Djeca u SAD trpe oštre padove u rezultatima testova

Dijete skola
20 komentara

Rezultati na testovima učenika u američkim osnovnim školama pali su na nivoe koji nisu viđeni decenijama, što predstavlja istorijski neuspjeh u obrazovanju za koji posmatrači uglavnom krive zatvaranje učionica tokom pandemije Covid-19.

Najnovija Nacionalna procjena obrazovnog napretka (NAEP), objavljena u četvrtak, pokazala je da su rezultati čitanja opali najviše od 1990. godine, a rezultati iz matematike su pali po prvi put u petodecenijskoj istoriji studije. Pad između 2020. i 2022. izbrisao je decenije napretka u matematici i sposobnosti čitanja.

Izvještaj, također poznat kao “Nation’s Report Card”,  označava prvu nacionalnu procjenu koja upoređuje rezultate testova prije pandemije sa trenutnim učinkom. Zasnovan je na testovima koje su uradili 9-godišnjaci početkom 2022. i početkom 2020. – neposredno prije nego što je većina američkih škola zatvorena zbog Covida-19.

Djeca su u nekim gradovima bila uskraćena za lično učenje više od godinu dana. Škole u New Yorku, na primjer, nisu u potpunosti otvorene do 18 mjeseci nakon njihovog prvog zatvaranja zbog Covida-19. U Los Anđelesu, roditelji su tužili sindikat nastavnika i škole zbog „držanja djece kao talaca” svoje političke agende. Između ostalih zahtjeva, sindikat je insistirao da se policija ukine i uvedu novi porezi na bogatstvo prije nego što se vrate u učionice.

“Aktualna nauka nije podržala zatvaranje škola”, rekao je američki predstavnik Guy Reschenthaler, republikanac iz Pensilvanije. „Demokrate su bile previše zauzete praćenjem političkih nauka da bi ih bilo briga. Kao rezultat toga, izgubili smo decenije uspjeha u čitanju i matematici.”

Međutim, zatvaranje škola nije bio jedini uzrok pada rezultata na testovima, rekla je Peggy Carr, povjerenica Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja. “Naši vlastiti podaci otkrivaju utjecaj pandemije na obrazovanje na druge načine, uključujući povećanje broja učenika koji traže usluge mentalnog zdravlja, izostanak s nastave, nasilje i poremećaj u školi, cyber maltretiranje i nedostatak nastavnika i osoblja u cijeloj zemlji.”

Djeca koja su već imala problema s čitanjem i matematikom pretrpjela su najveće zastoje u znanju. Dok je prosječna ocjena čitanja pala za pet bodova u odnosu na nivo iz 2020. godine, pad je bio dvostruko veći za učenike na 10. percentilu, što znači da su oni imali lošije rezultate od 90 % razreda. Isti trend bio je evidentan i kod matematičkih rezultata, pri čemu je ukupni prosjek pao za sedam bodova, a 10. percentil za 12 bodova.

DjecaPad obrazovanjaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Što očekivati od nacije koja je bježala iz Europe zbog razrnoraznog kriminala i dolaskom tražeći bolji život domoroce svela na 1,5% populacije (da nekažemo genocid). Genetika je zajebana stvar i onaj tko voli ubijati i krasti prenosi to na potomke. Slava stečena prvo davanjem državljanstva, novca i drugih pogodnosti fašistima naučnicima u bijegu a poslije kupovinom pametnih i inovativnih ljudi polako se topi. Američki san jer se možete obogatiti preko noći. Koliko je takvih? Uglavnom rade po dva ili više poslova i sklapaju kraj s krajem a i sve više i više ih živi pod mostovima. Ne može se konstantno napredovati kupovinom pameti.

Max
1 godina prije

Ništa čudno.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Kad je potreban unos kisika onemogućen tokom učenja i praćenja nastave u školi, mozak se gasi i radi na minimumu. Volio bih vidjeti studiju, ako se uopće itko usudi napraviti na zapadu, gdje jedan dio ispitanika apsorbira informacije i zatim polaže ispit – bez i sa maskom.

tuf
1 godina prije

Prisutno svugdje pa i kod nas. Nedavno je nakon državnih matura netko od profesora izašao s činjenicom da današnja generacija uopće ne može održati koncentraciju, pozornost na sadržaj.
I nije to isključivi rezultat lockdowna, a ne. To je simplifikacija ili namjerna diverzija od daleko većeg problema – ovisnosti o smartphone-ima te socijalnim mrežama. Kulminacija istih se dogodila upravo zadnjih par godina. Protiv tog gorućeg problema nećete vidjeti naslovnice jer mnogima odgovara stvaranje zombificirane, pasivne, depresivne i povodljive generacije.

Mrčikola
1 godina prije

Što znači da, uz potporu “G” mreža i korona mjera, obrazovni sustav funkcionira savršeno i u potpunosti ispunjava svoju svrhu.😁

Skyteh
1 godina prije

Pa ameri su glup narod. Sada zamislite koliko glupi će tek biti za 10tak godina. I takvi bi nametali “vrijednosti”. Sa amerima bi ja isto kako su oni sa domorocima. Eto… Odvratan i gnjusan narod koji stoljećima maltretira svijet. Nike đabe Isus rekao da će nekim mjestima biti i gore od Sodome i Gomore.

Nena
1 godina prije

Šta očekivati od kauboja!!!
Godinama su lovom kupovali i mamili tuđu obrazovanu decu da unapređuju divlji zapad..

Brkan
1 godina prije

Kako pao?
Znaci, sada je u minusu?

Nepristrani
1 godina prije

Ma koja Amerika? Koga boli za Ameriku?

Klinca od frenda mi, vidio zadnji put taman prije korone. Mali 10-ak godina, živo dijete, mršavo, vižljasto, bavilo se sportom, stalno trčalo za loptom, jašilo po bicikli… 2 godine poslije ostadoh u šoku kad sam vidio malog okruglog debeljka. Kaže stari da se od početka online nastave ne skida s interneta. S najboljim prijateljem komunicira preko internet igrica, a mogu se dovikivat s prozora na prozor. Zgrada do zgrade. Stari šizi, gasi mu komp i tjera ga vani da se igra kao i prije.

I onda djeca u SAD trpe? Naša ne, jel tako? Ma zabolime za amere i njihovu djecu.

Napravite istraživanje šta su ova “dva tjedna” od dvi godine učinila našoj dječici umjesto što prenosite američka istraživanja. Ili je to možda previše “novinarskog” istraživačkog posla za ovaj portal?

Lucija, prva
1 godina prije

Pad uspjeha učenika i kod nas.
Članak na indexu jučer ili danas.

nessy
1 godina prije

Prije, kad bi netko rekao da svijetom vladaju reptili, smijao sam se, i mislio koji to idiot govori. Ovo sto se danas dogadja ljudskoj rasi, ne moze biti slucajno, sva zla koja vidimo su ocito namjerna. Vladaju li reptili ili delfini, nije me briga, samo vidim da idemo u kuratz trkom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI