo i također pozvali sve saveznike da “značajno povećaju” svoju vojnu podršku Kijevu.

Saopćenje je uslijedilo dva dana nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski najavio namjeru svoje zemlje da podnese zahtjev za brzo članstvo u NATO-u.

„Čvrsto stojimo iza odluke samita NATO-a u Bukureštu 2008. o budućem članstvu Ukrajine“, rekli su predsjednici Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Na samitu u Bukureštu, članice alijanse su pozdravile „težnje za članstvom u NATO ” Ukrajine i Gruzije, ali nisu dale nikakav vremenski okvir za pristupanje ovih zemalja.

“Podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske invazije, zahtijevamo od Rusije da se odmah povuče sa svih okupiranih teritorija i ohrabrujemo sve saveznike da značajno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

Govoreći o predstojećem uključivanju četiri bivše ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije, čelnici su rekli da “nikada” neće priznati “pokušaje Rusije da pripoji bilo koju ukrajinsku teritoriju”.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarišući kandidaturu Zelenskog za NATO, naglasio je da “svaka odluka o članstvu mora biti donijeta konsenzusom “svih 30 članica. Ističući da NATO ” ima politiku otvorenih vrata”, Stoltenberg je rekao da je trenutno glavni prioritet bloka “podržati Ukrajinu”, i vojno i finansijski. On smatra da je to i “najbolji način da se odgovori” na ruske akcije.

Stoltenbergove primjedbe ponavljaju izjavu koju je ranije dala Bijela kuća. Govoreći u petak, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan tvrdio je da je sada najbolji način da se Ukrajini pruži „praktična“ podrška, dok bi „proces u Briselu trebao biti pokrenut u drugo vrijeme“.

U međuvremenu, potpredsjednica ukrajinske vlade Olga Stefanishyna otkrila je u nedjelju da je kijevska aplikacija za NATO “već na putu za Brisel”.

Najava Zelenskog o kandidaturi za članstvo u NATO-u stigla je istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazume o uključivanju dvije republike Donbasa, te oblasti Herson i Zaporožja u sastav Rusije. Moskva, koja proširenje NATO-a smatra direktnom prijetnjom svojim nacionalnim interesima, navela je potencijalno članstvo Ukrajine u alijansi kao jedan od razloga svoje vojne ofanzive.

kandidaturaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Sve šake jada za najveću šaku jada – nema teorije da će oni ući u NATO i EU ikada – to im je bio mamac da se okrenu protiv Rusije – možemo mi pričati štogod hoćemo, ali Kaganima, Nulandima, Sorošima, Blinkenima i ostalom Uebemenschu polazi sve od ruke – odvojiti Rusiju od Europe (uspjeh), upropastiti Njemačku (uspjeh).
Rusija malo koga može sebi privući, a Zapad je nedosanjani san mnogima, koji istovremeno ne kuže da je to sve jedna velika prevara.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

I ja to podrzavam — s rjeci na djela !!! Neka sad HITNO MOBILIZIRAJU — VLASTITO PUCANSTVO za rat contra Rusa — biti ce odusevljeni , siguran sam 😁 . Odaziv POZIVU — VLASTITIH politikanata — biti ce 😂 😂 😂 ….. TA MARS MISEVI — U RUPU !!!!!

tihobl
1 godina prije

Montenegro, SadoMazo i ostala Boranija su bitni u PM.
Ali naslov zvuci bitno – je, cak 9 drzava podrzava Kijev.

To je kao kad kazu Medjunarodna Zajednica, a ono 4-5 bankrotiranih drzava.

rade
1 godina prije

Haha devet zemalja clanica Nato koje nemaju pravo glasa.

Max
1 godina prije

Ovih 9 ne vrijede ništa dok im se ne priključi i RH.
Tek tad to postaje moćna gomilica koja će silno uzrujati Rusiju.
Toliko će se rusi uplašiti da će morati osvojiti i pripojiti još koju regiju samo da odagnaju strah izazvan ovom hrpom skorojevićkih država.

hihi
1 godina prije

ne ide ukraina u nato, ali ide nato u ukrajinu,
bravo putine, majstorski odigrano

SAD i njegovi saveznici uništit će ruske trupe i opremu u Ukrajini i potopiti njezinu crnomorsku flotu ako ruski predsjednik Vladimir Putin upotrijebi nuklearno oružje u zemlji, upozorio je u nedjelju bivši direktor CIA-e i umirovljeni vojni general David Petraeus.

Nekoime
1 godina prije

Fali njima SSSR, pa se bune.

Grdi
1 godina prije

Postoji tzv *Zelenski prokletstvo* svaka vlada koja podrzava zelenskog i ovakvu ukrajinu prije ili kasnije pada zbog protivljenje gradana …… u ceskoj i slovackoj vec su im na desetke tisuce ljudi bili na ulicama sa natpisama van iz nato, van iz eu ……. pa sada da vidimo daljnji rasplet ……..

Vitez
1 godina prije

Mislim da im samo noge klate iz guzice SAD-a koliko su se uvukli.

ZZ Top
1 godina prije

Balticko balkanske politicke pudlice zapada i pripadajuci im “vojni analiticari”,odnosno nato trolcici,prednjace u ratno huskackoj cvilezi protiv svega Ruskog.

Bijednici ne shvacaju da ce prve gljive, upravo oni fasovati.

burt
1 godina prije

ruska vojska i separatisti trpe poraz za porazom, NATO instruktori, veliki broj ukrajinskih vojnika i nacionalne garde, jedinice stranih dobrovoljaca Gruzijaca, Bjelorusa, Poljaka, Čečena, Britanaca, Kanađana, pridružio im se i bataljon Armenaca, Amerikanci koriste opremu za ometanje i prekidanje komunikacija i ruski vojnici na terenu ne mogu normalno komunicirati između jedinica radiom i mobitelima, NATO instruktori i ukrajinski vojnici su na svojim mobitelima ulogirani u salitetske sisteme visoke rezolucije Sentinel, Global Hawk i 24 sata vide poziciju svakog ruskog vojnika u svakom gradu i selu i svaki pokret ruske vojske, nema nikakve šanse da Rusi zadrže gradove Kreminu, Svatove, Borovu,

Oki
1 godina prije

Aaa…..znacajna podrska……svi moj do mojega

Zim zeleno
1 godina prije

Uđeli Ukrajna u Nato eto ti 3 svijeski rat

Segota
1 godina prije

Crna gora???😳
Sad mi jasnije šta je Dritko dogovarao sa Sorošem prije nèku sedmicu…

Gorazd
1 godina prije

Nisu to nikakve zemlje.oni su trojanov konj..imaju političare koje nemaju svoji stav i dostojanstvo.Ironija je što večina su Slavenske zemjle..to je primer,šta radi satanska amerika ovakvim zemljama,to je radila i uvek radi nekim državama na Bliskim Istoku.To je samo cirkus,ništa drugo..

Max
1 godina prije

Tu dvojbe nema to je otvoreni put u 3 svijetski rat.

Herc
1 godina prije

Uslovi su ,država bez rata uz stabilne granice ,a Ukrajina od toga nema ništa ,zatim glasovi ZA svih clanica NATO .Sultan sigurno nece podici ruku dok to ne naplati milijardama dolara

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI